“Cazul” Alin Cristea – 1

 Alin Cristea

Despre barbatie si lasitate intre evanghelici

Numele lui Alin Cristea a circulat mult in ultima vreme, in diverse moduri, pe tastele bloggerilor evanghelici romani.

Unii, probabil nu prea multi, dar nici putini, il apreciaza fara reserve. Altii, destui, dimpotriva, se simt amenintati si deranjati de el, contestindu-l in mod radical. Cei mai multi asista tacuti, fara nici un fel de reactie, la asaltul lansat nu demult impotriva lui de doamna Rodica Botan si de pastorul Doru (Ted) Pope, intre altii, ca si cind acesta ar fi un lucru absolut normal, cind de fapt nu este nicidecum asa, ceea ce voi incerca sa dovedesc prin acest text. Cei doi il considera pe domnul Alin Cristea pur si simplu periculos pentru blogosfera evanghelica si ar dori sa-l reduca la tacere.

Sunt absolute exceptii cei care, precum Marius Cruceru, indraznesc sa-l confrunte frontal pe cel criticat, si acestora Alin nu le face nicicum lupta usoara. Confruntarile dintre cel “patratos” si cel “rotund” au facut adeseoi deliciul blogosferei evanghelice, atunci cind nu ne-au enervat sau exasperat. Caci amindoi au acel caragialesc “simt mostruos” al hiperbolei si al reactiei exagerate, precum si un soi de spirit donquijotesc al confruntarii duse (adeseori in mod absolut inutil) pina in “pinzele albe”. De aceea, amindorura li s-ar potrivi foarte bine titlul “bataiosul”: aem deci, din cind in cind pe “bataiosul patratos” in coltul rosu si pe “bataiosul rotunjos” in coltul albastru, sau invers.

Este destul de evident, pentru toti cei care privesc din afara, ca cei doi nu se prea simpatizeaza, dar, dincolo de loviturile adesea nemiloase pe care si le aplica, exista la amindoi, in aceasta stranie relatie simbiotica, o anume doza de cavalerism, ceea ce nu se poate spune, nicidecum, despre atacurile celor mantionati mai sus asupra lui Alin Cristea.

Marius i se adreseaza “lui” Alin, direct, barbateste,  asa cum este corect intr-o lupta de idei sau intr-o confruntare personala. Ted si Rodica, dimpotriva, vorbesc “despre” Alin, ca si cind acesta ar fi spurcat si nevrednic de mareata lor atentie, desi, in mod paradixal, criticindu-l, fac tocmai opusul a aceea ce intentioneaza. Acesta este, dupa parerea mea, un mod las, necinstiti si profund necrestin de a transa o disputa cu oricini si mai ales cu un crestin.

Desigur, Alin Cristea nu este deloc un tip comod, asa cum trebuie sa recunosc, nu sunt nici eu, ori Marius Cruceru. Ba chiar, as putea adauga, acesta este pentru fiecare dintre noi nu atit un dat al sortii, cit o optiune personala, deliberata, al carei pret am decis sa ni-l asumam in cunostinta de cauza. Iar daca, asa fiind, noi suntem cei totalmente raspunsatori de ceea ce spunem sau facem, felul in care ceilalti reactioneaza la vorbele ori actiunile noastre este in cea mai mare masura responsabilitatea lor. Un crestin matur (caci asta pretindem cu totii ca suntem) nu poate da in mod legitim vina pe Alin (ori pe Danut sau Marius) pentru reactiile sale subcrestine.

Va indemn deci sa ne uitam cu totii, inclusiv eu, Alin sau Marius, si cu atit mai mult Ted si Rodica, in propria ogradam inainte de a incerca sa facem curatenie in bataturile altora.

VA URMA

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

24 thoughts on ““Cazul” Alin Cristea – 1”

  1. “Hristos s-a nascut” si “La multi ani”
    Doresc sa va binecuvinteze Dumnezeu
    in continuare,in ceia ce va este incredintat .
    Ma bucur de faptul ca exista cineva, [D.M ]care stie cum sa le traga presul de sub piceoare celor care chiar au nevoie de asa ceva.

    Like

  2. Nimanui nu ne place sa fim loviti, nici macar cu motiv, dara-mi-te fara. Dar asa nu scuza faptul ca in loc sa intoarcem obrazul, lovim cu pumnul.
    Si daca ati avea ceva cu mine, in defeninit este dreptul dvs sau al oricui intra pe acest blog. Unora le stau ca sarea in ochi. Si uneori sar calul, asa incit ii invit sa revina la normal, sau sa plece. Asa mi se pare corect.
    In final, cred ca toti dorim sa fim gasiti bine la capitolul “iubire de frati”. Numai ca uneori avem o impresie cam siropoasa despre aceasta virtute. Vorbele aspre, spune cind trebuie, sau acea severe mercy, de care se vorbeste uneori sunt si ele aspecte ale iubirii de frati, chiar daca mai greu de purtat.

    Like

  3. Nu imi este greu sa recunosc ca am sarit calul .Sant foarte sensibila la atac si nu imi place cand cineva lovesti fara motiv. Problema e ca santem toti muscati de acelasi sarpe,iar vindecarea nu vine tinandu-l intre noi . Nu am nimic cu dumneavostra va apreciez sinceritatea ,apelez la intelegere si la iubirea de frati!

    Like

  4. Pentru afirmatia lui Alexandru, cum ca Alin Cristea nu i-a trimis cartile: Alex, ne cunoastem de mult timp ca sa trecem de prezentari. Tot ceea ce am castigat eu la concursurile lui Alin Cristea am primit acasa (nu cine stie ce, dar m-am bucurat). Si stateam si ma gandeam ca la cata treaba are, si la cate are pe cap isi face timp sa rezolve orice nimic din asta pueril.
    Te rog frumos, daca vrei poti vorbi personal cu el. Din pacate ceea ce ai scris mai sus se cheama atac la persoana. Apelez la intelegerea ta si la iubirea de frati!
    Frate Manastireanu, tineti-o tot asa. Aveti multe de facut si ma rog sa va dea Domnul putere!

    Like

  5. Stimata doamna,
    Nu este logica din partea nimanui. Nici a lui Alin, nici a mea, si, nici a dvs.
    Iar a va scuza pacaut cu pacatele altuia este nedemn.
    Nu ar fi mai cinstit si corect sa recunoasteti sa ati sarit calul? Macar putin. Ce ziceti? Doare tare?
    Iar daca doare pentru un nimica, cum ziceti, ce da nu-l doara pe Alin, care a facut mai multe rele. Nu-i asa?
    In ce-i priveste pe prietenii, cei de odinioara, care sunt si cei de acum, nu uitati ca ‘ranile facute de prieteni sunt dulci’. Lasatine sa ne rezolvam singuri problemele, ca suntem baieti mari.

    Like

  6. Domnule Danut dece ar fi logica din partea lui Alin si nu logica si din partea celor care sant muscati de Alin sa se apere!
    Imi pare rau de dumneavostra ca acceptati gunoaiele lui Alin si va faceti dusmani cu fratii pe care adinioara ii aveti prieteni .

    Like

  7. Daca Alin v-a interzis sa comunicati pe blog dupa ce l-ati mustrat, atunci cred ca mustrarea publica este legitica, conform Scripturii.
    Dvs insa ati facut mai mult decit atita. Ati lansat un atac public la adresa lui, ceea ce iese din spiritul si litera textului la care fac referinta. Nu credeti?

    Like

  8. Dar dvs., domnule John, puteti sa va temperati.
    Aveti un avint care va aduce la granita calomniei, daca nu cumva ati depasit-o deja.
    Va rog sa va veniti in simtiri. In cele bune, caci altfel sfirtsiti la spam.

    Like

  9. Ati incercat reodata sa comunicati direct cu Alin

    Da am incercat , i-am spus ca nu e frumos din partea lui vocabularul pe care il foloseste .
    Ca atare mi-a interzis sa mai comunic pe blog

    Va intorc deci intrebarea: Chiar v-ati pierdut bunul simt crestin?

    Nu mi-am pierdut bunul simt crestin domnule ,voi v-ati pierdut care -l luati in brate pe unul ca Alin ,pot fi mama voastra se merita respect ,nu am intilnit in viata mea asemenea crestinii si mai vorbiti de lucruri bune comunitati evanghelice,eu una nu as vrea sa fac parte de aceesta comunitate evanghelica .E mare rusine cum au ajuns pocaitii. Ne e rusine cu asa oameni .

    Like

  10. orice s-ar spune acest “om”, Alin Cristea este un unicat, cu cele 50 de blogguri poate inta in cartea recordurilor, problema este ca lumea nu prea comenteaza pe blogurile lui, sau mai bine zis nu este lasata sa faca acest lucru. in plus, faptul ca el scuipa pe toti este de-a dreptul jenant. a ajuns sa sara la gatul fostului sau coleg de grupa, care in prezent este pastor la biserica pe care Alin o frecventeaza, un om dedicat cu adevarat lui Dumnezeu si care cred ca nu are nici o vina in ce priveste situatia membrala a lui Alin. parerea mea este ca Alin isi permite cam multe comentarii la adresa altora, iar cand el este luat in vizor trece pe artileria grea, nu de putine ori depasind masura. ma indoiesc ca este cineva capabil sa il tempereze. pacat ca talentul care il are este canalizat intr-o directie nu tocmai potrivita. respecte pentru cei care-l suporta si felicitari pentru cei care au curajul sa-l confrunte, in rest Domnul cu mila!

    Like

  11. Redau fara permisiunea lui Alin Cristea o particica dintr-o conversatie avuta cu el pe messenger. Am citit şi eu unele “conflicte” şi dupa parerea mea se pare ca unele sunt asemenea medicamentelor, rele la gust însă benefice daca nu imperios necesare pentru vindecarea sau imbunatatirea dialogului evanghelic. Multi ca mine, citesc si tac; sa fie lasitate? sa fie frica? Altii ca Alin (şi doar el) scriu.
    “…
    Alin Cristea: lucrez cum pot
    Alin Cristea (9/8/2009): V. m-a ajutat mult
    Alin Cristea : ca a avut rabdare cu mine
    rubensitto : “nu cei iuti alearga” da n/ar fi rau sa avem si deaia
    Alin Cristea : eu mai putina cu el
    rubensitto : eu inca n am avut trante cu tine
    rubensitto : da mie frica de pe acuma
    rubensitto : 🙂
    Alin Cristea : 🙂
    Alin Cristea : lasa ca nu ma iau la trinta cu toti
    Alin Cristea : doar cu citiva
    Alin Cristea: 🙂
    Alin Cristea : si daca e miza
    Alin Cristea : altfel…”

    Like

  12. Frate draga, cu o gura […] ca lui Alin cum poate cum face lucruri bune pentru comunitatea evanghelica romana , chiar v-ati pierdut bunul simt crestin?
    ___________

    Stimata doamna,
    Va rog mai intii sa va masurati cuvintele, asa cum se cuvine unei femei crestine. Ati incercat reodata sa comunicati direct cu Alin pe aceasta tema?
    Si, apropos, pentru ca sunteti atit de sensibila la “guri”, nu v-a deranjat niciodata limbajul de canal al celui ce-si zice Vindecatorul? Sau lui ii permiteti, caci, probabil, este de acord cu opiniile dvs., iar lui Alin nu, pentru ca gindeste altfel.
    Va intorc deci intrebarea: Chiar v-ati pierdut bunul simt crestin?

    Like

  13. Alin face o treaba extraordinara cu proiectul lui : ,,Romania Evanghelica” , si ar trebuii apreciat mai mult. Pacat ca unii ii vad doar defectele nu si lucrurile bune pe care le face pentru comunitatea evanghelica romana.

    Like

Leave a comment