Despre diaspora evanghelica romaneasca – 3

Câteva observaţii personale – continuare

5. Evanghelicul român din diaspora votează în principiu cu dreapta şi în particular cu republicanii. Ferească Dumnezeu să îndrăzneşti a sugera altceva. Republicanii sunt binele (aproape) absolut, în vreme ce nenorociţii de „liberali” de la Partidul Democrat sunt, dincolo de orice îndoială. răul absolut. Nu ştiu exact în baza căror criterii morale, susţinerea de către majoritatea democrată a libertăţii avorturilor este considerată mult mai imorală decât condamnarea de către neoconservatorii liberali a milioane de oameni la o viaţă de mizerie. Se pare că aceştia cred în viaţa de dinainte de naştere, dar nu şi în dreptul omului la o viaţă decentă după naştere. Este aici o făţărnicie implicită pe care, din pricina orbirii ideologice, cei mai mulţi dintre cei care votează automat cu republicanii nu sunt capabili s-o observe. În timpul ultimei mele călătorii în America, în preajma alegerilor prezidenţiale, am văzut familii de români aproape în pragul divorţului, pentru că unul dintre soţi a îndrăznit să opteze pentru Obama. Este suficient să „răsfoiţi” comentariile de pe acest blog ca să vă convingeţi că am dreptate. Desigur, faptul că românii au emigrat dintr-un spaţiu comunist sau postcomunist explică în mare măsură această demonizare a stângii, dar lipsa de nuanţare şi de reflectare în aceste chestiuni sunt întotdeauna periculoase, făcându-i pe aceştis să se lase anexaţi unor cauze care n-au nimic de-a face cu Evanghelia lui Isus Cristos.

6. Evanghelicul român din diaspora este în general sionist şi susţine fără limite şi discernământ regimul secular de la Ierusalim, indiferent de nedreptăţile şi atrocităţile săvârşite de acesta împotriva palestinienilor. Aceasta se datorează, cel puţin în parte, faptului că mulţi dintre liderii acestei comunităţi sunt dispensaţionalişti. De asemenea, canalele de televiziune creştine pe care le urmăresc, gen CBN şi Club 700, sunt toate dedicate trup şi suflet cauzei sioniste şi nu-şi fac nici un fel de scrupule din a aduna bani pentru tancuri şi muniţie, cu care Tsahalul israelian ucide nu numai „terorişti”, ci şi copii şi oameni nevinovaţi (trataţi cu cinism drept simple „victime colaterale” – desigur, dacă este vorba nu de nişte cantităţi neglijabile, precum palestinienii, ci de oameni cu adevărat importanţi, precum americanii şi israelienii, lucrurile se schimbă radical şi crima nu se mai justifică). Pentru romanii evanghelici din exil, Israelul, prin simplul fapt că este „poporul ales”, este în mod automat justificat în tot ce face, oricât de disproporţionat de violent ar acţiona acesta împotriva celor care luptă, cu disperare,  şi nu de puţine ori cu mijloace inacceptabile din punct de vedere al lumii civilizate, precum bombele sinucigaşe, împotriva ocupaţiei evreieşti a teritoriului palestinian. Este ca şi cum Dumnezeul Predicii de pe munte ar fi în război cu Dumnezeu Vechiului Testament. Asemenea considerente nu par însă a-i tulbure pe foştii noştri conaţionali. Ei au adoptat fără rezerve şi reflectare ideologia sionistă şi restul vine de la sine.

7. Deşi încremeniţi în timp, şi nostalgici după cele lăsate acasă, românii din diaspora păstrează legături culturale minime cu spaţiul românesc. Acest lucru se datorează nu numai înrădăcinării culturale reduse a evanghelicilor români în general, ci şi faptului că, odată ajunşi în occident, cei mai mulţi dintre ei se lasă înghiţiţi de modul de viaţă absolut inuman din noul spaţiu cultural în care se află. salariile mari, în raport cu restul lumii, se plătesc cu un preţ enorm: programe şi ritmuri de lucru demenţiale, vacanţe puţine şi scurte, asigurări medicale precare, etc. etc. Dacă adăugăm la aceasta încercarea, absolut nerealistă, de a realiza, mai ales în plan material – prin angajarea simultană în două sau mai multe slujbe, ceea ce occidentalii au acumulat într-o viaţă, sau chiar în mai multe generaţii, rezultatul este unul catastrofal pentru fiinţa socială a est-europeanului. Spre deosebire de occidental – fiinţă devenită în mod fundamental individualistă, după modernitate – românul are nevoie de relaţii şi de comunitate pentru a fi om întreg. Îndrăznesc să spun că acest mod de a fiinţa este, din  punct de vedere teologic, mult mai coerent cu viziunea creştină despre lume, în vreme ce proiectul occidental, deşi înrădăcinat iniţial în ceea ce Weber numea „etica protestantă”, a dus această angajare la extrem, rezultatul fiind dezumanizarea, transformarea omului din stăpân al creaţiei într-un simplu subansamblu al unui mecanism inanimat şi înrobitor.

8. Un fapt care a fost deja subliniat în unele comentarii, şi care are destule legături cu cele discutate mai sus este antiintelectualismul care domină mediul evanghelic în general (vezi cartea lui Mark Noll, The Scandal of the Evangelical Mind) şi pe cel al diasporei evanghelice în special. Este adevărat că nu mulţi dintre cei ce am emigrat sunt intelectuali şi oameni cu pregătire superioară. Aşa fiind, în general ei nu-şi încurajează copiii spre a face performanţă academică, ci spre obiective absolut pragmatice, precum succesul în afaceri, case, maşini şi alte asemenea. De aceea, prea puţini dintre cei emigraţi au avut cu adevărat succes în lumea intelectuală şi, atunci când acest lucru s-a întâmplat (din fericire sunt şi câteva asemenea cazuri), el s-a realizat nu încurajării primite de la conaţionali, ci mai degrabă în ciuda descurajărilor primite de la aceştia. Această atitudine este în contrast izbitor cu aceea a comunităţilor evreieşti şi asiatice din America, acestea susţinându-i în general cu mare dedicare pe cei capabili de performanţe. La fel ca şi în ţară, unde antiintelectualismul continuă să domine spaţiul cultural evanghelic, cei din diaspora care au optat pentru o carieră academică sunt adesea suspectaţi de elitism şi acuzaţi de mândrie deşartă. N-am înţeles niciodată de ce acestea ar fi mai de condamnat decât ignoranţa şi fudulia ieftină ridicate la rang de virtute în comunităţile noastre.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

31 thoughts on “Despre diaspora evanghelica romaneasca – 3”

  1. Chris Paul:
    “Chiar nu pot sa inteleg cu cred ei ca toti membrii acestui partid sunt crestini sau sustin valorile biblice si democratii in majoritea lor sustin valori nebiblice. Nu au si democratii crestini, stiam ca exista o ramura conservatoiare a Partidului Democrat (,,Blue Democrats”) , dece nu voteaza cu aceasta factiune?”

    Well, asi putea raspunde la aceasta intrebare by the following:
    ¤ multi Americani (natali sau emigranti ca si romanii) voteaza “party-line” (adica … bunici si parintii au fost totdeauna Democrati … de acea eu votez Democrat … spun unii)
    ¤ Republicanii nu sunt asa de homogenici cum sunt pictati:
    a) o grupa sunt Conservative Economici (“fiscal conservatives”)
    b) o alta grupa sunt aproape-Jingoistici/super-Patriotici (“neo-cons” sau “neo-conservatives”)
    c) o alta grupa … significanta … sunt moral/religious conservatives (the conservative Protestants and some latin-rite Catholics)
    Este ciudat caci in statul California in alegerile de stat, chiar 29% din homosexuali au votat pt. candidatii Republicani.

    La general Republicanii se declara “fiscal-conservative, social conservative”

    Dar exista in SUA si o mare grupa de MODERATES (care ori sunt Independenti declarati sau nu au nici o afiliare politica). Acestia sunt cei de mijloc si care fiecare candidat politic (mai ales cei nationali) incearca sa-i “duca cu zaharelul.”

    Sunt si Democrati conservati-moral (cum este Lieberman … un evreu de tipul ortodox) sau Democrati moderati … dar mai putini.

    Like

  2. Si, nimeni nu vorbeste despre Palestinienii Crestini … care sunt bagatzi in aceasi oala cu Pelestinienii Musulmani.

    NIMENI la CBN, or 700 Club, sau Thomas Road Baptist (frm. Jerry Falwell) vorbeste despre aceasta minoritate Crestina si care este persecutata si sufera supt ocupatia israelita.

    NIMENI nu vorbeste despre abuzurile impotriva Catolicilor, Protestantilor, si Ortodoxilor care le face guvernul Israelit cand revoca vize de studii, de stat, sau lucru … si limiteaza influenta Evangelicilor in mediul public din Israel.

    Like

  3. Intradevar, cum spune DanutM … exista pt. romanii (penti) din SUA … prin ITP (Institutul Teologic Penticostal) … INSTITUL EKKLESIA … poti afla mai multe info pe websitul lor

    http://www.biserici.ro/proiecte/ie/about.php

    Cat de serios este … nu stiu prea multe. Am un unchi care preda, si se pare ca cursurile sunt de weekend (ca la seral).

    Like

  4. Danut, cred ca la acest subt-subiect sant de parte lui Daniel. Stiu ca unii parinti emigrati in SUA l-au spus copiilor … ca daca vor sa aiba viata mai usoara (nu 2 lucruri de munca .. necalificata) sa invete bine si sa mearga la scoala. La fel si tinerii veniti din RO in SUA … ambitionati de posibilitatile oferite sau posibile au pus mare accent pe invatamant.

    La tema de statistica … nu stiu cum se plaseaza lucrurile … fiecare cum poate. Unii nu sunt capabili pt scoala … si se descurca cu “blue collar” jobs sau self-proprietar businesses.

    Like

  5. Chis Paul:
    In parte, raspunsul l-a dat DM: romanii evanghelici sunt de dreapta. Apoi romanii ortodoxi voteaza cu democratii datorita simpatiilor ce ni le-au creiat comunistii fata de democrati.
    Dar crestinii ev. nu-s chiar atit de lipsiti de minte cum se pare.
    La urma urmei, e greu sa gasesti un politician usa de biserica; el nu-i ales prezbiter ci parlamentar, etc.
    Tehnic nu poti vota cu o fractiune; doar daca esti in districtul lui. Dar Blue dog nu au cuvint in Congres. Pina la urma Obama a cuparat-o cu 300 milioane pe blue doaga care a votat cum a vrut el. Democratii i-au indepartat pe crestini de la baptistul Clinton incoace.
    Hai sa annalizam in fuga un an cu Omaba. Ne-am certat pe acest blog inainte daca-i crestinese sa votam cu el. A trecut un an! Concluzia?
    A adunat tote scursorile societatii americane punindu-i in functii inluente (tzari – care nu sunt sub controlul congresului). Pedofili sunt numuiti responsabili cu cu securitatea copiilor in scoala. Planned Parenthood a inlocuit Focus on the Familiy ca si consutant givernamental in probleme de familie. (mi-e rusine sa va spun ce casete dau astia in scoli pt a reduce teen-pregnancy). Au inghesuit legea hate crime (care baga la puscarie popii ce suduie homosexualii) in bugetul Pentagonului. De ce au ascuns-o acolo? Ca sa n-o poata respinge republicanii care nu-si pot peermmite sa nu voteze bugetul de aparare. Etc. (ministrul justitiei a recunoscut ca implicit legea da imunitate pedofililor, ei fiind o noua rasa).
    S-a spus pe acest blog, cintindu-se un autor crestin, ca avorturile au scazut sub Obama. Nu stiu de unde si-au luat statisticile. Exista un pastor NEGRU, care il acuza pe Obama public de genocid impotriva negrilor. Argument: numarul avorturilor printre negri a crescut vertiginos cu Obama. Si ceea ce nu vrea sa accepte DM si ceilalti (cu tot respectul meu) este ca ei fac intentionat asta. Stinga ar vrea sa contorleze populatia in zonele sarace pt a scadea volumul ajutorului finaciar (atit intern cit si international). Ca economist gasesc ca are o logica; dar ar fi si mai logic sa-i impuste pe saraci, daca asta-i problema.
    Nu mai am timpt si nu are rost: teoria chibritului inventata de Tony Campolo a fost o prostie inteligenta. Desi legalizam avorturile, ele vor scadea pt ca noi vom ajuta saracii si mamele vor renunta la avort de buna voie. Ca si cind pacat n-ar exista!
    Sunt buni republicanii? Nu, dar cine i-a pus pe democrati sa se faca virful de lance al celor mai dracesti idei, organizatii, si grupuri anticrestine din tara asta? Scrie undeva Scriptura sa ne facem rau intentionat? E destul sa va spun ca nici-odata Holywood-ul nu s-a implicat in halul acesta la alegera democratilor, precum in ultimuii 4 ani. Si daca dvs. gasiti ca moralitatea vine de la Holywood, atunci e pacat de timpul meu.
    V-am scris din si cu respect.

    Like

  6. Daca tot am pornit pe fagasul asta am sa continui daca tot m-ai provocat. E adevarat ca am estimat cand m-am referit la “sute”. Biserica in care am petrecut multa vreme este Betania in Los Angeles. Din curiozitate i-am numarat pe cei care au doctorate din copiii “fratilor”. Am inclus numai doctorate luate in State. Deocamdata am ajuns la 21 (intr-o biserica de 200). Nu sunt neaparat PhD. Mai sunt si MD, DDS, JD, DSc…. Toate sunt degree-uri cu 4 ani dupa bachelor’s. Ma gandesc ca prin celelalte 30-40 de biserici se vor mai gasi si alti. Doar o parere. SI dupa cum spune Danut nu trebuie sa ai doctorat ca sa fi om educat. N-am inclus nici un MBA si alte masteraturi al unora de la noi din biserica dintre care unii sunt rocket scientists si altele. Toti copii de emigranti. E adevarat totusi ca UNELE comunitati sunt diferite. De exemplu putini din copiii evanghelicilor din San Francisco se omoara cu scoala. Iar in Portland sunt multi educati. La cealalta biserica din Los Angeles (Brinzei) e mai saracie. Si uite asa e greu sa faci o regula. Asa se nasc “urban legends”. Ca si cea cu asiaticii care totii isi iau doctorate…..urban legend. Ei sunt in numar extrem de mare aici si bineinteles ca numarul de educati e si el mare. Indienii educati ca procentaj la toti indienii sunt foarte putini. SI adevarul e ca doar cei educati si cu posibilitati ajung la scolile de aici.

    Like

  7. Asa e, Israelienii comit abuzuri si sunt ocupanti. E insa un lucru ciudat in argumentatia celor care ne critica. Ni se tot da exemplul arabilor crestini dinWest Bank. In apelurile lor ei se refera doar la restrictiile impuse de sionisti. Atita doar ca populatia crestina a scazut brusc in aceste locuri de prin ’99 sau de cind s-a extins administratia palestiniana. Mai mult, inainte vreme crestinii mai ocupau posturi importante fiind respectati. Unde au disparut? Desigur fratii nostri arabi n-au curajul sa vorbeasca de persecutia din intern ca sa nu-i supere de musulmani. Dar noi? Preluam propaganda palestiniana de frica sa nu ne pacaleasca propoaganda sionista. In curind mai ramine doar ieslea si patriarhul crestini in Betleem. De vina e zidul si sistemul de vize discriminator evreiesc. Hmm!
    PS- si razboiul din Irac

    Like

  8. In acelasi timp si eu cred ca politizarea excesiva a crestinismului e gresita. E destul de ciudata aceasta iubire fara margini pt. Republicani a romanilor din America. Chiar nu pot sa inteleg cu cred ei ca toti membrii acestui partid sunt crestini sau sustin valorile biblice si democratii in majoritea lor sustin valori nebiblice. Nu au si democratii crestini, stiam ca exista o ramura conservatoiare a Partidului Democrat (,,Blue Democrats”) , dece nu voteaza cu aceasta factiune?
    Poate domnii din America , care comenteaza pe acest blog ma lamuresc?

    Like

  9. As dori sa fac unele completari la ce spuneti despre asezarile evreiesti din West Bank. E adevarat ca exista si zone ,,ocupate” abuziv de evrei , ma refer la noile colonii construite fara autorizatie si fara ca terenurile sa fii fost cumparate de la arabi. Dar sunt si colonii construite pe pamant cumparat de la arabi , sau pe terenuri care au apartinut in trecut statului Iordanian sau Britanic si nu oamenilor de rand, si mai exista localitatile evreiesti construite pe vremea Imperiului Otoman de primii evrei care au revenit in Tara promisa. Conducatorii palestinieni si unii politicieni din Vest ar vrea ca toate aceste colonii sa fii desfiintate , si nu doar cele cu adevarat abuzive . Nu mi se pare OK acest lucru. Desi si eu sunt de acord ca mai multa mila si un comportanment mai decent fata de arabi nu ar strica guvernului Israelian . Multor evanghelici , chiar si romani , le lipseste discernamantul in privinta Israelului , de aceea nu vad si lucrurile rele facute de acest stat, ca de exemplu neprotejarea evreilor mesianici de atacurile fanaticilor religiosi evrei(cei care sunt si la originea abuzurilor impotriva arabilor in West bank).
    Sunt de acord ca guvernul de la Ierusalim manipuleaza pe evanghelici pt. a–i face sa le slujeasca interesele politice , dar si Autoritatea Nationala Palestiniana face la fel . Primii se adreseaza evanghelicilor conservatori si ceilalti celor liberali. Nu cred ca din acest punct de vedere Israelul e mai condamnabil. Sigur biblic nu e bine ce fac , dar daca e sa aratam cu degetul e bine sa aratam ambele tabere nu doar una .

    Like

  10. Daniel Buda:
    Sper sa nu exagerezi cu sutele. Oricum, daca doar in trupa ta sunt 5 doctori e mare lucru; ar trebui sa-i scadem pe cei ce le-au luat locuind in Romania chiar daca erau luate in strainezia altfel ii numaram de 2 ori.
    Numai bine!

    Like

  11. Apreciez discutia si sunt de acord cu multe din punctele indicate. Timpul nu imi permite sa ma pronunt cu privire la argumentele aduse. Doar la capitolul educatie as vrea sa mentionez ca parerea cu privire la “performanta academica” este complet eronata. Nu intentionez sa produc o lista a romanilor cu doctorate dar stiu sigur ca as putea da usor o lista de sute dintre evanghelicii romani. Sambata jucam tenis cu cinci din rudele si prietenii mei. Toti aveau doctorate si in nici un caz nu suntem o elita a comunitatii. Mi se pare mai degraba o regula decit o exceptie.

    Like

  12. Exista, la penti, o extensie a ITP de la Bucuresti, dar nu stiu cit de serioasa este din punct de vedere academic.
    NU cred ca solutia este crearea de scoli romanesti de teologie. E plina America de scoli teologice serioase, ca si de scoli proaste sau de scoli blatantly liberal. Se gasesc de toate, pentru toate gusturile.

    Like

  13. Stiu, Daniel, ca nu e simplu deloc. Si, evident, nu despre oameni ca tine, care vor sa-si ajute copiii sa faca performanta, vorbesc eu, ci despre cei care pot, dar isi descurajeaza copiii sa faca asta.
    Deciziile de acest gen nu sunt simple niciodata. Dar si aici lucrurile se indreapta in aceeasi directie. De aceea am decis, cu ani in urma, sa fac asigurari de educatie pentru toti cei conci nepoti ai nostri, pentru ca atunci cind vor ajunge la virsta universitatii, sa poata face ceea ce vor dori.
    Ma rog sa va dea Dumnezeu intelepciune si mai ales sa nu taiati aripile fetei.

    Like

  14. Desigur, stiam ca asa va fi, dar nu puteam trece cu vederea un asemenea subiect, care este pentru mine un test al moralitatii crestine fundamentale. SMN este un instrument sionist de propaganda, asa cum sunt si multele excursii in Israel organizate cu sprijinul ministerului israelian al propagandei. In asemenea evenimente turistice, vizitatorii nu an ocazia de a se intilni cu vreun palestinian, ca sa vada cu adevarat ce se intinpla acolo. Este vorba de slaparea creierelor, in forma cea mai pura, si mult mai perfectionata decit am cunoscut noi in comunism. Evreii, cu tenacitatea lor, nu se joaca cu astfel de lucruri si au adus metoda la culmi de perfectiune nemaintilnite. Dumnezeu sa-l binecuvinteze cu credinta, caci, dupa trup, sunt poporul lui Avraam, ca si noi, in Cristos.

    Like

  15. Cand am citit punctul 6, mi-am dat seama ca va zgandari orgolii si va arunca in aer preconceptii. Asa cum vad eu, sionismul evanghelic este o idee “take it or leave it”, fie Israelul este sustinut sus si tare indiferent de greselile sale fie exista o ignoranta totala fata de subiect. Foarte putini se angajeaza intr-o judecata obiectiva si pertinenta a statului politic si religios actual al Israelului. Revistele editate de SMN promoveaza aceste idei.

    Like

  16. Scola este foarte costistoare.Fiica mea a absolvit universitatea si am avut norocul(binecuvantarea sa invete bine si sa obtina bursa 100%. Acum se gandeste sa fac masteratul dar ne costa o suma pe care ne gandim daca merita s-o platim, avand perspectiva unui loc de munca in viitor si daca aceasta produce o imbunatatire in viata ei.

    Like

  17. Haideti sa clarificam citeva lucruri.
    1. cred in dreptul evreilor de a avea o tara proprie si cel mai potrivit loc este Israelul, de unde au fost im[rasriati in anul 70.
    2. cred ca prezenta israeliaana si asezarile evreiesti din West Bank sunt ocupatie, in sensul clasic si opresiv al acestui termen; solutia este iesirea completa din West Bank si crearea a doua state; daca nu vor face asta, cu timpul evreii vor fi coplesiti numeric de palestinienii din Israelul insusi si atunci dictatura va fi sungura solutie pentru pastrarea statului etnic actual
    3. nu am facut nici o comparatie intre diapoza si Romania in acest text; situatia invatamintului, mai ales a celui superior, in Romania, este absolut tragica
    4. in ce priveste backgroundul tocmai asta spuneam, din parinti antiintelectuali, ies copii la fel, in afara de cazul in care se razvratesc si le vine mintea la cap
    5. doctoratul a fost un simplu exemplu; puteam da multe altele; stiu ca exista exceptii si romani care fac performanta in America; pe unii ii cunosc personal si ii admir, dar citi sunt ei procentual si cum sunmt priviti de restul diaporei? despre asta vorbesc eu aici
    Ma tem ca, in ciuda intentiilor dvs. de fapt suntem mult mai de acird decit v-ar placea sa recunoasteti.

    Like

  18. Foarte utila analiza dvs., multumesc. Poate gasiti timp pentru a traduce cate ceva din ultimele carti ale lui Frank Schaeffer. Cred ca si-ar iesi din pepeni multi…

    Like

  19. – sa inteleg ca dvs considerati existenta statului Israel cu statut de ‘ocupant’?

    – ‘doctorandul’ roman este o specie foarte interesanta, cunosc multi ‘doctoranzi’ romani (din Romania) care si-au luat doctoratul pe ‘relatii’ si au valoare academica 0 (zero). Cred ca daca o sa comparati performantele academice ale romanilor plecati cu cele ale romanilor de acasa o sa vedeti cam aceleasi rezultate.
    Cand judecati evolutia academica trebuie sa luati insa in seama si backgroundul celor care au plecat. Daca o familie care inca din Romania nu punea pret pe partea academica ajunge in America, probabil ca nu va evolua in directia respectiva.

    – in plus, concurenta la scolile bune (nu ma refer doar la scolile de elita) e mult mai mare ca la scolile Romane.

    Cel mai important lucru din discutie cred ca este criteriul pe care l-ati pus pentru evaluarea academica: ‘doctoratul’. Nu cred ca e unul tocmai potrivit. In America societatea nu pune un pret mare pe doctoratul sec care nu are valoare practica. Vorbind de liste, pot sa va spun ca am vazut destui romani ca varfuri in companii serioase, si catedre universitare.

    Like

  20. Si cine anume ar face aceasta comanda politica, domnul meu (sau poate ca e vorba de o doamna)? Este un lucru sa ma acuzati, asa cum si faceti ca sunt ‘alienat’. E dreptul dvs. sa sustineti ideologia sionista, si al meu s-o dezavuez. Dar sa-mi faceti proces din intentie (un soi de ‘hate crime’), fara argumente, este pervers si nelegitim pentru cineva care se pretinde crestin. ca dvs. Dar, dupa ce sustineti uciderea de prunci palestinieni nevinovati, asta este o nimica toata. Asa ca ma simt onorat.
    Si, in final, daca ati fi mai atent, ati observa ca nu sunt un sutinator al avorturilor, ci un promotor al vietii. Dar, repet, un om ca dvs.,care de dragul salvarii unor vieti potentiale, este un sustinator al razboaielor care omoara oameni deja nascuti, nu poate opera cu asemenea distinctii. Ideologiile orbesc. Intotdeauna. Fara exceptie.

    Like

  21. O noua comanda politica de demonizare a diasporei , D-le Manastireanu? Ce stiti dumneavoastra despre sionism suna a propaganda palestiniana livrata la Tel Aviv via Iasi. Europa si chiar numai Romania ucide mai multi copii nenascuti decit rachetele din Gaza. Cu ce balanta etica ne vom scuza la judecata pentru scuzarea uciderii nenascutilor din moment ce va plac atit de mult dilemele etice ca joc de-a incuietoarea? Urmaresc atent alienarea Domniei voastre de-a lungul prefacerilor ultimilor ani si sunt uimit. Parca nu mai sunteti dumneavoastra D-le Manastireanu.

    Like

  22. N-am ‘locuit’ niciodata in America, dar, puse cap la cap, perioadele cit am fost acolo, in cele aproape zece calatorii, cumuleaza mai mult de un an. Desigur, nu pretind ca sunt expert si stiu bine ca una este sa calatoresti si alta sa stai acolo. Dar, in acelasi timp, aceasta nu inseamna ca nu pot emite judecati. Cit de corecte sunt acestea, asta este, desigur, de discutat. Ceea ce si facem. Nu-i asa?
    Cred ca ar trebui sa va dati busola la reparat. Din saracie se moare. Iar bombele neoconservatorilor omoara, la propriu si direct mii de oameni peste tot in lume, in numele apararii ‘modului de viata american’ (a propos, n-am citit nicaieri in Biblie dest]pre asta; poate o fi in Biblia dvs.).
    Nu, nu am vorbit numai de victimele Israelului, ci si de nelegitimitatea si inumanitatea bombelor umane. Dar acolo este clar ca agresorul (si ocupantul) este Israelul. nu palestinienii. Cu vi s-ar fi parut daca in timpul celui de al doilea razboi mondial am fi criticat inumanitatea complotului impotriva lui Hitler la care a participat Bonhoeffer si am fi trecut cu tacerea lagarele de concentrare. Stiu ca cei de dreapta nu prea iubesc dilemele etice, caci pentru ei, in mod naiv, realitatea este simpla si structurata, dar poate nu strica sa incerc a va face sa ginditi putin. Stiu ca doare, dar nu strica.
    Subiectul meu din aceste texte il reprezinta patologiile diaporei. Despre patologiile evanghelicilor de la noi vorbesc tot timpul (si, desigur, tot degeaba).
    In legatura cu performantele academice ale emigratiei evanghelice romanesti, desigur, nu pretind ca detin date statistice (nici nu cred ca acestea exista, caci nu intereseza pe nimeni asemenea lucruri ‘lumesti’). Sunt gata insa sa fiu convins. Ma multumesc sa-mi dati.\, de exemplu, o lista cu 100 de detinatori romani de doctorate din emigratia evanghelica romaneasca. Sau cer prea mult? Atunci 50. Sau mai negociem, ca la Avraam? Sa fim seriosi, domnul meu.
    Vorba romanului, ‘scoafa-i moarta-n papusoi’ si dvs. stiti foarte bine lucrul acesta. Nu va mai ascundeti dupa deget, ca nu suntem copii.

    Like

  23. – cat timp ati stat in America?

    – 5: busola mea morala imi spune clar ca avortul e mult mai grav … viata de mizerie e discutabila.

    – in ce priveste punctul 6 si dumneata esti partinitor, vorbesti numai de victimele cauzate de israel.

    – ar fi interesant sa faceti o comparatie cu evanghelicii din Romania.

    “în general ei nu-şi încurajează copiii spre a face performanţă academică”
    – aici ma gandesc ca va bazati pe o statistica a cunostiintelor dvstra?

    Like

Leave a comment