Mesajul liderilor ortodocsi intruniti in Fanar

În data de 12 octombrie, liderii bisericilor ortodoxe întruniţi în Fanar, Istanbul, la reşedinţa Patriarhului ecumenic de Constantinopol au semnat şi dat publicităţii o foarte interesantă declaraţie, pe care intenţionez s-o public aici astăzi sau mâine, după ce voi avea vreme sa editez traducerea.

Este vorba de un text extrem de important prin sinceritatea cu care analizează situaşia bisericilor ortodoxe. De asemenea, ăn acest text am găsit pentru prima dată o chemare ortodoxă explicită la evanghelizare celor credincioşi şi a celor necredincioşi.

Sper că am reuşit să vă fac curioşi. Revin curând.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

5 thoughts on “Mesajul liderilor ortodocsi intruniti in Fanar”

  1. Asa cum ma asteptam, adunatura ridicola de detractori ai Patriarhului Daniel a turbat din nou, gasind pricina de scandal in acest document, de aceasta data prevalindu-se de un amanunt nesemnificativ al textului, si anume localizarea acestui document ca fiind redactat si semnat in Fanar.
    Gasiti AICI detaliile acestei noi manifestari de isterie extremista.
    Din nefericire pentru acesti oameni orbiti de furia lor fundamentalista impotriva acestui ierarh luminat (chiar daca nu fara slabiciuni, ca noi toti), acest detaliu se afla in chiar documentul oficial dat publicitatii la Istanbul, ceea ce face ca acuzatiile lor sa fie absolut fara obiect.
    Dar, pentru acesti farisei cu inclinatii fascistoide scopul scuza mijloacele si orice metoda este acceptabila pentru a lupta, pe viata si pe moarte, impotriva celui care nu le da apa la moara.
    Sa ne pazeasca Dumnezeu de o noua revarsare de fanatism de sorginte legionara si ultranationalista. Ma tem ca Ortodoxia romaneasca va avea a trece prin vremuri grele daca acesti nemernici vor continua sa fie incurajati si sustinuti de cei care se afla in spatele lor. Sa fie oare banii murdari ai Legiunii, sau petrorublele moscovite?

    Like

  2. Multumiri D-lor Cristea si DM:

    Sunt lucruri bune in text precum recunoasterea pacatelor nationalismului si etnicitatii… ma tem insa ca evanghelizarea e prea vaga. Dar daca DM zice ca e un progres, il cred pt ca dinsul cunoaste mai bine decit mine biserica ortodoxa…Sa speram ca va fi mai mult.. Mi-a placaut referirea la modul in care se face evanghelizarea spre deosebire de excesele noastre ale evanghelicilor (putem invatsa de-aici)… Cred ca si BO pot invatsa de la noi sa abordeze un limbaj mai direct si mai clar. Comunicarea spunea Tutea (?) e tot atit de importanta precum cuminicarea… Mai ales in sec. XXI. Deci daca DM spune ca e un pas inainte, il cred si Dumenzeu sa dea izbinda, desi ma asteptam la ceva mai incendiar. Nu de alta dar nu pot uita cuvintele nefericite ale unui teolog respectat (parintele-profesor Staniloaie -in Romania Libera): “Biserica Ortodoxa n-a trimis misionari niciunde!!!” (sic)…Staniloaie, Dumenzeu sa-l ierte, spunea asta cu mindrie. M-a socat, desi afirmatia a fost facuta intr-un context polemic. Speram deci sa fie o deschidere spre bine…

    Like

  3. Multumesc, Alin.
    Asta ma scuteste pe mine sa lucrez la editarea traducerii, intr-o peroada foarte incarcata pentru mine.
    Ii rog pe cei intedesati sa acceseze textul la adresa de mai sus.
    Va multumesc.

    Like

Leave a comment