Scot McKnight about the Israeli-Gaza incident

Here are some of the questions that Scot McKnight asks about the latest militarist act of the state of Israel (and my short answers):

  • Was that boat, or the flotilla, properly contacted in advance to say the boats must pass inspection? Is this protocol?
They obviously did not. The Israeli never bother to do such things when Palestinians are concerned.
  • Were the Israeli personnel who landed on the boat aggressive in behavior?
Anybody who has ever visited Israel and dared to cross the Palestinian border will have no doubt about the innate, disproportionate and intentional aggressiveness of the Tsahal.
  • Does Israel recognize the humanitarian issues among Palestinians? What is Israel doing about it? What are Arab countries doing about it?
The Israelis absolutely do not recognise the crisis in Gaza. They feel fully entitled to take revenge on Gazans for electing Hamas. So much for Israeli commitment to democracy.They say they do all that is necessary. Yet, if I would say that I wish they would have for only one month the fate of the Palestinians,they would say I am cursing them. Unfortunately, the Arabs are not doing much about it either. The rhetoric is loud, but the actions are meager.
And the last and toughest one:
  • How should a follower of Jesus respond? We can no longer believe Israel’s becoming a landed nation again had anything to do with biblical prophecy, so the simple equation that Israel’s behavior is justified because it’s Israel must be jettisoned. Israel, too, must be brought before the bar of its own Torah. But how do we as followers of Jesus respond?
I will let you respond personally to this one.

Read the whole post HERE.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

47 thoughts on “Scot McKnight about the Israeli-Gaza incident”

  1. dr: chestia cu avioanele alimentate cu energie de la soare era doar un exemplu, ca sa vezi ca se poate totusi. dar, cine stie, poate le-ai dat un motiv de cercetare israelienilor. mi-a placut ca ai facut caz de el. in curind submarinul alimenat cu energie termica ce poate ajunge in teheran prin izvoarele subterane (stim din biblie ca exista, nu?) 🙂

    Like

  2. Dle Manastireanu:
    Multumesc pt cuvintele bune. Apreciez raspunsul. sa nu va temetei ca nu sunt slab de inger.
    Incheind, poate, acest subiect trist, va reamintesc ca dvs va manifetarati indignarea pt ca Israelul a doctorit caseta video. Acum, Reuters recunoaste la presiune americana ca a taiat din imaginea distribuita in Turcia cutitul plin de singe tinut de un pacifist la capatuiiul soldatului eveu cazut jos. Reuters se jura ca n-a facut-o din poilitica ci din grija pt sensibilitatea turcilor care nu pot privi scene dure… bietii de ei.

    Like

  3. Evident, nu la paradigma asta, ci la aceea teologica, respectiv eschatologica. Stiu ca stiti, dar am precizat pentru cei care nu pricep ce avem unul cu altul.
    Va asigur, in ciuda acestei deferente, de toata simpatia si aprecierea mea. Si nu am dificultati a-mi amigina ca vom petrece vesnicia impreuna. In ce-i priveste pe unii fundamentalisti despre am tot discutat aici, am indoieli serioase. Daca ei merg in cer, ceea ce ma indoiesc profund, atuci, vorba lui Stephen Sizer, ‘I want to be left behind’ (scriu asta pentru nefundamentalisti, caci de obicei fundamentalistii sunt lipsiti de simtul umorului, ceea ce este si o carenta de inteligenta. Aceasta insa, evident, nu se refera la dvs. De aceea zic ca mai sunt sperante 🙂

    Like

  4. Vorbind de paradigme, sper ca va referiti la solutia lui Alex: alimetarea avioanelor evreiesti cu energie solara… In rest, n-am inventat nimic din adaptarea americana la vointa internatioanala. Si i-am raspuns exact la o observatie pe care a facut-o: :” daca nu schimba ceva SUA isi pierde aliatii”. Ce sa mai schimbe?-l-am intrebat.
    De-acord cu dvs si nevasta-mea ca-mi pierd vremea.
    In ce-i priveste pe evrei, ei sunt destul de realisti si nu fac nimic fara ghesheft.
    S-aveti parte numai de bine si dvs si Alex.

    Like

  5. Asa cum ziceam, vorbim discutii, nu avem un dialog.
    Paradigmele cu care operam sunt atit de radical opuse incit nu vad nici o sansa de apropiere.
    Sunt gata sa gazduiesc aici opinii diverse, atita vreme cit sunt expuse cu decenta, dar sa nu ne facem iluzii.
    ramine cum ne-am inteleg. Agreed to disagree.

    Like

  6. La faza asta esti un pic cam metaforic pt lumea asta. Talentul e bun la fictiune… Inca n-am auzit de transportare aeriene de bombe atomice alimentate solar. Recunsc ca-s ramas in urma…
    Superman, ne-superman, Obama a satisfacut si cererea rusinlor renuntind la scutul antiracheta, pe linga lista mea anterioara. N-a mai ramas nimic din ce i-ati reprosat lui Bush/republicanilor neinmplinit. Tot nu mi-ai raspuns la intrebare: de ce nu si-a facut America prieteni noi daca si-a adaptat politica externa la cerintele internationale ignoring propria-i securitate? De ce te temi tu ca o sa-si piarda aliati dupa atita truda?
    Draga Alex, lectia asta (primita de America) trebuie sa-l convinga pe Bibi sa ignore cererile internationale pt ca ele nu aduc nimic in termen de securitate.
    ONU si alte promisiuni sunt apa de plaoie. Ori te aperi singur ori te minca gaia; evreii s-ar putea sa stie mai bine decit Obama chestia asta, au mai multa vechime. Si nu vad ce sa le reprosez.

    Like

  7. tre sa fi cam dus (israel) sa nu te gindesti la viitor cind te agati de o politica ca cea fata de gaza. alte creiere nu mai sunt prin israel? dar in diaspora? saracu solomon, cum muri si nu lasa urmasi demni de numele sau…
    dr: pai cred ca obama asta e superman de a reusit atitea in asa scurt timp. l-a intrecut si pe ceausescu. ma mir cum de mai existati! o sa deschidem granitele pt refugiatii americani din state. pe cind o revolutie la voi? a cam trecut ceva timp de la ultima si singura. ah, am mai uitat ceva: citi americani l-au ales?

    de ce s-o fi enervat asa prim-ministru cind cu aia de la agentia atomica? si daca tot zici ca israelul se pricepe la chesti mici, iata ca si bomba aia e mica. tocmai de aia am subliniat ca nu au stat cu miinile in sin si ca nu mai trebuie vectori atit de puternici, ci doar mai sofisticati. cind un avion cu celule solare sau unul fara celule fara realimentare in zborpoate face inconjorul lumii, hai sa nu mai vorbim de ce nu au evreii ci de ce s-ar putea sa nu fi visat noi ca exista.

    Like

  8. At the Nuclear Non-Proliferation Treaty Review Conference in New York, the Americans even agreed to a declaration demanding that Israel allow inspectors from the International Atomic Energy Authority (IAEA) to enter the country. Netanyahu was furious. Until now, Israel hasn’t even admitted to owning nuclear weapons.

    Like

  9. Am uitat sa spun ca a facut praf economia americana si a impus reguli ticalosilor de finantisti americani, multumind Franta si Germania, dar e off-topic. Merita sa-l aleaga presedinte UE.

    Like

  10. Nu-i nici un pericol, Alex.
    Obama a intors pe dos politica externa a SUA ca nimeni altul, facind pe placul tuturor:
    – a renuntat la unilateralism, placind europenilor
    – redus stocul nuclear in pact cu rusii
    -a schimbat atitudinea fata de musulmani pupindu-l pantoful si renuntind la razboiul contra terorii
    -a renuntat la ideia loviturii preemptive
    -a promis ca nu va folosi nuclearele decit dupa ce sufere atac nuclear
    -a promis ca iese din Iarac (la anu’) si din Afganistan curind
    – a inchis Gunatanamo, sort of; nu mai foloseste waterboarding
    -a schimbat politica fata de Iran, Siria Palestina si Israel
    -a mai ramas ceva , Alex? Mai e ceva ce v-ar putea face placere? iti dau un premiu daca mai gsesti ceva; in afara de bombardarea Ieusalimului.
    Si ce a obtinut SUA in schimb?
    Nu mai are nici un dusman…; toti colaboreaza cu ea. mare realizare!
    Cu China e un pic de problema; tocmai l-au dezinvitat pe Secretarul Apararii, Gates. Aici il felicit pe Obama ca a onorat tratatul cu Taiwan-ul….
    Obama merita Premiul tradarii nationale. Deci nu mai avem nici un dusman; China e nesemnificativa…. Deci nici o teama, Alex
    Sa tot sforai pe malul Potomacului. Ghinion cu BP; pacat ca erau simpatici UK-istii.

    Like

  11. Alex:
    Se poate sa fii mai informat decit mine. Nu cred ca Israelul poate lovi aproape oriunde in lume; pro-sionist fiind,m-as bucura Doar America poate face; are avioane ce pot ajuge oriunde fara alimentare.
    1) Atacarea Iranulul de catre Israel a ridicat problema realimentarii avioanelor de vinatoare. Americanii au foslosit pt Iraq baza din Guam, pt ca au folosit clasicele B52 si mai putin modernele Stealth whatever. Prietenul vostru Brzezinsky a recomandat SUA sa doboare avioanele evreiesti folosind aviatia ameicana din Irac in cazul in care IDF ataca Iran. Deci nu-i chiar fleur de cucu.
    2) Rachete balistice intercontinentale nu cred ca poseda… chiar daca ar avea submarine (nu stiu) purtatoare de focoase nucleare nu cred ca sunt intercontinentale si nu cred ca are multe (GB parca are 2).
    Evreii sunt mai buni ca americanii la chestii mici: tancuri mai mici pt lupte urbane, elicoptere pilotate de robot, autobuze blindate si chestii de fotografiere-spionaj. Chestiunile astea mai inter-galactice presupun ceva spatiu de manevra si testare. O tarisoara cit Banatul, sau mai mica, nu chiar poate sa-si plimbe nuclearele pe sub nasul tuturor./// Reinnoirea stocului nuclear nu-i nici el o joaca; motiv pt care Obama s-a inteles cu rusii sa si le distruga pe alea mai vechi si sa le innoiasca pe alea mai noi, aparind drept copii cuminti in fata premiului Nobel. In ce masura Isrelul tine pasul, mai ales cu o administratie democrata, am indoieli -desi m-as bucura s-o poata face.
    PS- n-am avut harul sa merg in Israel, desi mi-as dori. Dar am o foarte proasta parere despre socieatatea aceea din cauza curviei ce bintuie acea tara, a persecutiei crestinilor, si a noilor structuri de putere dominate de ateii- secularisti cu julufi si palarii fariseice.

    Like

  12. ha! daca totusi sunteti la curent cu mentalitatea si strategia militara israelita veti recunoaste ca evreii adapteaza orice componenta militara sa le convina scopulului lor. asa cum au facut printre altele cu planurile aparatului miraj dat la topit de francezi. Asa ca bombele nu au ramas la dimensiunile fat boy, dupa cum nici avioanele care le deplaseaza nu mai sunt enola gay. isralelul are capabilitatea sa lovesca in aproape in orice loc al globului chiar daca in teorie este imposibil. In afacerea israel si restul lumii israelul iese in pierdere pentru ca nu stie si nici nu poate sa piarda. e de admirat cit si de urit. si cum tot spuneti ca israelul e poporul ales, ati fi interesat sa vedeti ce se intimpla in israel nu numai ce spune propaganda? vorba aia: in urma cu ceva timp plecau oamenii din tarile capitaliste sa traisca in libertate, in urss!

    Like

  13. D-le Manastireanu:
    Nu ma luatii asa usor; nu-s tare destept dar nici chiar asa shalow.
    1-Evreilor le convine ca lumea sa creada ca au arem n si nu ca n-au!!! Ele sunt arme de descurajare. Nimeni intreg la minte nu le va folosi.
    2-A a vea tehnologie -furata de la americani-, nu-i tot una cu avea arme atomice.
    3-In OCt. ’08, Israelul a cerut de la SUA bombe conventionale (am uitat numele -thunder bombs?) de capacitate egala cu cele N. Mai trebuiau sa primeasca si avione de capacitate. “Idiotul” Bush le-a refuzat. Erau singurele capabile sa penetreze (discutabil) subteranele inraniene banuite de productie de plutonie, etc. De ce nu si-au folosit propriile armele atomice? israelul e mai responsabil decit va place sa recunoasteti. Nu sunt intotdeauna de-acord cu Bush; de data asta a gresit flagrant.
    4-Ca sa facem diviziunea si mai mare intre noi doi: escatologic, mi se pare ca asa trebuie sa fie; adica, Israelul trebuie sa fie izolat in lume -inclusiv de SUA. Adm. Obama e un pas in ac. directie. Unul dintre apropiatii administratiei e acuzat de legaturi cu grupul ce-a organizat actiunea turcilor.

    Like

  14. Cu rezistenta non-viloenta sunt de-acord. Eu insumi am participat in Dec’ 89.
    Nu asta a fost in cazul discutat aici.

    Like

  15. Haideti, dl. Radu, nu mai faceti pe naivul, ca doar nu suntem toti idioti, asa cum ne considera statul evreu?
    De ce nu accepta Israelul verificari ale arsenalului sau atomic? Iramul poate, dar Israelul nu are voie. Asta numiti dvs. dreptate. N-am ce zice. Vroba lui conu Iancu, ‘curat murdar, monser’.

    Like

  16. Pupat in fund? Asa numiti dvs. atitudinea nemilitarista si neislamofoba?
    Problame nu est cel discurs, ci faptul ca, din pricina lobbyului evreiesc atotputernic, Obama n-a urmat acel discurs de fapte la inaltimea lui.
    Din nou, ne desparte o lume si o viziune radical diferita asupra ei.

    Like

  17. Este evident ca turcii nu erau pacifisti. Acest lucru insa nu justifica atitudinea dvs de dispret fata de rezistenta nonviolenta la opresiune.

    Like

  18. Vali:
    A fost diferenta intre pacifistii turci si cei irlandezi. Si tratamentul evreu a fost diferit.

    Like

  19. 1) Din pacate nu e speculatie. Palestinienii au ales extremisti -ne eu am speculat asta. Peste tot in lume extremistii-s un anumit procent: Le Pen, Vadim, etc.. Dar cind ei sunt alesi cu majoritate covirsitoare, ori e teroare, ori populatia nu-i iubitoare de pace. Dvs tot ne spuneti ca majoritatea islamicilor iubesc pacea. Atunci de ce aleg habauci? Teama o inteleg…
    2-Bush n-a fost idiot. Cota lui de popularitate creste semnificativ. Probabil oameni il compara cu Obama si au second thought. Oricum, asta nu ajuta subiectul nostru.
    3) Daca tot vreti sa raminem la presedintii USA. Cu ce a ajutat pupatul in fund, de la Cairo, al lui Obama? S-a schimbat ceva-n lumea musulmana vs. restul luimii? Evreii nu, nu s-au schimbat. Da’ nici nu i-a pupat in fund.

    Like

  20. Da de unde stiti dvs. d-le Nadaban ca Israelul are arme atomice?
    In plus, daca folclorul din presa de scandal, inclusiv roamna, e-adevarat si in lume sunt 30,000 de genti diplomat atomice cu sigurantsa ca si Iranul are citeva.
    Pt ca exportatorii de petrol au bani si pun mina pe asa ceva, daca exista.
    Personal nu-s convins. Evreilor le convine sa se creada ca au; asa dupa cum lui Sadam i-a convenit sa creada lumea ca are ame chimice/bacteriologice. In plus, bombele vechi sunt cam grele si rachetele ce pot purta ogive nucleare nu-s chiar cutii de chibtituri ascunse sub cearceaf. Ceva or fi avind…cit e de operabil, ramine de vazut; lucru pe care mizeaza Iranul. Nu cred ca le-au testat vreodata, daca au.. In plus, ei au mai mult drept decit Iran pt ca nu au o ideologie oficiala de distrugere a cuiva de pe harta lumii. Mai trebuie sa stiti ca evreii au furat multa tehnologie militara americana pe care ulterior au vindut-o americanilor -si altora, recte China- cu bucata… Evreii nu-s cinstiti si exista multe resentimente in Pentagon/CIA vs. Israel. Ca doi divortati ce traiesc impreuna, ei colaboreaza totusi. Uneori si crestinii mai faca asta, da-i off-topic.

    Like

  21. Nu se incurca Tsahalul cu asa ceva, Vali, Ei trag in plin, ca sa invete goimii cine conduce lumea.
    Cit despre turci., numai de bine 🙂

    Like

  22. N-am studiat situatia prea mult in legatura cu incidentul de la Gaza ca sa-mi dau o parere cu pretentii de obiectivitate in acest sens. Insa m-am uitat intamplator la un documentar pe televiziunea germana despre evenimentul respectiv, documentar de altfel foarte critic la adresa atacului Israelului asupra celor de pe vas. Totusi, m-a frapat ceva apropo de interviurile luate unor supravietuitori de pe vas: daca o frantuzoaica de origine araba avea cu adevarat o expresie a fetei potrivita – cel putin in asteptarile mele – unui activist pacifist, nu acelasi lucru pot spune in legatura cu turcii intervievati. Toti acestia din urma, fara exceptie, aveau niste zambete smechere si viclene. Acum, e foarte posibil sa fiu subiectiv – sunt o gramada de ticalosi care pot mima cu deosebit talent o nemarginita bunatate…Dar, in orice caz, ca unul care cel putin la vremea respectiva nu stiam mai nimic despre poveste, acele expresii faciale – care nu se potriveau prea bine cu intentia documentarului – ma fac sa-mi pun astazi intrebarea (dupa ce am auzit mai bine cum descriu ambele parti evenimentul), daca activistii turci au fost chiar atat de cuminti precum pretind… (Asta nu inseamna ca apreciez drept legitima uciderea turcilor de catre armata israeliana…nu puteau fi eventual folosite ca raspuns la posibila violenta a activistilor si alte metode decat munitia de razboi? – ceva de genul mijloacelor utilizate de politisti in statele moderne: gaze lacrimogene, gloante de acuciuc, etc …?)

    Like

  23. Turcia este o tara cu mentalitati feudale care nu are loc in Europa civilizata. Din pacate nici Israelul, care ar trebui sa stie mai bine, nu este mai presus.

    Like

  24. Acest argument este o simpla speculatie politicianista ieftina, demna de Fox News.
    Este ca si cu am spune ca nevinovatii care au murit la New York la 9/11 si-au meritat soarta deoarece americanii au ales un idiot ca George Bush drept presedinte. A sustine asa ceva ar fi aberant, nu-i asa, atunci cind este vorba de americani, dar daca este vorba de amaritii de palestinieni, atunci merge.
    De aceea nici eu nu ma mir. Ideologia sionista va orbeste judecata morala crestina.

    Like

  25. Inca 2 chestii:
    -Turcia a cerut judecarea Isrelului la Tribunalul International
    -Turcia s-a opus judecarii Sudanului (Darfur case) la Tribunalul International.
    Ramine sa platim tribut!

    Like

  26. Cel de-al 2-lea vas a fost escortat in portul evreiesc; fara rezistenta pe vas si fara raniti. E diferenta intre primii pacifisti si cei de pe urma. E irezonabil sa nu acceptam ca turcii erau provocatori si nu urmareau doar simpla ajutorare. Iar entuziasmul Turciei e tot mai straveziu: ieri, primul ministru declara ca Hamas nu e terorist, etc. E tot mai clara o repozitionare geopolitica a Marii Porti.
    In privinta judecatii: nu exista obiectivitate internationala fata de evrei.
    PAelstinienii? Situatia lor e tragica. Exista o problema pe care o evitati inutil: au ales pe cei mai inversuntait dusmani ai Israelului, sinceri dusmani declarati. Ce s-ar fi asteptat sa faca evreii? Sa-i felicite? Daca am alege noi militiile rasiste si KKK in Congress?
    Evreii? Nu sunt crestini si nu iarta: ochi pt ochi dinte pt tinte! batalia e pe fiecare unghie de pamint; pe viata si pe moarte.
    Arabii (chiar si unii crestini): la fel! Ura/concurenta dintre ei si evrei-mai ales muslmanii arabi- e ancestrala. Mai nou Occidentul isi insuseste ura fata de evrei. Nu ma mir.

    Like

  27. Interesant. Cum nu observati oare cu cine comparati Israelul: Turcia, Iranul Siria.
    Credeti ca cu asemenea comparatii faceti vreo cinste celor care se declara a fi singura democratie din Orientul Apropiat?

    Like

  28. Reputatia NGO-ului [turc] organizator si afiliat cu ONU e f. proasta. Norvegianu’ fusese pe vas… si nu e prieten cu Israelul.
    De 3 ani turcii nu s-au omorit cu blocada pina acuma.
    Evreii nu coopereaza cu internationalele. Nici nu se omoara nimeni dupa ei. Recent ONU i-a injurat pe evrei uitindu-i pe iranieni vs. arme atomice. Tocmai cind IAEA zicea ca Iran are destul uraniu pt 2 bombe. Concluzia: Organismele internationale sunt anti -evreiesti nu in sensul de antisemite ci anti-evreiesti si pro-palestiene, poate din simpatie pt situatia tragica de-acolo. ASta nu asigura obiectivitate. APoi, nici Siria nu s-a supus la investigatii internationale si d-aia o pupa toata lumea intr-un loc anume. E trist pe lume ( Eminescu).

    Like

  29. Eu nu am nici un interes in a-i apara pe tueci. Ba chiar, intre noi fie vorba, imi sunt personal, ca popor si ca tara, extrem de antipatici.
    Va intreb insa, daca Israelul nu are nimic de ascuns, de ce nu accepta o investigatie internationala obiectiva. Cred ca va dati seama si dvs. de ce, ca doar sunteti un om inteligent.

    Like

  30. Sau poate ca eu stiu lucruri pe care dvs. nu le stiti.
    In orice caz, este sigur ca ne raportam la acest subiect cu paradigme escatologice (si sociale) complet diferite, ceea ce, probabil, explica foarte multe.

    Like

  31. Domnule Manastireanu,

    Al doilea paragraf din comentariul meu nu a fost pentru dumneavoastra.

    Dumneavoastra sinteti unul din cei cu bun simt (common sense or good judgement), dar inca nu am vazut sa va folositi aceasta calitate cind este vorba de Israel!

    Like

  32. Daca vreti sa fiti atit de sever, a aduna 600 de oameni pe corabii etc, presupune organizare. Cineva e in spatele acestor chestii. Un norvegian povestea ca rezistenta pe vapor a fost bine organizata cu intentia de-a captura, soldati lucru reusit in prima faza; tot dupa norvegian, evreii au tras prima data cu ceva bile de plastic foarte dureroase, apoi au trecut la gloante de cauciuc si abia apoi la cele adevarate…Norvegianu era “pacifist’. Dumneavoastra-mi spuneti mie ca astia nu cautau scandal? Macar unii provocatori?In citeva ore vom vedea o noua confruntare. Chiar numai ajutorare cauta “pacifistii”? Cererea Turciei de-a se ridica blocada pt a relua relatiile normale cu Israelul arata ca mai multi joaca in aceste ape si nu doar Israelul. Nadajduim ca al doilea vapor va aduce oameni mai cu capul pe umar si ca IDF-ul a invatat ceva din primul esec.
    Turcia in UE… Nu faceti asa pe ofensatu’. Europenii crezind ca scapa de rusi au trecut conducta pe la turci. Vor fi curind doua robinete la gaz: unul la Moscova si unu’ la …Mecca. Fara a fi prooroc!

    Like

  33. Numai cei ignoranti in materie de media si imagine se lasa inselati de faptul ca imaginile (acestea sau oricare altele) sutn totuna cu ralitatea. Ceea ce se include si se exclude, unghiul de filmare, zoom-ul, colorul sau alb-negrul si multe, multe altele sunt parte a instrumentarului folosit de specialisti pentru a crea iluzia realitatii.
    Va amintiti de clipul cu basescu lovind un copil. Acum numai prostii se mai indoiesc ca a fost o mistificare. Atunci insa multi s-au lasat inselati de acea mistificare.
    Nu neg nicidecum violenta celor de pe nava, dar este evident ca soldatii israelieni sunt cei care i-au stirnit, atacindu-i in apele internationale. Aceias-au aparat, chiar daca, evident, cu exagerata violenta si ura.
    Deci, NU. Nu israeilenii au ripostat la violenta ‘pacifistilor’, ci acestia au ripostat la atacarea navei de catre soldatii israelieni in apele internationale.
    In ce priveste intrebarea lui Scot, DA, toate cele mentionate.

    Like

  34. Daca vreti sa stiti, si daca conteaza cu ceva. eu sunt impotriva acceptarii Turciei in UE.
    Vad ca sunteti profet si stiti deja ca Turcia va fi acceptata fara conditii in UE. Eu unul sunt mult mai rezervat. Dar, ce sa fac, eu nu fac parte, ca dvs. din ‘poporul ales’, lumina asezata pe munte, si sunt un prapadit de european secularizat.
    Dincolo de toate spculatiile un adevar ramine de necontestat: Israelul a atacat flotila in apele internationale si acest lucru este ilegal, in toata lumea civilizata. Iar daca Israelul vrea sa fie acceptat ca o natiune civilizata, trebuie sa respecte regulile. Nu esista reguli speciale pentru ei.

    Like

  35. Multumesc pentru apreciere. Cred ca mai muta modestie cu privire la standardele bunului simt nu v-ar strica.
    Nu cred ca este nevoie sa povestesc ceva despre extremismul evident al Hamasului, chiar daca realitatea este mult mai comlipcata decit o prezinta propaganda israeliana. ca sa nu mai vorbim de faptul ca Hamasul a fost creat si finantat la inceput de Mossad, pentru a lupta impotriva Al Fatah, intr-un timp de inginerie politica si sociala invatat de la CIA – vezi inventarra si finantarea de catre acestia a talibanilor si a serviciilor pakistaneze de securitate, pentru a lupta impotriva rusilor, initiative stupide care acum se intorc impotriva lor).
    De la Israel insa, care se pretinde o natiune civilizata si democratica, si eate intr-o ioarecare masura, avem, pe buna dreptate altfel de astaptari. Acestea insa au fost din nou inslate de militarismul extrem care domina actualul guvern de dreapta de la Tel Aviv.

    Like

  36. Ma tem ca nu inteleg prea bine ce inseamna “cosmetizarea” inregistrarilor.
    Vreti sa sugerati ca inregistrarile sunt trucate si ca pacifistii de pe vas nu au atacat soldatii israelieni inca inainte de a atinge puntea?
    Iar in ceea ce priveste actul de “piratierie”, dupa o mica cercetare pe internet, se pare nu poate clasificat asa conform reglementarilor internationale.
    Nu ma leg acum de moralitatea actiunilor Israelului in general, care este cel putin discutabila, ca sa nu zic mai mult. Eu m-am referit strict la acesta actiune care nu este piraterie si in care soldatii israelieni au ripostat la violenta “pacifistilor”.

    Cat despre intrebarea lui Scot, nu o inteleg pe deplin? Cum rapsundem ca urmasi ai lui Cristos cui? Actiunilor Israelului? Actiunilor Hamasului? Conflictului din Orientul Mijlociu?

    Like

  37. Domnule DM:
    Mai intii de ce sunteti sigur ca e o masluire…? Dupa aceeasi logica nici China nu se lasa convinsa ca-s fratii comunisti din N. Coreea…Iar depsre onoarea turcilor, si a altor musulmani sa nu vorbim.
    -Apoi faptele nu-s chiar asa cum le povestiti dvs. De ex. daca politia inconjoara Parlamentul si dvs protestati e ok, dar daca incercati sa impingeti scutierii in dreapta si-n stinga ca sa treceti printre ei e-o alta chestiune… “Pacifistii” stiau de blocada, iar pe mare nu te poti impinge cu vapoarele unu-ncelalalt ca pe uscat..
    -Ma-ndoiesc ca Israelul a cistigat ceva. Presa evreiasca nu condamna blocada ci recunoaste ca incidentul a fost rau pt PR. Pro-sionistii se tem ca Obama va santaja Israelul cu chestia asta. Iranul vrea sa-si faca port la Mediterana in Gaza si se-mpiedica de-un “ciot” (Israel). Singura sansa a ciotului e ca nu dormiteaza Cel ce pazeste pe Israel…altfel…
    -Cea mai mare ingrijorare pt dvs ar trebui sa fie Turcia. Secularismul e pe duca; partidul islamic e popular deci secularismul va fi si mai lovit. Turcia vinde Nato pe alianta cu Iranul, iar intrarea-n Europa-i va fi neconditionata. Atitudinea dura a Turciei vs. Israel din ulimul an spune totul. E rau pt Europa si pt crestinii din Turcia, nu doar pt Israel.

    Like

  38. Blocada impusa in 2007 in Gaza (Israel si Egipt) a urmarit stoparea introducerii rachetelor folosite de Hamas sa hartuiasca si sa loveasca in populatia civila din sudul Israelului.

    Pentru cei care sint cu bun simt si vor o explicatie, este clar ca toata tarasenia aceasta nu a fost altceva decit o noua provocare planificata pentru a reinoi ura impotriva Israelului, si eventual o invitatie la lupta impotriva Israelului.

    De ce nu ne povestiti putin si despre Hamas si despre charter-ul lor in care este clar enuntat scopul lor de distrugere al Israelului?

    Like

  39. Cred ca comentariul dvs se potriveste la vreun ziar vestic, nu aici. Eu am luat pozitie impotriva scufundarii navei de catre nord coreeni.
    Provocarea de care vorbim aici a fost aceea a armatei israeliene care a atacat un vas in apele internationale, act de veritabila piraterie de stat si condamnat de legislatia internationala. Dar, dupa dvs, Israelul, fiind popor ales, are dreptul la orice fel de crime, fara impunitate. Dupa care Biblie, asta stiti dvs. O fi vreo versiune masluita de sionistii dvs.
    In realitate, Israelul, in nebunia lui, abia a asteptat un asemenea eveniment, ca sa lege si mai mult miinile lui Obama. Halal vointa de pace.

    Like

  40. Aveti dreptate. Ma plasez pe pozitii contrare acelei scrisori propagandistice, asa cum am si spus pe blogul domnului Ioan T Morar.

    Dar, ca sa fie clar ce intrebati, ce anume credeti dvs ca dovedesc inregistrarile video cosmetizate de ministerul israelian al propagandei?

    Si, dupa aceea, poate ma ajutati sa inteleg care este raspunsul dvs la ultima intrebare a lui Scot din articolul meu.

    Like

  41. Interesant ce multa tensiune in lume pe chestia asta.
    N. Coreenii au scufundat -asa de plictiseala- un vas sud coreean cu vreo 26 (?) de oameni. Nici o demonstratie in Europa, Orientul Mijlociu.
    ONU a cascat a plictiseala…indignindu-se de evrei foarte tare.
    Iar pacifistii turci au atacat pe militari. Interesant pacifism…
    Pacat de oamenii morti. O parte dintre pacifisti au fost sarbatoriti pt ceea ce erau… provocatori al unui scandal international antievreiesc. Iar evreilor nu prea le pasa; cred ca s-au obisnuit.

    Like

  42. Va urmaresc de mult timp si si unul dintre lucrurile pe care la admir la dumneavoastra este obiectivitatea.
    Ceea ce, nustiu de ce, nu este cazul acum…

    Cititi va rog si
    http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/scrisoare-din-israel-despre-incidentul-din-gaza-44483.html

    Ce aveti in comun cu textul respectiv? Desi sunteti pe pozitii diametral opuse, amandoi va sustineti punctul de vedere/teoria doar pe prejudecati si supozitii´, nimic concret

    Pana la urma, singurele lucruri concrete sunt inregistrarile video

    Iar ele pana acum sustin versiunea Israelului…
    Va marturisesc ca sunt putin dezamagit

    PS Nu sunt sionist

    Like

Leave a comment