O aventura afghana – 2 – Dubai

Dubai1

Am aterizat la Dubai pe la 7 dimineaţa, după circa şase ore de zbor de noapte, timp în care n-am reuşit să dorm mai deloc, ceea ce nu mi se prea întâmplă. Eram sfârşit.

Era a treia oară când ajungeam în Emirate. Prima dată fusesem acolo în 2000, în drum spre India (vezi AICI prima parte a descrierii acelei călătorii).

Atunci am trecut doar prin aeroport, care era încă în construcţie. Îmi amintesc însă prezenţa agasantă a poliţiei şi a trupelor de securitate înarmate (unul dintre şocurile acelei călătorii, care m-a dus cu gândul înapoi în timp, la vremea comunistă de care scăpasem cu vreo zece ani în urmă).

Acum era cu totul altfel – aeroportul mai aerisit, mai puţin opresiv, mai luminos. Ieşind din aeroport, am aflat că hotelul la care eram cazat nu trimisese maşina să mă ia – orientalii sunt, în general, cel puţin la fel de împrăştiaţi ca românii. Aşa că a trebuit să mai aştept vreo jumătate de oră. Dacă aveam prezenţă de spirit, luam un taxi (costa mai puţin de 5 dolari). Eram însă prea adormit pentru a gândi atât de repede. Am aşteptat deci şi am ajuns peste vreo oră la hotelul Le Meridien, la care stătusem în cursul celei de-a doua vizite în 2006, cu ocazia unui training inter-cultural pentru staff-ul creştin şi musulman al World Vision.

Dubai5

Ajuns la hotel, am primit formularele pentru viza de Afghanistan şi am plecat urgent la consulatul afghan pentru a le depune. Taximetristul care m-a dus habar n-avea unde este ambasada, aşa că m-a lăsat undeva, foarte departe de aceasta, ca s-o caut singur. Noroc de un lucrător amabil de la o altă ambasadă, care a explicat unui al doilea taximetrist cum să ajungă unde trebuie. De data aceasta a fost bine.

Am depus actele şi am revenit la hotel, urmând să revin după paşaport la ora 3. După un fel de brunch (o „corcitură“ între mic dejun şi prânz), m-am culcat rapid căci eram frânt. Am mers apoi după paşaport şi revenit la hotel m-am culcat din nou. Nu mai fusesem de mult atât de obosit.

Dubai4

În timpul ieşirilor în oraş am făcut câteva poze. Dubaiul este un loc straniu. Construit în deşert, totul este artificial acolo. Privind din avion, vezi adeseori şosele care se afundă brusc în dunele care înconjoară oraşul. Zonele aride alternează cu cele verzi, susţinute din greu, cu munca emigranţilor, de apa scoasă din puţuri adânci sau produse de uzine de desalinizare.

Străzile sunt largi, căci spaţiu este din belşug, iar banii din petrol şi mai mulţi. Vezi peste tot vile somptuoase şi grădini luxuriante, în care lucrează din greu asiatici asudaţi, sub soarele dogorâtor. Este februarie, dar temperatura este de peste 25 de grade.

Dubai3

Pe stradă, alături de bărbaţi arabi, îmbrăcaţi în portul alb, tradiţional, vezi doar femei de origine asiatică: filipineze, pakistaneze, etc. Soţiile arabilor sunt acasă, ascunse în spatele porţilor înalte. Sunt şi destui bărbaţi asiatici, dar şi negri sau est-europeni.

Dubai2

Seara apar pe străzi şi fetele în ,,haine de lucru” – thailandeze (scunde şi delicate) sau albe, mai ales rusoaice, dar şi de alte etnii din spaţiul ex-sovietic. Acestea sunt în general blonde (veritabile sau vopsite), arabii având o atracţie pentru această culoare a părului, rară la ei. Industria prostituţiei este înfloritoare în emirate, în ciuda eticii sexuale extrem de rigide promovate da Islam. Ca şi în spaţiile predominant creştine una este teoria şi alta este practica.

Mafia însă controlează piaţa bordelurilor neoficiale şi industria damelor de companie, cu sau fără masaj thailandez. Acesta este motivul pentru care, chiar şi atunci când am fost în Thailanda, am evitat masajul, inclusiv în hotelurile bune, pentru că am vrut să evit a mi se oferi, eufemistic vorbind, servicii pe care nu le-am comandat.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

6 thoughts on “O aventura afghana – 2 – Dubai”

 1. @ Chris Paul:
  exista crestini in Dubai, in special dintre emigranti (Lucratorii domestici?)
  Am legaturi cu o biserica de filipinezi (cca 300 de persoane), la care merg si cativa romani.
  In ceea ce priveste libertatea religioasa, nu e chiar atat de rau. De fapt, mai bine decat era la noi pe timpul comunistilor. Nu au voie sa faca evanghelizare pe fata, dar daca se aduna in cladirea lor, nu le are nimeni grija.

  Like

 2. Da, Vasile, WV angajeaza musulmani in comunitatile musulmane in care lucreaza. daca faci dezvoltare comunitara, asa cum facem noi, acest lucru nu este posibil cu oameni din afara comunitatii. Tocmai asta este ideea: mobilizarea comunitatii locale. Stiu ca suna socant pentru unii, dar pentru cei implicati in dezvoltare comunitara acesta este un lucru absolut elementar.

  Like

 3. Legat de contradictia dintre lege si practica la cei din religia lor se pare ca au descoperit si ei smecheria ca daca esti in alta tara legile morale de acasa nu mai sunt valabile (asta e cel putin practica la majoritatea alor nostri cand vin pe aici).
  Doar ca la ce povestesti aici e vorba de fata cealalata a monedei : strainul are valoare mai mica decat conationalul deci nu va fi afectat de exploatare

  Like

 4. Exista crestini in Emiratele arabe unite?
  Si daca da , care este situatia lor in aceea tara , majoritar musulmana?
  ________

  Desigur, exista crestini cel putin intre lucratorii domestici care slujesc acolo. EDte posibil sa existe si intre arabi, dar nu am date concrete in acest sens.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: