Libertatea religioasa in Romania si UE

Conferinţa „Libertatea religioasă în Romania şi UE”

Bucureşti, 15 mai 2010

Institutul pentru Cercetări Politice, Universitatea Bucureşti

Această iniţiativă îşi propune să adune la aceeaşi masă, lideri politici şi religioşi dar şi reprezentanţi ai mediului academic şi ai organizaţiilor care se confruntă cu problematica libertăţii religioase, în vederea unui dialog asupra transformărilor şi provocărilor aduse conceptului de libertate religioasă în noul spaţiu european.

Relevanţa unei asemenea dezbateri este romanţată atât din punct de vedere naţional şi istoric, cât şi legitimată politic şi comunitar. Contextul istoric-naţional este definit de rememorarea experienţei traumatizante a societăţii româneşti din perioada comunistă dar şi de celebrarea a 20 de ani de libertate religioasă în România. În al doilea cadru, transformările politico-teologice contemporane din spaţiul european secular stârnesc tot mai explicit controverse şi predicţii asupra gravelor consecinţe a politicilor părtinitoare şi a agendei antisociale.

Actorii implicaţi în această dezbatere, vor încerca să identifice principalele abordări la nivel naţional şi european cât şi implicaţiile discursul politic orientat înspre relaţia dintre libertatea religioasă, de expresie şi de conştiinţă.

De asemenea, este de aşteptat ca invitaţii cât şi participanţii la dezbatere să contribuie la demersul de articulare a unui răspuns comprehensiv şi cât mai exhaustiv în raport cu dilemele şi provocările relaţiei individ – religie – biserică – stat şi a îngrădirii drepturilor şi libertăţilor religioase în Romania şi UE.

Astfel, discuţia porneşte de la câteva premise care au menirea de a focaliza analiza pe anumite realităţi particulare şi generale şi care contribuie esenţial la evaluarea realităţii politico-teologice şi la concluzia dezbaterii.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Libertatea religioasa in Romania si UE”

  1. In adevar un Credincios trebuie sa fie liber fata de multe lucruri printre care si propria “religie”.
    Atunci nu va mai depinde de sisteme si conjuncturi.Nu stiu daca noi suntem acum mai liberi decat fratii din China care mor pentru ca sunt crestini.

    Like

Leave a comment