Lavinia Besliu – Robert Schuman, parintele Europei unite

Robert Schuman

Toate țările europene sunt împregnate de civilizația creștină. Sufletul Europei este cel care trebuie restaurat. Robert Schuman

Despre Robert Schuman se vorbește în general în contextul discuțiilor despre reconcilierea franco-germană din anii postbelici. Povestea sa însă este strâns legată de istoria Europei în prima jumătate a sec. al XX-lea.

Europa înainte de primul război mondial era un continent animat de speranță, de optimist. Politicienii și jurnaliștii priveau cu încredere spre viitor. Treizeci de ani mai târziu, europenii fixau cu anxietate la un trecut teribil. Mulți prevesteau o nouă criză, un nou val de extremism sau al treilea război mondial.

Așa cum preciza istoricul Tony Judt: „ Primul război mondial a distrus vechea Europă, al doilea a creat condiții pentru o Europă nouă. Dar întreg continentul a trăit zeci de ani după 1945 în umbra războaielor și a dictaturilor din trecutul recent. Pentru cei mai mulți locuitări ai bătrânului continent al II-lea război mondial a însemnat în primul rând nu o bătălie eroică, ci o degradare progresivă a vieții, în care oamenii au fost trădați și umiliți, împiși la delicte și josnicii mărunte, fiecare a pierdut câte ceva, iar unii au pierdut chiar totul.” De fapt, în 1945 europenii se aflau la capătul puterilor, iar “cine supraviețuise războiului lupta acum să supraviețuiască păcii”.

În acest context prindeau din nou viață proiectele pan-europene din perioada interbelică. Europa trebuia organizată pentru stabilirea unor relații pașnice între țări și pentru constituirea unei structuri de integrare destinată Germaniei. Predomina visul unei Europe eliberate de rivalitățile din trecut.

Astfel, în seara zileai de 9 mai 1950, în sala Orologiului de pe Quai d’Orsay, Robert Schuman, ministrul de externe francez, a dat citire unui plan ce propunea construirea unei organizații supranaționale într-un mod realist și progresiv. Planul va fi cunoscut ca Declarația Schuman și a stat la baza a ceea ce este azi Uniunea Europeană. Momentul a avut o semnificație deosebită, reprezentând efortul câtorva oameni de stat de naționalități diferite, dar care împărtășeau aceeași viziune asupra Europei. Făceau parte din mișcarea creștin-democrată, trei dintre ei erau catolici angajați și vorbeau limba germană. De fapt, „bătrânii politicieni” cum i-au numit istoricii pe Robert Schuman, Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi și Jean Monet, au fost cei care au reconciliat Europa și ei reprezentau spiritul european. Aceștia considerau reconcilierea franco-germană, europenismul, credința creștină și democrația puncte de plecare pentru Europa de mâine.

Robert Schuman, omul frontierelor, cel care de-a lungul vieții și-a schimbat de mai multe ori cetățenia, s-a născut în 1886, în suburbiile Luxembourgului. Tatăl său se născuse în Lorrena franceză, dar după anexarea Lorrenei de către Germania în 1871, a devenit cetățean german. Mama sa provenea din Luxembourg și a devenit cetățean german prin căsătorie. Robert Schuman și-a luat cetățenia franceză în 1919, după ce Lorrena a revenit Franței. Studiiile superioare și le-a făcut în universitățile germane din Bon, Munchen și Berlin. A studiat drept, economie, istorie, filosofie, statistică și teologie. Vorbea fluent germana, franceza, engleza, dar și limbile clasice, greaca și latina. A fost un catolic angajat, influențat în gândirea sa politică de Rerum Novarum, scrierile Papei Leon al XIII-lea despre responsabilitate socială. După moartea mamei sale a luat în considerare posibilitatea de a intra în rândul clericilor. Unul dintre mentorii săi l-a încurajat însă să se implice în viața publică, spunându-i că „sfinții de mâine sunt sfinții în haine civile”.

După terminarea studiilor a practicat dreptul. În timpul primului război mondial, nefiind apt pentru serviciul militar, a fost desemnat pentru muncă administrativă, iar în timpul liber s-a ocupat de ajutorarea refugiaților și a prizonierilor. La sfârșitul războiului a fost ales deputat în Parlamentul francez, ca reprezentant al regiunii sale și s-a implicat activ în viața publică. De asemenea, a făcut parte din Mișcarea Creștină Pentru Pace.

După ocuparea Franței de către naziști, Schuman a fost arestat de către Gestapo din cauza activităților sale în Rezistența Franceză. Cu ajutorul unui german a scăpat de a fi deportat la Dachau. În 1941 a reușit să evadeze și să treacă în zona liberă. A refuzat invitația membrilor Rezistenței din exil de a se refugia la Londra și a rămas în Franța până la sfârșitul războiului.

Odată cu sfârșitul războiului și cu încheierea păcii, Robert Schuman s-a implicat activ în efortul de reconstrucție atât al Franței, cât și al Europei. În perioada 1946-1947 a fost ministru de Finanțe, mai apoi, între 1947-1948 prim-ministru. A devenit ministru de externe în iulie 1948 și a deținut această funcție până în decembrie 1952. În timpul ministeriatului său, Franța a fost semnatară a Planului Marshall, a N.A.T.O. și a Tratatului de la Paris din 1951, când s-a format Comunitatea Economică a Cărbunelui și Oțelului. Statele semnatare ale tratatului din 1951 s-au înțeles să opereze un comerț liber cu cărbune și oțel, să-și reglementeze împreună cotele de producție și de competiție și, în caz de crize evidente, să controleze împreună prețurile și producția. Atât Schuman, cât și de Gasperi și Adenauer incercau să facă războiul imposibil din punct de vedere material. Cei trei au fost cei mai importanți exponenți ai momentului creștin-democrat al Europei postbelice.

În lucrarea sa „Pentru Europa”, Schuman și-a prezentat pe larg viziunea asupra bătrânului continent: “Adevăratul spirit European îl reprezintă conștientizarea realităților, posibilităților și îndatoririlor în fața cărora ne aflăm și unii și alții, dincolo de frontiere, de antagonisme și de resentimente. Ne simțim solidari unii cu alții în ceea ce privește menținerea păcii, apărarea împotriva agresiunilor, lupta împotriva sărăciei, respectarea tratatelor, apărarea justiției și a demnității umane. Și, printr-un paradox care ne-ar surprinde dacă nu am fi creștini, creștini poate în mod inconștient, noi întindem mâna dușmanilor noștri de ieri nu numai pentru a ierta, ci și pentru a construi împreună Europa de mâine”. Despre democrație ”marele european” susținea că “aceasta își datorează existența creștinismului, nu se improvizează, deoarece Europei i-au trebuit mai bine de un mileniu ca s-o fasoneze, democrația fiind o creație continuă și perfectibilă”.

“Părintele Europei” (titlu primit din partea Parlamentului European în 1958) s-a retras din viața publică în 1960 la reședința sa de langă Metz. A trăit simplu, aproape ca un călugăr.

“Campionul Europei” cum îl numeau ziarele pariziene, cel care a militat pentru reconcilierea franco-germană și construirea unei Europe democratice bazate pe moștenirea creștină, a încetat din viață la 4 septembrie 1963. Cu puțin înainte de moarte, în vara lui 1963, scria în memoriile sale: „Ca om al frontirelor, lecțiile grele ale istoriei m-au învățat să nu am încredere în improvizații pripite, nici în proiecte prea ambițioase, dar în același timp ele m-au învățat că, atunci când am reflectat suficient de mult asupra unui obiectiv și în baza realității și a interesului cel mai înalt al oamenilor, un astfel de obiectiv e capabil să ne ducă spre noi inițiative, unele poate chiar revoluționare. Dar un astfel de obiectiv poartă cu sine – chiar și atunci când strică ordinea stabilită – antagonisme seculare și vechi rutine, ca să ne ajute să rămânem fermi și să perseverăm.”

* * *

Aeasta prezentare a lui Robert Schuman, ca parinte al Europei unite a fost facula la 21 februarie 2014, in deschiderea seriei de prelegeri de la Iasi ale Schuman Centre for European Studies. Multumesc domnisoarei Besliu pentru amabilitatea de a ne pune la dispozitie spre publicare textul de fata.

Lavinia_Besliu

Lavinia Besliu este licentiata in istorie si profesor la Colegiul Richard Wurmbrand din Iasi.

 

 

 

 

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: