Copy-left

The Persona blog, authored by Danut Manastireanu is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Generic.
Permissions beyond the scope of this license may be obtained by contacting the blog owner.

* * *

Si acum, pentru romani:

Trăim într-o lume în care nimic n-a scăpat obsesiei consumeriste.  Lumea ideilor, a cărţilor şi media au fost în mod special acaparate de aceasta viziune mercantilă asupra lumii, în care totul, inclusiv înţelepciunea şi chiar dragostea, au devenit o marfă.

De aceea îmi place enorm abordarea contraculturală a vechiului mei prieten David De Witt, care scrie adesea pe textele publicate de el: “Acest text este în mod intenţionat fără copyright. Îl puteţi copia, reproduce, modifica şi folosi aşa cum doriţi”. Ce bine ar fi dacă lucrurile ar putea fi atât de simple!

Din pacate însă, trăim, mai ales aici în România, intr-o lume in care totul este de furat, inclusiv ideile. Plagiatul este sportul predilect al lumii academice româneşti şi legislaţia, creată în mod deliberat de puzderia de (pseudo)academici plagiatori din Parlamentul corupt al României, împiedică condamnarea acestor pungaşi. Aşa cum bine se ştie, această racilă a afectat şi instituţiile academice ale evanghelicilor, în ciuda pretenţiilor de  înaltă moralitate ale acestora.

Aşa fiind, cred că este nevoie de protecţie pentru ca această molimă să nu se întindă şi mai mult.

Ca atare, anunţ prin această pagină că:

Oricine are dreptul de a reproduce textele originale de pe acest blog, atâta vreme cât menţionează în mod explicit:

 • Numele autorului: Dănuţ Mănăstireanu
 • Sursa acestuia (Blogul Persona), şi
 • Link-ul către textul reprodus

De asemenea, deşi acest lucru nu este obligatoriu, aş aprecia ca un gest  de cavalerism dacă aş fi anunţat pe blog, printr-un scurt comentariu, despre preluarea textului. Vă mulţumesc.

Desigur, fiind un om realist, cel puţin din când în când, nu-mi fac iluzii că ceea ce scriu aici va împiedica furtul intelectual, dar cel puţin acum, cei care o vor face aici nu vor mai avea scuza că nu ştiu ce fac.

//

Advertisement

10 thoughts on “Copy-left”

 1. Eu nu sunt adept al acestei traditii pietiste. Ba chiar o socotesc paguboasa. De aceea incerc s-o descurajez, pe motiv ca promoveaza un soi de exterioritate inselatoare, in detrimentul profunzimii implicite a interioritatii..

  Like

 2. Felicitari pentru blog. Ma bucur sa nu gasesc aici nota artificiala, siropos pietista si rigid dogmatica ce domina cele mai multe bloguri evanghelice.

  Like

 3. Aveti perfecta dreptate, insa si aceste amanunte au importanta lor. In Spania, nu exista o regula de folosire a majusculei atunci cand te referi la “El” sau Isus, si este straniu pentru romanii de acolo cand vad numele lui Dumnezeu sau trimiterile la El, scrise cu minuscule.
  Aici aveti linkul, nu am vrut sa-l scriu mai sus, pentru a nu fi interpretat ca folosesc alte bloguri pentru a-l promova pe al meu.
  Este un blog “la inceput”, sper … de folos cititorului.

  Like

 4. Respectul fata de Biblie, ca si cel fata de Dumnezeu, nu se masoara im consecventa cu care majosculam numele acestors. Ar fi mult prea simplu. Si ieftin.

  Like

 5. Am inceput sa scriu un blog nou, diasporaevanghelica.wordpress … scriu dupa zece ani de lucrare, resemnat cu realitatea ca este imposibil sa se faca ceva atata timp cat “exporturile romanesti” sunt mai sfinte decat scriptura.

  Like

 6. Multumesc. Este trist cum se propaga patologiile. Sunt interesat sa citesc consideratiile dvs. despre diaspora romaneasca din Europa. Va rog mult sa ne semnalati publicarea lor.

  Like

 7. Am citit cu intarziere cele scrise de dvs. cu privire la cei de dincolo de ocean(diaspora evanghelica romaneasca), mai exact la un an fata de data scrierii … incredibil de actuale pentru cei din diaspora europeana. Am dat peste articolele dvs. cand am cautat sa vad ce spun alti baptisti despre “diaspora noastra”. Voi scrie despre “diaspora baptista din europa” si voi pune cateva linkuri la articolele dvs.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: