Sorin Cucerai – Ce stim despre cazul Bodnariu? (Facebook)

bodnariu

1. Știm că tatăl a aplicat „corecții fizice” copiilor în cel puțin două cazuri. Tatăl însuși recunoaște lucrul ăsta.

2. Știm că respectivele corecții erau aplicate sub pretextul că „Dumnezeu îi pedepsește pe păcătoși” – deci corecțiile erau justificate în termeni religioși de către părinți.

3. Știm că serviciile norvegiene de protecție a copilului au drepturi extinse de intervenție – spre deosebire de cele din România, de exemplu. În Norvegia, principiul „interesului superior al copilului” în raport cu terții (deci inclusiv în raport cu părinții), prevăzut în legislația internă și internațională, e luat foarte în serios.

De exemplu, dacă părinții divorțează sau se separă și unul dintre ei nu permite celuilalt accesul la copil (caz frecvent întâlnit în România), protecția norvegiană a copilului intervine și scoate copilul din zona de conflict dintre părinți. (Pe durata soluționării conflictului, în funcție de circumstanțe părinții pot avea sau nu acces la copil.) Asta face ca, printre altele, părinții norvegieni să găsească mult mai rapid formule de colaborare decât părinții români, ceea ce chiar e în interesul copilului.

La fel, dacă copilul e supus vreunei forme de abuz sau de neglijență din partea părinților, acesta e preluat imediat de către protecția norvegiană a copilului. În funcție de gravitatea abuzului sau a neglijenței, părinții pot fi decăzuți din drepturi.

4. Intervenția serviciului norvegian de protecție a copilului a avut loc, în cazul Bodnaru, la fel cum are loc în toate cazurile, în urma unor interviuri extinse cu părinții, cu copiii și cu alte persoane relevante (inclusiv cu persoana care a sesizat presupusul abuz).

5. Odată ce intervenția a avut loc, începe un proces între statul norvegian și părinți. În urma procesului, judecătorul decide măsurile care se impun. Însă până la hotărârea judecătorească, serviciile norvegiene de protecție a copilului emit decizii cu caracter temporar – tocmai în virtutea faptului că au drepturi extinse de intervenție.

6. De la inițierea intervenției și până la publicarea hotărârii judecătorești, serviciilor norvegiene de protecție a copilului le este interzis prin lege să facă publice informații despre caz.

7. Faptul că mulți copii din familii de imigranți sau din familii mixte ajung în custodia statului norvegian se poate datora unor politici intrinsec xenofobe/ rasiste/ discriminatoare. Dar cel mai probabil se datorează faptului că părinții respectivi vin din culturi în care drepturile copilului nu sunt la fel de bine protejate – și care descoperă, în consecință, că felul în care au fost ei obișnuiți să-și trateze copiii este incompatibil cu standardele de protecție a drepturilor copilului impuse de statul norvegian.

Poate că ar fi bine, în consecință, ca statul norvegian să ofere respectivilor părinți și niște cursuri privind drepturile copilului – ca măsură de prevenție.

8. Restul e speculație bazată pe neînțelegeri și pe prejudecăți românești.

(Sursa, Facebook.)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

26 thoughts on “Sorin Cucerai – Ce stim despre cazul Bodnariu? (Facebook)”

  1. Sunt mai multe forme de reactie la o asemenea drama. Oricum ar fi, este o drama. Chiar nu conteaza cine are sau nu dreptate. Sunt cateva reactii care le putem trai in fata unui necaz – unii se isterizeaza (pe mine m-a laut valul aici), iar altii stau in negare, rationalizand. Personal cred ca faceti din armasar tantar, si chiar nu va vine sa credeti ca se mai poate intampla asa ceva in secolul nostru. De abuzuri in familie, stim ca sa inca se intampla, lumea e tot pacatoasa.

    [DM – Va raspund aici, ca si in comentariul recedent. Desigur, toti reactionam conform temperamentului nostru si a paradigmei din perspectiva careia interpretam lucrurile. Este inevitabil. Dar, oricum le-am interpreta, asa cum spuneti, trebuie sa raminem constienti ca omul este pacatos si ca abuzul este posibil in egala masura la indivizi, familii si institutii.]

    Nu imi aduc aminte sa fi urmarit vreodata o emisiune de la cap la coada a A3, dar interviul acela l-am urmarit. Nu a fost circ, dar lacrimogen a fost, nici nu putea fi altfel. Familia declara ca nu s-a stiut nimic de asa ceva, si s-a admis in emisiune (de catre Titus Corlatean, cred) ca procesul spre adoptie a inceput deja.

    [Titus Corlatean este unul dintre lingaii care au facut slush un fata plagiatoorului Ponta, un mincinos patentat. Nu am nicio incredere in acest om. Pentru mine, faptul ca se afiseaza cu evanghelicii nu are nicio valoare. Si veceul (CV) Tudor facea la fel. Ceea ce nu-l impiedica sa fie un descreierat. Sunt sigur ca ati auzit dictonul (precrestin, dar perfect compatibil cu evanghelia) ‘audiate et altera pars’. De ce nu incercati sa faceti asta?]

    Nu cred in conspiratii, dar faptul ca una din cele mai civilizate tari din lume, cu una din cele mai educate populatii (cei mai multi oameni cu Nobel per capita), si protestanta in majoritate a putut sa il dea pe Hitler si sa rada de pe fata pamantului, rational si cu precizie milioane de oameni, atunci si Norvegia poate sa faca un asemenea abuz, mai ales cand un sistem are putere absoluta si nu este tras la raspundere de nimeni si de nimic.

    [E bine ca nu credeti in conspiratii. Si, da, abuzurile sunt posibile si in tari crestine (whataver that may be): ortodoxe catolice sau protestant-evanghelice. Norvegia insa, ca si Romania, este o democratie, NU o dictatura. Daca cineva din tara aia crede ca acolo o lege e strimba, o poate contesta, daca poate convinge suficienti cetateni de asta. Asa ceva n-au incercat Bodnarii. Ei au preferat sa ignore legea si acum se pling de consecinte. Cam penibil, dupa parerea mea.]

    Da, se fac abuzuri si nu exista doar abuz fizic sau sexual, exista si cel emotional(toti avem asa ceva), care este mult mai frecvent, uneori la fel de periculos. Da, este normal si bine sa ia copiii din astfel de familii (in special traume, viol), dar cand istoria se repata si rapoarte facute deja (dr, avocati, profesori de psihologie) au tras un semnal de alarma, atunci un astfel de sistem trebuie reformat din temelii, iar cei care au abuzat sa plateasca pe masura (inclusiv cu pretul libertatii, dar si financiar).

    [Aici suntem perfect de acord. dar abuzul trebuie dovedit dincolo de indoiala. Si pentru asta e nevoie de ceva mai mult decit de reactii isterice.]

    Asta mi s-a parut ca reiese din comentariile dumneavoastra ca ati avea ceva personal cu domnul Ionescu. Nu il simpatizez, nu mi-a gresit cu nimica, dar nu e genul meu si cu asta basta. Dar poate, ca de data asta ar trebui sa ii dam Cezarului, ce este al Cezarului. Nu au ei penticostalii (neo-protestantii in general) toate bune si frumoase, dar sunt uniti si poti misca unele lucruri cu ei.

    [Singurele motive pentru care l-am mentionat pe Ionescu sunt: 1. fanatismul si a capacitatea lui de manipulare – il socotesc un om la fel de periculos si de toxic precum Paul Negrut pentru evanghelicii romani, si, 2. el este, cred eu, izvorul principal al isteriei create in jurul acestui caz. Cit despre ce va realiza el prin asta, ma tem ca va anula orice sansa ca Bodnarii sa-si mai recupereze copiii. Sa speram, spre binele copiilor ca nu va fi asa. Om trai si om vedea.]

    Nu stiu de ce nu s-a dat curs pana acuma, este trist daca se va dovedi a fi adevarat. Oare cati ani a luat sa cada Comunismul? Noua ne-a luat mai bine de 10 ani numai sa il condamnam oficial. Cat timp a luat occidentului sa inteleaga cat de neagra era situatia?

    Cred ca binele si raul sunt absolute.

    [La fel cred si eu. Dar mai cred ca absolut este numai Dumnezei, iar noi, oamenii intotdeauna aproximam, si binele, si adevarul, si frumosul. Sa aiba mila Dumnezeu de noi toti.]

    Like

  2. 🙂 Sunteti sigur ca nu l-a scris Ionescu? Spun asta deoarece am constata ca avetui simtul umorului. Prostii de obicei nu stiu de gluma.
    A propos de acesty document, si de altele asemenea. V-ati intrebat de ce nu li s-a dat curs? Sau credeti si dvs. ca este vorba de o conspiratie secularista?

    Like

  3. Domnule Sandulescu, pentru fluenta dialogului, va raspuns cu comentarii insertate in textul dvs.
    Cit despre dezamagire, sa vedeti ce dezamagiri am eu cu mine insumi (ca sa nu mai spun de nevasta mea 😦 )

    Like

  4. Asa cred si eu. Si i-am si spus personal domnului Cristi Pantazi. Dar am dorit sa pun la dispozitia celor interesati ambele versiuni. Asa cum am facut si cu altele, in conditiile in care, in general, evanghelicii citeaza oar surse care le convin lor si se potrivesc atitudinii irationale si apocaliptice pe care o promoveaza.

    Like

  5. Domnule Manastireanu, stim si noi ca Chicago nu este tot una cu Turnul de Veghere sau Intelepciunea Intruchipata, dar dati de banuit ca aveti ceva personal cu acea persoana, si poate ca va veti insela de data aceasta. Saus unteti invidios ca nu sunteti in stare sa mobilizati atatia oameni?

    [DM – Se poate sa ma insel, ca doar nu sunt Dumnezeu si nici papa, ca sa pretind ca sunt infailibil. Doar n-am vorbit ‘ex cathedra’. Spun insa ce cred, si daca se va dovedi ca gresesc, va asigur ca o voi recuniaste. Nu cred ca persoana mea este atuit de importanta incit sa nu fac asta, cu tot orgoliul de pe care il descoper mereu cind ma uit in oglinda.
    Cit priveste invidia, mai ales de Cristi Ionescu, am eu multa pacate (daca vreti sa le stiti, intrebati pe nevasta mea), dar de acest nu ma ‘invrednicesc’. Am renuntat de mult la cautarea iluzorie a adularii maselor si am luat in mod constant decizii pe care le-am socotit corecte, desi am stiut – ca si in acest caz – ca ele ma or face si mai impopular decit sunt. Daca voiam sa caut aaprfecierea maselor, ma faceam popa, ca personajul de care vorbim aici.]

    Aricolul este de un subiectivism subtil si tot o speculatie, atata timp cat nu vine cu surse.

    1 – de cand pana unde este necrestin sa iti disciplinezi copiii? Imi pare rau, dar a dovedi ca acesti copii au fost abuzati era f simplu: radiografii sau tomografii computerizate (care sa arate fracture, sangerari intracraniene), poze cu vanatai. Atat – si cazul era terminat.

    [Ma tem ca aveti o intelegere prea simplista a traumelor la care sunt expusi copiii prin disciplinarea fizica. Tomografele nu pot explora inca traumele produse la nivelul sufletului. Nici eu nu cred ca Bodnariu si-a snopit copiii in bataie. Dar chiar trebuia sa faca asta ca sa-l socotiti vinovat?
    Si, la fel ca si prietenul meu Vali Teodorescu, faceti o eroare fundamentala cind tindeti sa credeti ca daca cineva nu-si bate copiii, atunci in mod automat ei nu-i disciplineaza. Acesta este un soi de ‘Freudian slip’ pervers, care vadeste ca, in strafundul inimii, noi credem ca disciplinarea fizica este daca nu singura, in orice caz este cea mai eficianta forma de disciplinare, ceea ce mie mi se parte absurd si primitiv (pentru secolul in care traim). Poate va ginditi putin la asta.]

    2 – “sub pretextul ca Dzeu ii pedepseste pe pacatosi?” asa se intampla cand inventezi, si ai preconceptii. Vrem sursa celor citate.

    [Autorul se refera la un comentariu in acest sens facut de bunica din Romania a copiilor – cautati-l si-l veti gasi pe net; sugestia este ca ceea ce ea crede le-a transmis copiilor ei, care acum apolica. Nu neaparat adevarat, dar absolut plauzibil.]

    4 – Unde este sursa ca B a luat legatura dinainte cu familia? Daca ati fi urmarit interviul de pe A3, ati fi stiut ca nimeni din familie nu a stiut ce se intampla.

    [Imi pare rau, dar nu urmaresc haznalele lui Voiculescu. Ele se adresaza celor spalati pe creier, si eu nu fac pafte dintre ei. Nu soun ca dvs ati face parte. Fiecare isi aleg insa de unde sa se hraneasca.
    Eu astept sa vad rezultatele aanchetei, si ma feresc sa-mi formez convingeri cu infirmatii primite dintr-o singura directie, si aceea una foarte interesata sa se disculpe.]

    5. tu nu ai terminat cazul, dar dai drumul la adoptie? Hello? Pai ei stiu dinainte ca asta va fi rezultatul?

    [Nici asta nu e sigur ca s-a intimplat. Daca insa este adevarat, aveti dreptate, este foarte grav.]

    6. cine este Norvegia sa stie ce este mai bine pentru copilul meu? Dar cine stabileste binele si raul? Oare doar Norvegia stie binele in toata lumea?

    [ Mi se pare, din cele spuse mai sus, ca ati devenit relativist (de ciscumstanta, desigur; ca doar nu chiar crdeti in relativism – ar fi irational). Haideti sa redevenim seriosi. Nu putem discuta ca niste oameni mari cu asemenea (pseudo)ergumente.]

    Va atasez un link din Evenimentul Zilei, destul de echilibrat si care scaote la lumina gunoiul si abuzurile din istoria acestei tari.

    http://www.evz.ro/cazul-bodnariu-familia-stie-mai-bine-decat-statul-norvegian-cum-se-cresc-copiii.html

    [Am citit si eu articolukl lui Mircea Marian, un jurnalist talentat in general, chiar daca prea la dreapta pentru gustul meu politic, si va marturisesc ca nu m-a impresionat deloc. Ba dimpotriva. Mi se pare ca nu face decit sa vinture prejudecatile istericilor. Mult mai folositoare si evident mu;lt mai bine scrise jurnalistic sunt articolele scrise de Cristi Panzazi pentru Hotnews:
    si de Andreea Pocotila pentru Vice:
    Ce avem aici este jurnalism de clasa, nu ‘lacrimi si muci’, vorba unui amic ma slobod la gura.]

    Va urmaresc de foarte mult timp, si va admir – dar stau si ma intreb cat de mare trebuie sa fie raul, ca sa il numiti rau? Unii fac din tantar armasar, altii din armasar tantar. Ati ajuns in cealalta extrema. Tare trist!

    [Cum ziceam, sa vedeti ce dezamagit sunt eu de mine insumi. dar nu din cauza asta. Ceea ce nu inseamna ca nu am si eu dilemele msi intrebarile mele legate de acest caz. Dar imi displace profund spiritul de gloata in care este tratata preponderent acum problema.
    Sa ne rugam mai departe ca copiii sa revina la parinti si parintilor sa le revina mintea la cap si sa renunte la bataie. Doamne-ajuta!]

    Like

  6. In orice caz, cred ca si in punctele 2 (corectia s-a facut in 2 cazuri – de fapt corectia s-a facut in multe cazuri cum recunoaste si familia BD, problema e cat de violenta a fost aceasta), 4 (interventia Barnevernet a avut loc in urma unei discutii extinse cu parintii) afirmatiile lui Cucerai intra in contradictie cu datele amanuntite prezentate pe HotNews -articol al carui link l-ai oferit deja pe site-ul tau intr-o alta postare. Daca ar fi sa ne referim cu adevarat la ‘Ce stim despre cazul Bodnariu’ cred ca o sursa mult mai de incredere decat Sorin Cucerai este articolul celor de la HotNews.

    Like

  7. Nici Cristi Tepes nu este Dumnezeu. A fost, fara indoiala, un om cinstit si sincer. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Dar adesea sentimentele lui au luat-o inaintea ratiunii. Si va spun ca ne stim de o viata.

    Like

  8. Mai mult decat sa ma rog si sa pierd timpul am sa fac ceva concret si am sa merg la evenimentul de sustinere pentru familia Bodnariu, organizat sambata aceasta in fata sediului consular al Norvegiei la Ottawa.
    P.S. apreciezi sinecritatea cu care ati analizat cateva din punctele domnului Cucerai.
    Am vrut sa dau like dar nu pot.

    Like

  9. Niciun text legat de acest caz nu poate fi exhaustiv. Asteptarea dvs este absurda. Iar pretentia vd ca ati sti de ce cineva a iignorat un detaliu sau altul, de parca ati fi Dumnezeu este descalificanta.
    Am impresia ca vorbiti mai mult decit ginditi. faceti va rog o pauza. Asemenea ‘contributii’ maresc intunericul, nu aduc lumina asupra acestui tcaz. Mai bine va rigati pentru ei decit sa pierdeti pimpul, al dvs si pe al nostru, cu nimicuri. Sper ca intelegeti ce va spun.

    Like

  10. Stiti ma mai gandesc la un lucru, de ce s-a dus oare pana acolo Cristi Tepes daca acest caz intr-adevar nu ar fi un abuz?
    A vrut sa vada el insusi cum stau lucrurile, deh rigoare de bun jurnalist , si faptul ca s-a identificat cu acest caz mie imi da de inteles ca trebuie sa sustin aceasta familie.

    Like

  11. Daca Domnul Cucerai ar fi vrut sa puna lucrurile in lumina si sa le scoata de sub aerul acesta conspirationist, atunci nu ar fi fost asa de subiectiv. A omis, probabil intentionat, sa puna in expunerea lui ca ceea ce stim despre cazul Bodnariu e ca denuntul initail a fost facut de invatatoarea uneia dintre fetite pentru faptul ca fetita canta cantece crestine la scoala si nicidecum pentru vilolenta fizica .Aceasta le-a fost pus in carca ulterior . Acest aspect este esential in evolutia lucrurilor si a anchetei.
    Doar ca unii postaci bine intentionati, care se erijeaza in aparatori ai obiectivitatii au preluat doar a doua varianta, ca deh , da mai bine sa spui ca parintii sunt batausi decat sa spui ca da e incalcat dreptul la libertate religioasa, sa recunoasca ca e vorba de prigoana reala.

    Like

  12. Cred ca informatiile de pe net cuprind un amestec de adevar si fals greu de separat. De aceea este dificil sa ne pronuntam transant. Eu unul vreau sa vad rezultatul anchetei.

    Like

  13. Eu am ceva suspiciuni cu privire la adevarul punctului 2. In interviul de la Antena 3, parintii afirma amandoi ca stiu care e legea in Norvegia, si ca pe cat posibil au evitat disciplinarea fizica. Daca s-a mai intamplat sa le mai dea copiilor o palma la fund a fost doar pe fond de stress – cand copiii iti sar in cap si se cearta si bat intre ei iar tu faci treaba in bucatarie (cred ca toti cunoastem ce inseamna acest gen de stress – mai ales mamele). Nicidecum nu exista deci indreptatire pentru ideea care domnul Cucerai o afirma – cum ca ei ar justifica disciplinarea fizica prin dictonul ‘Dumnezeu pedepseste pe pacatosi’. Bunica lor (de pe mama) a afirmat intr-adevar acest lucru intr-un interviu, fapt ce a provocat ilaritate in cercurile seculariste (‘vai de mine, auzi mostra de fundamentalism religios, Dumnezeu pedepseste pe pacatosi!, ts, ts, ts’)- dar nu inseamna ca familia BD a legat acest lucru de corectiile fizice minore aplicate sub stress. Cat despre punctul 6, intr-adevar astea sunt legile in Norvegia, si necesitatea confidentialitatii mi se pare legitima; insa daca lucrurile stau asa, de ce atunci Barnevernetul a spus familiei ca s-a deschis deja procedura de adoptie – de vreme ce inca nu s-a dat verdictul final? Deja cunosc ei verdictul final? Cu ce drept au scapat porumbelul cu ‘procedura de adoptie’ din gura? Nu ar trebui sa se ‘pastreze confidentialitatea si asupra acestui aspect esential’? Sau mai degraba adora cinismul: deja am stabilit ce am stabilit, fraierii pot sa se zbata cat doresc, oricum nu pot sa schimbe nimic…

    Like

  14. Domnul Cucerai nu a spus nimic nou, Infoormatiile date de el sunt publice. Ce face el bine este sa puna lucrurile in lumina clara si sa le scoata de sub aerul isteric conspitarionist sub care a ajuns intreaga poveste.
    In ce priveste trauma copiilor separati de parinti, iata si ceva in care suntem de acord. Daca insa riscul raminerii acestora in familie era ca acestia sa fie traumatizati de un tata violent – ceea ce, nici eu nici dvs nu credem ca este cazul, dar asta este irelevant, caci nu noi avem drept legal de interventie, atunci Barnevernet a fost silit sa aleaga raul cel mai mic. Sper ca puteti pricepe macar asta, cel putin ca principiu. Chiar daca nu sunteti de acord cu masura.

    Like

  15. De unde are Sorin Cucerai informatiile? A intrat cumva in posesia rezultatelor anchetei? Tot ce a scris el nu sunt simple speculatii?
    Sursa informatiilor nu este nicidecum la Chicago ci informatiile venite via marturia parintilor.
    Daca ar fi sa ma raportez la doar unul din abuzurile facute de Barnervernet , faptul ca au separat copii gasesc ca fiind traumatizant si cu efect pe termen lung.Chiar daca familia va fi intregita , aceste sechele vor ramane bine inradacinate in mintea viitorilor adulti.(punct de vedere psihologic- formarea profesionala ma ajuta)

    Like

  16. Care este sursa acestor informatii, daca nu va suparati? Este ea cumva la Chicago, ca daca e acolo s-a dvedit deja ca e mincinoasa.

    Like

  17. Explicati va rog ce anume speculeaza dl Cucerai. Dar concret, cu subiect si preduicat. Sau taceti.
    barnevernet respecta legea confidentialitatii. Se poate ca dvs sa nu va placa legea, sau mie sa mi se para exagerata sau riscanta, dar aste este irelevant. Eu nu pot da crezare cuiva care isi bate copiii si condera ca aceasta este OK, desi stie ca e ILEGAL. Asta e tot. Stiu ca pe dvs nu va intereseaza asta. Caci, probabil la fel ca alti pocaiti, credeti ca crestinul este deasupra legii. Sa fiti sanatosi.

    Like

  18. Dar Sorin Cucerai nu speculeaza? Eu nu am pretins ca detin fapte! Dar intre Barnervernet care ascunde informatiile si o familie care a recunoscut adevarul cui tinzi sa dai crezare? Da pot fi subiectivi atunci cand prezinta situatia vecinilor lor sau familiei, dar ca sa implici un stat , in speta cel roman, trebuie sa spui de-a fira-n par cum au stat lucrurile. Nu poti ascunde nimic. De aceea tindem sa dam crezare deocamdata familiei .

    Like

  19. Lege norvegiana nu permite asta. Ne place sau nu, asta e. daca nu aveti rabdare sa vedeti rezultatul anchetei in curs, speculati, daca asta va face placere. Dar nu pretindeti ca detineti faptele. Astea nu le stie decit Bodnariu si Barnevernetul.

    Like

  20. Ok dar unde sunt informatiile alea oficiale, ca sa le vedem si noi?.Sau cum sa discernem adevarul de minciuna?Au autoritatile romane acces la informatii si le tin ascunse doar ca sa creeze senzationalul?Si care ar fi adevarul in aceasta situatie ?
    Dati-ne si noua sursa de unde luati informatii oficiale!

    Like

  21. Si, KInmga, daca scrie acolo, e litera de evanghelie? Credeam ca in vremea studentiei v-am indemnat sa citi otul cu discernamint. Se pare ca nu mi-a reusit prea bine. Imi pare rau. Mea culpa.

    Like

  22. De unde va luati informatiile. Pe net sunt o multime de dezinformari, adesea voite, si izvorite din isterie, din cautarea cu orice pret a senzationalului si din dorinta de manipulare. Daca nu stiti sa discerneti adevarul de minciuna, va veti rataci.

    Like

  23. Ce mai stim
    Motive pentru care protectia copilului din Norvegia ia copiii:
    – Tatăl și-a pierdut locul de muncă
    – Hainele nu sunt ținute in ordine in dulap
    – Copiii sunt foarte zâmbitori când ii vizitează străinii
    – Mama folosește prea mult săpun la spălat
    – Casa nu are toaletă în interior
    – Mama o lasă pe bunica să-i ducă la tratamente medicale – ea inceput un curs de perfectionare si gasindu-si un loc de munca nu ar mai fi asistata social
    – Copilului nu-i place scoala la care e
    – Cand a fost intrebat de judecatori daca vrea să meargă la părinți a spus da, dar nu a știut să justifice de ce
    – Mama e depresivă, îi ajunge un singur copil de care să aibă grijă
    – Mama foloseste multe medicamente (nu sunt de natură psihică)
    – Parintii au o atitudine negativă față de Barnevernet
    – Mamei i s-a propus un ajutor terapeut prin casă, ea a refuzat
    http://www.brotherjohnf.com/68-reasons-given-norwegian-state-depriving-parents-children/

    Like

  24. Nu stiu de unde e scoasa asta cu extinderea extinsa a anchetei, (punctul 4) , cand avem informatii ca acestia nici macar nu au o ancheta preliminara nici dovezi clare, si pe deasupra au deschis procedura de adoptie internationala.Cand vor face ancheta, dupa ce vor ajunge copii prin nush ce tari din lumea asta?

    Like

Leave a comment