Caritas in Veritate – A Synopsis

Pope BenedictXVI

I doubt many of us had the time and energy to read the last encyclica of Pope Benedict XVI, called Caritas in Veritate.

My World Vision colleague Tadeusz Mich has put together a synopsis of the recommendations offered in this papal document. Here it is, for those who are in need of this “shortcut”.

1. Resisting a “downsizing” of social security systems;
2. Support for labor unions and the rights of workers in a global economy marked by mobility of labor;
3. Combating hunger “by investing in rural infrastructures, irrigation systems, transport, organization of markets, and in the development and dissemination of agricultural technology”;
4. Enshrining access to steady employment for all as a core economic objective;
5. Protecting the earth’s “state of ecological health”;
6. Seeing “openness to life,” meaning resistance to measures such as abortion and birth control, as not only morally obligatory but a key to long-term economic development;
7. Ensuring that the targets of international aid programs are involved in their design and implementation, and trimming the bureaucracy sometimes associated with those
programs;
8. Lowering domestic energy consumption in developed nations, investing in renewable forms of energy, and adopting new more sustainable lifestyles;
9. Curbing an “excessive zeal for protecting knowledge” among affluent nations, “through an unduly rigid assertion of the right to intellectual property, especially in the field of health care”;
10. Opening up global markets to the products of developing nations, especially in agriculture;
11. Commitment among developed nations to devote a larger share of their gross domestic product to development aid;
12. Greater investment in education;
13. More generous immigration policies, recognizing the economic contributions of migrants, both to their host countries and to their countries of origin by sending money home; 14. Support for micro-finance, consumer cooperatives, and socially responsible forms of business;
15. Reform of the United Nations and international institutions of economics and finance, in order to promote “a true world political authority … with real teeth,” though on informed by the principle of subsidiarity – meaning respect for the liberty of individuals, families, and civil society;
16.Opposition to abuses of biotechnology such as a new eugenics.

Underlying his specific positions, Benedict argues for a view of the human person founded on faith in God and open to spiritual meaning, as opposed to “an empiricist and sceptical view of life.” “Without the perspective of eternal life, human progress in this world is denied breathing-space,” the pope writes. Authentic development “requires a transcendent vision of the person, it needs God.”
In that context, Benedict insists on a strong public role for religion, against what Italian Cardinal Renato Martino, President of the Pontifical Council for Justice and Peace, called “a militant secularism.”

* * *

You may find HERE an official synthesis of this encyclica.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

9 thoughts on “Caritas in Veritate – A Synopsis”

  1. Nu va banuiesc de nimic. Banuiesc (sic) ca sunteti sincer.
    Un lucru in care nu-s de-acord cu Papa este: sa se asigure conditii egale de competitie in agricultura. Suna frumos! In dosul acestei chestii progresiste este urmatorul lucru:
    -Motivul pt care au cazut acordurile GATT (accentuind actuala criza mondiala) il constituie subventiile agricole. Capii relelor ( SUA, UE, Brazilia) nu vor sa renuntse la subventionarea propiei agrculturi. Consecintsa acestor subventii? Saracia si foametea-n Africa. Prostii subversive! Pe scurt: sa moara si capra noastra.
    a) Nimeni nu mai vrea sa lucreze in agricultura. Am incercat sa merg intr-o orezarie in S. Carolina (August 2004) si am crezut ca o sa crap. Nici chiar mexicanii ilegali nu mai vor sa lucreze acolo; prefera munci mai ferite de soare. Capsunarii au facut-o cit timp au cistigat ceva. Fara subventii nu mai ai agricultura; mai intii nu faci bani in agricultura si apoi nu gasesti oameni. Iar produsele devin inaccesibil de scumpe rezultind foamete.
    b) Daca se vor taia subventiile o s-avem foamete. Nu sunt nici conspiratist si nici alarmist. Africa va fi tot asa cum e acuma iar ceilalti (Americani, Canadieni, Argentina-Brazilia, Australia, Europeni) o sa dispara de pe piatsa.
    c) Acum vreo 5 ani a fost mare foamete in ceva tsara din Africa. Europenii si Americanii au donat mari cantitati de grine. Ecologistii i-au prostit pe africani sa nu le ia pe cele americane ca-s modificate genetic. Erau! Pe romaneste: mai bine sa moara la 39 de ani (speransta de viatsa) decit s-ajunga obezi si sa moara la 76.4 ani precum americanii. Europenii-s mai sanatosi si traiesc cu 6 luni mai mult. Africanii pot muri sanatosi la 39, nu-i asa?
    c) Admin. Obama le-a dat acum milioane la Univ. din Michigan (f. bune la agronomie) sa produca un griu care nu mai trebuie semanat; creste ca iarba cimpului in fiecare an (mai bine ca-n tsara unde curge lapte si miere!). Sa le-ajute Dumnezeu! Cind e cald, in Michigan griul se secera noaptea pt ca combinelele usuca paiul cu infra rosu. Probabil la fel e si-n Europa..
    Concluzia personala:
    1- MAi bine le dam la africani bani sa-si subventioneze agricultura si sa-si hraneasca populatsia la preturi accesibile. De hranit n-or sa hraneasca (africanii) nici-odata 6 miliarde de oameni daca pe ceilalti ii punem pe butuci. Daca noi nu vrem sa muncim in agrcultura pe degeaba, de ce-ar fi africanii mai prosti?
    2-Fara investitii masive, tehnologie moderna-inclusiv genetica-, fara subventii nu putem hrani lumea in conditiile in care sub 5% mai lucreaza in agricultura.
    3- Lumea nu se poate conduce dupa poezii si povesti. Si nici dupa aburelile ecologistilor. Ea este asa cum este si trebuie sa se ia in considerare si un anumit prgamatism si o rezonabilitate. Suna frumos: sa dam tutror sanse egale in Agricultura…. dar nu toti au conditii naturale sau au chef de-asa ceva. Iar agricultura -bat-o vina- nu se face in saloane diplomatice cu aer conditionat. Sau in salile pictate frumos de la Vatican. Oricite intentsii bune ar avea cineva.

    Like

  2. Sper ca nu ma banuiti de egalitarism. Eu cred doar in egalitatea de sanse si in aceea a demnitatii. In rest, Dumnezeu ne-a facut pe toti diferiti, deci neegali.

    Like

  3. Domnul meu… iubirea ne vizeaza pe noi, pe crestini. Ieri am citit intimplator 1 Cor. 13 si m-am rusinat.
    -Nu cred ca America e campioana protectsionismului, dar nu sunt interesat in apararea politicii ei; exista oameni platitsi pt asta. Cred insa ca gresiti.
    -Noi emigrantsii din AMerica am luat decizii bazate pe invidie, gelozie (mai rar pe lacomie de avere) luindu-ne dupa cei de-aici fara sa ne pese de Scriptura. Acum injuram capitalismul pt ca ne-a permis asta. Nu, nu apar capitalismul. Cine m-a obligat insa pe mine sa mucesc 60 ore/saptamina, sa-mi cumpar masinile cele mai noi (pe credit) sa-mi fac casa in suburbii peste posibilitatile mele? Si tot pe credit. .. Sa calatoresc toar la hoteluri de 5 stele… N-am furat; munca cinstita e laudabila… Fiind venitsti de putsini ani, n-avem rezerve, nici mosteniri de la bunici bogatsi.. ci doar radacini fragile…Iar acum suntem in aer… Suduim capitalismul. Nu-i pling de mila, ca doar nu e crestin…
    -Biserici mega au trebuit sa vind superjetul pastorului (bietul de el) ca sa-si poata plati cheltuielile… slujbele de Craciun costa cite 100000 USD -in biserici mari- ca sa poata sublinia smerenia Nasterii Mintuitorului.. Iubirea de saraci? Da, avem cu totii buget pt asta…
    -Totsi am laudat pe o crestina milionara ce dadea 90% din venituri pt Domnul. (Cred c-ati intilnit-o la Oradea pe la-ncepulul anilor ’90)… dar noi am ramas la 10%…
    -Puteam fi protejati daca ascultam; si suntem crestini. E nerealist sa te astepti la altceva decit la ” economii neechilibrate de preocuparea pentru iubirea aproapelui”. Daca pt crestini e greu. Cred ca solutiile trebuie sa fie pragamatice: economie de piatsa cu anumite reglementari…
    -Spre groaza stingii crestine, Scriptura nu sustine egalitate… si nici mie nu-mi convine pt ca nu-s bogat.

    Like

  4. S-ar putea sa va surprinda, dar sunt de acord cu multe dintre cele pe care le spuneti aici. Eu nu sunt nicicum un adept al socialismului si nici al protectionismului (in care, trebuie sa recunoasteti, mai degraba America straluceste), ci mai degraba al unui liberalism social (in plan politic si economic). Cu alte cuvinte, pentru o economie de piata libera, care insa (si aici probabil de nespartim) este echilibrata de o preocupare pentru cei saraci si merginalizati, inradacinata in prioritatea pe care o au acestia in programul Imparatiei lui Cristos.
    Papa nu a facut o analiza a economiei lumii (el e teolog nu economist, ca dvs.), ci (asa cum se si cuvinte unui lider crestin nealiniat unei anume ideologii) a consecintelor unei economii neechilibrate de preocuparea pentru iubirea aproapelui.

    Like

  5. Un lucru pe care Papa nu-l observa si nici criticii capitalismului si al globalizarii este ca libera intsiativa, reducera protectionismului (nu eliminarea lui) investitiile masive -din interes si nu din caritate- au condus la o dezvoltare fara precedent a Chinei, Indiei, Sud-Coreia, partsi din America Latina, tsarile OPEC… S-a realizat in ultimii 15 ani cel mai mare transfer de valori din istorie dinspre Vest spre Est. Iar lucrul acesta este bun pt “ei” si rau pt “noi”. Pt “noi” era mai bine sa nu le “dam” nimic. Ar fi fost moral?Evident ca nu ne convine sa ne “taiem” din nivelul de trai…. Criza nu este mondiala. Ea este mult mai complicata. Propunerile celor suparati pe capitalism nu fac altceva sa gripeze lumea si mai rau. Papa n-are evident curaj sa spuna Indiei si Chinei: lasati balta ambitsia de-a comncura cu America pt a cuceri luna si stelele si a construi bombe atomice.Nu vedeti ca aveti oameni care mor de foame (India) si discrepantse majore in nivelul de trai in interiorul tsarii(China)? De Africa sa nu mai vorbim..
    Discursul economic al papei pare salutar; evita insa cu grija (ori din reflex ideologic) probleme ce tsin miliarde de oameni in saracie si mizerie.
    Filozofia capitalista este egoista; insa fara sa vrea -din inters- este interesata in extinderea pietsii si acesta este un lucrul benefic. Exemplul cel mai bun este “deschiderea” fatsa de China inceputa acum 30 de ani de Nixpn. Reversul, inchiderea pietselor natsionale, printr-o actiune coordonata si umanitara este o retseta pt dezastru. Istoria o dovedeste.

    Like

  6. NU cred ca Papa Benedict se teme de controversa (vezi cazul Regensburg). Isi alege insa bine razboaiele.
    Eu cred ca, desi nu este un text revolutionar, acceptul pe dezvoltarea bazată pe valori morale este o critica serioasa adusă capitalismului promovat de neoconservatori, care este raspunzator pentru criza profunda in care au aruncat lumea.

    Like

  7. f bine spus asta!

    poate vreau prea mult, dar m-as bucura daca papa ar avea initiative inedite, nu numai ar reactiona doar la ceea ce se intimpla in lume. e mai usor sa fi critic decit creativ si sa suporti critica.

    Like

  8. Caritas Internationalis Secretary General Lesley Anne Knight said:
    “Caritas in Veritate rightly highlights how a blind pursuit of profit divorced of ethics had become detrimental to progress, people, and planet we live on”.

    Like

  9. Another comment of Tadeusz Mich:
    Caritas in Veritate addresses three most persistent dichotomies in recent Catholic experience:
    – Personal conversion versus social reform;
    – Pro-life versus peace and justice commitments;
    – Horizontal versus vertical spirituality.
    All three points can be understood as partial versions of one “grand dichotomy,” that between truth and love.

    Like

Leave a comment