Simpozionul C. S. Lewis de la Iasi – Fotoreportaj – ziua intiia – UPDATE

DSC04113

Simpozionul C.S. Lewis de la Universitatea din Iasi a fost initiativa doamnei Denise Vasiliu, doctorand al acestei universitati, si a fost o reusita din toate punctele de vedere. Evident, organizarea unui asemenea eveniment academic a solicitat o munca asidua de echipa, precum si sustinerea deplina a conducerii universitatii.

IMG_3231

In cele ce urmeaza va prezint un rezumat al simpozionului si impresiile mele asupra acestuia. Imi cer ietrare anticipat pentru calitatea redusa a imaginilor, dar a avut la dispozitie un aparat foto modest si nu am vrut sa deranjez miscindu-ma in sala pentru a cauta unghiurile cele mai favorabile. Sper sa ma iertati pentru asta. Daca mai tirziu voi obtine fotografii mai bune, de la cei care le-au facut cu aparate profesioniste, sper sa le pot inlocui.

UPDATE – Asa cum am promis, am obtinut citeva fotografii mai bune si le inlocuiesc pe ale mele in aceasta versiune revizuita. Multumesc lui Florin Vasiliu pentru ajutor.

DSC04033

Deschiderea oficiala a simpozionului a avut loc in Aula Magna a Universitatii Al. I. Cuza din Iasi.

Primul cuvint de deschidere a fost rostit de Excelenta Sa domnul Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii in Romania, invitatul de onoare al serii, care a raspuns cu mare solicitudine invitatiei mele de a ni se alatura la acest eveniment. Asa cum povestea pe blogul sau amicul Emanuel Contac, Martin Harris a adus cu sine la acest eveniment editia princeps a cartii lui Lewis The Lion, the Witch and the Wardrobe, care i-a fost daruita mamei lui de catre tatal ei. Copiii ambasadorului Harris sunt a patra generatie care se bucura de minunatia acestei carti. El a vorbit, de asemenea, despre valoarea operei lui Lewis pentru el personal. In acelasi timp, a subliniat importanta  evenimentului, in lumina legaturilor culturale dintre Marea Britanie si Romania.

Vasile Isan DSC04040

Domnul profesor Vasile Isan, Rectorul Universitatii din Iasi, a fost de la bun inceput un sustinator entuziast al acestei initiative. El ne-a povestit ca in noaptea anterioara a cheltuit multe ore pe Internet, explorind o sumedenie de informatii legate de C.S. Lewis. Intre altele, in discursal sau, care n-a fost nicidecum unul formal, ci a vadit multa emotie si angajare personala, domnia sa a folosit un citat din Lewis care a aparut recent in The Wall Street Journal si pe care il gasiti AICI la mine pe blog. In final domnul Isan a propus formarea in cadrul universitatii iesene a unei societati C.S Lewis, idee care a fost primita cu entuziasm de participanti si, speram, va prinde viata in lunile care urmeaza.

Liviu Cutitaru

In scurtul sau cuvint, domnul profesor Liviu Cutitaru, decanul Facultatii de litere din universitate, a sobliniat si el importanta evenimentului si sustinerea sa personala pentru acesta. El a marturisit insa ca i-a spus Denisei Vasiliu sa nu se astepte ca va avea mai mult de 10 participanti la simpozion, dat fiind ca C. S. Lewis este insuficient cunoscut la noi. Tocmai de aceea si-a exprimat deosebita placere de a vedea un numar atit de mare de participanti la deschidere (au fost peste 70 de persoane), mai ales dintre cei tineri.

IMG_3257

Urmarul punct in programul de deschidere a fost vizionarea unui scurt interviu video luat in mod special pentru simpozion lui Walter Hooper, secretarul personal al lui C.S. Lewis, care din pricina virstei inaintate n-a putut participa.

DSC04048

Doamna Denise Vasiliu a facut cu o scurta prezentare a vietii si operei lui Lewis, precedata de un scurt documentar despre importanta operei autorului englez.

IMG_3259

Doamna profesor Rodica Albu, de la catedra de limba engleza a universitatii, care a organizat evenimentul impreuna cu Denise Vasiliu, a vorbit despre intilnirea domniei sale cu opera lui Lewis, inainte de 1989, de traducerea pe care a facut-o cartii The Lion, the Witch and the Wardrobe si apoi cartii The Abolition of Man. Ea este de asemenea autoarea unui volum despre grupul Inklings, din care a facut parte C.S. Lewis, care a fost publicat de Editura Universitatii din Iasi. Fiecare participant la simpozion a primit in dar cite un exemplar al acestei carti.

* * *

IMG_3278

UPDATE – Dupa terminarea deschiderii oficiale, si inainte de prima sesiune de prelegeri, a avut loc o mica receptie, la care participantii au avut ocazia de a se intretine cu invitatii la acest eveniment. Redau aici citeva secvente de la receptie.

IMG_3260 IMG_3268-2IMG_3295

* * *

A doua parte a primei zile a simpozionului a cuprins doua prezentari.

Emanuel Contac

Dr. Emanuel Contac, lector la Institutul Teologic Penticostal din Bucuresti, a facut o foarte interesanta prezentare pe tema receptarii lui C.S. Lewis in Romania postcomunista, incluzind insa si referiri la cele doua carti ale autorului care au aparut inainte de 1989: Leul, vrajitoarea si dulapul (dupa cite se pare, tradusa si publicata in Statele Unite, la initiativa lui Petru Popovici) si Crestinismul redus la esente (publicata de Iosif Ton, tot in Statele Unite), ambele introduse ilegal in Romania in mii de exemplare, in ciuda opozitiei regimului comunist. Lucrarea domnului Contac a evidentiat o serie de noi directii de cercetare pe care s-ar putea dezvolta studiile lewisiene in Romania.

John Lotz??

Ultima prezentare a zilei a fost aceea a doctorului John Lotz din Stafford, Anglia, care este si profesor asociat al Universitatii de medicina de la Iasi. Abordarea sa, foarte bogata in detalii interesante, a fost facuta din perspectiva unui cititor.

* * *

Dar nu acesta a fost finalul zilei. In aceasta prima zi, dimensiunii academice a simpozionului, i-a fost adaugata dimensiunea artistica. Aceasta a amplificat neindoielnic impactul acestui eveniment asupra celor care au participat la el.

IMG_3310

Compania teatrala Searchlight din Anglia a prezentat in Aula Bibliotecii Universitare din Iasi dialogul intitulat Questininh Aslan – An Eveniong with C.S. Lewis. Piesa, jucata exceptional de cei doi actori, a fost o incununare a zilei, textul (tradus si afisat pe videoproiector pentru cei care nu stiau bine engleza – o idee excelenta) a fost o compilatie din cieva dintre textele apologetice ale lui Lewis transpuse in contextul unui dialog academic, in stilul tutorialelor de la Oxford, intre Lewis si unul dintre studentii lui.

A fost un adevarat festin cultural si spiritual. Aceasta a fost prima zi.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Simpozionul C. S. Lewis de la Iasi – Fotoreportaj – ziua intiia – UPDATE”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: