Constiinta europeana si comunismul – Declaratia de la Praga NEW UPDATE!

prague-declaration

În 2 şi 3 iunie 2008 a avut loc la Praga, sub auspiciile Senatului Republicii Cehe o conferinţă internaţională cu tema „Conştiinţa europeană şi comunismul“.

(UPDATE! Vezi la sfârşitul articolului.)

vaclav_havel vytautas-landsbergis joachim-gauck

Vaclav Havel                     Vytautas Landsbergis         Joachim Gauck

La acest eveniment au participat personalităţi de prim rang din spaţiul postcomunist, precum fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, fostul preşedinte lituanian Vytautas Landsbergis sau pastorul Joachim Gauck, fostul preşedinte al Comisiei pentru Arhivele Stasi, toţi trei foşti disidenţi. (Dacă sunteţi interesaţi, puteţi găsi AICI programul reuniunii.) La finalul conferinţei, participanţii au adoptat şi semnat un document intitulat „Declaraţia de la Praga”, al cărui text poate fi găsit AICI. Pe site-ul lui Laszlo Tokes poate fi găsită o traducere (cam aproximativă) a acestei declaraţii.

Unul dintre cele mai importante obiective ale acestei declaraţii este iniţierea unui proces în urma căruia principalele instituţii europene să condamne crimele comunismului.

În mod straniu, acest extrem de important eveniment a fost trecut cu vederea de presa românească, prea puţin preocupată de clarificarea chestiunilor legate de trecutul comunist al României.

Câteva luni mai târziu, la 10-11 noiembrie 2008, aşa cum aflăm de pe site-ul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) , „Institutul pentru Studierea Regimurilor Totalitare din Cehia a organizat pe 10-11 noiembrie workshop-ul internaţional „Platforma conştiinţei şi memoriei europene”, o întâlnire a reprezentanţilor principalelor organisme europene care se ocupă cu studierea istoriei recente pe continent. Directori şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare, dar şi ambasadori, miniştri de externe şi parlamentari din Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Ungaria au participat la dezbaterile privind înfiinţarea unei platforme europene pentru o mai bună coordonare internaţională a activităţii de cercetare şi aducere aminte a crimelor comise de regimurile totalitare din Europa secolului XX”.

În sfârşit, din aceeaşi sursă, aflăm că „vineri, 27 februarie 2009, a avut loc la sediul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR)…, o dezbatere vizând necesitatea condamnării comunismului în Parlamentul European… Dezbaterea, care a pus în discuţie Declaraţia de la Praga, din 3 iunie 2008, şi necesitatea implicării active a României în procesul de condamnare a comunismului la nivel european, a fost urmată de o conferinţă de presă, la sediul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România”.

Cu ocazia acestei dezbateri a fost sugerate o serie de modificări la textul Declaraţiei de la Praga (puteţi găsi AICI textul cu modificările respective), aceasta demers fiind semnat de participanţii la această întâlnire. Lista rămâne deschisă.

Am scris acest text pentru a-i încuraja pe toţi cei care cred în acest demers să se alăture semnând AICI, textul declaraţiei de la Praga.

NOU! Ziarul Cotidianul prezintă incercarea unor forţe comuniste de a bagateliza acest demers. Aşa cum am mai spus, cred că nu există decât un singur tip de comunist bun: unul mort. Atâta vreme cât este viu, el nu se poate abţine să nu facă răul, sub imperiul inspiraţiei malefice care-l animă.

UPDATE! Un nou articol din Cotidianul legat de acest subiect, conţine fragmente din interviurile luate de acest ziar celor două persoane, unul român ş unul maghiar, studenţi la Universitatea Central-Europeană de la Budapoesta,  care au atacat site-ul Eclaraţiei semnându-i acolo pe Hitler, Musilini şi pe alţi lideri ai extremei drepte, într-o încercare de bagatelizare a acestui demes moral. Citiţi şi uimiţi-vă din felul în care poate spăla creierul unor oameni ideologia comunistă. Pentru echitate, trebuie să adaug, bazat pe experienţa mea americană, că acesta este efectul oricărei ideologii, inclusiv al celor de dreapta.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

9 thoughts on “Constiinta europeana si comunismul – Declaratia de la Praga NEW UPDATE!”

  1. Nu reusesc nicicum sa gasesc link-urile care nu merg.
    Poti cumva sa copii acele link-uri (right click pe link si apoi Copy shortcut) si sa mi le trimiti, tie aici, fie pe privat? Merci.

    Like

  2. La mine merg. Primul AICI trimite la PDF si cred ca ai nevoie de un plug in la browser ca sa-l deschida. Si sa ai Adobe Acrobat Reader pe computer.

    Like

  3. dar e interesant sa vezi pe lista ceva romani si sa cauti pe cineva daca ai chef. pe cine am cautat eu, mare anticomunist, stil ciinii ce latrau, n-a semnat.

    poate cu pseudonim, cine stie?

    Like

Leave a comment