Aung San Suu Kyi – Porterul unei eroine moderne

Aung-San-Suu-Kyi

Zilele acestea agenţiile de presă anunţă verdictul de prelungire cu încă optsprezece luni a arestului la domiciliu al liderului politic Aung San Suu Kyi, acuzată că a violat statutul ei de izolare pentru că a acceptat şi adăpostit în casa ei pe James Yettaw, din Statele Unite, care a vizitat-o fără permisiunea autorităţilor.

Ca urmare a acestei decizii arbitrare, primul-ministru al Marii Britanii, Gordon Brown a anunţat că ţara sa instituie un embargo cu privire la exportul de arme spre Birmania. Exemplul a fost urmat imediat de primul-ministru australian Kevin Rudd.

Cunoscuta activistă birmană pentru drepturile omului Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru pace  în 1991, este primul ministru de drept al Birmaniei (Myanmar), ca urmare a câştigării alegerilor din 1990, cu Liga Naţională pentru Democraţie, al cărei lider este. Alegerile însă au fost anulate de junta militară care conduce Birmania din 1988 – una dintre cele mai brutale din lume, Suu Kyi fiind plasată sub arest la domiciliu. Ea a petrecut paisprezece dintre ultimii 20 ani în domiciliu forţat.

Aung San Suu Kyi s-a născut la 19 iunie 1945, ca fiică a generalului Aung San, fondatorul Birmaniei moderne şi cel care a obţinut independenţa ţării faţă de Imperiul Britanic. A studiat filosofie, economie şi ştiinţe politice, în India şi Marea Britanie. Deţine un doctorat de la faimoasa School of Oriental and African Studies, University of London. Ea împărtăşeşte convingeri budiste, versiunea Theravada, cea mai veche dintre şcolile de gândire budiste. Este un admirator al politicii nonviolente a lui Mahatma Gandhi.

Suu Kyi este membră de onoare a Grupului Bătrânilor şi un veritabil simbol al luptei pentru libertate şi demnitate umană.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Aung San Suu Kyi – Porterul unei eroine moderne”

  1. Daca nu e diavolul sau unul dintre ingerii lui, pentru care nu mai este rascumparare, banuiesc ca ne putem ruga, macar pentru mintuirea ei 🙂

    Desi nu cred ca pacatuim prea tare 🙂 daca ne rugam si pentru eliberarea ei si a Birmaniei de sub dictatura cazona a acestor fiare cu chip uman.

    Like

  2. pt ea avem voie sa ne rugam sau ea e un alt personaj negativ al apocalipsei?

    intrebam asa ca unul care nu stie si vrea sa fie luminat.

    Like

Leave a comment