Argument

danutm-feb-05-small.jpg

Draga cititorule,

Dupa indelungi cumpaniri, o incercare ratata, si citeva ezitari, am decis, in sfirsit, sa-mi public pe Internet cele patru dosare de urmarire informativa (DUI) de la Securitate, asa cum se afla ele in arhivele CNSAS, cu indicativul I-1065. O voi face incetul cu incetul, postind, pe cit posibil, cite un document in fiecare zi, in afara perioadelor in care, din motive obiective, nu voi avea acces la internet. Uneori voi posta si copii in facsimil ale unor documente mai importante.

Daca va intrebati cumva ce anume m-a facut sa iau aceasta decizie, iata raspunsul. Imi repugna amatorismul, reaua vointa si partialitatea, dar mai ales totala lipsa de discernamint teologic si cu care este purtata, in general, intre evanghelici discutia despre colaborarea cu Securitatea a liderilor si a altor membri ai comunitatilor noastre.

Pentru o discutie obiectiva, este nevoie de date concrete si de documente, dar si de interpretarea lor in conformitate cu regulile stiintei istorice. Aceasta incerc sa fac prin publicarea acestor dosare. Pentru o intelegere corecta a lucrurilor, faptele trebuie interpretate in context. Acesta este rostul comentariilor adaugate uneori documentelor. Si, in final, sper ca cel putin din cind in cind sa am ragazul de a va impartasi gindurile mele cu privire la aceasta complicata problema a colaborationismului. Aceasta va fi, sper, modesta mea contributie la aceasta dezbatere absolut esentiala pentru curatirea spatiul civic si confesional romanesc.

In al doilea rind, colaborationismul evanghelicilor cu Securitatea a facut foarte multe victime, pentru care nu s-a facut inca ispasire, desi unii dintre cei vinovati sunt inca in viata. Ca si unele dintre victime. Iar daca nu ei, cel putin copiii celor care au avut de suferit. Cu toate acestea, prea putini dintre cei vinovati au avut curajul de a-si marturisi vina, ca sa primeasca iertarea celor carr care au suferit de pe urma lasitatii lor. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nimeni nu pare dipus sa ia in considerare necesitatea unor eventuale reparatii. Atunci cind Cain l-a ucis pe Abel, Dumnezeu i-a spus celui vinovat: ” Singele nevinovatului Abel striga din pamint la mine si cere ispasire”. Cred ca acelasi principiu ar trebui sa guverneze si raportarea noastra la aceasta chestiune. Convingerea mea este ca atita vreme cit nu se va face ispasire, evanghelicii din Romania, ca si celelalte culte vinovate de acelasi pacat, nu vor avea binecuvintare de la Dumnezeu.

Voi incerca mai intii sa redau documentele asa cum sunt ele, inclusiv cu greselile de ortografie ale securistilor si ale informatorilor, adaugind insa, acolo unde socotesc ca este necesar, comentarii care sa corecteze eventuale informatii eronate prezente in documente sau lipsa, intentionata sau nu, a unor detalii esentiale pentru intelegerea corecta a realitatii. Aceste comentarii vor incerca, de asemenea, sa prezinte elemente de context necesare intelegerii lucrurilor in ansamblul lor. Acest lucru este necesar deoarece Securitatea a fost inainte de orice o institutie a minciunii, si nu toate lucrurile aflate in dosare trebuie crezute pe cuvint.

Desigur, aceste comentarii reprezinta punctul meu subiectiv de vedere. Daca cineva doreste sa dea o alta interpretare acestor documente, este absolut liber s-o faca, asa cum ii dicteaza constiinta sau il ajuta putinta.

S-ar putea, de asemenea, ca vreunii dintre voi sa se intrebe de ce ar dori cineva sa-si vada dosarul de securitate. Dati-mi voie sa va pun inainte un posibil dialog imaginar (Q & A).

Q – Nu exista oare riscul de a afla, de exemplu, din aceste dosare ca cineva apropiat te-a turnat?

A – Se poate, desigur. S-au mai vazut destule cazuri, unele deja celebre.

Q – Si atunci, nu exista riscul ca aceasta descoperire sa-ti dea viata peste cap?

A – Cum sa nu, mai ales daca esti “slab de inger”.

Q – Si atunci n-ai fi mai fericit daca n-ai sti?

A – Se poate si asta, daca preferi sa traiesti ceea ce eu numesc o ” fericire timpa”. In ce ma priveste, prefer sa traiesc in adevar, chiar daca aceasta ma va face mai nefericit.

Q – Si totusi, nu crezi ca exista riscul sa te umpli de amaraciune, daca nu cumva chiar sa-i urasti, ori, mai grav, sa vrei sa te razbuni pe cei care ti-au facut rau?

A – Asa ceva, drept sa spun, nu mi-a trecut prin cap, dat fiind ca sunt crestin si ca iau foarte in serios porunca lui Cristos de a-mi iubi vrajmasii.

Q – Dar de ce sa mai dezgropam trecutul? Cui foloseste asta? Nu este oare mai crestineste sa iertam si sa uitam totul?

A – Mai intii, nmeni nu are dreptul sa ierte in numele altora. Fieare trebuie sa ierte in mod personal pe cel care i-a gresit. In al doilea rind, iertarea ar trebui precedata de cererea de iertare. Aceasta este importanta nu atit pentru victima, cit pentru cel vinovat. Iar, in al treilea rind, atunci cind nu acordam colaboratorilor Securitatii sansa de a se cai de tradarea lor, facem de fapt un act de mare cruzime, caci prin aceasta ii facem sa-si riste destinul etern (imi cer scuze celor care cred in tehnologia soteriologica pentru ochisori micuti de genul “once saved, always saved”; daca asta cred, n-au decit sa riste – eu unul prefer caile clare ale Scripturii).

Cam asta ar fi, dar daca cineva dintre voi are si alte intrebari, sunt gata sa le iau in consideratie in modul cel mai serios.

Iata acum si o scurta istorie a accesului meu la dosare. Am facut la 27 iunie 2001 prima mea solicitare de acces la dosarele de urmarire informativa de la Securitate, de a caror existenta eram sigur, date fiind repetatele mele “intilniri de gradul trei” cu aceasta institutie infama. Am asteptat o vreme, dar timpul trecea, si eu nu mai primeam nici un raspuns de la CNSAS. La un moment dat, ginerele meu a fost abordat in mod informal, la o petrecere, de catre un SRI-st, care i-a sugerat ca daca vreau sa-mi vad dosarul de la Securitate, el ar putea sa ma ajute. Va marturisesc faptul ca indelunga asteptare si dorinta de a vedea in sfirsit acele documente m-au facut sa ma gindesc in mod serios la aceasta propunere, poate sincera; n-am de unde sa stiu. In cele din urma, am rezistat ispitei, nu numai din pricina ilegalitatii implicite a acestei propuneri, dar mai ales din teama ca s-ar putea sa fie vorba de fapt de o cursa. Si, de vreme ce nu ma lasasem pacalit de manevrele securistilor inainte de 1989, de ce as fi facut-o acum?

Poate ca si drept rasplata pentru mica mea biruinta etica, Dumnezeu mi-a trimis intr-o zi “ingerul” sau. Dupa mai mult de trei ani de asteptare inutila, am avut sansa de a face o calatorie in aceeasi masina, de la Iasi la Bucuresti, cu domnul Andrei Plesu, care era inca in vremea aceea membru al Consiliului CNSAS. Am povestit atunci cu domnia sa, alaturi de o multime de alte lucruri, care de care mai interesante, si despre dezamagirea mea cu privire la lipsa unui raspuns la solicitarea adresata institutiei la care lucra. Domnul Plesu m-a rugat sa-i trimit datele solicitarii mele si, in mai putin de doua saptamini, am primit un telefon de la o doamna care ma chema la Bucuresti, sa-mi vad dosarul de Securitate. Tot ea mi-a explicat ca CNSAS imi trimisese o scrisoare in acest sens cu circa sase luni in urma. Eu insa n-am primit acea misiva niciodata. Cine stie, poate s-o fi ratacit pe la SRI, despre a carui atentie am indicatii clare ca ma bucur in continuare, caci, cu ceva timp in urma un coleg din World Vision a fost avertizat de un SRI-ist (era sa zic securist) “binevoitor” sa nu aiba prea multe legaturi cu mine pentru ca sunt “un element periculos”. Cred ca de fapt ar trebui sa simt foarte bine, pentru ca, in sfirsit, imi da si mie cineva atentie. Ca sa nu mai vorbim de sentimentul de siguranta pe care ar trebui sa-l am atunci cind stiu ca ‘organele’ vegheaza cu sirg asupra mea, desigur, pentru ca nu cumva sa mi se intimple ceva rau.

Invitat fiind, in sfirsit, am plecat la Bucuresti, la “intilnirea cu istoria”. Am intrat intr-o sala in care se aflau mai multe persoane venite acolo cu acelasi obiectiv, alaturi se o serie de cercetatori acreditati, care studiau si ei, din alte motive decit noi, dosarele aflate in arhiva acelei institutii. O doamna mi-a pus curind pe masa cele patru dosare, care insumau circa doua mii de pagini de documente. Trebuie sa va marturisesc ca am fost putin coplesit. Primele doua dosare purtau numele de cod “Chitaristul”, iar celelalte doua se numeau “Ideologul”. Motivatia pentru aceste nume de cod va reiesi din documente, asa incit dati-mi voie sa pastrez deocamdata secretul.

N-am avut prea multe surprize in lectura mea. Una singura a fost insa de-a dreptul naucitoare. Dar, despre asta, la vreme. Desigur, fiind un cititor lent, n-am putut parcurge cu atentie toate cele 2.000 de file in cele sase ore cit am stat acolo. De aceea, dar si pentru a avea eu insumi documentele, am solicitat la plecare, conform legii, copii ale celei mai mari parti a documentelor. Ar fi trebuit sa solicit copii integrale, si asa va sfatuiesc si pe voi sa faceti, daca ajungeti acolo.

Doua luni mai tirziu am primit copia dosarelor, pentru care am platit binisor, si am observat ca in multe locuri in care numele celor vizati apareau in clar in original, acestea erau innegrite in copiile primite. Aceasta este prevederea legii, pentru a descuraja procesomania. Unele dintre aceste nume obliterate imi sunt usor de identificat si acum. De aceea le voi mentiona intre paranteze patrate in documentele postate pe blog. In alte cazuri insa nu mai sunt sigur si voi incerca sa le identific atunci cind ma voi duce din nou sa-mi examinez dosarul, dupa completarea acestuia. Caci, dosarul meu nu era nicidecum complet. Din el lipseau o multime de depozitii si declaratii date la interogatorii. Oricum, conform legii, odata ce accesul la un anumit dosar este permis, titularul il poate cerceta oricind, in baza unei programari facute dinainte.

Dat fiind ca in ultimii doi ani CNSAS a primit mii de alte dosare, la 10 martie 2007 am solicitat CNSAS completarea dosarelor mele cu eventuale documente descoperite in dosarele noi sosite. Cu aceasta ocazie am solicitat, inca o data, identificarea informatorilor mentionati in dosarele mele, caci la prima mea solicitare in acest sens mi s-a raspuns ca nu exista in arhiva documentele in baza carora sa se faca aceasta identificare. N-am primit inca raspuns la aceste solicitari si experienta mea anterioara cu CNSAS imi spune ca s-ar putea sa mai dureze. Interesant este ca, odata cu aceasta solicitare, am cerut de asemenea dosarul de urmarire informativa al tatalui meu, daca cumva exista un asemenea dosar. In urma cu vreo luna si ceva am primit raspuns ca nu exista la CNSAS un asemenea dosar. Sper ca acesta sa fie un semn bun ca si cealalta solicitare a mea este in lucru si va primi in curind raspuns. Sper, de asemenea, ca nu va trebui sa apelez din nou la cineva din Consiliu, cum ar fi domnul Dinescu, de exemplu, ca sa primesc un nou raspuns. Daca insa acesta intirzie foarte mult, va asigur ca o voi face.

In sfirsit, daca cineva dintre cei care citesc aceste pagini vor fi ispititi sa-si ceara si ei de la CNSAS dosarele de urmarire informativa (sau, Doamne fereste, cele de retea, daca au fost informatori), iata adresa web la care gasiti formularele pe care trebuie sa le completati si sa le trimiteti pe adresa acestei institutii, pentru a primi acces la dosare. www.cnsas.ro Tot acolo veti gasi afisata si legislatia care se ocupa de acest domeniu.

Va doresc tuturor succes, sanatate si virtute!

Si, de ce nu, lectura interesanta si plina de invataminte, caci “lectura placuta” nu prea pot spune.

Danut Manastireanu, alias “Ideologul”, fost “Chitaristul”

Advertisement

36 thoughts on “Argument”

 1. Domnul meu,
  Mai intii imi cer iertare pentru intirzierea cu care am aprobal comentariile dvs., dar am calatorit zilele astea in Australia si am fost departe de computer.
  Cred ca in principiu aveti dreptate. Afisarea acestor mirlanii nu este de nici un folos cititorilor decenti ai blogului si nu face nici un bine celor hirsiti in rele. Cred ca va voi urma sfatul si de acum incolo voi executa fara crutare acele comentarii care ies din limitele decentei.

  Like

 2. Daca vreti puteti si sa nu postati, e mai mult un fel de mica scrisoare catre dumneavoastra. Daca postati, corectati va rog literele care au scapat, cum ar fi enunte, si nu enunta, n-am recitit textul inainte de a da enter. ”E” mare in loc de ”e” in propozitia ”Ei intotdeauna”. Sorry! Multumesc.

  Sper sa n-o luati ca o incercare de a ma da destept la randul meu, pur si simplu m-au enervat acesti indivizi lipsiti de tact, nici macar nu ma intereseaza fondul.

  Like

 3. Domnule D.M,
  am intrat intamplator pe site-ul dvs. si n-am apucat decat sa arunc o privire rapida. Totusi, imediat am sesizat ca, asa cum se intampla peste tot in Romania, apar aceste personaje care simt nevoia sa isi etaleze inteligenta, adancimea, subtilitatea, care de multe ori nu e decat smecherie, fanfaronada, nevoia de a da peste nas altora. ei intotdeauna detin adevarul, si trebuie neaparat sa-l enunta in casa altuia, si in mod jignitor daca se poate.
  Va dau o idee, nu mai publicati prostiile pe care le primiti, doar ca sa fiti corect. Cine vrea sa-si exprime ideile contrare dvs., de obicei in mod neelegant, ca si cum le datorati ceva, sa-si faca propriul blog, si sa inghita ei acolo laturile altora.
  Cand simtiti ca cineva nu isi ia toate masurile sa ramana politicos intr-o zona a ideilor, si trece la atacuri, cat ar fi ele de mici sau subtile, dati ”delete”, va garantez ca e singura solutie. Suntem un popor de ”baieti unsi cu toate alifiile”, si ne mandrim cu asta, desi n-ar fi cazul. ”Otodocsi” se scrie asa, nu ortodoxi, mai Ioana nedumeritul, sau anonim sau cine o mai fi. D.M. n-a facut uz de posibilitatea de a da un mic bobarnac ”eruditului”. Generos din partea lui, eu, mai deficitar la acest capitol.
  Faptul ca scriu acum, aici, si legat de aceasta, cred ca e rezultatul frustrarii acumulate in timp, citind comentariile lipsite de bun simt postate zilnic pe toate forumurile si blogurile romanesti. Si acum trec mai departe la explorarea acestui site. Toate bune,
  I.B

  Like

 4. Daca acest om al securitati s-a cait de faptele lui, cu atit mai mult cei ce au facut LEGAMINT cu DUMNEZEU si au cazut datorita vinzarii, trebuiau sa vina si sa marturiseasca vina lor. (comentariu dupa clipul de mai sus)

  Like

 5. Intradevar istoria se descopera si se scrie pe baza unor astfel de documente si merita ca ea sa fie scrisa si tinerii sa inteleaga ADEVARUL.Dar ma intreb ;CE FACEM CU PREZENTUL? ASTEPTAM SA DEVINA SI EL O ISTORIE? Sau avem puterea si curajul sa confruntam pacatul,minciuna si pretentia? Ce se poate explica in urma accesarii si ascultarii?

  DORIM NOI SA CONFRUNTAM REALITATEA SI ASTFEL DE PERSOANE SA NU AJUNGA SA TRAIASCA O VIATA DUPLICITARA IN PRETENTIILE PE CARE LE DETIN?Si de ce mesajele care expun astfel de persoane sint blocate de multe persoane de pe paginile electronice crestine? Cunoastem motivul?Dorim sa stim ADEVARUL? Sau fiinca situatia este de prezent ,nu se doreste sa fie expusa discutata din motive bine intemeiate datorita puterii firii?Oare sa ascultam mai mult de fire ,dechit de puterea DUHULUI SFINT CARE E MAI PRESUS DECHIT LEGEA SI PUTEREA JUSTITIEI?

  Like

 6. Cred ca intotdeauna avem ceva de facut. De cele mai multe ori, Dumnezeu face ceea ce face prin oameni, nu direct.

  Like

 7. Ma tot intreb: la informatorii astia ce informatii le-a tot trebuit despre individ? De parca am fi umblat cu lingouri de aur in spate sau cu bomba atomica. Mie personal cineva mi-a spus mai in gluma, mai in serios referindu-se la copiii mei sa am grija de cele bombe atomice. Inteleg ca Biblia ne cere sa fim supusi autoritatilor, dar niciodata in predici nu se scoate clar in evidenta ca nu pe plan religios. Fiind un bun crestin foloasele le revin de la sine. Le trebuiesc insa suprafoloase si daca poti deveni un fel de bomba atomica sau camicaze in tolba sistemului si lichidat dupa ce si-au facut treaba, asta ar fi super pt ei. Religia oficiala pt care se face presing sa o practici nu are alt aspect dect ca si cum te-ai imbaia intr-o solutie compusa din religie+politica+vrajeala de tip vrajitorie si apoi tre sa te consideri curat. E ca si cum Mardoheu este invinuit de Haman ca nu crede in Dumnezeu atata vreme cat el Haman a ales o data atat de insemnata pt nimicirea poporului evreu care ar fi aparut clandestin in lumea asta, iar el Haman tre sa-i arunce praf in ochi pana si Lui Dumnezeu impunandu-si drepturile de semizeu pana la superzeu. Sa mai cauti solutii de corectitudine atata vreme cat se descurajeaza acest aspect pe viata si pe moarte? Ex. cazul pastorului Dugulescu Petru care si-a facut de cunoscut din proprie initiativa situatia lui in ceeace priveste dosarul intocmit de fosta securitate si l-a costat viata. Ce as mai vrea sa atrag atentia: oare fosta securitate si Ceausescu chiar si-au facut de cap si nu au fost sub controlul nimanui? Nu au fost subordonati nimanui? Una o stiu si buna: liderii religiosi ori vor sa sufere la infinit de naivitate si implicit de toate cele: lasitate, perversitate.etc, ori vor lua pozitie impotriva crimei organizate din tara noastra si care ar tre sa fie mai intai identificata si localizata asa cum se cuvine. Marinimia sistemului fata de libertatea religioasa iese la iveala precum paduchele in frunte prin ceeace vezi in mass-media ca se anunta inaintea alegerilor: nu aveti de ales decat intre 2 rele, sau vezi lideri religiosi fauritori de mineriade sau afis de coruptie. Si imi pun intrebarea: mai tre sa facem ceva sau are grija “domnul” de toate?
  +1

  Like

 8. Stiti cumva care e procedura de acces la propriul dosar in momentul de fata, dupa desfiintarea CNSAS? multumesc.
  Anca

  Like

 9. Subiectul lingvistic este secundar.

  A spune insistent despre celalalt ca are opinii eronate este la un pas de vanitate. Nici sofismele nu ajuta prea mult.

  Obiectivitatea s-ar fi vazut daca nu ati fi cenzurat mesajul Nedumeritului, evident daca nu incalca limita decentei. Ati preferat insa sa-l numiti, arogant, ortodox de rind.

  Ce poate aduce bun aceasta maniera?

  Like

 10. De acord cu dv in privinta limbii, totusi, atit timp cit limba, ca multe alte aspecte ale vietii, se normeaza, dictionarele isi au rostul lor. Fara norme, daca nu unanim cel putin larg accepate, ar dispare insasi notiunea de limba.
  __________

  Nici un om normal nu poate contesta valoarea dictionarelor. Dar a fi robul lor inseamna moarte lingvistica.
  __________

  Cred doar ca ati utilizat neadecvat cuvintul ‘vulgata’, cu circulatie extrem de restrinsa si oricum nu in domeniul ortodoxiei, cel putin conform dictionarului citat.
  ______________

  Este dreptul dvs. sa credeti ce doriti in aceasta privinta si nu am de gind sa va impiedic a avea opinii eronate. 🙂 Totusi, nu strica sa mai explorati fenomenul. Poate mai aflati lucruri noi.
  ______________

  Relativ la fundamentalisme, de oricare natura, amploarea lor este o masura a anormalitatii contextului care le genereaza.

  Like

 11. DEX-ul este intotdeauna in urma limbii. El doar descrie, tirziu, ceea ce se intimpla in limba, care este un organism viu, dinamic. Si, atentie, eu n-am dat o definitie ci o descriere legata de origine, ceea ce este cu totul altceva.

  Absolut de acord cu dvs. in legatura cu fundamentalismele. Si, daca veti citi acest blog, veti vedea ca m-am afirmat intotdeauna impotriva tuturor acestora, in primul rind impotriva celui evanghelic si apoi impotriva celorlalte, crestine, islamice, hinduse sau… seculare.

  Like

 12. Sunt absolut de acord cu dvs. ca nu e vremea pentru lupte interconfesionale. Dar nici pentru a tolera aici atitudini intolerante sectare.
  ‘Vulgata’ este un cuvinat romanesc de origine latina. Afirmatia mea nu a fost critica la adesea ortodocsilor romani, ci doar la adresa fundamentalistilor ortodocsi.

  Like

 13. @Danut M:

  Nu stiu ce a scris dl Nedumerit dar nu cred ca e momentul confruntarilor interconfesionale. Pina la urma, ortodoxi sint marea majoritate a romanilor, “vulgata” cum o numiti dumneavoastra (acest cuvint este al limbii romane?).

  Peste Prut, se duce o lupta crincena cu un regim vetust de extractie stalinista. Intrati pe http://www.rgnpress.ro/ si lamuriti-va.

  Like

 14. Ce vi s-a parut cel mai vulgar in raspunsul meu: numele Domnului nostru Iisus Hristos?

  Nu vad pe nimeni pe blog care sa isi afiseze numele in clar.
  Daca e vreo problema, il aveti: Ioana Popescu.
  _____________

  Va voi spune, daca doriti neaparat, dar mai intii luati odata o decizie cu privire la sexul dvs. Ion sau Ioana?
  Si ceva imi spune ca de fapt mintiti.
  la lasitata adaugati si miciuna. Halal crestinism! Asta nu e ortodoxie, ci cu totul altceva.

  Like

 15. Domnule ‘nedumerit”,
  Dupa cum observati, eu semnez in clar toate textele mele.
  Daca doriti sa afisez mesajul dvs. anterior, o voi face, daca va dati numele real, in ciuda faptulkui ca este obraznic, sectar si intolerant. Dar o voi face, ca sa vada si altii ce produce vulgata ortodoxului de rind.
  Dar numai daca aveti curajul de a va da numele adevarat.
  Aici nu e troaca de porci, in care sa-si arunce totii lasii gunoaiele.

  Like

 16. Ma intreb de ce mai doreste proprietarul blogului sa primeasca raspunsuri, daca nu le afiseaza pe blog.

  Like

 17. @Danut M:

  Atitudinea altitudinara s-o adoptati, de la amvonul sau catedra de la care predicati, celor ce va asculta si aplauda neconditionat. Ati dovedit astfel ca nu sinteti apt de dialog autentic.

  La fel ca dumneavoastra, am trait din plin perioada comunista. Nu contest ce spuneti pe blog dar este doar partial. Apropo, ati vazut multimea de studenti si elevi ce se rugau in biserici inainte de examene? Erau toti acestia fisati si urmariti de securisti?…

  Nu am avut si nu am convingeri comuniste. Ceea ce doresc, dar inca pare imposibil, este judecata dreapta a unui trecut care, fara voia noastra, ne-a marcat existenta.

  In cele din urma, nu insa ca importanta, mesajul meu era adresat drei/dnei Cassiopeea. Nu era cazul deci sa va grabiti dumneavoastra cu raspunsul, chiar daca sinteti proprietarul blogului.

  Oricum, merita sa fie in alta cheie. Statutul dumneavoastra de intelectual cu stagii in Occident ar impune-o.
  _______

  Domnule meu, cum spuneam, si dvs. aveti dreptul la o opinie, inclusiv la una gresita. Sanatate.

  Like

 18. Imi pare rau. Nu ma pricep la rezonante astrale si nici nu ma intereseaza subiectul.
  Ma tem ca nostalgiile dvs dupa comunism sau naivitatea va impiedica sa intelegeti raul pe care ideologie comunista continua sa-l faca in Romania.
  Cine nu rezolva corect problemele trecutului, risca sa le repete.
  O\Pentru un om intelept (fiti linistit, nu va suspectez de asa ceva) drumul spre inainte incepe intotdeauna cu o privire serioasa inapoi. Naivii se arunca inainte orbeste si cad cu siguranta in capcanele trecutului.
  Va doresc drum bun inainte. Si strigati dupa ajutor din grupile in care veti cadea, poate ne vom intimpla pe acollo sa va ridicam 🙂

  Like

 19. @Cassiopea:

  Rezonanta astrala sau mitologica a pseudonimului dumneavoastra sugereaza inaltime si detasare.

  La aproape 20 de ani de la caderea comunismului, s-ar impune judecarea sa obiectiva, sine ira et studio, cu atit mai mult cu cit inca se traieste pe ruinele sale.

  Cu titlu subiectiv, nu este nostalgie ci dezamagire. De fapt, s-a sarit din lac in put.

  Decit sa ne rafuim cu trecutul, sa infruntam cu luciditate prezentul pentru a edifica alt viitor.

  Like

 20. Ma bucur ca v-am regasit pe acest site, in spatiul virtual. Este util pt un prezent si un viitor sanatos, sa nu uitam de trecutul intunecat al comunismului. E bine sa stie toti nostalgicii comunismului ce a insemnat acest regim pt cei care nu au vrut sa se lase ingenunchiati. putem spune fara exagerare ca tara asta le datoreaza miilor de martiri din perioada comunista tot ce a mai ramas ca valoare in Romania. va salut de la Iasi, Patricia Krisan

  Like

 21. Latinii aveau o vorbă: ora et labora – roagă-te şi lucrează.
  De cele mai multe ori Dumnezeu lucrează prin oameni. De ce să nu fim noi aceia?
  Aşa cum zice Scriptura: dacă voi tăceţi, pietrele vor vorbi.

  Like

 22. Ma tot intreb: la informatorii astia ce informatii le-a tot trebuit despre individ? De parca am fi umblat cu lingouri de aur in spate sau cu bomba atomica. Mie personal cineva mi-a spus mai in gluma, mai in serios referindu-se la copiii mei sa am grija de cele bombe atomice. Inteleg ca Biblia ne cere sa fim supusi autoritatilor, dar niciodata in predici nu se scoate clar in evidenta ca nu pe plan religios. Fiind un bun crestin foloasele le revin de la sine. Le trebuiesc insa suprafoloase si daca poti deveni un fel de bomba atomica sau camicaze in tolba sistemului si lichidat dupa ce si-au facut treaba, asta ar fi super pt ei. Religia oficiala pt care se face presing sa o practici nu are alt aspect dect ca si cum te-ai imbaia intr-o solutie compusa din religie+politica+vrajeala de tip vrajitorie si apoi tre sa te consideri curat. E ca si cum Mardoheu este invinuit de Haman ca nu crede in Dumnezeu atata vreme cat el Haman a ales o data atat de insemnata pt nimicirea poporului evreu care ar fi aparut clandestin in lumea asta, iar el Haman tre sa-i arunce praf in ochi pana si Lui Dumnezeu impunandu-si drepturile de semizeu pana la superzeu. Sa mai cauti solutii de corectitudine atata vreme cat se descurajeaza acest aspect pe viata si pe moarte? Ex. cazul pastorului Dugulescu Petru care si-a facut de cunoscut din proprie initiativa situatia lui in ceeace priveste dosarul intocmit de fosta securitate si l-a costat viata. Ce as mai vrea sa atrag atentia: oare fosta securitate si Ceausescu chiar si-au facut de cap si nu au fost sub controlul nimanui? Nu au fost subordonati nimanui? Una o stiu si buna: liderii religiosi ori vor sa sufere la infinit de naivitate si implicit de toate cele: lasitate, perversitate.etc, ori vor lua pozitie impotriva crimei organizate din tara noastra si care ar tre sa fie mai intai identificata si localizata asa cum se cuvine. Marinimia sistemului fata de libertatea religioasa iese la iveala precum paduchele in frunte prin ceeace vezi in mass-media ca se anunta inaintea alegerilor: nu aveti de ales decat intre 2 rele, sau vezi lideri religiosi fauritori de mineriade sau afis de coruptie. Si imi pun intrebarea: mai tre sa facem ceva sau are grija “domnul” de toate?

  Like

 23. Eu stiu bine, cel putin in ce ma priveste, ca ‘serviciile’ ma au in atentia lor. Un coleg de serviciu a fost avertizat de unul dintre ei acum citiva ani sa se fereasca de mina ca sunt ‘om periculos’. La care eu zic, sa fie sanatosi.

  Like

 24. Pai ai nostri sau nu ai nostri, tot chilarii nostri sunt. Instrumenete in mana cui si in interesul cui? Fiindca daca in cultele crestine era un catusi de putin interes pt dreptate, se faceau demersurile necesare pe plan general si oficialii religiosi incercau si ei sa demonstreze un gram de corectitudine doar, si isi expuneau public situatia “fostilor” Dar interesul e sa le ia foc talpile ca “vai siguranta statului” e in pericol daca se dau lucrurile in vileag la timp. Si eu am primit aprobare pt obtinerea dosarului prin intermediul presedintiei. Impotmoliri tre sa existe totusi pe alte cai. Si primind invitatie de la CNSAS pt a depune o cerere, mi s-a comunicat faptul ca poti obtine dosarele pt rudele decedate pana la gradul IV. E bine sa stie si altii. Si am fost atentionat de CNSAS ca pot avea surprize sa descopar ca turnatorii au fost foarte apropiati. Mi-i cunosc foarte bine. Practic nu aveam nevoie de dosar.Aceasta am mentionat si in cererea depusa la presedintia tarii. E cam lung mesajul ce-l scriu si imi cer scz, dar vreau sa mai pun in atentia cititorilor un aspect si anume declaratia lu Rodica Stanoiu -fosta ministru de justitie care a spus ca nu vor permite niniodata(probabil ei – “fostii”) sa se darame tot ce au cladit. Ambitiile lor sunt evidente si astazi. De cojocul lor nu are nimeni ac? Dece? fiindca sunt sustinuti chiar de occident si nu numai.Si lucrurile decurg mai rau ca pe vremea Lui Ceausescu. Ne indreptam spre o societate daca ii pot spune asa de tip incarcerare si militarizare de tip fascist. Dictatura militarizata, societate militarizata pana in maduva oaselor. S-a desfiintat serviciul militar obligatoriu? Hm! Atunci ce rost au atata amar de turnatori care functioneaza si astazi? Garanteaza cineva ca nu se mai confectioneaza dosare si astazi? Cine ? “Fostii” care sunt la putere?

  Like

 25. Vreau sa va multumesc foarte mult pentru felul in care ati “postat” spinoasa problema a colaboratorilor cu securitatea. Ma intreb daca ati fi binevoitor sa faceti cunoscut si alti informatori din orasul Pascani dintre evanghelici.
  Va multumesc mult !

  Like

 26. sint intu-totul de acord cu domnia voastra in ceea ce-i scrieti d-nei Elisa in Dec 31/07.
  Daca sinteti pe cale sa desteleniti si alte informatii cu tact crestin din sursa primara, ar fi foarte apreciate ca invatatura informativa si luare aminte in viitor”cine-ti bate la usa”.

  Like

 27. este gresit sa fie expuse numele,celor”ce sunt ai nostrii”?
  In cazurile in care e nevoie de reparare,de pocainta,se poate face oriunde ?sau e nevoie de un teren mai propriu??
  sau oriunde,ca si la ortodocsi,trebuie sa ne asumam greselile trecutului?ca sa putem merge inainte.

  ____________________

  Ce importanta are daca sunt “ai noştri” sau ai “lor”? Păcatul este păcat şi trebuie tratat în mod egal.
  Nu are importanţă nici dacă este vorba de evanghelici sau ortodocşi. Scriptura este egală penteu toţi. Unde şi cum o facem are mult mai puţină importanţă decât dacă o facem sau nu.
  Dănuţ

  Like

 28. Daca unii au suferit din cauza unor “frati”,nu in sensul c au fost parati,
  ci au fost tratati cu multa raceala de catre pastor,desi erau incepatori,asta contribuind la o distrugere sufleteasca,
  fiind perioada cand ai nevoie de “pastorire”
  se poate explica afland adevarul?adica sa-l scuzi pe repectivul,pt.ca “asta a fost”,nu putea mai mult…
  era ce era si nu puteai sa astepti sa se comporte ca si un adevarat pastor.

  ___________

  Desigur, Elisa, orice durere provocată altora solicită reparaţie.
  Să nu bagatelizăm totuşi lucrurile. Durerile imense produse de colaboraţioniştii regimului comunist din cadrul Bisericii nu se pot compara cu micile neplăceri produse de lipsa de sensibilitate a unor păstori.
  Dănuţ

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: