A murit Alexei II, Patriarhul ortodox al Rusiei

alexei-ii

Patriarhul ortodox rus Alexei II

Aflu dintr-un comunicat al Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC), că Patriarhul ortodox al Rusiei, Alexei II a murit astăzi, 5 decembrie la reşedinţa sau din afara Moscovei, la vârsta de 79 de ani. El a condus Biserica Ortodoxă Rusă începând cu anul 1990.

Alexei a fost un personaj foarte controversat, fiind acuzat adesea că este ofiţer KGB sub acoperire (Gleb Yakunin, care a avut acces la arhivele KGB, afirmă că Alexei a avut numele de cod “Drozdov”). Deşi atunci când a fost ales era apreciat ca un om al dialogului, el s-a dovet a fi mai degrabă inflexibil şi dictatorial. Din pricina aceasta, relaţiile cu Biserica Romano-Catolică a avut foarte mult de suferit.

Sub administrarea sa, Biserica Ortodoxă Rusă a crescut foarte mult în puterea sa economică (Patriarhia deţine multe companii producătoare de alcool şi una dintre cele mai mari companii petroliere ruseşti). De asemenea, sub “domnia” lui Putin, Biserica Rusă s-a apropiat foarte mult de puterea politică şi s-a folosit cât a putut de aceasta pentru a elimina orice posibilă “concurenţă” în plan religios.

Desigur agresivitatea şi prozelitismul manifestate nu arareori de protestanţii evanghelici şi de catolici în Rusia i-au oferit o bună ocazie pentru această linie dură.

Din pricina acestei apropieri de puterea politică, Biserica rusă şi-a pierdut cu desăvârşire dimensiunea profetică şi a fost absolut incapabilă să sancţioneze derapajele autocratice ale administraţiei Putin şi crimele de care aceasta se face vinovată (uciderea, la 7 octombrie 2006, a cunoscutei jurnaliste Anna Politkovskaia, fiind doar cel mai cunoscut dintr-o serie nesfârşită de “lichidări” de tip KGB-ist a adversarilor şi criticilor politici ai regimului neobolşevic instituit de “ţarul” Putin).

Moarte lui Alexei II oferă Bisericii ruse şansa înnoirii şi regenerării, de care n-a fost capabilă să profite în perioada perestroikăi.

kiril-de-smolensk

Mitropolitul Kiril de Smolensk

Mitropolitul  Kiril de Smolensk este, foarte probabil, ierarhul cel ai bine plasat pentru a-i succeda lui Alexei. Un om carismatic, destul de ecumenic, dat fiind contextul, extrem de instruit sub raport teologic si nu numai şi un om foarte interesat în a folosi media pentru promovarea credinţei ortodoxe, Kiril ar putea deschide din nou Biserica rusă spre lume.

Mâine, 6 decembrie 2008, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse se va întruni pentru a decide data funeraliilor pentru Alexei II, precum şi numele  ierarhului care va juca rolul de locum tenens până la alegerea nolui Patriarh.

Dată fiind puterea temporală şi spirituală a acestei biserici şi influenţa ei în Rusia şi în lume, se cuvine să ne rugăm pentru o decizia înţeleaptă. Dumnezeu să aibă milă de Rusia şi de Biserica Ortodoxă de acolo!

Pentru mai multe detalii, vezi

AICI – site-ul Pariarhiei Moscovei şi

AICI – site-ul Ecumenical News International.

Notă: Aşa cum anticipam într-un fel mai sus, Mitropolitul Kiril de Smolensk a fost numit locum tenens al Patriarhului ortodox rus. Alegerea noului Patriarh, demnitate la care Kiril are foarte mari sanse, va avea loc într-o perioadă cuprinsă între 40 de zile şi şase luni de la moartea lui Alexei II.

Găsiţi AICI mai multe detalii despre această alegere, ca şi despre Mitropolitul Kiril.

Cei care au acces la limba spaniolă, pot găsi AICI un comentariu legat de moartea lui Alexei II şi problema prozelitismului. Autorul, Harold Segura, este corespondentul meu în World Vision pentru America Latină.

IMPORTANT! Am aflat din surse catolice că un alt posibil candidat la postul de Patriarh ortodox al Rusiei ar putea fi Mitropolitul Kliment Kapalin de Kaluga şi Borovsk, care este preferatul lui Putin, care îl consideră “mai maleabil” decât Kirill. Să ne ferească Dumnezeu de aşa “maleabilitate” faţă de noul ţar neîntronat al Rusiei neoimperiale.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “A murit Alexei II, Patriarhul ortodox al Rusiei”

  1. Lasind sarcasmul la o parte. Am citit recent vesti ingrijoratoare din Rusia “crestina”. Misiunile internationale nu mai pot functiona, vizele nu se mai reinnoiesc., etc. Chiar biserici evanghelice autohtone au de suferit. Cred ca un Patriarh mai ecumenic ar putea diminua cit de cit apetitul antievanghelic al autoritatilor ruse. Sa ma ierte Dumnezeu dar nu cred ca poate iesi ceva bun din… Nazaret. Sper sa ma-nsel si Kiril sa fie macar mai bun si mai ecumenic decit predecesorul sau. … In ce-l priveste pe Alexei II, o fi intarit puterea bisericii si bogatia ei (productia de alcool e intr-adevar un cistig pt ortodoxie), dar ma-ndoiesc ca-n plan spiritual a intarit-o. Am citit interviuri (cu 2-3 ani in urma) cu preoti ortodoxi rusi, tineri. Slujeau undeva prin sudul Rusiei si i-am privit cu admiratie: adunau copiii strazii si se ocupau de ei, neavind biserici si nici bani s-au adunat in apartamente de bloc unde au tsinut slujbe pt crediciosi… Acesti inimosi tineri preoti ortodoxi rusi erau ingrijoarati de amenintarile Patriarhiei ca daca nu renuntsa la chestiile astea pot fi caterisiti. In plus, ei erau extrem de ingrijorati de faptul ca Patriarhia Rusa intentiona sa reintroduca limba slavona indepartind biserica din nou de public, mai ales cel tinar.. Nu stiu ce s-a mai intimplat intre timp, dar nu numai din motive ecumenice ar fi nevoie de mai multa lumina la Rasarit. Asa sa-i ajute Dumnezeu.

    Like

  2. vaisamar mi-a adus un zimbet…era si timpul.
    Mi-aduc aminte de Mircea Carp de la Europa Libera care-a zis ceva de genul: “Astazi se-mplinesc 30 de ani de cind Stalin a binecuvintat lumea prin moarte sa”…

    Like

Leave a comment