Caritas in veritate

BenedictXVI

Papa Benedict XVI a semnat la 29 iunie noua sa enciclică, intitulată Caritas in veritate (textul enciclicei, AICI), a cărei temă generală este dezvoltarea economică, socială, tehnologică şi morală a popoarelor.

În cadrul acestui text, Papa Razinger nu urmează o anume şcoală economică, fie aceasta de stânga ori de dreapta, ci încearcă mai degrabă să exploreze fundamentele teologice şi etice absolut necesare unei dezvoltări care să ducă la dezumanizare. Nici nu se putea un moment mai potrivit pentru un asemenea text, în plină criză economică mondială.

Revista Christianity Today a invitat pe filosoful Frank Beckwith de la Baylor University, din Waco, Texas să analizeze acest text şi să explice de ce este el important pentru evanghelici. Citiţi AICI acticolul din CT.

Potrivit acestui articol, teza esenţială a enciclicei este că “a încerca să-i iubeşti pe oameni fără a cunoaşte adevărul cu privire la aceştia duce la pur sentimentalism şi le va face acestora mai mult rău decât bine”.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

21 thoughts on “Caritas in veritate”

 1. aia de peste 15 ani! nu m-ai invitat si pe mine dar pot spera, nu? sa vedem daca mai bem berea aia! sau preferati (doru plus danut)sampanie?

  Like

 2. O faza asemanatoare cu un banc despre oameni de devin mai desptepti dupa ce li se vinde oase de peste la un pret mai mare decat pestele:

  National Gegraphic Romania a publicat o serie de articole despre diferite teorii ale conspiratiei la moda. Printre ultimele, sau chiar ultimul, a fost despre Zeitgeist, “documentarul” care in una din cele trei parti vorbeste despre Crestinism si face gafe absolut impardonabile (minciuni grosolane cu alte cuvinte altfel) implicand pana si ideea ca Isus Cristos nu ar fi existat.

  Am citit articolul, si stiind cum pot arata de obicei comentariile, ma gandeam sa sar. Totusi, am citit unul doua. Tare mi-a placut sa vad unul (conspirationist cred) care zicea indignat “cine este autorul acestui articol si ce studii are sa faca asemenea afirmatii?”. “In sfarsit” mi-am spus “omul a inceput sa gandeasca” 🙂

  Like

 3. Am văzut că veneau niște vizitatori de la această postare și am venit pe fir. Vedeți că l-ați botezat pe Vasile Tomoiaga.

  Cât privește modul în care aș fi scris… încerc să nu mă uit la fața omului 🙂 Adevărul e că am avut tot felul de experiențe de la scrisul pe blog. Nu știu ce ar fi ieșit, dar de scris, cred că aș fi scris cam la fel. Altfel ce rost ar avea să scriu. De aplaudaci e plină lumea, nu?
  Normal că nu sunt eu „Gică-contra” expertul, unicul și infailibilul, dar îmi verific și eu debitările dacă nu altceva. Și îmi testez idiosincraziile.

  Like

 4. D-le Manasitreanu:
  Va dau si bani (dac-om trai).
  Sunt destul de batrin sa va spun ca in anii ’70 savantii ne spuneau ca din cauza poluarii razele soarelui vor patrunde mai greu si clima se va raci iar noi vom inghetsa. Acum, se spune acelasi lucru atita doar ca din aceleasi cauze clima se va incalzi.
  A existat un pariu intre un savant rus sceptic si un englez pro global warming contra 10 mii de dolari. Englezul a dat inapoi spunind ca are copii de crescut. Eu nu dau inapoi. Dupa cum merge economia americana peste 10-15 ani poate v-ajung de-o bere… Nu sunt savant dar singurele argumente sunt simularile pe calculatoare. Am lucrat si eu in programare putsin si simularile sunt un fel de ..conspiratii…
  Sa fitsi fericit.
  O intimplare tragic-comica din escatologia romaneasca:
  Prin ’55, Inovan-nou pastor al bisericii romilor din Arad, vazind ca oamenii nu sunt usa de biserica a tsinut niste predici despre iad. Rromii s-au pus pe un plins cutremurator. Bietul pastor, fara experientsa, s-a speriat si le-a spus:” lasati oameni buni ca n-o fi chiar asa rau am vrut doar sa va sperii”… Cam asa practica si unii teologi moderni din Uk si USA folosind apa oceanului pt a mai reduce din focul Gheenei. Din pacate la temperatura aceea apa se descompune si devine un excelent combuistibil… Asa ca se va produce glogal warming serios…

  Like

 5. Amin la ce scrie Dl. Vasile. Sper ca se refera si la frica paralizanta de global warming.
  ________
  Domnule Doru Radu,
  Imi promiteti solemn ca peste 10-15 ani va faceti public mea culpa daca previziunile stiintifice despre global warming se adeveresc?
  Promit s-o fac si eu daca aceste previziuni se se adeveresc. Cei care ma cunosc stiu ca nu glumesc cu astfel de lucruri.

  Like

 6. Multumesc. Vasile, pentru aceste semnalari.
  Articolul domnului Sturza este excelent. Dar, dupa cum ai putut vedea din comentarii, conspirationistii si-au pus creierul la naftalina si nu se lasa ‘sedusi’ de argumente rationale. Asta imi aduce aminte de o profetie apocaliptica din Scriptura ce spune: ‘pentru ca n-au crezut adevarul, Dumnezeu le-a trimis un duh de inselaciune, ca sa creada o minciuna’.
  Teofil Stanciu a scris un alt text superb, de data aceasta pe tema obsesiilor apocaliptice. Oare ce-ar fi scris despre mine daca ma vedea pe vremea furiilor mele dispensationaliste?

  Like

 7. Alex:
  Ai dreptate, chemarea noastra -mai ales a mea- e alta. Interesant e ca venirea sfirsitului e legata de Scriptura de apelul la o viatsa de cumpatare, dreptate si evlavie. Cumpatarea si evalavia cam ne lipsesc noua evanghelicilro americani.
  -Ceea ce scrii tu indeamna indirect la retragere punct ce nu-i prea ageiat pe-acest blog. Exista crestini in Congresul american, parlamentul romanesc ba chiar si-n cel european sunt crestini inclusiv romani. O fi asta chemarea lor? Exista avocati crestini inclusiv romani (Mihets?, Costea) care au parasit slujbe extrem de bine platite pt apararea crestinilor purtati prin tribunale. Avocatii alegindu-se cu geamurile sparte. Ce le-om spune lor? E drept ca prin anii ’70 aparatorii nostri (Tzon, Popescu, Niculescu) erau acuzati de colaborationisti ca lupta cu arme firesti si ca nu se lasa legatsi ca un miel pe care-l duci la junghiere…. Argumente se pot gasi.
  -daca tot suntetsi atit de sceptici cu militantsimul evanghelicilor americani, de ce dvs. teologii europeni v-ati angajat trup si suflet in lupta contra global warming? Ati uitat ca Dumnezeu a promis la sfirsitul potopului ca atit timp cit va fi Pamintul nu va-nceta vara si iarna, frigul si caldura, semanatul si seceratul? Sau de vina sunt profii dvs. care v-au invatsat ca potopul a fost o baltutza din perimetrul mediteranean unde cintau broastele si-n cazul acesta promisiunea lui Dumnezeu nu face 2 bani?
  -M-as fi amuzat la G8-Italia (apropos de guvernarea mondiala) de angajamentul Nabucodonosorilor moderni de-a tsine clima in loc sa nu se incalszeasca cu mai mult de doua grade celsius pina in 2050! Nu m-am amuzat pt ca asta inseamna distrugerea economiei mondiale (nu doar americane). Bine c-am scapat de evanghelicul Bush si poate lumea sa arunce miliarde pe apa simbetei. Banii pe care-i cere Papa pt lumea saraca nu mai exista: criza economica plus dezastrul economic adus de ambitiile nabucodonosorilor vor topi totul. Bine a zis un lider african: decit sa promiteti bani in plus mai bine dati-i pe aia pe care i-ati promis pe vremea lui Blair (G8-UK- 2007?).
  -Dupa cele scrise de tine si papa se oboseste degeaba. De fapt, el i-a dat o cartulie lui Obama pe care presedintele a cetit-o pe avion spre Africa gasind-o simpatica…Intr-adevar lumea merge in directia ei si noi trebuie sa ne indeplinim chemarea. La urma urmei, numai aducind oameni la Domnul schimbam lumea…Daca nu votam e ok, Alex. Dar daca votam, sa nu votam cu cei ce ne promit ca fac rau bisericii, familiilor, educatiei in general. Macar atit.. Ma indoiesc ca Dumnezeu s-ar bucura sa-i sustiem pe cei ce ne spun deschis ca vor sa ne faca rau.
  Zile insorite sa-ti dea Domnul!

  Like

 8. cu sau fara guvern mondial, cu sau fara votul nostru (in nici un caz cu al meu, aici sunt anabaptist convins!) lumea se duce in directia ei imperturbabil (aproape) si daca kiar exista o scurgere a istoriei cu scopul implinirii acesteia, tot se va ajunge acolo. deci, ce trebuie sa imi bag nasul in politica lumii? sa le demonstrez ca eu sunt mai bun? si cui foloseste, lui dumnezeu? influentez eu lumea? vai, ca au hotarit aia si aialalta. si? cind se vor hotari ca noi le stam in cale ne vor taia capul si adio. vom muri pentru cristos. sau unii dintre noi se vor inarma, vor lupta, vor supravietzui, etc, etc. sa va spun sincer si eu sunt tentat. dar numai tentat.

  daca dumnezeu a rinduit o terminare a istoriei si apocalipsa are sens, scopul meu in viata este sa ma conformez voii sale, nu sa fac politica, indiferent de ce culoare e ea.

  sa va dau un exemplu al americanizarii crestinismului baptist in romania: in anii 80 o droaie de predicatori americani au venit sa ne spuna ca sfirsitul lumii bate la usa. il consideram pe ceausescu marele bau-bau. in fine, sfirsitul a fost doar a lui ceausescu. apoi ni se spus ca vine sfirsitul cind sadam a dat nume ciudate avioanelor sale si a chemat la ‘batalia bataliilor’. din nou alarma falsa! iar carti scrise de americani excitati.

  si dupa ce a disparut eschatologia aceea, ne-am apucat sa construim scoli, gradinitze, etc. unde mai era rapirea, a doua venire, sfirsitul lumii? doar nu o sa vina acum cind am investit atita in pietre!!! baptistii au repetat greseala din 1689 din anglia. cum s-a dat un edict de toleranta religioasa si-au schimbat eschatologia de parca s-a schimbat ceva din scriptura. la fel si dupa ’89. parca e acelasi VT si NT. sau mi se pare mie…

  ciudat e ca profii nostri (mama lor de liberali!) din uk ne-au avertizat in 1991 despre pericolul materialismului, cu toate ca vocile din tara si a celor reveniti din state in tara inca preamarea perioada persecutiei comuniste. si le-am dat dreptate inca de atunci si nu am cazut in capcana materialismului. cu toate ca unii ma mai invita. asha-i cu fratzii… dar materialismul este cel care face cele mai multe victime in rindurile noastre in romania!

  unde este eschatologia americana? la lada de gunoi a istoriei. unde este mindria persecutiei comuniste? tot la lada de gunoi a istoriei. citi dintre marii ‘ilegalisti’ nu au colaborat cu securitatea? putini.

  deci, sa lasam kestiile astea si sa ne tinem de ceea ce ne-a dat domnul de facut. sa va spun drept mi se cam agita steagu’ de politica americana, adica cea a lumii si cam in aceiasi masura de cea eclesiala. ce avem noi a face cu asta? da’ cu papa? n-avem ce face? avem prea mult timp liber?

  Like

 9. D-le Manastireanu:
  Sa fitsi fericit.
  -Pt dvs boicotarea bisericilor este doar un prilej de amuzament.(am da doar un exemplu)
  -Chiar si cei mai fundamentalisti dintre f. evanghelici il au in centru pe Hristos. Aici nu va deoseitsi de ei. Ei incearca doar sa interpreteze semnele vremurilor. Indiferent daca in mod fericit ori ba.
  -Avind in vedere ca escatologia priveste viitorul nu m-am prea contrazis cu nimeni pt ca nimeni nu cunoaste viitorul. Asa ca sunt in completa pace.
  -Citi demoni exista? Dupa carismatici sub fiecare piatra e unul, cum ziceti dvs., iar dupa baptisti sunt extrem de rari (aici ati ramas baptist). Probabil adevarul e mai la mijloc. Necazul e ca 60% din evanghelicii amercani nu cred in Diavolul dar sa mai creada in agentsii lui. Asa ca putem trai intr-o veselie.
  -De alarmat nu trebuie sa va alarmati decit la sperietorile create de necredinciosi (global warming). Alea sunt justificate si pt alea merita sa distrugem economia mondiala….
  – In ce priveste teama oamenilor de sfirsit, ea a existat intotdeauna si pe toate meridianele. Si din pacate uneori crestinii s-au folosit de ea. Ironia face insa ca cei ce cred ca dvs. nu faca altceva decit sa dovedeasca apropierea sfirsitului insusi pt ca el va veni (potrivit Scripturii) cind nimeni nu se mai asteapta, cind [toate] feciarele atsipisera. Asa ca tot mai mult vom asista la apropierea crestinilor de punctul dvs. de vedere. Adica si asta ese tot o chestie ce tsine de escatologie.
  -In privintsa comentariului dvs., ma intii spunetsi ca nimeni nu poate nega tendintsele de manipulare la nivel global, apoi declarati totul ca simple speculatii. Ramine sa va hotariti: sunt speculatiiile mele ori incercari. Din pacate nu sunt simple incercari ci sunt si implinite in multe cazuri. Iar in unele cazuri sunt si benefice: confruntarea unor epidemii, ajutorarea unor zone sinistrate, etc.
  -Revenind la papa, dvs stitsi ca in rindurile multor evanghelici exista mari rezerve cu privire la istoria “episcopului Romei’ – si nu fara motive… Noi am decis de mult sa le ignoram. Daca le va ignora si Dumnezeu nu putem paria pe chestia asta pt ca tsine de escatologie…
  S-aveti zile bune pe unde calatoritsi.

  Like

 10. Domnule Radu,
  Imi pare rau ca iarasi v-am dezamagit si nu pot inghiti ceea ce si dvs. recunoasteti a fi pure speculatii.
  Cred ca nici un om rational nu poate nrga existenta unor incercari de manipulare a lucrurilor la nivel global. De aici insa pina la a vedea un demon sub orice piatra este cale lunga si noi, ca oameni rationali, ar trebui sa fim mai rezervati.
  Escatologia mea ‘neamericana’ il are in centrul ei pe Cristos si venirea lui, nu aparitia lui Anticrist si a unui guvern mondial. Obsesia anticristica creeaza o adevarata paranoia nu numai intre fundamentalii evanghelici sau ortodocsi, ci si intre cei de alte religii. Aseara am vazut la stiri un hindus care comenta eclipsa totala de soare si spunea ca ei se pregatesc de al treilea razboi mondial din care nu vor scapa decit 140 milioane de oameni. Iata ca stia si numarul, asa cum unii pretind a sti vremea venirii Domnului.
  Sa ne pazeasca Domnul de asemenea aberatii.
  In rest, foarte interesante si altfel, trebuie sa recunosc, destul de pauzibile ‘speculatiile’ dvs. Din fericire insa, sunt doar atit, speculatii.
  PS Daca militarii americani nu mai pot sa dea zeciuiala la biserica, nu-i nimic. S-o dea la World Vision, ca o primim 🙂

  Like

 11. Viteza cu care domnii Manastireanu si Alex trimit la cosul prostiei posibiltatea si pericolul unei guvernari mondiale dovedesc in primul caz prejudecata despre prostiile ce se produc perpetuu in capul celor de dincolo de Atlantic si superifialitate in cazul al doilea.
  Exista argumente pt posibilitatea unei guvernari globale?
  In primul rind ea este deja o realitate, partiala.
  Dovezi? Imi vine de-a dreptul sa rid?
  1) Impunerea adaptarii unei legislatii internationale de catre guvernele natsionale….
  a) Una dintre intrebarile adresate candidatei la curtea suprema SUA de spatamina trecuta a fost: in caz de conflict ce are prioritate, constitutia SUA sau legislatia internationala? In interpretarea conservatoare, aceasta inseamna a renuntsa la suveranitatea nationala.
  b) Eforturile, via conferintsa ONU pt populatie, de a se impune subventsionarea avortuirlor si chiar impunerea lor pt controlul populatiei. (Slava Domnului pt musulmanii care au blocat rezolutia din Cairo din anii ’90). Urmeaza Mexico City…
  c) Kyoto (global warming e mai mult poveste decit stiintsa). Recent administratia Obama a interzis publicarea studiului propriei agentii guvernamentale pt ca raportul combatea ingrijorarea mondiala cu privire la global warming. Asa-i adevarul incuscrit cu puterea. Ai puterea, ai adevarul!
  d) Impunerea de legislatii din domeniul moral (precum tratamentul homosexualilor) ca si conditii de aderare la UE
  etc.
  Nota: Indiferent unde va plasati in plan politic, refuzul Americii de a adera la Tribunalul International, la Kyoto, participa la ajutorarea tsarilor sarace (spetsa Africa) exclusiv via ONU… etc, reflecta o lupta intre cele doua idei filozofice: Independensta sau supunerea fatsa de organisme internationale. Crestinii au sustinut independentsa. Ei au de pierdut mult mai mult decit va dati seama, desi ar trebui sa realizati, prin impunerea unei guvernari mondiale. Cu cit pierdem mai mult din independentsa si libertatea personala, cu atit ne va fi mai greu ca si crestini sa lucram.
  2) Noua ordine mondiala. Nu-i o gluma ca toata lumea vorbeste de ea si o cere.
  a) Ministrul francez de finantse (G20-Londra-2008) a acuazat public SUA ca ar fi creiat intentionat actuala criza financiara mondiala.
  b) Lupta pt o lume multipolara; schimbarea Consiliului de Securitate, de fapt el insusi un instrument de guvernare mondiala. ONU insusi e-asa ceva. La-nceput Stalin a ignorat ONU. APoi, s-au trezit ca pot folosi ONU si “usrsul” l-a folosit din plin. Iar acum il folosesc cu succes tsarile islamice si China. Cinste lor! Pacat ca tsarile asa zis crestine sa lasa conduse de guvernul mondial.
  c) Intentiile marilor cuceritori de a cucerii lumea, ambitiile postbelice ale Americii de a conduce lumea, ale URSS si mai nou ale Chinei si lumii islamice, oare ce au fost?
  d) Biderberg Group. N-am crezut niciodata ca masonii singuri si evrei (evident capul relelor) conduc cum vreau lumea. Si totusi conspiratii exista. Nu cred ca sunt perfect reusite. Argumentul care mi s-a adus, finantsele, nu m-a convins. La ora actuala China are mult mai mult cash decit FMI sau Banca Mondiala la un loc. Cum ar putea sa ii joace acestia pe chinezi? E-adevarat ca la ora actulala China nu este interesata de devalorizare masiva a dolarului. Motiv pt care dolarul nu cade. Argument in favoarea mea: China a obtinut la Londra un loc mai in fatsa la FMI si World Bank.
  e) FMI si Banca Mondiala au jucat cel putin pina acum rol mare in guvernarea mondiala: impunerea de reforme economice si politice ijn schimbul unor imprumuturi avantajoase, etc..
  f) Cu tot respectul, Dl. Manastireanu uita ca m-a “plesnit” anul trecut cu argumentul ca America a ridicat pretul barilului la petrol la aproape $150 facindu-i Bush cadou lui Obama presedintsia. Dl. DM a uitat atunci din cauza supararii ca trebuia sa fie impotriva conspiratiilor mondiale, care nu exista de fapt…
  Urmaresc politica economica mondiala dintr-o pasiune, poate penibila… si ma opresc pt a nu scrie un roman…
  Ce sa faca crestinii, zice Dl. Alex? Sa voteze, sa nu se lase prostiti si sa nu prosteasca pe altii. Nu mai zice, Alex, si ce daca…
  Libertatea, asa cum a fost ea, in America a dat posibilitate crestinilor sa rasufle.(de-aia zice Mintuitorul sa lucram pina e ziua). Nu stiu cum e in UK, dar in America daca dai ajutor individual international ti-l scazi de la impozit (trebuie sa urmezi o procedura legala). In felul acesta crestinii din lume au beneficiat de ajutor financiar imens. Chestia asta ii infurie pina la innebunire pe cei puternici: ajutoarele trebuie date prin guvernul national (in cel mai bun caz) si mai precis prin organismele internationale; nu face fiecare ce vrea, lucrurile trebuiesc dirijate… Va inselati domnii mei daca credeti ca totul este o gluma de salon. E-o realitate crunta. Se joaca tare si necinstit. Stiti care-i ultima chestie al lui Obama? Militarii americani nu mai pot dona la biserici zeciala. Sic! Uite-asa ca sa intarim crestinismul adevarat; ca ala n-are nevoie de bani! Domnii mei nu-i flozofie! .. Pina acum daca declarai c-ai dat 10% din venit la caritate nu trebuia sa ai nici-o dovada. Se prezuma de catre legea americana ca zeciuala e un sport national al crestinilor. Citi mint? Dumnezeu sa-i ierte!
  Va respect dreptul de-a avea o escatologie ne-americana. Asta nu inseamna ca nu se poate ca Anticristul sa conduca lumea in mod despotic devenind un salvator al creizei creiate intentionat sau involuntar (n-are importantsa)… E speculatie? In mare masura, da. Un lucru ramine: o speculatie nu poate fi combatuta prin replici aspre. In general nu prea poate fi combatuta pt ca-i speculatie.
  Vom afla destul de curind. Maranata!
  PS: Scuze pt prea-lungul comentariu si pt cazul in care am depasit limita.

  Like

 12. am vrut sa postez ceva despre enciclica cu pricina.
  dar m-am razgindit. mi se parea anost.

  in fine, cred ca e o chestie evidenta ceea ce prezinta, este un document care se sprijina mai mult pe meritele celor mai faimosi papi ai sec 20 si tocmai pentru ca spune ca nu vrea sa dea lectii sau solutii se incadreaza in cadrul general existent fara sa fie nimic extraordinar, ceva ce tot omul poate sa faca.
  enciclica nu se deosebeste prea mult de amestecul papei, daca putem spune asa, ce chema la pace la izbucnirea primului razboi mondial. nimeni nu l-a bagat in seama. la fel se intimpla si acum.
  poate cu exceptia citorva ce vad guverne mondiale, noua ordine mondiala, masoni, conspiratii si cotoroantze stind la pinda sa atenteze la viata noastra si a bisericilor noastre.
  in curind vom avea un guvern mondial. si?

  ce o sa faca crestinii? mitinguri de protest? parca misiunea noastra e alta.

  Like

 13. Dragă Laura,
  Multumesc pentru mesaj şi amintirile plăcute.
  Revenind la subiect, sincer, cred că te înşeli. Am să pun curând pe blog un rezumat al acestei enciclice, pentru a uşura înţelegerea pentru cei care nu au vreme să citească documentul în întregime.
  Poţi să-mi arăţi unde anume în această enciclică este sugerată formarea unui guvern mondial? Cred că este riscant să crezi toate eberaţiile pe care le vântură evanghelicii americani. Oamenii ăia nu mai pot de bine şi nu ştiu ce fel de bau-bau-uri să mai inventeze ca să se dea în sectacol.
  Aşa cum spune Scriptura, în vremea sfârşitului vor fi unii care să spună una şi alta. Cei înţelepţi trebuie să înveţe a discerne duhurile şi a nu se lăsa înşelaţi de tot felul ce circari religioşi.

  Like

 14. Frate Danut, mi-ati fost profesor la Colegiul Biblic Oradea cu multi ani in urma iar acum sunt in SUA de 7 ani impreuna cu sotul si baietelul nostru, va port o amintire placuta.
  As dori sa completez la ceea ce spuneti despre aceasta enciclica. Din cate inteleg, in esenta Caritas in Veritate cheama formarea unui singur guvern mondial. Parerea mea personala este ca papa de la Roma va fi profetul fals al lui Anticrist, si…nu prea suntem departe ca sa fim sinceri…Sunt foarte intrigata cat de fatis se dezvolta acest guvern mondial dar in acelasi extrem de fericita fiindca se apropie ziua rapirii Bisericii. Aceasta generatie traieste mai mult decat o schimbare politica, noi traim ceea ce multe generatii din trecut ar fi dat orice sa le traiasca, asteptand rapirea.

  Va doresc toate cele bune si multe binecuvantari,

  Laura

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: