Victoria unui malaezian convertit la crestinism

gilbert-freeman

Mohammad Shah, alias Gilbert Freeman
(Sursa: The New Straits Times)

Cetăţeanul malaezian Mohammad Shah (61 de ani), care poartă pe cardul său de identitate şi numele de Gilbert Freeman, poartă de căţiva ani o bătălie legală pentru a i se recunoaşte dreptul de a-şi schimba religia.

Mohammad, care s-a născut dintr-un tată musulman şi o mamă creştină, a fost înregistrat la naştere ca fiind musulman. Tatăl şi-a părăsit soţia şi copilul pe când acesta avea doar două luni.

El a fost crescut de mama sa ăn religia creştină. Mohammad este căsătorit în religia creştină şi are trei copii, toţi creştini.

Într-o rară manifestare de toleranţă religioasă, tribunalul islamic din statul malaezian Negeri Sembilan a acceptat ca petentul să renunţe la numele său islamic şi la identificarea sa ca musulman, în noua sa carte de identitate.

Din perspectiva democraţiilor europene aceasta pare o victorie măruntă, dar ea are o semnificaţie uriaşă în condiţiile delicate ale libertăţii religioase din Malaezia.

Să ne rugăm pentru lărgirea libertăţilor religioase din Malaezia.

(Mai multe detalii AICI, AICI şi AICI.)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Victoria unui malaezian convertit la crestinism”

  1. Deci numele indica identitatea religioasa a unei persoane.
    Interesant, nu m-am gandit niciodata la chestia asta.
    La noi in Romania , cand cineva se intoarce la Domnul nu merge imediat dupa aceea la politie sa isi schimbe numele. Poate de aceea mi s-a parut mai ciudata initiativa fratelui din Malaezia.

    Like

  2. Numele este ca o emblema. Omul vrea sa faca o afirmatie clara: sunt crestin, nu musulman. Acolo chiar conteaza asta. Si, in definitiv, este dreptul lui.

    Like

  3. Nu inteleg de ce trebuia sa isi schimbe numele dupa ce a devenit crestin. De ce numele Mohamed Shah nu e bun.?
    Am mai auzit si de alte cazuri in care persoane convertite de la islam la crestinism si-au schimbat numele si viceversa. Dar nu inteleg scopul.
    De ce nu pot ramane cu vechiul nume?
    poate ma lamuriti dumneavoastra.

    Like

Leave a comment