Ceremonie de absolvire – Eastern University, St Davids, Pennsylvania

sala

Sâmbătă 13 decembrie am avut bucuria de a participa, aşa cum am promis, la ceremonia de absolvire a studenţilor mei din programul de Masterat în conducerea organizaţiilor, organizat în cadrul Campolo College of Graduate and Professional Studies, de la Eastern University din St Davids, Pennsylvania, în Statele Unite. Universitatea are un caracter larg evanghelic şi are rădăcini în tradiţia baptistă moderată.

Am predat acestor studenţi, pe parcursul a circa doi ani un curs de formare spirituală. Cursul a cuprins două perioade rezidenţiale, efectuate în România, la Iaşi şi Bucureşti, continuate de interacţiuni regulate prin email. Din păcate, din raţiuni financiare, numai şapte dintre cei doisprezece studenţi cu care am lucrat în această perioadă au putut fi prezenţi la ceremonie. Studenţii, proveniţi din America, Europa, Africa şi Asia, deţin poziţii manageriale în cadrul World Vision International şi Habitat for Humanity.

studentii-mei2
Studenţii mei

La această ceremonie m-am reîntâlnit şi cu Dr. Christopher Hall, recent numit Cancelar al universităţii şi unul dintre autorii cursului de formare spirituală pe care l-am predat în cadrul acestui program. El este cel care a înmânat studenţilor mapele cu diplome.

Chris este un apreciat teolog american din tradişia anglicană şi unul dintre editorii cunoscutei serii de comentarii patristice  Ancient Christian Commentary on Scripture (iată AICI un exemplu), a cărei publicare se apropie de sfârşit la IVP, US. A propos de acest proiect, avem de câţiva ani discuţii legate de adaptarea acestei serii de volume în România. Principala problemă este însă faptul că nu am găsit încă un traducător din siriacă în limba română (rigorile programului impun traducerea tuturor textelor din originalele respective, din greacă, latină, coptă, siriacă etc.).

impreuna-cu-chris-hall-cancelar-al-universitatii
Împreună cu Chris Hall

Am călătorit la St. Davids împreună cu prietenul meu, Dr. Emil Bartoş, cunoscut teolog evanghelic român, care se află încă  în această perioadă în Statele Unite. Campusul universităţii este plasat într-un peisaj excepţional de frumos, aşa cum puteţi vedea mai jos.

inpreuna-cu-emil-bartos
Împreună cu Emil Bartoş

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

10 thoughts on “Ceremonie de absolvire – Eastern University, St Davids, Pennsylvania”

  1. Ai dreptate, Vasile. Scolile ne si formeaza, dar nu impotriva vointei noastre si nici impotriva vointei noastre, daca suntem oameni pe picioarele noastre.
    Iar daca nu suntem si ne lasam “purtati incoace si incolo de orice vint de invatatura”, atunci ne meritam soarta. Prostia si ignoranta au si ele pretul lor.

    Like

  2. “Diploma nu ne face a deveni altceva decit suntem. Ea doar atesta, atunci cind este legitima, faptul ca avem anumite cunostinte.”

    Totusi, scoala nu doar informeaza ci si formeaza. Altfel de ce ati mai contribuit la infiintarea Colegiului Wurmbrand?

    Like

  3. Faptul ca Hall e acceptat acolo e o nota buna. Liberalii sunt mai putin ingaduitori cu cei ce-au pareri diferite, decit conservatorii, ceea ce-i face fundamentalisti ca atitudine. .. Sper ca traseul londonez v-a facut bine (spiritual). Asta o stiti doar dvs. si cei cu care va inchinatsi. Confuzia de care vorbiti n-o creez eu ci scolile. Ele nu au curajul sa spuna ce cred; nu suna academic sa crezi ceva. Din cauza asta toata lumea e binevenita si asigurata sa nu-si faca nici-o grija -asa cum vine asa se si intoarce (in planul convingerilor, nu al cunostintelor). Nu sunt specialist in educatie si nu stiu precis cum ar fi perfect. Cu sigurantsa ca educatia de care vorbeste Scriptura e complet diferita. O diploma de teologie nu-l face crestin pe cineva, de-acord cu dvs. Trist e, d-le DM, ca scolile de teologie nu-si mai propun sa ucenicizeze pe nimeni; sunt academii si-atita tot.. . Profii de marxism nu erau totsi “fundametalisti”. Dar comunismul se straduia sa creeze convingeri; ca era fatsarnic stim amindoi prea bine. Iar evanghelicii, sudistii, conservatorii, etc., sunt enervantsi. Asa sunt si eu; si ma deranjeaza si pe mine- inclusiv propriile-mi limitari! Obsesie homsexuala n-am! Folosesc acest exemplu cu sperantsa naiva ca ne vom da seama cit de jos putem ajunge. Liberalii (pagini) se straduiesc sa ne spuna ca promiscuitatea morala e chestie de educatie si se “trateaza” la academie. Nu e! Si se trateaza cu pocaintsa si cu intoarcere la Dumnezeu. Iar diplomele si relaxarea nu infrumuseteaza pacatul si nici nu-l fac mai putsin periculos. Dimpotriva, “daca n-ati sti n-ati avea pacat” zice Sfinta Carte! De-aceea problema este undeva la baza…Ar fi multe de spus, dar….Scuze pt ca v-am retinut atit. De-ati ajunge vreodat pe la noi v-ar place in America. Suntem o biserica cu [prea] multe pareri pe cap de membru. Este condusa de tineri cu binecuvintarea batrinilor care nu-s de-acord cu ideile tinerilor. Gasesc insa ca e un mod de-a adresa ‘cultura’ si de-a-i creste pe tineri “in cimpul muncii”. Totusi, nu ne jucam cu lucrurile de baza…. Craciun Fericit tuturor!

    Like

  4. Interesant. Faptul ca la acea universitate este cancelar Chris, Hall, un om avind cu totul alte opinii (cu privire la homosexualitate) decit Tony Campolo (care nu e profesor acolo), pare sa nu aiba nici o importanta pentru dvs. De aceea spun ca dvs., ca si intreaga dreapta americana, ati facut o obsesie din homosexualitate si va raportati la aceat subiect in mod irational. Patima va orbeste ratiunea. Si e mare pacat.
    Pe mine nu m-a picat nimeni la marxism, desi se stia ca n-am convingeri (desi le avusesem – si asta nu mi se tragea de la scoala, ci, paradoxal, ca reactie fata de insensibilitatea sociala si fundamentalismul bisericii parintilor; dar eram vindecat deja). Mai degraba profesorii (si securistii, asa cum se vede bine din dosar) erau uimiti ca le cunosc asa bine ideologia. Si nici n-am devenit marxist pentru ca am avut profesori marxisti. Diploma nu ne face a deveni altceva decit suntem. Ea doar atesta, atunci cind este legitima, faptul ca avem anumite cunostinte. Astfel, o diploma de teologie crestina nu face ca un musulman sa devina automat crestin sau calificat sa fie pastor intr-o biserica crestina. Amestecarea acestor planuri este o eroare categoriala grava si nu face decit sa creeze confuzie.
    La Londra am studiat intr-o scoala de teologie in care am avut profesori foarte diferiti. Unii erau cam fiundamentalisti, altii erau mai aproape de liberalism; unii erau anabaptisti, altii anglicani; unii erau baptisti, iar altii carismatici. Eu insa am devenit ceea ce pelerinajul meu spiritual si constiinta mea m-a facut sa fiu.
    Cred ca ar fi cazul sa fim putin mai relaxati in aceste lucruri. Stiu insa ca relaxarea este aproape un pacat in aceasta extrem de stranie societate americana (era sa spun “cultura”, dar cred ca este vorba de un misnomer 😦 ). Poate de aceea ma sufoc eu atit de repede cind merg acolo, si trebuie sa vin rapid acasa 🙂 Poate ca tot de aceea imi revin atit de greu dupa o calatorie in America (nici acum nu mi-am revenit total, desi sunt acasa de vreo saptamina).

    Like

  5. Importansa are, d-le DM, pt ca speram ca cei formati acolo nu vor fi influentsati de aceste idei; desi e aproape imposibil ca alma mater sa nu-si puna amprenta pe ce convingerile noastre. Iar libertatea academica ar trebui, in scolile crestine, “alterata” cu ceva “doctrina”… altfel “inselaciunea de la urma va fi mai mare decit cea dintii’. Ne trezim bunaoara ca musulmani (declarati) -sau ateii- isi iau master in divinitate la universitati crestine vestite. Si de ce nu si-ar lua daca invatsa bine? Ca si cum convingerile n-ar mai avea nimic de-a face cu oamenii. O scoala nu e chiar biserica, dar ne trezim cu invatsatori crestini, cu diploma, straini de Dumnezeu care ajung sa fie consilieri, educatori, lucratori sociali avind “acte in regula” si care duc in ratacire “oitele”.. si lucrul acesta este periculos… DAu intotdeauna exemlul acesta: comunistii (dogmatici) te picau la marxism si daca stiai de 10, pt ca “n-aveai convingeri’. Crestinii sunt mai elegantsi; convingerile-s o chestie personala si de opinie. Intr-adevar!

    Like

  6. Nu stiu cu precizie care este legătura, dar este sigur că Campolo este implicat cu Eastern University. Nu înţeleg însă de ce opiniile lui Campolo cu privire la homosexualitate, diferite de ale dvs sau de ale mele, ar avea vreo importanţă în evaluarea unei şcoli. O şcoală, în afară de cazul în care ţine de Southern Baptist sau Religious Right, adică dacă este una în care este respectată libertatea academică, nu poate funcţiona şi nici nu trebuie să funcţioneze la fel ca o biserică.
    Homosexualitatea, chiar dacă sunt de acord că într-o interpretare conservatoare a Scripturii, care este şi a mea, este un stil de vaţă păcătos şi incompatibil cu consensul creştinismului istoric, a devenit o obsesie pentru dreapta religioasă americană. Vă asigur că, chiar dintr-o perspectivă teologică conservatoare, există în Evamghelie subiecte mult mai importante, pe care dreapta religioasă le trece cu laşitate sub tăcere. Mă refer aici mai ales la problema sărăciei, dar şi la aceea a violenţei şă războiului. Cam atât. Deocamdată.

    Like

  7. Nu stiu ce legatura e intre Tony Campollo (teolog si sociolog) si Campolo College. Daca e vreo legatura, cred ca lui Tony iar face bine un “botez” la Southern Baptist. Desi l-am apreciat ca scriitor, Tony m-a dezamagit (pe drept) datorita benedictiei continue acordate fostului presedinte , [baptistul] Clinton, in ciuda pacatelor “marturisite” public de acesta in urma dovezilor procurorului.. Al doilea lucru regretabil la Campollo a fost declaratia publica cum ca “hai sa fim sinceri, Noul Testament nu-i asa de clar cum am vrea noi in privintsa homosexualismului”. Intr-adevar, nu e atit de clar cum am vrea noi, dar afirmatia dumnealui mi se pare teologic-ridicola.. ca sa nu mai vorbim de Scriptura. Se pare insa ca cochetarea unor crestini cu putere politica le abureste judecata. Pacat… Sper sa nu-i urmeze nimeni in sminteli!.. Iar Scriptura n-ar trebui rastalmacita dupa convenientsa…

    Like

Leave a comment