Sinclair Ferguson – De ce sa citesti carti bune – 9

C. Să dăruim literatură creştină

În afară de cele două modalităţi deja menţionate de utilizare a literaturii creştine, cunoaşterea cărţilor şi prezentarea lor altor persoane, mai există şi un al treilea – şi anume dăruirea cărţilor. În vremuri de restrişte, ca daruri în ocazii speciale sau pur şi simplu ca semne ale dragostei şi aprecierii noastre, putem să dăm prietenilor cărţi alese în mod inspirat. Cărţile nu sînt ieftine; dar multe cărţi bune sînt totuşi mai ieftine decât discurile, casetele sau discurile compacte şi adesea cu mult mai ieftine decât mapele cu hârtie pentru scrisori.

Există şi alte moduri de a dărui cărţi. În Occident ne bucurăm de o supraabundenţă de literatură creştină şi de o lungă tradiţie în ceea ce priveşte învăţătorii şi pastorii cu o pregătire temeinică. Dar nu este aşa în toate părţile lumii. Am evocat într-un capitol anterior munca de traducere a literaturii creştine. Există multe organizaţii care încurajează şi finanţează aceste traduceri. Ne-am gândit vreodată, noi sau biserica din care facem parte, să sprijinim financiar această lucrare? Nevoile, în multe părţi ale Europei şi în Est, sînt uriaşe.

Alte organizaţii ne pot ajuta să creştem puterea de cumpărare a donaţiilor pe care le facem. Cu câţiva ani în urmă Banner of Truth Trust (care a publicat atât această broşură, cît şi o listă mai largă de cărţi excelente) a stabilit un Fond al Cărţii. Prin intermediul acestuia mii de cărţi au fost dăruite pastorilor şi liderilor creştini din întreaga lume. De multe ori se întâmplă ca aceştia să posede un număr extrem de redus de cărţi înaintea pachetului trimis de acest Trust. Imaginaţi-vă bucuria încercată de ei atunci când îşi vedeau biblioteca dublată într-o singură zi!

Un mare stimulent pentru a dărui în felul acesta este faptul că editorii pot ridica puterea de cumpărare a fiecărei donaţii cu cel puţin o treime şi de multe ori chiar cu sută la sută. O donaţie cu care în mod normal s-ar putea cumpăra două cărţi va servi pentru achiziţionarea a trei, patru sau chiar mai multe! Să ne amintim de parabola talanţilor spusă de Isus.

Ne rugăm vreodată pentru literatura creştină? Să ne rugăm pentru inspiraţia autorilor creştini, căci scrisul este de obicei o ocupaţie solitară. Să ne rugăm şi pentru acei editori care sînt profund ataşaţi cauzei lui Cristos. Profitul este, desigur, esenţial, altfel cărţile n-ar putea fi publicate; dar să ne rugăm ca scopul principal al editorilor să fie întotdeauna glorificarea lui Dumnezeu. Să ne rugăm, deci, ca Dumnezeu să-şi reverse binecuvântările!

Ce privilegiu este să deţinem cărţi creştine! Suntem datori să le utilizăm în cel mai adecvat şi mai înţelept mod posibil. Nu există nici un domeniu în care ele să nu ne ajute. Beneficiul pe care ni-l pot aduce cărţile creştine nouă, tuturor – bogaţi şi săraci, bătrâni şi tineri, învăţaţi sau doar cu o brumă de educaţie – este de nepreţuit. Să încercăm să citim şi să ne ghidăm întotdeauna după cărţi bune!

„Dacă cel care dă un pahar cu apă rece aproapelui său însetat nu-şi va pierde răsplata, cu cît mai mare va fi răsplata celor care, punându-le în mână cărţi de valoare, le deschid acestor însetaţi fântânile vieţii?” (Thomas a Kempis)

(Traducere de Mariana Morariu)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a comment