Vizita la Limuru, Kenya IV – Membrii Comisiei teologice a Miscarii Lausanne

Am promis să vă spun câte ceva despre Grupul teologic de lucru al Mişcării Lausanne, care pregăteşte acum, din punct de vedere teologic, al treilea congres al mişcării, care va avea loc la Capetown, Africa de sud, în 2010. Dat fiind că nu am foarte mult timp acum, voi încerca să creionez mai jos doar trei portrete ale unor membri ai acestei comisii.

Chris Wright, şeful comisiei, este un irlandez (foarte mândru de asta) care trăieşte la Londra unde a condus timp de opt ani Colegiul All Nations. Este specialist în teologia Vechiul Testament şi A scris multe cărţi în acest domeniu, între care menţionez doar trei: Knowing Jesus through the Old Testament (1995), Old Testament Ethics for the People of God (2004) şi Mission of God: Unlocking the Bible’s Grand Narrative (2006). În 2001 a preluat de la John Stott conducerea Langham Partnership International (nici că se putea un continuator mai potrivit). Christ este un veritabil gentleman britanic, riguros şi articulat, dar şi extrem de pasionat de Scripturi şi de viitorul mişcării evanghelice în lume. Sunt mereu impresionat de spiritul lui profetic şi de autoritatea de care se bucură în toate cercurile creştine în care l-am întâlnit.

Jonathan Bonk, este un menonit american, specialist în teologia misiunilor. Este editor al International Bulletin of Misionary Research, publicat in New Haven, Ct. US. A publicat câteva cărţi, între care, The Theory and Practice of Missionary Identification 1860-1920 (1990) şi Missions And Money: Affluence As a Missionary Problem (1991 şi 2007). Este unul dintre cei mai interesanţi şi mai îndrăzneţi, sub raport teologic, între membrii comisiei noastre.

Dewi Hughes, este un teolog britanic, specialist în teologia dezvoltării, de origine din Ţara Galilor, unde şi locuieşte. Dewi este un vajnic promotor al culturii welsh în spaţiul britanic şi un apărător pasionat al păstrării identităţii naţionale a popoarelor mici. Lucrează ca consilier teologic al organizaţiei britanice creştine de caritate Tear Fund. Viziunea teologică a acestei organizaţii este foarte apropiată de aceea a World Vision. De aceea l-am invitat pe Dewi să fie vorbitorul principal al unui retreat pe care îl organizez în mai anul acesta cu echipa pe care o conduc. Dewi este un om înţelept, care promovează o teologie holistică, profund înrădăcinată în adevărurile fundamentale ale creştinismului istoric. Dintre cărţile lui vă recomand mai ales God of the Poor: A Biblical Vision of God’s Present Rule (1991, republicată 2008).

Din lipsa timpului, mă voi opri aici cu aceste portrete. Sper să revin cu altă ocazie asupra acestui subiect, pentru a vă prezenta mai ales pe membrii neoccidentali ai comisiei.

Vă doresc tuturor un Paşte luminat.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a comment