Dyo ne prezinta in aceasta postare modelul ierarhic patriarhal (numit si – in mod inadecvat – complementarist) care domina gindirea evanghelicilor romani, dar si a catolicilor si ortodocsilor (ultra)conservatori.
Evident, acest model este bazat pe o exegeza superficiala, deficitara si, mai ales, interesata (dat fiind ca este vorba de barbati care incearca sa-si afirme autoritatea asupra femeii) a unora dintre textele biblice relevante si pe ocultarea altora, precum si, mai mult decit atit, a spieirului general al Scripturii.

dyo

Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii, şi că Dumnezeu este capul lui Hristos.

(1 Corinteni 11:3)

Suntem grabnici să aranjăm pe verticală cuvintele acestui verset, ba mai mult, să numim această poveste ”structură”. Ce bine că în vremea lui Pavel nu existau diagrame! Chiar mai bine este, după părerea mea, că apostolul nu a mers cu enumerarea lui ȋn orinea firească a ȋnşirării unei organigrame de intreprindere: ȋncepe de la ”etajul” 1, coboară la ”parter”, ȋncheind apoi la nivelul cel mai înalt.

”Diagrama” mai şchioapătă într-un loc, ȋn ce-l priveşte pe bărbat: cȃt de oricărui este ”oricărui”? Mă rog, cei care au alcătuit KJV au adăugat – fără acoperire ȋn manuscrise – ”every man in Christ”; chiar şi aşa, schema suferă: bărbatul nu este capul oricărei femei, ci al femeii (dacă există vreuna, aş adăga eu; altfel diagrama se…

View original post 27 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a comment