Proiectul arhitectului Augustin Ioan pentru Catedrala Patriarhala

S-au implinit deja zece adi de cind Augustin Ioan a cistigat concursul pentru proiectul Catedralei Patriarhale din Bucuresti (imi pare rau, dar eclesiologia mea este in mod fundamental rezervata fata de conceptul de ‘mintuire a neamului’). Acest proiect indraznet, care mie mi se pare absolut extraordinar – inradacinat in traditie, fara a fi traditionalist; vrednic de seculul XXI, fara a face compromisuri cu laturile indoielnice ale postmodernitatii, daca s-ar fi tradus in realitate, ne-ar fi daruit o cladire simbol, de care am fi putut fi mindri.

Din pacate, amplasamentul din Piata Unirii, pentru care acest proiect a fost conceput, a fost mai apoi abandonat, el fiind inlocuit cu un altul, in proximitatea Casei Poporului, ceea ce a condus la un proiect de dimensiuni uriase, care solicita costuri absolut imorale pentru vremurile de criza prin care trecem acum, mai ales ca el va fi realizat in cea mai mare parte din fondui publice, nu exclusiv din donatiile credinciosilor, asa cum s-ar cuveni.

Cele doua imagini, de deasupra si de sub acest text, redau atmosfera de o incarcatura teologica  incredibila creata ce conceptia arhitecturala a artistului. Mare pacat ca acest proiect a fost abandonat (puteti gasi AICI, pe Facebook, mai multe imagini ale acestui proiect).

Din pacate, proiectul pentru care s-a optat nu este numai supradimensionat, sub toate aspectele, ci si straluceste prin ultra-traditionalism, probabil un compromis al actualului Patriarh pentru a astupa gura detractorilor lui, care-l considera prea orientat spre occident.

Din pricina acestora, o ‘domnie’ eclesiala care ar fi putut ramine in istorie prin realizarile ei este cel mai adesea redusa la o lupta de rezistenta impotriva nationalismului barbar si retrograd, de filiatie legionara, cultivat in multe dintre manastirile de la noi. daca n-ar fi fost aceasta opozitie surda si extrem de periculoasa, ca sa nu mai vorbim de acea parte a clerului si a ierarhie aflata intr-o mezalianta impotriva naturii cu mediul mafiot de afaceri sau cu cel politic, sunt convins ca am fi vazut cu totul altceva. Se vede insa ca, vorba romanului’, iarasi ‘n-a fost sa fie’.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Proiectul arhitectului Augustin Ioan pentru Catedrala Patriarhala”

  1. Daca tot s-a adus vorba de traditii, traditionalism, nu inteleg lipsa de reactie a Uniunii Arhitectilor din Romania, fata de acest kitsch care ni se baga pe gat! Cer public, sa nu fie acordat nici 1 leu pentru aceasta solutie de arhitectura, pentru a cinsti astfel memoria lui Mincu, Ascanio Damian, etc, dar si a marilor voievozi care au stiut nu numai sa finanteze construirea bisericilor care sunt in patrimoniul cultural al Romaniei, dar sa-i si aleaga pe cei vrednici de a darui aceste comori de arhitectura!
    RUSINE TUTUROR ACELOR CLERICI, CARE DESI AU PREGATIRE CULTURALA SUNT OBEDIENTII CELOR LIPSITI DE SIMTIRE ARTISTICA, DAR MAI ALES DE DRAGOSTE IN SPIRITUL EPISTOLEI CATRE CORINTENI A SFANTULUI APOSTOL PAVEL!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: