Ingrijorare fata de ofensiva impotriva lui Dorin Dobrincu

dorin_dobrincu.jpg

Scrisoare deschisa

Subsemnatii, specialisti si cercetatori in istoria Romaniei, am salutat numirea in 2007 a domnului Dorin Dobrincu (doctor in istorie) in functia de director general al Arhivelor Nationale ale Romaniei. Dr Dobrincu este un cercetator activ si respectat care a adus contributii importante in domeniul istoriei Romaniei contemporane, inclusiv in studierea rezistentei armate anticomuniste si a colectivizarii fortate a agriculturii. Numirea domnului dr Dobrincu ca director general reprezinta un pas major spre insitutionalizarea practicilor si procedurilor echitabile, profesioniste, si transparente in arhivele romanesti, cu precadere in domeniile accesului si cercetarii. Eforturile sale de pina acum de a moderniza resursele infrastructurii arhivistice (de la spatii de depozitare si sali de lectura pana la personal angajat) precum si cele legate de o noua Lege a Arhivelor, merita laude, cu ata mai mult ca sunt necesare si oportune.

Ne ingrijoreaza atacurile ad hominem impotriva domnului dr Dobrincu care au aparut in unele mijloace de informare si care urmaresc sa-i submineze autoritatea stiintifica. Aceste atacuri reprezinta acele interese din Romania care incearca limitarea accesului la arhive si care sint provocate de recenta deschidere promovata de Dr Dobrincu. Ca urmare, ne exprimam profunda ingrijorare legata de aceasta continua ofensiva impotriva domnului dr Dobrincu odata cu sprijinul nostru pentru eforturile sale de a democratiza si profesionaliza mai departe arhivele Romaniei. Apelam la colegii nostri din Romania sa sustina demersul domnului Dobrincu.

Stefano Bottoni, cercetator asociat, Universitatea del Piemonte Orientale
Maria Bucur, profesoara, Indiana University, Bloomington
Daniel Chirot, profesor, University of Washington, Seattle
Dennis Deletant, profesor, University of London
Tom Gallagher, profesor, Bradford University
Keith Hitchens, profesor, University of Illinois, Champaign-Urbana
Charles King, Ion Ratiu profesor de studii romanesti, Georgetown University
Gail Kligman, profesoara, University of California Los Angeles
Robert Levy, doctor in istorie, Los Angeles
Irina Livezeanu, profesoara, Universitty of Pittsburgh
Lavinia Stan, profesoara, Concordia University, Montreal
Vladimir Tismaneanu, profesor, University of Maryland, College Park
Lucian Turcescu, profesor, Concordia University, Montreal, Canada
Katherine Verdery, profesoara, City University New York

10 ianuarie 2008

[Acest text a fost publicat în Revista 22, XV, 932, 15-21 ianuarie 2008 – textul scrisorii deschise nu este disponibil în format electronic pe situl Revistei 22. ]

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

7 thoughts on “Ingrijorare fata de ofensiva impotriva lui Dorin Dobrincu”

 1. Sunt absolut de acord.
  Aceste atacuri suburbane sunt vestigii ale regimurilor dictatoriale (legionar si comunist) de trista amintire.
  Ma bucur insa ca exista in generatia tinara oameni capabili a discerne realitatea de propaganda si manipulare.
  Mult succes in studiile dvs.

  Like

 2. Buna ziua! Sunt profesor de istorie si masterand al Facultatii de Istorie din Iasi, la specializarea “Istoria comunismului romanesc”. Sustin demersul institutional al cercetatorului Dorin Dobrincu. Sigur ca, fiind un cercetator al comunismului romanesc, tanar, fara legaturi subiective cu trecutul, si aflandu-ne unde ne aflam, ca tara, mentalitate, discurs istoriografic, initiativele dlui Dobrincu sa starneasca reactii; musuroiul isi face datoria. Nu cred ca apartenenta dlui la un cult protestant, stiindu-l de la cursuri si seminarii, poate avea efecte nocive asupra functiei pe care o detine. Este un om bine intentionat, care accepta orice discutie, dezbatere sau contrazicere daca se sustin pe argumente. Nu am detectat in orele de seminar (unde, in cadrul mai intim decat cel mediatic, ar putea sa isi arate preferintele) atitudini neprincipiale sau partinitoare fata de un regim politic, secvente ale vreunui regim politic, sau fata de vreun cult. Asa ca, aceasta chestiune privata nu poate fi catalogata decat ca un atac nefondat, ba mai mult e o dovada ca in Romania nu se recurge inca la dovezi, argumente in luarile publice de pozitie, ci la amanunte biografice, metoda tipica defunctului aparat represiv. e un alt soi de “origine sociala sanatoasa” mai exact “orientare religioasa sanatoasa”.

  Like

 3. Stimate domn,
  Oricine veti fi fiind. Nu va onoreaza nicicum ascunderea sub anonimatul unui pseudonim.
  Acest blog nu va afisa automat comentariile. Din pacate, comentariul dvs. nu corespunde criteriilor noastre. De aceea nu a fost afisat.
  Daca v-ati fi declinat, cu curaj, asa cum facem noi, adevarata identitate, atunci am fi putut discuta altfel.
  Dat fiind insa ca (pentru motive care va privesc personal) ati decis sa va ascudeti identitatea, ne vedem nevoiti sa refuzam asemenea texte de genul ‘o semnam anonima’.
  Multumesc si pentru jignirile cu care ma blagosloviti, tot sub protectia anonimitatii. Halal curaj.
  Sa auzim de bine si de decenta.
  Danut Manastireanu

  Like

 4. Stimate domn,
  Marturisesc ca intoleranta demonstrata prin neafisarea opiniei exprimate de subsemnatul demonstreaza inoleranta de care dati dovada in ciuda aparentei de obiectivitate si nepartinire de care spuneti ca vreti sa dati dovada, ceea ce imi intaraste din pacate convingerea ca, la un moment dat, mijloacele utilizate de calau pentru a-si teroriza victima se transfera la nivel subconstient asupra victimei care, odata eliberata, preia instrumenetele mentale ale celui caruia pana atunci i-a fost victima. Suntem de parere ca ar fi indicat sau chiar folositor pentru constiinta dumneavoastra sa revedeti si experienta celor care au suferit cu adevarat in inchisorile comuniste, cum ar fi Iuliu Maniu, Ion Mihalache si Gheorghe Bratianu, pentru a ne referi la doar cativa dintre acestia dar cred ca nu puteti intelege aceste lucruri.

  Like

 5. Sa-mi fie iertata ignoranta, dar la ce bariere confesionale te referi Aurel? Din ce denominatiune face Dorin Dobrincu parte?

  De altfel, regret ofensiva de care se vorbeste ca ar avea loc impotriva dansului. Dar nu ma mira deloc, fiind vorba de Romania. Ma intreb daca va fi vreodata alfel tara asta? Eu, unul nu prea mai am sperante din pacate.

  __________

  Dorin Dobrincu este membru într-o biserică de creştini după Evanghelie, dar preferinţele lui dogmatice şi de principiu îl apropie mai degrabă de etosul Reformei magisteriale.

  DănuţM

  Like

 6. salut pozitia acestor profesori care se solidarizeaza cu un cercetator.
  Deplang primitivismul unora care, prin articolele din presa, nu stiu sa treaca dincolo de barierele confesionale si sa judece un om fara ochelarii denominationali.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: