Exercitii de intelegere XIII – Despre Max Weber si capitalismul romanesc

Dorin Popa: Sunt curios daca un teolog ortodox nu ar incepe prin a critica celelalte culte.

Danut Manastireanu: Asta este problema lui. Eu am prieteni ortodocsi care fac critica propriului spatiu eclesial, cu asiduitate dar si cu dragoste, si care nu se bucura in mod rautacios atunci cand eu critic biserica mea. Dar asta este o alta discutie. Al doilea lucru pe care vreau sa-l spun este insa mult mai important, si nu vreau sa plec de aici fara a-l rosti. Eu cred cu tarie ca noi, evanghelicii, avem de adus o contributie extrem de valoroasa in acest spatiu cultural si religios in care traim.

Tara aceasta este bolnava cronic in fibra ei etica. Nu numai cei cincizeci de ani de comunism prin care am trecut, ci si bizantinismul de care suferim structural, au subminat fibra etica a acestui popor. Daca eventual am avut-o vreodata. Eu cred insa cu tarie ca teologia evanghelica este singura care poate crea o dezbatere semnificativa cu privire la restructurarea spatiului etic romanesc. Desigur, o sa-mi spuneti ca vadesc o inclinare necritica fata de ideile lui Max Weber, care au fost destul de criticate la noi in ultimii ani. Dupa opinia mea insa, chiar contra-argumentele care se aduc la ideile lui – de exemplu faptul ca spatiul japonez da aceleasi rezultate ca si spatiile economice protestante – nu sunt de fapt decat noi argumente in favoarea tezei lui Weber, curatata poate de cateva elemente de natura circumstantial religioasa.

Dorin Popa: Weber era un religios practicant?

Danut Manastireanu: Era un teolog la granita intre protestantismul conservator si cel liberal.

Dorin Popa: El a fost cel care a exaltat virtutile protestantismului in liberalism si in capitalism.

Danut Manastireanu: Desigur, afirmand in esenta ca numai pe virtutile etice protestante se poate construi un capitalism de succes. Ori daca ne uitam in spatiul japonez sau in cel asiatic in general…

Dorin Popa: …care are multi prozeliti…

Danut Manastireanu: …si eu cred ca pe buna dreptate…

Dorin Popa: Da, da.

Danut Manastireanu: …as vrea sa vad cum vom putea construi capitalismul in Romania, cand toata lumea fura si toata lumea minte. Toata lumea, vorbind in sens generic. Este insa clar ca adevarul nu este o valoare pretuita in aceasta tara. Respectul pentru proprietatea celuilalt este aproape un nonsens. Auzim in jurul nostru: “daca toata lumea fura, eu sa nu fur?”. Pe vremuri se spunea ca in realitate noi nu puteam fura de la CAP, fiindca ceea ce „luam” era de fapt al nostru.

Intregul sistem juridic in Romania este construit pe presupozitia ca toata lumea fura si minte. Intregul sistem de taxare in Romania este construit pe aceasta prezumtie. Acest sistem, in loc sa stimuleze pe cei cinstiti si corecti, ii pedepseste pe acestia punand, stabilind taxe exagerate, pe care cei cinstiti, adica, se subintelege, cei prosti, le platesc in intregime si dau faliment, pe cand smecherii le dribleaza, si pana la urma statul tot ramane cu ceva. Stiti probabil definitia romaneasca a legii. Conform acesteia, „legea este o bariera: dulaii sar peste ea, cateii se strecoara pe sub ea si doar boii se opresc inaintea ei”. Va intreb din nou, cum se poate instaura un stat de drept, intr-o tara in care se promoveaza asemenea mentalitati? Eu cred ca trebuie sa restructuram din temelii toate aceste sisteme, si aceasta nu se poate face decat pe valorile eticii crestine, pe care eu, impreuna cu Weber, o numesc protestanta, pentru simplul motiv ca protestantii sunt cei care promoveaza aceste valori. In esenta insa, este vorba de principiile eticii crestine. Marea mea problema cu modul in care se raporteaza ortodoxia in general la preocuparile etice ale protestantilor, vadeste un soi de condescendenta detasata si putin dispretuitoare. De exemplu, faptul ca protestantii sunt seriosi cu viata de familie si nu isi permit anumite laxitati morale (infidelitatea conjugala, sexul premarital etc.), este privit ca un soi de pudibonderie anacronica. Recent, am vazut cu surprindere un om pe care il simpatizez de altfel in mod deosebit, ma refer la prezentatorul ProTV Cristi Tabara, sustinand cu foarte multa larghete ideea ca trairea in concubinaj este compatibila, in definitiv, cu trairea crestinului in societatea moderna. Este suficient sa deschizi Sfanta Scriptura si sa vezi cum se raporteaza Hristos la aceste lucruri. Una este sa spui, asta este situatia in societatea contemporana, si haideti sa vedem ce putem face intr-o atare situatie, si cu totul altceva este sa spui, „foarte bine fratilor; dati-i drumul inainte”. Dupa parerea mea, pe asemenea mentalitati si atitudini nu se poate construi o societate capitalista de succes. Ca sa nu mai vorbim de lipsa reflexului de economisire, de lipsa respectului pentru munca cinstita, de lipsa dedicarii fata de binele societatii, si asa mai departe. Eu cred ca societatea romaneasca este bolnava, si ca noi, evanghelicii, putem contribui cu ceva la ridicarea aceste tari. Si efortul nostru teologic tinteste in aceasta directie. Sper ca ceea ce incercam sa facem in vremea asta, construind un edificiu evanghelic in context ortodox, un edificiu teologic care sa abia raspunsuri romanesti la problemele concrete ale societatii romanesti, va fi unul care va aduce roade in deceniile care vor urma.

Dorin Popa: Deci sunteti, totusi, un optimist.

Danut Manastireanu: Eu sunt in mod aparent un pesimist, dar cred ca de fapt sunt doar un om realist. Eu cred in valoarea ideilor. Desi nu intodeauna ideile, in mod automat, transforma societatea. Cred totusi ca idei bune au sansa sa transforme societatea in bine, in vreme ce ideile rele, o vor duce intotdeauna la rau.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

5 thoughts on “Exercitii de intelegere XIII – Despre Max Weber si capitalismul romanesc”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: