Miercurea cenusii – chemare la pocainta si (re)convertire

miercurea-cenusii

Astăzi se celebrează, în tradiţiile creştine occidentale, catolică şi protestant magisterială, aşa-numita “Miercure a cenuşii”, sărbătoare care marchează începutul postului mare (Lent). Cu această ocazie, credincioşii sunt marcaţi pe frunte cu semnul crucii făcut cu cenuşa frunzelor de palmier primite simbolic în ziua de Florii a anului anterior.

Această sărbătoare îşi are începuturile la cumpăna dintre primul şi al doilea mileniu creştin şi a fost la început legată de reînnoirea consacrării personale faţă de Cristos prin botez. Astfel, atunci când este luată în serios, celebrarea este o ocazie de smerire, căinţă personală şi reconvertire.

Vă invit să citiţi AICI un articol foarte interesant pe această temă, din revista Lumea Catholica. textul, tradus din engleză, explorează rădăcinile biblice şi istorice ale acestei cereminii, cât şi sensurile teologice şi spirituale ale acesteia.

De asemenea, gasiti AICI un articol pe aceeasi tema din revista Christian History.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Miercurea cenusii – chemare la pocainta si (re)convertire”

  1. Aveti dreptate. Este o eroare datorata mai degraba mai degraba neatentiei. Acum nu pot accesa Dashboard-ul, dar voi afce modificarea si citeva alte corecturi imediat ce am acces tehnic la blog.

    Like

  2. “După Evanghelie şi omilie, se binecuvântează şi se impune cenuşa obţinută din ramurile de măslin sau de alt arbore care au fost binecuvântate anul precedent (în duminica Floriilor).” (citat de pe site-ul Episcopiei Romano-Catolice Iasi)

    In Duminica Floriilor (ultima inainte de duminica Invierii). Nu la Rusalii.

    Like

Leave a comment