Simboluri crestine

mosaic

Lumea evanghelică este dominată de iconoclasm, deşi există, din fericire, şi excepţii, mai ales în luteranism şi anglicanism. Acesta este moştenit din teologia Reformei, mai ales pe filiera Calvin-Zwingli, şi se bazează pe o interpretare restrictivă a poruncii din Decalog care spune “să nu-ţi faci chip cioplit”.

Lumea creştină antică nu a avut însă asemenea constipaţii teologice. Pentru greci, mai ales, ca şi pentru alţi orientali, simbolul era esenţial pentru imaginalul religios uman.

Iată câteva dintre simbolurile creştine prezente în artefactele şi documentele antice:

dove-symbol

Sursa imaginilor: AICI.

1. Porumbelul – este simbolul universal al Duhului Sfânt, prezent ca atare în documentele biblice la botezul lui Isus.

symbols

2. Chi-Ro – forma grafică a primelor două litere ale numelui lui Cristos in greceşte au devenit unul dintre cele mai cunoscute simboluri creştine

3. Peştele – un simbol al botezului, sacramentul iniţiatic primordial al creştinismului. Numele grecesc al peştelui (ICHTYS) a devenit pentru creştinii antici un acrostih cristologic – Iesus CHristos THeou Yios Soter – însemnând “Isus Cristos Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul”.

4. Ancora – este un simbol al credinţei şi al speranţei pe care creştinul o are prin Cristos.

lamb shepherd

5. Mielul – este simbolul biblic al lui Cristos, “Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii”.

6. Păstorul – păstorul cu mielul pe umeri, o aluzie la parabola oii pierdute, din evanghelie, atunci când este prezent în spaţiile funerare ale primilor creştini, este un simbol al grijii lui Cristos pentru sufletul celui decedat.

cross

7. Crucea – poate cel mai răspândit şi mai cunoscut simbol creştin, potrivit lui Tertulian, era utilizat deja din secolul al doilea de către Biserica primară.

Celor care doresc să adâncească această temă, le recomand următoarele texte:

 • un scurt articol al lui Everett Ferguson în Christianity Today
 • un text al lui Ralph Wilson despre simbolurile creştine din catacombe
 • un text al lui Ralph Wilson despre cruce ca simbol creştin
 • un post al domnului Mîrşanu despre potiţia fermă a lui Luther împotriva iconoclasmului protestanţilor fanatici

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

70 thoughts on “Simboluri crestine”

 1. Domnul meu, banuiesc, dupa ton, si dupa ignoranta vadita, ca sunteti iehovist. Ma insel cumva?
  Va rog sa nu ma obosiiti cu asememnea timpenii, ca nu am timp de piuerdut raspunzint la comentarii complet idioate si inradacinata in aberatiile unei erezii moderne care este o reinviere a arianismului din primele secole.

  Like

 2. Da , desigur si Biserica Ortodoxa nici nu a amestecat nimic precrestin in ritualurile sale . Daca crestinismul s-a nascut in sanul iudaismului monoteist , si ei nu s-au indepartat de perceptele iudaismului atunci desigur ca primii crestini nu aveau nici un simbol de nici un fel , geometric sau zoomorf. Ei nu in felul asta trebuiau sa-si aminteasca de Hristos Iisus , ci prin exercitarea credintei in jertfa lui de rascumparare. De asta primii crestini au putut spune clar unora,, Noi umblam prin CREDINTA , si nu prin VEDERE,,,,,Deci erau unii si atunci care umblau prin vedere , adica aveau nevoie de imagini sau simboluri. Triunghiul era deja un simbol al zeilor solari din preistorie. In renumita icoana cu Sf. Treime unde apare Hrsitos cu crucea in brate , Dumnezeu Tatal , si un porumbel reprezentand Duhul Sfant , Tatal are pe cap o aureola TRIUNGHIULARA , iar Hristos una rotunda. Nimeni nu poate sa raspunda de ce e asa.

  Like

 3. Student la Teologie in anul 3 , interesant. Si sa spui ca un simbol pagan de origine egipteana a fost crestinat. Si nu este singurul simbol.. Pai ce insemna atunci crestinarea obiceiurilor pagane?. Insemna ca oamenii respectivi ce voiau sa devina crestini , trebuiau sa RENUNTE definitiv la practicile si simbolurile lor pagane mostenite , si nu adoptarea lor sub o forma crestina doar ca sa devina si ei crestini si sa fie la numar. Ce invatati la Facultatea de Teologie , sau pardon […]

  Am sters din nou comentariul dvs. insolent si ofensator care urma.
  Romanul are o vorba: ‘prostul pina nu-i fudul, nu-i prost destul’. Meditati va rog la asta.
  Comentariile dvs. vadesc o ignoranta crasa, strigatoare la cer, si un sectarism vecin cu cretinismul.
  Va rog nu eveniti cu asemenea timpenii, caci restul comentariilor vor sfirsi la gunoi, unde le este locul.

  Like

 4. De fapt Domnul Pavel Corut o tine intruna cu Zamolxianismul stramosilor nostrii […]

  Am sters restul comentariului. Ce are Pavel Corut, un securist idiot, care scrie carti pentru prosti, cu simbolistica biblica?
  Si inca ceva. Invatati sa scrieti corect romaneste. Corect se scrie ‘stramosilor nostri’, NU nostrii.

  Like

 5. Pai tocmai si in Biblie sant atatea exemple de Idolatrie ci simboluri solare , simboluri ale fertilitatii , zei solari, stele , orientarea catre est de unde rasare Soarele , etc .Aceste simboluri erau atat de venerate incat la aparitia crestinismului dupa o perioada ele au fost adoptate ca si crestine.Desigur ca nu trebuia sa se intample lucrul asta.Cei care au facut treaba asta nu mai erau crestini ca cei din secolul intai , doar ei credeau asa. Asa a inceput paganizarea ,,crestinismului,,.

  Like

 6. Iata, domnul Filip, am auutorizat acest comentariu, spre deramagirea dvs., dar va rog nu reveniti cu asemenea ineptii caci data urmatoare nu voi mai fi asa de tolerant.
  Acest blog nu este hazna pentru dejectii fundamentaliste. Daca va intereseaza asemenea lucruri, incercati in alta parte. Exista in spatiul virtual destule/prea multe debusee pentru asemenea lucruri.

  Like

 7. Domnul meu, va cam grabiti cu concluziile. Nu m-am angajat nicaieri sa autorizez instantaneu comentariile pe acest blog, mai ales pe acelea, ca al dvs., care stralucesc prin ignoranta si confuzie.
  Deci, mai incet cu etichetele.
  In plus, asa cum este evident pe acest blog, eu nu sunt iconoclast. Nu sunt nici musulman, nici iudeu, si nu cred ca icoana este idol, asa cum considera, din ignoranta sau fanatism majoritatea evanghelicilor, categorie din care, se pare, faceti parte si dvs.

  Like

 8. Nu mi-ai acceptat comentul. Era atat de important. Acesta e stilul stalinist, sistemul stalinist instalat in bisericile neo. Folosim limbajul de lemn a lui ilici, dandu-ne iconoclasti sa putem subtiliza introducerea iconoplastiei. Adevarul nu trebuie afisat, nu-i asa?

  Like

 9. Andra, in localitatea in care locuiesc exista o biserica bapticostala. Conducatorul e iconoplast. Am spus oare corect? Are pe masina si crucea si pestele. I le voi fura sa pun la proba pe cei ce-si zic ca sunt apostoli. Ma gandesc sa ti le fac cadou, dar daca te-ai obisnuit sa mergi fara ele pe calea mantuirii, la ce-ti trebuiesc? Ce vei face cu ele la rapire? Oare fratele de la care ma gandesc sa le fur, crezi ca o sa ajnga in iad fiind lipsit de ele? Mai bine ma razgandesc. Si asa, crucea de pe peretele din spatele amvonului nu o pot fura ca e prea grea fiind inalta cat peretele. Grea cruce, greu simbol, greu reper au fratii din biserica! De ar trebui sa ma rog pt. ei, nici nu as sti cum sa ma rog. Mai degraba ar trebui sa ma rog pt. mine, sa-mi pazesc piciorul cand intru in casa Domnului fiindca acolo se prind cele mai multe scame de idolatrie incat devine tot mai anevoios sa le deslusesti si din ce in ce mai periculos sa te obisnuiesti cu ele. Fratii care au ridicat ditamai crushioiu n-au nici o vina. Eu sunt cam incuiat ca nu stiu ce simbolizeaza: crucea Lui Hristos sau cea care ne-o pune in carca sistemul. Si trebuie sa fiu receptiv cand mi se predica sa nu fiu dusman al crucii lui Hristos.

  Like

 10. Ochiul in triunghi sau ochiul atotvazator, este de fapt de origine egipteana, fiind “crestinat” pentru a exprima atotprezenta divina iar triunghiul(echilateral daca nu ma insel) este o prezentare geometrica Sfintei Treimi, totusi in Ortodoxie este destul de rar folosit, cel putin din cate am vazut eu.

  Cu respect,
  Valentin Viliga, student la Teologie Ortodoxa, anul 3

  Like

 11. Ochiul în triunghi este un simbol creştin şi semnifică atotprezenţă lui Dumnezeu. Francmasoneria l-a preluat din tradiţia creştină, la fel cum a preluat şi alte simboluri şi chiar slujbe (Sfânta Euharistie, de exemplu). Francmasoneria amesteca elemente mozaice, creştine, eretice ariene, deiste, panteiste, ateiste chiar etc.

  Like

 12. Nu are cum sa fie un simbol ortodox din moment ce toate bisericile evanghelice sasesti din zona Bunesti / Laslea / Medias il au la loc de cinste ( de obicei sus pe orga dar poate fi si pe usa de la intrare ). Nu am reusit insa sa aflu semnificatia lui.

  Like

 13. Eu unul ma indoiesc. Dar nu cred ca sunt competent a raspunde in mod ferm la aceasta intrebare. De aceea ii rog pe cititorii ortodocsi ai acestui blog sa raspunda, daca stiu cu stau lucrurile.

  Like

 14. “… arhitectura spatiului liturgic la evanghelici …”. Exista asa ceva? Din cate stiu evanghelicii au “programe”, in cel mai bun caz “servicii de inchinare”, si nimic din ar putea fi asociat discursului liturgic.
  Desacralizarea adunarii sfintilor a atras cu sine o atitudine fata de spatiul eclesial asemanatoare celei din vremile comuniste – nu vad nici o diferenta intre mentalitatea unui care construieste o biserica evanghelica de genul pe care l-ati descris mai sus si cea a celui care a proiectat toate cutiile in care peste jumatate din Romania inca traieste astazi..

  Like

 15. Va rog sa nu confundati Ionii (mai ales ca unul e negativ, iar altul pozitiv…glumesc). Unul e Ion si altul e Ionel.

  Like

 16. @Ion/Ionel

  Cred ca ar fi bine sa veniti cu niste argumente mai solide … si nu unele bazate pe YouTube.

  Asa poate vine oricine, si chiar sunt unii care au pus pe YouTube multe videouri pe tema “Christianity and Sun worship” sau “Jesus pagan sun worship” etc.

  Daca cititi primul volum (din cele 5) a magnus opus a lui Jaroslave Pelikan “The Christian Tradition: A History of the Development of Doctrine” veti afla ca doctrina Crestina nu are radacini sau nastere in religii pagane.

  Un simplu exemplu: “Eu pot acuza pe oricine din Vest ca el/ea este pagan politheist de tipul Romanilor pt. ca numeste lunile anului dupa calendarul si cu titlurile folosite de Romani … adica fondate pe numele zeilor greci si romani” … “sau pt. ca o familie dupe pe copii Trick-or-Treating in seara de Halloween … parintii sunt complotati in a fii sau sustine vrajotoria”

  Cu asa logica … ramanemi pe nicaieri !!

  Like

 17. Apreciez pozitia dumnevoastra. Daca s-ar regasi in randul tuturor crestinilor de diferite confesiuni, am putea vorbi de un ecumenism real. Din pacate, minciunile si atacurile murdare la adresa celor de alta confesiune chiar produc satisfactie in randul celorlalti.

  Like

 18. Eiii nu, pana aici!… N-am stiut pozitia domnului Simion Florea Marian- renumit etnolog. Cu Biblia, cu civilizatia si istoria crestina ne mai jucam , dar cu volumul “Mitologie romaneasca ” nu…
  Vad ca sunteti angajat cu arme si bagaje pe calea de-prostirii natiunii de sub actiunea nefasta a Bisericii, in cazul nostru, celei Ortodoxe, dar nu cred ca cea Catolica sau Protestanta v-ar putea sta in cale cu mai mare succes.
  Sunteti un fel de OTV specializat pe nisa “iluzia de-prostirii”. Macar cei de pe Discovery si National Geographic “de-prostesc” oamenii avand la baza niste documentare interesante.

  Like


 19. Numai bine nici nu va mai scriu ca vad ca santeti imun la argumente sau va faceti ca nu le vedeti.
  * * *
  Drum bun, domnul meu. daca aveti nevoie de o platforma pentru a va raspindi aberatiile, va rog sa va creati singur una.

  Like

 20. Domnul meu, daca nu sunteti iehovist, va rog sa va declinati in mod clar identitatea. Eu am spus in mod clar ce sunt. Sau aveti ceva de ascuns in acest sens si incercati pescuiti in ape tulburi?
  Genul de lecturi, sau de vizionari, cu care va pierdeti dvs timpul nu am atrag. Tot ceea ce spuneti dvs aici seamana cu un atac sectar de cea mai joasa speta la o traditie crestina absolut legitima. In acelaso timp, fiecare traditie crestina are propriile ei probleme. Nu e caderea dvs, sa faceti curatenie in curtea ortodoxa. Incercati sa faceti curat in curtea propriei confesiuni. Sunt sigur ca veti gasi destule murdarii si acolo. Sau cumva birna din ochi va impiedica sa le vedeti?
  Va rog sa incetati cu aceste murdarii (nu am vazut nici un fel de argumente, ci doar etichetari ieftine), altfel urmatoarele dvs comentarii vor ajunge la gunoi.
  Eu sunt protestant, dar nu permit asemenea atacuri aici asupra catolicilor si otodocsilor. Daca nu va place aceasta regula, va rog sa plecati.
  Daca vreti sa ramineti, va rog sa reciziti pagina Avertizare si sa va conformati regulilor.

  Like

 21. Aflati domnule Danut ca santeti si om in varsta cred,,ca nu sant iehovist,,dar vad ca oricine spune ceva doamne fereste impotriva Ortodoxiei e facut imediat ori iehovist ori eretic,sectant sau chiar francmason.Dar din moment ce exista azi mai mult ca oricand sub nasul nostru atatea argumente care tocmai demasca ceea CE NOI CA POPOR CRESTIN(?) spunem ca invatatura Ortodoxa e cea DREAPTA,,de fapt cea mai dreapta si ca urmam invataturile Apostolilor cele curate,,interesant.Pana si regretatul preot profesor tracolog Dumitru Balasa in cartile dansului spune ca exista DESTULE,PRACTICI si ritualuri si,,si simboluri precrestine pagane,,ori din gnosticism,,etc in Ortodoxie,,de la aprinsul lumanarilor gesticulatie preotilor imbracamintea lor etc,,sa nu mai zic de simbolul solar numit CRUCEA,cu atatea forme azi ca s-ar putea face un atlas intreg.Cand a inceput sa se paganizeze crestinismul au stiut bine cei care au dorit asta de ce au facut-o,si se mai numeu si crestini.Uitati-va pe Youtube daca veti timp si scrieti de exemplu,,Inchinarea adusa mamei,,sau Sfinti,zilele sfintilor si simboluri,, e pe romaneste si au mai multe episoade e interesant.Toate cele bune poate mai vorbim.

  Like

 22. Pentru domnul Ion care a zis ca pot sa ma iau dupa domnul Pavel Corut,,pai Domnule Ion Pavel Corut dupa cum bine cred ca stiti nici nu crede DELOC in Sf.Scriptura zice ca sant prostii,erezii,incesturi o carte de doi lei ,e treba dansului ce crede dar eu cred cu adevarat ce spune Biblia deoarece intre stiinta expusa in cuvantul sau,,adica Scriptura si basmele si povestile inventate de Biserica Ortodoxa care tine oamenii in continuare in intuneric e o diferenta mare,,dumneavoastra aveti in casa carti de Etnografie dar si daca nu aveti tot una e ca tocmai ele vorbesc clar de originea tuturor obiceiurilor si simbolurilor din datinile Ortodoxe,,si cum se spune despre ele ca au ORIGINE PRECRESTINA atunci totul e clar pentru cine vede si stie sa faca diferenta intre crestinism si falsul crestinism.Si Simion Florea Marian renumitul etnolog preot profesor a zis in cartea Mitologie Romaneasca ca INTREG RITUL ORTODOX E PAGAN.Ce sa mai zicem atunci o fii mintit dansul care e si profesor etnolog oare?

  Like

 23. Tocmai de aceea am fost atit de aspru. Si eu am fost foarte blind, in comparatie cu atitudinea lui Atanasie fata de arieni. Aici nu este vorba de una dintre erezioarele noastre, ci de una care are de-a face cu esenta Crezului crestin: natura lui Cristos. Aceasta este o ‘alta evanghelie’, asa cum spunea Pavel in Galateni, si pentru aceasta verdictul est clar: anatema – dat pe mina lui Dumnezeu pentru nimicire

  Like

 24. @DanutM … inteleg ca Ionel vorbeste ca un Iehovist, dar aceasta nu cred ca merita ca sa-l condamnati asa de brusc.

  Cand vine vorba la “Christological controversy” din secolul IV … si tinunt in minte ca popoarele/neamurile Germanice erau Ariane de multe secole.

  Cred ca este interesant ca Iehovistii studiaza asa de mult “pasaje si verse selecte” a Sfintelor Scripturi … ca sa ajunga la concluzii aja de polar opuse celor ajunse de catre liderii Biserici Antice (Ancient Church) … si deciziile ei facute la cele 7 Concili Oecumenice:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ecumenical_Councils

  Si erezia Arianismului … se pare ca a fost alatura de Credinta Crestina de-a tot timpului … http://en.wikipedia.org/wiki/Arianism

  Like

 25. Merci pt. raspuns. Interesant commentar “nu toti luteranii sau anglicanii sunt evanghelici”

  Si aceasta atastare trebuie legata de un context.

  In contextul Reformatiei (secolul XVI) … Luteranii, Anglicanii, si Zwinglian si Calvinistii au purtat descriptia de Evangelici (cei care au re-descoperit si re-adus la suprafata “the centrality of the Gospel of Jesus Christ”).

  In contextul contemporan (seculul XXI, post-modernism) pot spune ca Luteranii nu sunt Evanghelici (de clasa Evanghelicilor Americani … de exemplu).

  DE CE NU ? Pt. ca Luteranii sustin ca ceilalti Protestanti (cu exceptia Anglicanilor/Episcopalian si unii din Evangelical Covenant Church) nu predica si invata completa Evanghelie … adica “Word and Sacrament.” Luteranii sustin ca majoritatea Evanghelicilor au uitat/denegrat/desconsiderat importanta Sacramentelor lasate Biserici de cate Hristos !

  Like

 26. Daca imi permiteti as avea unele obiectii fata de interventia dumnevostra, doamna (domnisoara) Catlina. Probabil daca ati fi fost prezenta la momentul nasterii Mantuitorului, i-ati fi dojenit pe cei 3 magi pentru”ingustimea” lor de incerca de a se inchina Domnului prin niste simboluri (vai!) atat de materiale… Ca sa nu mai vorbim de practica abominabila de inchinare la Chivotul Legamantului din Vechiul Testament.
  Cat despre exemplu primilor crestini care traiau Scriptura fara s-o cunosca, aveti grija cum va calibrati argumentele pentru ca, fara sa vreti, dati apa la moara celor care vorbesc de o alta chestiune abominabila care, in mod ciudat, lipseste din lista dumneavoastra a “ingustimii” – Sfanta Traditie.

  Like

 27. Domnule Ionel, nu inteleg de ce sa mai ocupati timpul cu Biblia daca ati ajuns la aceste cocluzii. mai bine v-ati apuca de cartile lui Pavel Curut, vi se potrivesc mai bine. Ar fi o crestere organica a viziunii dumnevostre despre crestinism.

  Like

 28. Multumesc frumos. Am facut corecturile de rigoare.
  Trebuie sa recunoasteti, totusi, ca neiconoclastii, daca pot apune astfel, sunt intr-o clara minoritate intre evanghelici. Si, evident, nu toti luteranii sau anglicanii sunt evanghelici (“slava Domnului”, ar spune unii, ‘vai s-amar’ ar zice altii). Cu prezbiterienii povestea este mai complicata.

  Like

 29. O correctie (sau doua) la textul principal din blog:

  “Lumea evanghelică este dominată de iconoclasm. Acesta este moştenit din teologia Reformei şi se bazează pe o interpretare restrictivă a poruncii a doua din Decalog.”

  “Dominata” ?!? … probabil (daca ai scoatem pe Luterani, Anglicani, si Presbyterieni din oala Evangelicilor).

  “iconoclasm … moştenit din teologia Reformei” … DA si NU. Luter nu a fost pentru (chair a vorbit impotriva) miscarilor iconoclastice adhoc din Germania.

  Zwingli si Calvin au fost pt. … total dezgolire/nakedness a interiorul si exteriorul bisericilor medievale. Ei au decis ca este bine “to throw the baby out with the bad water.”

  “a poruncii a doua din Decalog.” … INCORECT … Ordinea poruncilor (gasite in Exodul 20,2-17; Deuteronom 5,6-21) … este DIFERITA intre traditii/culte/denominatii.

  UITATIVA la tabelul listat aici:
  http://en.wikipedia.org/wiki/10_commandments
  si aici
  https://danutm.wordpress.com/2009/03/08/simboluri-crestine/#comment-7101

  si veti cunoaste diferentele IN NUMERATOARE intre Jewish (Talmudic) vs. Anglican, Reformed, and other Christian vs. Orthodox vs. Catholic & Lutheran.

  Like

 30. Domnul meu, spune sincer, esti iehovist, nu-i asa? Cu alte cuvinte, nu crezi nici in dumnezeirea lui Cristos, nici in Sfinta Treime.
  Daca este asa, atunci trebuie sa stii ca nu esti cresti, ca te inchini unui Dumnezeu fals si ca daca nu te intorci, cu cainta si credinta, la Dumnezeul adevarat, soarta dumitale va fi impreuna cu Satan si demonii lui.

  Like

 31. Crucea nu a fost un simbol si nici nu este nici azi simbol crestin deoarece ar fii trebuit sa-l aiba si poporul evreu monoteist asa cum nu avea nici Trinitatea ca idee si invatatura,,,inchipuirile Bisericii Ortodoxe cu niste gesturi pe care le-a facut Moise sau Iacov din MAINI,,ca au prefigurat Crucea sant de tot rasul se vede ca se ascunde acest lucru si multimea naiva crede ce i se spune.Din moment ce exista azi atatea forme ale crucii IAR UNELE DIN ELE PURTATE LA GATUL OAMENILOR SI PREOTILOR IN MANA sant exact ca cele purtate de sacerdotii pagani si osteni babiblonieni sau asirieni la gat sau pe steaguri sa fim seriosi,,noi ca popor avem cele mai vechi urme ale zvasticii pe teritoriul tarii noastre crastatul sau vartelnita care pana nu demult era purtata in cioc de un corb sau vultur apoi pe STEMA TARII.Asta e istoria asa a fost trist dar adevarat dar se minte in continuare populatia cu baliverne si povesti frumos mestesugite in locul stiintei expuse in Biblie.

  Like

 32. Mersi am comandat pe site…si mai am o intrebare..spuneti-mi va rog unde exact sa-l lipesc in partea dreapta sau stanga :)…stiu ca nu conteaza ce e pe masina , primeaza sufletul da eu vreau sa il am si acolo:)

  Like

 33. Buna tutrora, as dori sa=mi lipesc si eu pe masina semnu acela care seamana cu un peste, dar nu stiu de unde sa fac rost de el. Daca puteti sa ma ajutati , va multumesc mult.

  Like

 34. Stimata Catalina:
  Dvs. scrietsi frumos si cu unele lucruri sunt de-acord. De ex. atunci cind laudatsi smerenia, inima curata, daruirea primilor crestini, bucuria lor de a se impartasi de Dumnezeu”.
  Cum am putea argumenta ce zicetsi dvs/ Nu-s teolog si privesc din perspective evanghelica lucrurile; sunt la munca si n-am timp si evident sunt altii mai cunoscatori decit mine care aleg sa taca din motive pe care nu le speculez.
  Lumea exista prin sacru, dar mai ales exista datorita indurarii si indelungei rabdari a lui Dumnezeu, a Duhului Sfint si Bisericii care sunt inca in lume, altfel Dumnezeu ar fi adus lumea de mult la judecata asa cum am fi meritat. R.C. Sproul scrie si el, frumos: “Cele mai sacre lucruri pe care le putem intilni in lume, in afara probabil de Sfinta Impartasanie, sunt sufletele oamenilor. Ele pot devni frumusetsi vesnice sau monstruozitati vesnice..”
  ..Dar primii crestini erau necrutsatori cind era vorba de “stricarea” Evanghelia primite. Chiar un inger din cer dac-ar veni s-aduca o alta Evanghelie nu trebuia primit. Care Evanghelie era adevarata? Evanghelia Harului, descoperita Ap.Pavel (cunoasteti desigur Ep. Catre Galateni). Iar Apocalipsa se-ncheie cu severa amenintsare pt oricine adauga sau scade ceva de la Sfinta Carte. Deci, doamna Catalina, dragoste da, dar si intransigentsa in adevararurile majore! Da, avertsi dreptate, de Dumnezeu ne putem apropia doar cu smerenie.. Dar, Psalmistul cauta Fatza Domnului in fiecare zi; lui Moise nu I se da harul sa vada Fatsa Domnului ci doar [sic!] Frumusetsea Lui. Apoi, Dumnezeu S-a revelat prin Fiul Sau, prin Scriptura, prin revelatsia generala…Da, NT contesta teofaniile Vechiului Testament (“Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu” –Sf. Ioan). Si in Cer vom vedea probabil doar pe Domnul Iisus si nu pe Dumnezeu. Dar Dumnezeu continua sa ni se descopere prin Duhul Sau care locuieste in noi, prin Scriptura, etc. Lui Saul i S-a aratat pe Drumul Damascului… Si de-atunci multor altor “stirpituri” ca si mine. Nu putem sa ne multsumim cu nimic altceva, decit cu El. Multi musulmani pretind ca li s-ar fi aratat astazi Isa (araba). Si din cit de atasati sunt de Alah si Profet cei pe care i-am intilnit eu, cred ca numai revelatsia personala a lui Dumnezeu (intr-un mod pe care Suveranitatea Lui o va alege) ii poate descatusa din aceasta inselatorie.
  Ramine, deci, sa cautam zilnic Fatsa lui Dumnezeu prin inchinare, Cuvint, rugaciune, imprejurari, mustrari de cuget, oportunitati, faptele bune ale semenilor, etc. Nimic altceva nu ne va satisface decit Dumnezeu. Scriptura vorbeste de-o relatsie vie cu un Dumnezeu viu. Maria din Magdala nu s-a multsumit cu [sfintul] mormint gol si nici cu sfintsii ingeri si-a gasit ce-a cautat: i S-a aratat Cel Inviat! Restul, sunt presupuneri ce ramin a fi dovedite si nu ajuta la mare lucru. Doamne-ajuta.

  Like

 35. Imi este din ce in ce mai drag blogul acesta! 🙂

  Este totusi trist sa vad ca dupa 2000 de ani de evolutii si post-evolutii socio-culturale si religioase tot am ramas impotmoliti in noroiul prejudecatilor, al ingustimii, al judecarii si neiubirii, al obsesionarii pe litera legii si nu pe duhul ei, si lista poate continua.

  Fericiti de noi daca am putea fi “saraci cu duhul” ca primii crestini, care nu stiau scriptural legea, dar o traiau, si inca cu cata daruire. Ar trebui sa ravnim simplitatea lor de a manifesta credinta, inima lor curata care alege sa preamareasca nu sa vada primejdii dogmatice, bucuria lor de a se impartasi de Dumnezeu si de creatia Lui exprimata pe toate caile, inclusiv simbolic.

  Constatand universalismul simbolului, Eliade spune ca lumea are sens numai prin sacru, omul exista cu adevarat numai ca fiinta religioasa, iar manifestarea sacrului in profan, exceptand hierofaniile, se face numai prin transcendenta simbolica. In acest sens, cred ca ar fi o indrazneala sa ii cerem Domnului sa se arate si sa se reprezinte pentru a ne arata ce nu vrea ingustimea noastra sa vada (si) simbolic. (aplicabil si tamaiei, moastelor, liturghiei, odajdiilor, etc)

  Iertati tonul si dimensiunea! Numai bucurii!

  Like

 36. M-am intalnit de multe ori cu acest sfat: “nu e treaba noastra”. daca incerci sa arati ca nu esti de acord cu cineva intr-o anumita privinta deja esti considerat lipsit de decenta si respect, devii nesuferit si urat chiar. Oricum raman la convingerea ca ce trece peste cele scrise in Biblie nu sunt necesare si nu fac altceva decat sa impovareze fara rost. Cine ar avea interes sa se impovareze pe sine insusi in felul acesta sau pe altii? In schimb lucruri de valoare au fost trecute cu buna stiinta in lumea umbrelor. Toate lucrurile vor trece serios in umbra. Raman trei lucruri de neclintit: credinta, nadejdea si dragostea. Unde lipseste una, mai poti gasi pe cealalta? Si totusi se intreaba Dumnezeu daca va mai gasi credinta pe pamant. Poate o vor pune politicienii la conservare. 😉

  Like

 37. Cred ca ceea ce spuneti la urma este de mult bun simt. Cel mai folositor este sa fim revoltati de propriile noastre idolatrii. Pe acelea, oricum, suntem calificati sa le identificam si, mai ales sa facem ceva in legatura cu ele.
  Cu celelalte (sau cu ale celorlalti) – adevarate sau inchipuite – este treaba lor si a lui Dumnezeu. daca aveti cu vreunul dintre ei o relatie care va permite asta, spuneti-i ce credeti, cu decenta si respect, dar fiti deschis la surprize. S-ar putea ca dvs sa fiti cel gresit.
  In rest, numai de bine.
  Sanatate.

  Like

 38. De ce le luati ca afirmatii jignitoare d-le Danut? Sunt multe nereguli care ma revolta. chiar afirmatia aceasta ca am adus afirmatii jignitoare ma revolta. D-le Danut ! se fac atata amar de studii in jurul Bibliei. si chiar se cheltuiesc multi bani pt aceste studii. si intelegem Biblia de parca am fi in epoca de piatra. ne bazam si consfiintim ce au inteles inaintasii nostri ca si cum de acolo nu avem voie sa mai evoluam. mai mult, ma revolta cum predicatori din toate cultele fiindca ii urmaresc cu mare atentie se contrazic atat de vizibil dar pastreaza o aliura de neclintiti in doctrina ce o urmeaza. chiar am fost asa de greu de suportat? ce nu am spus bine? va aduc aminte ca Biblia ne recomanda sa ne purtam sarcinile unii altora intelegand poate si unele slabiciuni. Urmaresc cu deosebit interes si chiar placere atat predici si studii ortodoxe pe “Trinitas” TV, urmaresc cu deosebita placere si programele de pe “Radio Vocea Evangheliei”, de asemenea “Radio Oastea Domnului”. Doamne cate lucruri bune, frumoase si ziditoare! Dar unde este idolatrie este si gata. Imi vine sa urlu ca este idolatrie cat muntele si cu care ne-am obisnuit sa nu o observam. Daca as desconsidera celelalte culte nu as deschide un post de radio ori Tv decat la anumita confesiune. De tanar am colindat in biserici de tot felul si am intalnit multe lucruri care m-au facut sa ma simt bine. Un exemplu: cand studiam in Timisoara, era pe vremea raposatului, am ascultat o predica de milioane tinuta de un civil ortodox in catedrala. Credeti ca critic idolatria numai dintr-o anumita confesiune? Cat de grava e sub anumita forma intr-un cult, tot atat de grava este sub alte forme in alte culte. Si in viata particulara a fiecarei persoane. Si mie mi-a facut si imi face necazuri idolatria care se strcoara ca un sarpe nemernic in viata mea cand intr-o forma cand intr-alta. Cuvantul Lui Dumnezeu ne pretinde sa ne daruim cu totul si cu totul Lui Dumnezeu. Unde nu ne putem darui Lui complet este din cauza unei mici idolatrii care strica totul. Daca am o mica idolatrie in viata mea, si asta ma face sa urlu de revolta. Ca se lipeste mai rau ca o lipitoare. De am putea constientiza la adevarata valoare cat de rau ne pune cu Dumnezeu o farama de idolatrie, ne-am cutremura. Oricum am facut cam multi pureci pe aici si nu ca m-am suparat, dar nu va fi nevoie sa va mai ganditi la cenzura.

  Like

 39. Domnul meu, inteleg ca este mai usor sa scrieti comentarii pe bloguri decit sa va informati (asta cere timp si efort intelectual), dar tutusi va rog sa va pastrati intre limitele bunului simt. Altfel voi fi nevoit sa cenzurez interventiile dvs. Aceasta este o avertizare.

  Like

 40. La ce bun atata iconoclasm pe o parte iar pe de alta parte nici nu mai incape de idolatrie si blasfemie. pai nu de mult am vazut un anunt ca pe data cutare va avea loc preasfintirea bisericii baptiste cutare. Nu am inteles cine va sfinti totusi biserica. Inteleg ca scrie undeva in Biblie despre vrajmasi ai crucii Lui Hristos. Nu cred ca e menirea mea de exemplu sa preasfiintesc crucea Domnului Isus si nici menirea vreunei fete bisericesti.Pai daca mai apare vreo cruce pe vreun perete sigur ca e tare spurcata si tre sfiintita de vreun popa ori pastor. In alta parte scrie sa sfiintim pe Hristos in inima si atat. Nu ma intind prea mult dar intreb doar atat: ce facem cu 1Corinteni 7: 12-16, in special versetul 14?

  Like

 41. Domnule Filip,
  Cam eliptica aceasta ditiramba, dar fie. E adinca de tot 🙂
  Nu stiu exact unde bateti. Poate reusesc unii mai destepti sa ne lumineze.

  Like

 42. Sper sa nu pice vreo icoana din bisericile evanghelice daca le criticam simplitatea atat de costisitoare din zilele noastre. Cata evlavie !!!! Au pastorii obiceiul sa tina in evidenta pe liste speciale saracimea din biserici? De ce atrag atentia in acest sens? Fiindca nu-si pune problema nimeni ce va urma. Si cand vor muri enoriasii de foame, ce vom face, vom vinde cladirile impunatoare si moderne pe nimic? De ce nu mi-as face probleme cand in mintea mea trece fulger o diagrama de la raposatul, la actuala “Marea adunatura(adunare) nationala”? A confiscat regimul comunist in Romania atata amar de averi de la fostii capitalisti. La ce i-a trebuit raposatului sa mai faca datorii 11 miliarde? Au confiscat actualii mai sus mentionati ce s-a facut pe vremea comunismului si au vandut tot: Romania, flota, Marea Neagra. Au desfiintat locurile de munca si au infiintat locuri de munca la privati pe munca platita in batjocura ori neplatita deloc, pensii de agonie, de coma (si imi aduc aminte pe vremea raposatului ce de coma au ramas cei de la neo cand au auzit ca s-a pocait securistul Coman) si… sa mai aduc aminte ca nu de mult am vazut prin mass-media indicatia: Internarea in spital dauneaza grav sanatatii, adica merg pensionarii la cele vesnice pe banda rulanta, iar ca ei multi altii… Si totusi la ce le-a trebuit actualilor inca 83 miliarde? Si tot nu le ajunge.Mai tre vreo 9 miliarde. Unde se duc fratilor atatia bani? Ma ia fiorii. Ne asteapta sclavie nu gluma. Mai ramane sa-si aduca aportul si biserica la aceasta si putem declara ca suntem liberi nu gluma. Liberi de toate. Si nu m-as mira sa aud ca se predica de la amvoane despre libertatea in Hristos, iar pe Basescu sa se laude si la Coslada in biserica Penty ca a scapat de extremistii unguri si ca s-ar putea sa aibe destui bani sa aibe grija de ceilalti cinstiti maghiari. Nu fac discriminare fata de unguri. Ce-mi sunt romanii, ce-mi sunt maghiarii? Tot o apa si-un pamant. De coma fratilor ! Ce “apologetica” va veni oare peste noi fratilor? Las ca ne rugam pt Afganistan. Nu va faceti probleme. 😉

  Like

 43. Inteleg ce spuneti, dar afisarea ori tendinta de sacralizare a simbolurilor cel putin fiindca mie nu mi-a fost clara intentia dvs, seamana a idolatrie. In sensul acesta am inteles eu iconoclasmul de data aceasta sau cum ii spune. Ca daca astazi am priceput ce-i aia iconoclasm, mai mult ca sigur ca maine va tre sa pun mana pe dex si sa revad sensul si intelesul cuvantului. Si asta numai fiindca nu-l pot tine minte fiind un lucru, un termen fara nici o valoare pt mine. Nu am avut catusi de putin intentia sa va cer socoteala pt religia ce o urmati. Daca mi-am expus o nedumerire mai aspra, nu aveti nici un motiv sa dati inapoi si sa nu-mi impartasiti valorile din religia ce o urmati. Daca Biblia recomanda sa cercetam totul si sa luam ce-i bun, inseamna ca oriune poti gasi lucruri bune, mai putin bune ori chiar daunatoare. Ramane ca fiecare lucru sa fie rumegat de cugetul fiecarui ins in parte, daca m-am exprimat bine. Cunosc o cantare ce in cateva dintre versuri suna cam asa: ” Si nu e intrebarea frate cu care ceata te-i suit / Dac-ai putut s-ajungi acolo, esti mantuit si fericit”. Si sunt perfect de acord cu aceasta pe fondul celor scrise in Scriptura. Va doresc sa aveti parte de mantuire si sa ne intalnim odata printre cei mantuiti,Amin! Cu toata stima, V D Filip!

  Like

 44. Sunt iconoclast si mi se pare instructiva scurta “istorie” a simbolurilor scrise.
  In ce priveste simplitatea bisericilor evanghelice, ea trebuie laudata si nu criticata. Si asa se investesc nepermis de multi bani in cladirirle bisericilor, inclusiv evanghelice…mai asta ar trebui sa dam milioane si pe picturi, sculpturi precum bisericile catolice care aveau nevoie de o suta de ani ca sa devina “opere de arta/muzeu”…asta avind de-a face cu Evanghelia cam tot atita cit avea de-a face [fostul seminarist] Stalin cu Evanghelia…
  Tendintsa de la evanghelici la liturigici se remarca nu doar la doamna din ex. de mai sus ci si printre studentsii universitari americani. Bietsii pastori s-au luat de cap: “pai nu de dragul vostru am transformat noi bisericile in anii ’60 in simple sali de spectacole? Nu din cauza asta am simplificat slujbele religioase transformindu-le din acte de inchinare in shuete amicale? Acum ne parasiti? ” Din pacate pastorii nu intselegeau ca e o noua generatie… Solutsia? N-o cunosc.. Constat insa ca-n plan social [subliniez social] cei “seeker sensitive” si Rick Warren au reusit. Cita valoare spirituala au actiunile astea, inclusiv simbolurile de mai sus,… ramine de vazut. etc.

  Like

 45. Domnule Filip.
  Mai intii o precizare. Prin ‘iconoclasm’ se intelege in sens restrictiv ‘lupta impotriva icoanelor’ si in general ‘respingerea simbolisticii’.
  In al doilea rind, nu stiu exact de ce cult apartineti dvs., daca apartineti de vreunul, dar convingerile mele confesionale sunt o problema personala, de care nu am sa dau socoteala decit lui Dumnezeu. Daca dvs. tineti sa va alegeti confesiunea in baza simplitatii acesteia, este dreptul dvs. In ce ma priveste, am nevoie de criterii mai complexe, de natura biblica, teologica si istorica, daca pricepeti ce vreau sa spun.
  Si, in sfirsit, nu la ‘inima cea noua’ primita la nasterea de sus ma refeream eu aici, ci la simtul sacrului, pe care unii, asa cum se vede, nu-l au nici sa-i pici cu ceara. Vorba ceia, ‘de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere’.

  Like

 46. Era sa scap din vedere organul. Si dumnezeu promite in locul unei inimi de piatra va instala in om o inima de carne cu care sa perceapa iubirea Lui si nimeni nu va mai tre sa fie invatat ce are de facut. Daca la acest organ v-ati referit.

  Like

 47. O religie(un cult) mai simpla nu ati gasit? Pai placerea e una legata sau nu de credinta in Dumnezeu? Ce sunt alea: flamurile, odajdiile, sacra, liturghia, tamaia ? Aaaa ! Pentru o religie mai frumoasa, mai romantica…as intelege. Si mai confortabila asa cum depun zel cei de la neo. Nu sunt ortodox, dar imi inchipui ca de as fi ortodox, asa cum am auzit ca dracu fuge de tamaie, ar insemna sa umblu cu tamaia in buzunar sa pot sa-l alung pe dracu cand dau nas cu el si nu am posibilitatea sa fug la biserica unde sigur s-ar gasi si tamaie si iconoclasme si flamuri si odajdii, etc. Si nu stiu daca din cauza evlaviei sau din ce cauza, nici enoriasii ortodocsi nu pot tine minte atatia termeni religiosi. Grea mantuire au de obtinut si complexa rau.

  Like

 48. Reprezentarile vizuale de acest gen sunt parte integranta a artei. Ele nu se adreseaza oamenilor lipsiti de cultura, dimpotriva, celor extrem de cultivati. Din nefericire se pronunta si hotarasc in astfel de probleme persoane neavizate, inculte. Tocmai de aceea apreciez faptul ca domnul Manastireanu aduce acest subiect in aria teologica.

  Like

 49. Fa-ti cruce, Daniel, ca nu e pacat 🙂 Pacat e sa-njuri.
  Eu nici n-am masina si nici nu-mi pun pesti pe nicaieri. Pestii prefer sa-i maninc, co mamaliga si usturoi, neaparat.
  Imi plac insa miroul de tamiie, flamurile, odajdiile, sacra,entele si liturghia. Tocmai de aceea am devenit anglican.

  Like

 50. Daca credeti ca simbolistica crestina are doar rolul de a comunica analfabatilor, atunci mai trebuie sa cititi cite ceva.
  De fapt nu ma mir. Un iconoclast nu poate pricepe nicicum altceva din aceasta poveste. Pentru a intelege valoarea simbolisticii religioase iti trebuie ‘organ’. Si, vorba baietilor de la Cassa loco, “cine are, are; cine n-are chiar ca n-are”.

  Like

 51. Ce ne-am face fara iconoclasme? Ne-am pierde imaginatia evlavioasa? Traim intr-o conspiratie crestina de avem nevoie de ele? Sau ne pregatim pentru evanghelizarea unor viitori analfabeti?

  Like

 52. Dupa articolul acesta nu pot decat sa-mi fac cruce. La noi in biserica avem un porumbel. Pe masina mi-am pus un peste si am grija cum ma comport . Stiu o gluma pe teme asta . Un copil il intreaba pe tatal sau “Tata de ce nenea acela are un pese pe masina ” iar tata ii raspunde “Pentru ca ii pocaitul lui peste” Sper sa fie bine primita gluma. Felicitari pentru informatiile aduse

  Like

 53. Desigur, exista si asemenea biserici. Tocmai aceasta m/a apropiat pe mine de anglicanism (episcopalienii sunt anglicanii americani). La fel, diversele manifestari ale “noilor evanghelici” sunt mult mai interesate de simbolismul religios decat precursorii lor, mult mai dominati de iconoclasmul rationalist al modernitatii.

  Like

 54. Din câte știu, există și biserici de sorginte protestantă care au recuperat simbolistica religioasă. Mă gândesc acum la cele auzite (prin viu grai) de la o distinsă doamnă americană, poetă, care mărturisea că a ales confesiunea episcopaliană – sper să nu greșesc – tocmai pentru că este „more visual”. Lucrez acum la o carte (o să dau detalii la vremea potrivită) scrisă de un presbiterian și care reexaminează cu înțelegere și simpatie icoana ortodoxă, catedrala gotică, sacramentele, moaștele etc.
  Cu siguranță însă, pentru România, asemenea atitudini sunt excepții. Generația mai tânără însă (se) întreabă. Și s-ar putea să se întrebe pe un ton tot mai articulat și mai puternic.

  Like

 55. Tinand cont de faptul ca evanghelicii au aparut in urma unuor proteste , acestea s-au reflectat si in arhitectura bisericilor si decorarea lor. Ceea ce nu au putut copia de la pagana biesrica catolica au adaptat. Rezultatul nu poate sa te faca decat sa…protestezi. Din nou.

  Like

 56. Când vorbeam de “constipaţie teologică” în chestiunea simbolismului religios, mă refeream, evident la… teologia pe care o promovăm. Şi aceasta este, dincolo de orice îndoială, iconoclastă.
  Pereţii de un alb năucitor care domină încă frontispiciile interioare ale multora dintre bisericile noastre sunt de asemenea un exemplu edificator. Iar tablouaşele cu Iordanul din baptisterii (în cel mai bun caz naive, dar cel mai adesea lipsite de bun gust) nu ajută nicidecum la redresarea lucrurilor. Aşa cum bine ştiu acei, puţini, care s-au ocupat de arhitectura spaţiului liturgic la evanghelici, de fapt nu avem o teologie coerentă a arhitecturii eclesiale. De aceea apelăm cel mai adesea la expediente pragmatice, iar rezultatele sunt de cele mai multe ori penibile. Mai este încă foarte mult de făcut în acest domeniu. Teologii noştri actuali sunt însă prea ocupaţi cu jalnicele lor dispute pe teme secundare, şi cu micile “ciupeli” de la sponsorii din vest. În rest, numai jale şi dezamăgire. Cred că nu avem altă şansă decât să aşteptăm următoarele generaţii şi să sperăm cs acelea vor fi formate din oameni normali, nu taraşi de comunism, ca noi.

  Like

 57. Nu suntem chiar atat de … “constipati teologic”, cum spuneti dumneavoastra. Crucea e prezenta pe frontispiciul multor biserici evanghelice, iar semnul pestelui… iertati-ma, dar il vad pe masini mai ales, mult mai des decat as vrea sa-l vad! Pentru ca oamenii care isi declara apartenenta la crestinism in acest fel ar fi bine sa aiba grija sa arate ca sunt crestini si prin comportamentul pe care il au la volan! Cand eram copii, tin minte ca aveam Bibliile pline de cartonase cu imaginile Pastorului celui bun, ale Mielului sau ale ancorei.

  Like

 58. Ati putea da exemple si din iudaism, cum ar fi mozaicurile cu menora din sinagogile galileene (in special de la Sephoris) sau imaginile cu steaua lui David .

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: