Jurnaliştii norvegieni, rezervaţi cu privire la un abuz în cazul copiilor luaţi de la familia Bodnariu | adevarul.ro

Cazul familiei Bodnariu a împărţit opinia publică din România în două tabere. În Norvegia, însă, cazul a fost relatat doar de câteva publicaţii, una dintre ele fiind ziarul naţional creştin „Vårt Land“. Doi jurnalişti, care au publicat informaţii despre familia căreia i-au fost luaţi cei cinci copii în noiembrie, anul trecut, explică de ce sunt sceptici cu privire la acuzaţiile aduse sistemului de Protecţie a Copilului din Norvegia (SPC).

Source: Jurnaliştii norvegieni, rezervaţi cu privire la un abuz în cazul copiilor luaţi de la familia Bodnariu | adevarul.ro

Adevarul publica aici un text de mare bun simt si extrem de bine informat, care demonteaza o multime dintre neadevarurile si deformatile voite vehiculate in ultima vreme in media sociala in legatura cu cazul Bodnariu.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

11 thoughts on “Jurnaliştii norvegieni, rezervaţi cu privire la un abuz în cazul copiilor luaţi de la familia Bodnariu | adevarul.ro”

  1. Petitia este mai veche, din 2013. Se pare deci ca Parlamentul European nu e strain de problemele respective. Noile cazuri doar au readus situatia inaintea lor. Desi probabil, la problemele presante cu care precum refugiati, spatiul Schengen, etc, s-ar putea ca parlamentarii europeni sa nu acorde mare interes problemei.

    Like

  2. Vali, sunt multe alte detalii in aceasta poveste, daca ai ochi sa le vezi, care arunca asupra ei o alta lumina decit cea a majoritatii. Este evident ca domnul Bodnariu are o indelungata istorie de pertractari si dispute cu scoala in privinta felului in care isi educa copiii. Acasta istorie a jucat, fara indoiala, un rol important in decizia luata, care, si eu cred, este una exegerata. Si poate tocmai de aceea avocatii sfatuiesc aceasta familie sa nu dea publicitatii dosarul cazului, care ar putea scoate la iveala elemente care sa explice reactia abrupta a autoritatilor norvegiene.

    Like

  3. Desigur, daca operam cu hermeneutica suspiciunii, acest lucru poate da de banuit. E posibil ca acest lucru sa influenteze politica editoriala. Cel putin asa ar fi in Romania. Dat fiind insa ca este vorba de Norvegia, se poate sa fie si altfel. Nu avem de unde sti.

    Like

  4. Insa am gasit in ziarul Evenimentul Zilei un articol pro familia Bodnariu un detaliu care arunca, daca este adevarat, asupra lor o umbra proasta:
    ‘În aceeași zi, fetele ajung în cabinetul directoarei – culmea! – vecină cu familia Bodnariu, unde, interogate, recunosc că părinții le mai administrează câte o palmă la fund când nu-și spun rugăciunea sau când fac câte o boacănă. În baza acestor mărturisiri, Eliana și Naomi sun reținute imediat de Barnevernet și duse într-un loc secret.’ (Sursa: http://www.evz.ro/filmul-la-zi-al-ingerasilor-despartiti-de-parinti.html )
    Nu spun ca pentru asa o chestiune copiii trebuiau luati de acasa in regim de urgenta (asta mi se pare clar un abuz). Dar daca copiii mai primeau cate o palma la fund pentru ca nu si-au facut rugaciunea, asta suna clar indoctrinare religioasa (a li se baga copiilor religia in cap cu forta). Pica foarte prost in orice context decent, fie el secular sau religios. Pentru asa ceva Barnevernetul avea tot dreptul sa aiba cel putin o dicutie serioasa cu familia BD. Daca intr-adevar e adevarat…

    Like

  5. E bine sa auzim si varianta lor. Numele ziaristului citat de ei l-am vazut intr-un dialog cu dl. Ionescu (sper ca nu ma-nsal).
    as remarca 2 lucruri: –
    -cum de adevarul.ro nu mentioneaza ca sunt si alte cazuri de romani (doar ei au fost cei ce-au popularizat cazul Nan- daca nu-ma’nsal)?. Dac-ar fi B singurul ce se plinge… Am mai scris; am urmarit un reportaj facut de amerricani- far alegatura cu familia B. Erau acolo alte etnii ce se plingeau de agentia norvegiana. Cazurile semanau cu cel al lui Bodnariu
    – Ziaristii norvegieni nu par interesati decit de persecutia religioasa. Dreptul lor! Dar despartirea familiei nu ar fi de interes pt o publicatie crestina? Profesoara publicata de dvs vorbeste de 41 cazuri criticind numarul prea mare al cazurilor de urgenta. Cei 2 ziaristi par sa reproduca varianta oficiala a Bernarnet…fara efort jurnalisti. Se multumesc cu o generalitate: uneori agentia intervine prea repede alteori prea tirziu. That’s it? In cazul romanilor B & Nan a intervenit prea repede, dupa parerea familiilor.
    -De ce n-a dat B dosarul jurnalistior? Nu stiu. Dl. Branzei publica extrase din dosar (traduse in Ro) in care avocatul Bernevarnet spune ca lui Bodaniu i s-ar fi inapoiat copii daca nu se plingea de persecutie religioasa, dar asa nu stirneste incredere. Daca reporducerea d-lui Branzei n-o fi trombon inseamna ca agentia s-a razbunat pe alde Bodaniu ca s-au plis de ei. Este asta caz circumstanta extremz in care d-na ministru spunea ca sunt obligati sa intervia si sa sechestreze copiii?
    PS- Personal sunt interesat decit de reunificarea familiilor de romani. Restul e treaba norvegienilor. Din pacate, daca cele reproduce de dl Branzei sunt corecte mai e cale lunga pina la final. Mi s-a parut ciudat ca cel mai tirziu ar putea fi restituit (sic) sugarul, abia in 2017. Recunosc, n-am priceput nimic din detaliile tehnice ale avocatilor celor 2 parti… decit ca e nevoie de expertiza psihiatra a familiilor.

    Like

Leave a comment