O abordare critică a lucrării de predicare a pastorului Florin Antonie

VVreau sa impartasesc aici, cu cititorii acestui blog, un text care reprezinta un fenomen rar in spatiul virtual evanghelic.
Este vorba de un text vadit polemic, legat de lucrarea uneia dintre vedetele de ultim moment in acest spatiu virtual, pastorul Florin Antonie, al Bisericii (baptiste!?!) Genesis, din Barking, UK.
Desi este vorba de un text critic, nota lui este una retinuta si lipsita de patima pe care o punem de obicei, noi, evanghelicii, in angajarile noastre polemice. Tocmai de aceea vreau sa fac cunoscut si altora acest demers rarisim.
Precizez ca nu-l cunosc personal pe pastorul Fat, autorul acestui articol, nici pe pastorul Antonie. De asemenea, rareori ascult predici, mai ales daca trec de 15 minute. Si mai cred ca predicarea, ca mijloc de proclamare a Evangheliei, ca si apologetica, si-au cam pierdut revelanta si eficacitatea in spatiul postmodernitatii. Dar asta e o alta discutie. Spun insa asta ca sa intelegeti ca nu interesul pentru predicare m-a facut sa republic acest text, ci dorinta de a aprecia si a face cunoscuta si altora aceasta aplecare atenta, si fara patima, asupra unui fenomen actual in spatiul evanghelic romanesc.
Mi-as dori sa vad cit mai multe asemenea lucruri. Si sper ca ele se vor intimpla. Generatia mea este complet incapabila de asta – pe miinile nastre este prea mult ‘singe’ din luptele intre noi in perioada comunista si dupa. Dar iata ca vin dupa noi oameni capabili sa faca in mod serios si altceva decit suntem noi capabili.
Salut, cu speranta, acest lucru. Doamne-ajuta!

Valentin Făt

 Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.

2 Timotei 3:16-17

De aceea, mustră-i aspru, ca să fie sănătoși în credință și să nu se țină de basme evreiești și de porunci date de oameni care se întorc de la adevăr.

Tit 1:13-14

  Am scris cu plăcere cele mai multe articole publicate pe acest blog. Nu și acesta. Aș împacheta cu bucurie laptopul pentru a face o plimbare lungă în livada de lângă casă sau pentru a urca pe deal, de unde se vede Țara Hațegului pe înserate (la ora publicării e prima parte a zilei. Am început să scriu cu mai multe zile în urmă). Nu mi-au plăcut niciodată controversele. Mă obosesc grozav. Așa cum remarca recent un…

View original post 4,237 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

7 thoughts on “O abordare critică a lucrării de predicare a pastorului Florin Antonie”

  1. Am inteles punctul dumneavoastra de vedere. Concluzia pe care o trag dupa citirea si analiza criticilor cu privire la Florin Antonie este, ca din pacate, invidia intuneca si cele mai luminate minti.

    Like

  2. Nu cred ca ceea ce sugerati este un test suficient al adevarului. Ba chiar tinde sa ne arunce in total relativism.
    Si Arie, ereticul fundamental, era persuasiv. La fel era si Hitler.
    De aceea texte ca cel de mai sus sunt extrem de importante.

    Like

  3. Aveti dreptate cand e vorba de analiza unei persoane in situatia cand scopul acesta e. In general e indicat sa ascultam cat mai multe predici (expuneri) cu scopul de a intelege Biblia lasand la o parte critica persoanelor. Daca Florin Antonie este capabil sa fie mai ‘explicit’ decat altii inseamna ca merita sa fie ascultat. Cat priveste ‘intelegerea’, fiecare stabileste singur daca a inteles sau nu si in functie de aceasta continua sa caute raspunsuri ascultand alte pareri. Unele raspunsuri nu le putem insa gasi decat in alta dimensiune.

    Like

  4. Asta cu sublinierea calitatilor si trecerea cu vederea a defectelor,imi suna mai degraba a incercare de disculpare.
    Eu va propun ceea ce cred ca este o cale mai buna. Sa judecati omul punind in cintar atit calitatile cit si defectele lui.Asa cel putin va feriti de riscul idolatrizarii.

    Like

  5. Am citit articolul desi este prea lung. Nu se vrea ‘critica’ dar cred ca este. L-am citit insa deoarece il ascult pe Florin Antonie (si nu numai). Din punctul meu de vedere este corect sa trimita pe fiecare sa cerceteze. “A-i motiva pe oameni să ia pixul și hârtia pentru a continua asemenea cercetări înseamnă a le deturna atenția de la ceea ce este esențial înspre lucruri mărunte și nesemnificative.” (Imi suna putin a ortodoxie fraza aceasta). Tocmai “lucrurile “marunte si nesemnificative” au greutate in situatiile in care anumite aspecte sunt greu de inteles. Trimiterea la termenii grecesti si ebraici face parte din ‘descifrarea’ Bibliei. Personal cercetez traduceri in mai multe limbi, inclusiv Noul Testament in greaca. Faptul ca incheierea este facuta uneori cu o rugaciune in ebraica imi face mare placere (studiez aceasta limba de o vreme). Faptul ca are o prezenta si o infatisare placuta nu este in totalitate meritul dumnealui. Acest aspect este fara indoiala o calitate. Este un om cu competente in multe domenii, ceea ce ii usureaza analiza. Faptul ca stie sa transmita cu claritate mesajul este iarasi o calitate necesara in postmodernism cand capacitatea de filtrare si intelegere a informatie a devenit o problema. Daca are si defecte, merita sa ii fie trecute cu vederea.

    Like

  6. Draga Speranta,
    Lucrarea domnului Antonie este publica si ORICINE are dreptul de a o evalua. Inclusiv domnul Fat. Si pentru asta nu-i trebuie decit o singira autoritate: aceea a adevarului si a libertatii de opinie.
    Daca domnul Antonie se considera nedreptatit de cineva, poate interveni. Pe blogul domnului Fat, desigur. Ma tem insa ca e prea orgolios ca s-o faca.
    IN rest, daca dvs va este de folos ce face domnul Antonie, in ciuda indoielilor exxprimate, este problema dvs strict personala.

    Like

  7. Eu l-am descoperit recent pe fr Florin Antonie si il ascult cu placere. Nu vad sensul acestei abordări critice, acuzatoare în unele expuneri, pe un blog. Poate provoca prea multe confuzii. Poate fr Antonie sa își exercite dreptul la replică aici? Ce autoritate are dnul Făt sa il critice? (Intreb pt ca nu stiu cine este)
    Eu consider ca am de învățat din predicile dumnealui si am sa il ascult in continuare.
    Multă sănătate!

    Like

Leave a comment