Redau acum si al doilea text cu concluziile lui Emanuel Contac si privire la scandaul Bibliei distribuite de Adevarul.
Motivul este ca despre multe dintre acestea as fi dorit sa scriu si eu, dar Manu a facut-o mai bine si mai multa competenta decit as fi putut-o face eu.
Imi permit totusi citeva comentarii:
1. M-am intrebat de ce n-a publicat Adevarul o Biblie ortodoxa. Banuiesc ca a primit o oferta mai buna de la GBV. Probabil crestinii dupa Evanghelie nemti care se afla in spatele acesti edituri au socotiti ca merita sa subventioneze pretul ca sa faca putin prozelitism in variata soft intre ortodocsii din Romania.
2. Comunicatul holdingului Adevarul despre ‘Biblia care este una singura’ vadeste o ignoranta religioasa tipica pentru mediul jurnalistic din Romania. Fratilor, mai trimiteti-va ziaristii la scoala. Sau macar la biserica. E vai de capul lor ce prostii scriu cind intra in acest domeniu. Si daca fac asta cei de la Adevarul, ce sa mai spunem de fitzuici imunde precum Ziua informatorului Rosca Stanescu si a neolegionarului Roncea?
3. In final, afirmatia ca versiunea Cornilescu este ‘superioara oricarei alte traduceri’, preluata dintr-o carticica plina de erori faptice a unui apologet exagerat si lipsit de discernamint al lui Cornilescu frizeaza penibilul.
Iata cum un act care ar fi putut fi potential unul civilizator, a sfirsit iarasi in penibil in Romanica noastra. Si tocmai de Pasti.
Ce sa facem? Atit suntem, atit putem.
Dumnezeu cu mila!
Prima postare din această serie AICI.
Ok, să vedem acum cam ce ar fi de comentat la comunicatul dat publicității de directorul Adevărul Holding, Peter Imre.
1. Este adevărat că un ziar se adresează oamenilor din toate confesiunile, dar nu este mai puțin adevărat că în lumea civilizată scoaterea la vânzare a unei ediții a Bibliei este însoțită de informațiile care o identifică.
2. „Biblia este una singură”, dar vine sub numeroase versiuni. Biblia nu pică din cer, prin urmare ar fi cinstit, când difuzăm un produs, să-i prezentăm „parcursul biografic”.
3. Faptul că în anul Domnului 2012 în România nu avem o ediție interconfesională a Bibliei care să poată fi pusă la vânzare într-o campanie similară celei inițiate de Adevărul spune multe despre încrâncenările și învârtoșările dogmatice (ori de altă natură) din spațiul religios autohton. Dacă obiecțiile unor cititori ortodocși se rezumă la chestiuni de tipul „Biblia asta…
View original post 459 more words