Iosif Ton la Iasi in 1976 – Update

1976-10 - Iosif Ton & Liviu Olah - Botez la Iasi
Pastorii baptisti Iosif Ton si Liviu Olah la Biserica baptista din Oradea

Zilele acestea am descoperit intr-o carte din biblioteca doua fotografii alb-negru; nu sunt foarte bune sub raport calitativ, dar au valoare istorica si am decis sa le impartasesc cu voi. In cea din mai sus apar pastorii Iosif Ton si Liviu Olah, cei mai importanti lideri evanghelici in perioada anilor ’70.

Ramine sa identificam, daca este posibil, cind anume a fost facuta prima fotografie care, asa cum arata mai multi comentatori, a fost multiplicata (de cine oare?) si raspindita in tara.

Precizare: Domnul Bogdan Emanuel Radut l-a intrebat pe Iosif Ton despre asta si dinsul i-a comunicat ca nu-si aduce bine aminte, dar ca este posibil sa fi fost facuta in 1978, cind Liviu Olah a vizitat pentru ultima data Oradea, inainte de a pleca in Statetele Unite.

Numai una dintre fotografii, cea de a doua, in care apare Iosif Ton si Ionel Cascuescu, unul dintre membrii comitetului de conducere al bisericii baptiste, este datata, la 12 decembrie 1976, cu mentiunea ca a fost facuta duminica dimineata, la slujba de botez a Bisericii baptiste din Iasi. Aceasta fotografie fiind impreuna cu cea de mai sus, am presupus in mod gresit, asa cum pe buna dreptate mi-a atras atentia domnul Alin Cristea, ca pozele au fost facuta in acelasi timp si loc.

1976-10 - Iosif Ton & Ionel Cascuescu - Botez la Iasi
Iosif Ton si Ionel Cascuescu, 12 decembrie 1976, botez la Biserica baptista din Iasi

Si pentruca am vorbit de plecarea lui Liviu Olah din Oradea si venirea ca pastor a lui Iosif Ton, eveniment comentat aprig in spatiul virtual, mai ales negativ, de catre detractorii lui Ton, atasez aici o fotografie facuta in 1977 la Biserica baptista din Oradea, la despartirea de Liviu Olah. Am primit poza de la Marius Toma, care a gasit-o pe Facebook, la Maria Bodor, AICI.

Schimbare de stafeta

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

11 thoughts on “Iosif Ton la Iasi in 1976 – Update”

  1. Prezentarea viziunii n-a fost în Palatul Culturii, ce noi în spunem Palatul cultural, ci la sala de sport, unde am fost prezent. În ceea ce priveşte teologia dumnealui nu cred că e cazul să se facă caz de ea cu această ocazie. Istoriei îi va reveni această sarcină…

    Like

  2. Pentru mine, IOSIF TON este cel mai mare teolog roman evanghelic in viata din Romania, fapt pentru care nu poate fi (si nici n-ar trebui) confiscat de un cult anume. Dimpotriva, el ori e al tuturor, ori… al nimanui. IOSIF TON este un mare om al lui Dumnezeu, pe care am avut harul sa-l vad aievea in carne si oase, sa-l ascult, sa ma “biblicizez” (vorba lui), sa-l ating. In teologia evanghelica romaneasca, IOSIF TON a impus un standard moral si o rigoare exegetica a textului biblic nemai intalnit pana la el. In 07.01.1990, in Palatul Culturii din Arad, a prezentat o viziune matura, referitoare la scopul pentru care s-a intors in Romania, viziune pe care a implementat-o in urmatorii ani ( Biserica Baptista din Oradea, Institutul Biblic “Emanuel” Oradea, Editura de Carte Crestina, Reteaua de Radio Crestin “Vocea Evangheliei”, Alianta Evanghelica etc). Este un teolog viguros, de mare calibru, de mare forta, rotund, care s-a dezvoltat in decenii, nu in 4-6 ani de teologie pura pe la vreo universitate de prestigiu din tara sau de-afara. Tocmai de aceea, cei care-si permit sa-l infrunte, o fac din aroganta unor elucubranti silogistici, vadit complexati fiind de statura sa si de anvergura lucrarii sale. Pacat. Dimpotriva, trebuie admirat, respectat si desigur urmat. Doamne, ajuta, amin. Frate IOSIF TON, va multumesc, va felicit si va admir .(Ticu Leontescu – pastor, Timisoara)

    Like

  3. Larisa, draga, sunt curios sa aflu argumentele tale pentru aceste afirmatii. Opiniile nu sunt argumente.
    Pina atunci, cred ca gresesti. Alaturi de Iosif Ton este Ioan Cascuescu, iar poza este facuta cu siguranta in Biserica baptista din Iasi, asa cum o dovedeste tabloul de botez pe care il cunoastem cu totii din anii ’70. Data este si ea corecta. Cit despre povestea cu microfoanele, cred ca memoria iti joaca feste. Noi aveam deja magnetofon si casetofon la vremea aceea, si acestea operau cu microfoane. Cred ca trebuie sa-ti verifici datele si, eventual, intreaba si pe altii.
    Nu spun ca nu s-ar putea sa ai dreptate, dar, deocamdata cel putin, ceea ce spui este implauzibil.

    Like

  4. In poza cu fratele Ton, nu este fratele Ioan Cascuescu,si nici nu este facuta la Iasi !! In vremea aceea,nici pomeneala de microfoane la Iasi…!!!

    Like

  5. Asa cum explica Alin, in mod corect, fotografia a fost facuta la Oradea, probabil in perioada anterioara mutarii lui Iosit Ton acolo ca pastor, si a plecarii lui Liviu Olah.
    Da, ar fi interesant de aflat cine a facut si amultiplicat poza.

    Like

  6. Ai dreptate, Alin. Am verificat si data, 12 decembrie 1976 se afla doar pe a doua fotografie. Am presupus, in mod gresit, dupa cum se vede, ca cele doua fotografii fiind impreuna, sunt facute odata.
    Ar fi interesant de aflat in ce an, aproximativ, a fost facuta poza.

    Like

  7. Am primit pe Facebook următorul comentariu referitor la prima poza:

    Poza expusa cu fratii TON SI LIVIU OLAH este facuta la biserica nr 2 din oradea str SIMION BARNUTIU si linga dinsii se vede sora COVACI sotia pastorului COVACI

    Like

  8. Prima fotografie, cea Olah și Țon împreună, a fost multiplicată, se pare, și răspândită prin țară. Am și eu o copie și am văzut că o au și alții. Chiar mă întrebam unde a fost făcută. Comentam cu ceva timp în urmă pe FB cu unii interlocutori că ar fi interesant de aflat cine și de ce a hotărât să o multiplice și să o răspândească…

    Like

  9. Tatăl meu păstra, printre pozele lui, o copie a primei fotografii, cea cu pastorii Iosif Ţon şi Liviu Olah. Asta de prin anii ’80, cand cei doi nu mai erau in ţară! O mai avem şi acum! 🙂

    Like

  10. Reblogged this on Istorie Evanghelica and commented:
    Dănuț Mănăstireanu publică două fotografii document reprezentându-i pe doi lideri baptiști din perioada comunistă, Iosif Țon și LIviu Olah.

    Like

Leave a comment