Cum sa-i intelegi pe Parintii Bisericii

Vă recomand astăzi o carte deosebită şi, oricât de surprinzător ar putea părea acest lucru prietenilor noştri ortodocşi ori catolici, ea nu este deloc o raritate, ci face parte dintr-o tendinţă care capătă tot mai multă substanţă în lumea evanghelică de astăzi.

Este vorba de cartea Getting to Know the Church Fathers. An Evangelical Introduction, de Bryan M. Litfin, Profesor asociat de teologie la Moody Bible Institute din Chicago.

Cartea cuprinde zece capitole, fiecare dintre ele prezentând viaţa şi teologia unui Părinte al Bisericii: Ignaţiu de Antiohia, Iustin Martirul, Irineu de Lyon, Tertullian, Perpetua, Origen, Athanasie, Ioan Crisostom, Augustin şi Chiril de Alexandria. S-ar putea ca unora să le pară stranie prezenţa numelui Perpetuei în această enumerare, dar vă sugerez să evitaţi a vă pronunţa înainte de a vedea cartea.

Iată cum prezintă Timothy George, decan la Beeson Divinity School din Birmingham, Al. această carte:

“O nouă generaţie de evanghelici descoperă bogăţiile tradiţiei creştine în sensul larg al acestui cuvânt, inclusiv înţelepciunea Părinţilor Bisericii primare. Introducerea în patristică a lui Bryan Litfin este un ghid desăvârşit pentru cei care călătoresc deja pe acest drum, ca şi pentru alţii, care ar dori să facă primii paşi pe el. Această carte este un giuvaer, fiind bine scrisă şi bazată pe o cercetare serioasă.”

Vă doresc lectură plăcută.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

11 thoughts on “Cum sa-i intelegi pe Parintii Bisericii”

 1. din partea mea sa se anunte in bisericile din toata lumea. esenta e sa il gasesti pe cristos acolo unde mersi sau esti, nu sa treci de la o institutie la alta ca o fi mai cu motz.un fel de paralela la plimbarea pe la diferite partide.

  Like

 2. Se stie in ROMANIA si in estul Europei (lumea ortodoxa) despre cei peste 4,000 de Protestanti care in anii 1980 au trecut la Ortodoxie ?

  Acest eveniment este cunoscut de fostul nume al acestui movement … EVANGELICAL ORTHODOX CHURCH …http://en.wikipedia.org/wiki/Evangelical_Orthodox_Church

  Peter E. Guilquist (former leader in Campus Crucade for Crist) and other former leaders in that para-church organization were the leaders of the Evangelical Orthodox Church.

  Like

 3. Ma mir ca an secolul XXI … si mai ales cu acesul liber la informatii (World Wide Web) … oamenii mai propaga minciuni si jumatati de adevar in loc sa caute adevarul si cunostinta.

  Se pare ca si cuvantul “ecumenism” este strangulat de oricefel de folosire bunafacatoare. Nu numai la evanghelici (pocaiti) dar si la ortodocsi … de multe ori un cuvant are UN SINGUR inteles.

  Point in case: Ascultand la un TV program in Romana pt. Romanii din USA … un fost candidat pt. calugarie marturisea cum el SA CONVERTIT la Pocaiti. Intrun exemplu spunea cum o doamna care visita chilia si manastirea respectiva … ai spunea lui ca “El este un sfant” … si el se gandea … “Eu sunt un pacatos … nu sunt sfant. Numai Bunul Dumnezeu este sfant!”

  Ce a uitat acest tanar … este ca cuvantul “sfant” mai inseamna … (nu numai … a fii sfant in ochii lui Dumnezeu … care este posibil numai prin jerfta Mielului Sfant) … dar si a “fii chemat la sfintenie.”

  Eita cum Pocaitii au chiupit din multe intelesuri din Sfanta Evanghelie (de exemplu nu chemaiti pe nimeni Bun … sau Parinte … dar in acelas metoda … ei nu respecta … a nu chema pe nimeni Teacher / Invatator ).

  Cred ca cel mai bun metoda a evangheliza lumea este a lucra impreuna cu toti ceilalti Crestine care al iubesc pe ISUS HRISTOS si pt a lucra pt. Imparatia Tatalui!

  Like

 4. Situl Amazon.com este cel dedicat pt. USA.
  Situl Amazon.co.uk este cel dedicat pt. Anglia si restul Europei.
  Exista si situal Amazon.de dedicat pt. Germania.

  Exista si Amazon pt. urmatoarele tari:
  Canada | China | France | Germany | Japan | United Kingdom

  Like

 5. A propos de biserici ortodoxe in America, am sa descriu cindva slujba de la biserica ortodoxa pastorita de prietenul meu Pr John Matusiak, in Wheaton, Illinois. Va asigur ca este o deosebire esentiala intre formalismul religios ale celor mai multe biserici ortodoxe din Romania, si calitatea acelei slujbe (ortodocsii au invatat acolo o multime de lucruri de la protestanti, ca si, uneori, protestantii de la ortodocsi).
  Ce bine ne-ar sta fara atita fala triumfalista! Si unora, si celorlalti. Se simte cineva?

  Like

 6. Asa cum pentru aprofundarea Scripturii studentii ortodocsi participa la slujbe evanghelice.
  In lumea civilizata, normal, schimbul se face in ambele directii. In Romania insa, unde ne aflam inca in plin ev mediu, din punctul de vedere al relatiilor ecumenice, cei mai multi vad aceasta relatie intr-o sigura directie. Evanghelicii, de la ortodocsi la ei, iar ortodocsii, de la evanghelici la ei.
  Acesta este primitivism eclesial, atunci cind nu este pur si simplu sectarism de cea mai joasa speta.

  Like

 7. Si tot pentru a-i intelege pe Parinti banuiesc, multi studenti de la Moody vin duminica la liturghie peste drum de Moody, la “Christ the Savior”, o parohie a Bisericii Ortodoxe din America.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: