Comitetul ALRC – 4 – Incetati prigoana

Textul de mai jos a fost publicat în numărul 112, din 5 August 2001, al SSJ.

* * *

Noua credinciosi baptisti formeaza in anul 1978 un Comitet pentru Apararea Libertatilor Religioase si de Constiinta – ALRC. Acest comitet elaboreaza o declaratie (publicata in numarul trecut al jurnalului nostru) pe care o transmit autoritatilor politice ale vremii. Declaratia a fost insotita de textul: “Incetati prigoana!”, pe care il publicam mai jos, si care reprezinta textul manifest adresat autoritatilor comuniste de catre comitetul ALRC.

* * *

INCETATI PRIGOANA!

Prigoana religioasa din Romania cu discriminarile la care sunt supusi credinciosii, indeosebi cei neoprotestanti, devine pe zi ce trece un fapt tot mai vizibil si imposibil de tagaduit. Aceasta realitate dureroasa incepe sa preocupe opinia publica interna si externa. Nici un semn nu ne arata ca aceste incalcari flagrante ale libertatii si demnitatii omului ar fi pe cale sa inceteze, ci dimpotriva an de an se inmultesc metodele si cazurile de persecutie religioasa in tara noastra.

CONDUCATORI AI PARTIDULUI SI GUVERNULUI ROMAN: Incetati prigoana!

V-ati angajat sa respectati si sa aparati cu sfintenie drepturile fundamentale si constitutionale ale romanilor. Spre bucuria intregului popor, Romania a semnat si a aderat la pacte si acorduri internationale in care se afirma si se garanteaza libertatea de constiinta, credinta si practica religioasa, libertatea cuvantului, a intrunirilor pasnice, si a promis sa-si adapteze legislatia interna cu aceste principii mari si sfinte. Cu toate acestea, spre uimirea si indignarea noastra, sute de mii de cetateni romani sunt impedicati in practica crezului lor si supusi unor presiuni, discriminari si persecutii, din cauza credintei si a convingerilor lor. Incetati prigoana! Este timpul sa va tineti cuvantul dat in fata intregului popor si in fata forurilor internationale, este timpul sa dispuneti incetarea prigoanei. Discriminarile grave in domeniul invatamantului, aplicarea incorecta a Decretului 153, obligativitatea pentru crestini de a depune juramantul de loialitate fata de politica interna a partidului (care este bazata pe conceptia materialist-atee), inegalitatea pentru crestini in ocuparea de functii si de salarizare, nepotrivirea ce exista intre Constitutie si Decretul de organizare si functionare a Departamentului Cultelor, amestecul ilegal si abuziv al acestuia in viata spirituala a bisericilor crestine ne obliga sa cerem: Incetati prigoana!

CONDUCATORI AI DEPARTAMENTELOR CULTELOR: Incetati prigoana!

Reveniti la legalitate si redati organismului pe care-l conduceti caracterul sau legal, de organ de supraveghere si control al respectarii legii. Deoarece constituiti unicul organ specializat prin care Statul Roman s-a angajat sa garanteze deplina libertate religioasa si sa caute preintampinarea unor abuzuri si discriminari in acest domeniu: Incetati prigoana!

Tocmai inspectorii teritoriali de culte incalca aceste libertati acordate de constitutie si de Statutul de Organizare si Functionare a Cultelor, desfasurand o intensa activitate de intimidare, amestecandu-se in alegeri, exercitand presiuni psihologice asupra pastorilor, instigand pe crestini, acordand aprobari si semnaturi dupa bunul lor plac doar celor considerati ca ar corespunde politic si transfor-mandu-se tot mai mult in organe represive. De aceea ve cerem: Incetati prigoana!

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

5 thoughts on “Comitetul ALRC – 4 – Incetati prigoana”

  1. Raspunsul la intrebarea dvs. este unul complicat. Miine voi afisa un text despre acest subiect al unui om mult mai competent decit mine in aceste chestiuni si care a cercetat cu seriozitate miscarea ALRC in baza documentelor din arhive si a comentariilor unor istorici din epoca si de dupa aceea. Sper sa fie de folos pentru o mai buna intelegere a acestui extraordinar fenomen.

    Like

  2. De ce n-a reusit ALRC?
    -Mai intii avea vreo sansa? Omeneste, nu!
    -N-am vazut niciun document al Securitatii despre ALRC ci doar declaratii ale liderilor religiosi aflati in vizite peste hotare in care se straduiau sa combata “minciunile” ALRC. Bietii de ei…
    -Oare cit de tare s-a Speriat Secu/Partidul de ei? N-are nimeni vreun document?
    -Numarul ALRCistilor a fost mic; in majoritate baptisti si putini cunoscuti. A. Popescu a aderat tirziu, apoi a emigrat.
    -Refuzul lui Tzon de-a adera, precum si denigrarea lor de catre el, i-a scazut popularitatea printre evanghelicic. Nu cred insa, asa cum sustin unii ALRC-isti ca el a facut-o la ordin si asta dovedeste ca era colaborator. Ruptura intre el si Niculescu s-a produs de la ultimul memoriu (1977). Erau adeptii unor tactici diferite.
    -Apelul a fost mult prea curajos pt noi. Ne-au depasit, pe noi generatia tinara de-atunci. Si..putini batrini au fost alaturi de ei. Frica si Lasitatea noastra..
    – Teologia… In mod sincer cred ca teologia evanghelicilor de-atunci credea ca crestinii nu tre sa faca politica. Pina si memoriile mai cuminti ale lui Tzon au fost considerate ne-bibilcee. Si nu ma refer acum la colaboratori; ci la oameni sinceri. Supunerea fatsa de guvern era dusa de “noi” cam prea departe. Comunistii erau foarte vicleni. Rar te puneau sa te lepezi de Dumnezeu. Putini dintre noi ar fi facut-o. Afuristii de ei ne subminau credintsa altfel: prin compormisuri, aparent din zona gri.
    -Multi tineri, unii elevi de liceu precum actualul pastor din Portland, Ioan Brisc au facut sa nu fie credibila actiunea in ochii batinilor. Unii nu aveau un prestigiu bun in propria biserica. Campania de denigrare… -toate au diminuat sansele de reusita
    -Putini sunt radicali; majoritatea suntem oameni ai jumatatilor de masura
    -Caransebes. Unii ALRC-isti au reusit sa preia conducerea bisercicii baptiste din Caransebes. Intr-un loc din tara parea sa existe sprijin popular pt miscare… Liderii baptisti au intervenit in forta; autoritatile au intervenit brutal, batindu-i si arestindu-i pe lideri…Caransebesul a fost insa si un bun prilej pt denigrarea lor. Din experienta mea, o biserica e greu sa fie in unanimitate la o chestie din asta. Iata de ce impresia credinciosilor vs. “Caransebes” n-a fost complet favorabila…
    -Radoi, Prejban si Cocirteu au suferit greu in inchisoare dupa “Caransebes”. Teama ne-a cuprins pe noi, ceilalti… Chiar daca in ochii unora acuzatia cade pe Tzon, nu cred ca e drept sa fie acuzat. Barbatei, care era o personalitate printre baptisti s-a compromis grav atunci. Pacat! La fel si Mara, dar el nu era o personalitate…
    -A fost un act de mare curaj. Cred ca a erodat, totusi sistemul comunist. Pacat ca riscul lor n-a fost urmat de mai multi dintre noi. Chiar daca unii ALRC-isti au fost aventurieri, majoritatea au fost sinceri. Intr-o chestie ca asta nu intra oricine. Eu m-am limitat la a le furniza informatii si populariza ideile. Iertati-mi -post factum -lasitatea!

    Like

  3. Aveti mare dreptate. ALRC-ul a fost un adevarat fenomen, pe nedrept uitat.
    Textele poarta in mod clar stilul taios al lui Pavel Nicolescu. Au contribuit probabil si ceilalti, dar cred ca esenta ii se datoreaza lui. Poate si lui Ianculovici. A propos, pe unde mai este Dimitrie zilele acestea?

    Like

  4. Textul acesta manifest reprezinta o succinta si corecta descriere a situatiei. In comunism, legile scrise asa cum erau ele nu se aplicau ci cele nescrise. Instructiunile de aplicare care erau de fapt de desfiintare a legii respective. Netrebnicul decret 153 trebuia sa pedepseasca pe cei ce tulbura ordinea si pe cei ce duc o viata parazitara si a fost folosit impotriva noastra… etc. Constitutia era o batjocura pt ca nu se respecta; si oricum alte legi ulterioare o faceau inoperabila.
    -Spre deosebire de memoriile anterioare, acest manifest nu se rezuma la abuzuri (de loc izolate) ci la insasi fondul problemei: minciuna pe care era construit comunismul.
    -toti romanii erau intr-un fel incarcerati de sistem. Asa cum se arata, pt crestini era o problema si mai mare pt ca statul indeplinea politica partidului, de altfel atee si antiteista.
    -de la pionieri -ca sa nu mai vorbesc UTC- mi-am dat seama ca prezenta mea acolo era un compromis pt mine. Ei spuneau pe fata ca lupta impotriva noastra… Iar ideologia lor atee si anti crestina, anti-bisericeasca era exprimata expres.
    -Multimim ALRC; a fost un act de curaj sinucigas. Oare cine a scris lucrarile lor?

    Like

Leave a comment