Zvonuri false despre misionari rapiti in Afghanistan

Sursa: AICI

Am  primit astăzi un email panicat, care ne anunţa să ne rugăm pentru 22 de misionari care ar fi fost răpiţi în Afghanistan şi urmau să fie executaţi astăzi.

De asemenea, fiica mea m-a sunat tot astăzi, speriantă de un telefon primit de la o rudă, care la rîndul ei fusese anunţată prin SMS cu privire  la acest presupus incident.

De aceea, vreau să vă spun de aici, din Herat, Afghanistan, că acesta este un zvon absolut fals (dacă s-ar fi întâmplat aşa ceva, noi am fi fost primii care să afle asta). Mai mult decât atât însă,  răspândirea lui ar putea avea consecinţe negative nebănuite pentru cei care lucrează aici.

În realitate este vorba de ceva ce s-a ântâmplat în 2007, când  22 de coreeni, aflaţi în Afghanistan sub falsa motivaţie a unor activităţi umanitare au încercat de fapt să facă în mod agresiv şi iresponsabil activităţi misionare. Nu este deci deloc de mirare ceea ce s-a întâmplat.  Numai nişte fanatici ignoranţi şi iresponsabili au putut trimite copiii aştia aici, la moarte sigură, într-un asemenea periculos context (dar despre asta vă voi spune mai multe în curând).

Aş dori acum să-i rog insistent pe cari care răspândesc în mod iresponsabil asemenea zvonuri, fie din ignoranţă, fie dintr-un spirit stupid de glumă, să se gândească bine dacă doresc cumva să aibe ceva victime pe conştiinţă. Mă tem că dacă mâine se va întâmpla ceva aici ca urmare a acestei idioţii, aceia care au pornit zvonul nu-şi vor ierta niciodată prostia vinovată.

Fraţilor, nu vă jucaţi cu asemenea lucruri. Şi mai citiţi ziarele vă rog, măcar din când în când.  Asta vă va face vouă bine la minte şi la suflet, iar noua ne-ar putea proteja viata. Vă rog să nu vă jucaţi cu focul. Aici este vorba de lucruri mult prea serioase ca să putem glumi cu ele.

Cred că am spus destul. Dar tot aş vrea să-i dau o bătaie bună celui care  a lansat prostia asta. În cazul acesta bătaia ar fi sigur ruptă din rai.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

76 thoughts on “Zvonuri false despre misionari rapiti in Afghanistan”

  1. Domnul meu,
    Ce elegant ocoliti problema esentiala: Ura si violenta fata de cei de alte confesiuni a coreligionarilor dvs. Sa vprbim intii despre asta si ajungem apoi si la alte, presupuse, intolerante.
    Sofistica dvs subtirica nu poate eluda esenta – intoenta ortodocsilor romani fata de cei care cred altfel. Din pacate pentru dvs.

    Like

  2. “Şi, nu uitaţi, nici ortodoxia nu s-a născut aici, chiar dacă a apărut mai devreme puţin decât evanghelismul. Noi însă nu vă spunem să vă duceţi în Bizanţ, de unde aţi venit. Din bun simţ, desigu.
    Şi, nu uitaţi, suntem în Europa, nu într-o junglă pravoslavnică.”

    Din tonul dumneavoastră se simte intoleranţa, chiar dacă mascată sub forma unui răspuns atent conceput. Înainte de toate cred că nu ar strica să luaţi câteva lecţii de istorie, atât bisericească cât mai ales socială. În care Bizanţ să mergem? Oare Bizanţul nu este parte a imperiului roman? Oare Europa de azi nu e clădită pe baza latinităţii şi a elinismului? Cum oare ortodoxia a apărut cu “puţin” înaintea evanghelismului? Când a avut loc reforma în occident? Acestea sunt doar câteva întrebări de bun simţ pe care orice om aflat în căutarea Adevărului, ca Persoană nu ca idee, ar trebuii să şi le pună cu sinceritate.
    Pe de altă parte Hristos se roagă pentru unitatea Bisericii, iar ortodocşii şi romano-catolicii ca cei ce au sădit primii cuvântul lui Dumnezeu în Europa şi nu numai merită macar puţin mai multă consideraţie, cam aceeaşi consideraţie pe care o merită părinţii şi bunicii noştrii.

    Like

  3. Nu manipularea ma deranjeaza pe mine. Din astea avem cit frunza si iarba. Iar asta este una de o banalitate strigatoare la cer.
    Scandaloasa este credulitatea incredibila a pocaitilor. Carenta de inteligenta a celor care cad prada acestor stupiditati este incredibila si isi merita soarta.
    Vorba ceia, ‘rau e sa fii prost!’ Cu raspunsul, ‘mie-mi spui?’.
    O simpla cautare pe internet ar fi rezolvat problema. Dar de ce sa gindeasca si sa se oboseasca. Daca ii doare capul? In caz ca au asa ceva in dotare. 😦

    Like

  4. @ All, Danut Manastireanu.

    Pentru corecta informare, va redau mai jos textul ce a circulat sub forma de SMS zilele acestea in Pitesti, printre crestinii evanghelici:

    ,,Rugati va…22 d familii crestine misionare vor fi executate d islamii din Afganistan. Te rog trimite acest mesaj cat d repede poti ca mai multi sa se roage pt ei. DOMNUL SA VA RASPLATEASCA !”.

    Am redat textul intocmai cum l-am primit prin SMS. Ulterior, am sunat la telefon pe fratele care mi l-a trimis si cand l-am intrebat cu privire la provenienta mesajului, mi-a raspuns ca asa l-a primit si el de la un alt frate si l-a ,,trimis” mai departe.

    Este din ce in ce mai evident ca este vorba de o forma de manipulare, probabil concertata.

    Like

  5. Vai, mare e pretul prostiei omenesti, inclusiv al celei posedate de crestini.
    Cred ca cei de la companiile de telefoane se bucura iar cei care au lansat zvonul calculeaza coeficientul de prostie la mia de evanghelici naivi.
    Ar trebui sa ne fe rusine.

    Like

  6. @ Danut Manastireanu.

    Acest mesaj a reaparut acum in Pitesti si circula cu viteza sms-ului de la si catre telefoanele pocaitilor.
    Eu personal l-am primit de vineri si am cautat pe internet, dar nu am gasit nimic care sa sprijineasca aceasta ,,stire”, am intrebat si pe altii, am vorbit la telefon cu diverse persoane din zona, dar si din alte zone ale Romaniei si nu numai, insa nimeni nu mi-a dat vreo confirmare, sau, dupa caz, vreo infirmare.
    Iar astazi, la Biserica Elim din Pitesti s-a propus sa ne rugam pentru asa ceva, la sfarsitul slujbei.

    Like

  7. Daniel,
    Ai dreptae. Si eu vreau sa pun pnct acestui subiect. Voi incerca zilele astea sa trag citeva concluzii si gata.

    Like

  8. Draga Vasile,
    Ai mare dreptate. Acesta a fost pentru mine un aspect secundar pina acum, dar voi incerca sa pun ordine si la acest capitol. Am vazut articolul tau, pe care il recomand si altorat, ca pe o incercare justificata de a pune ordine etica in acest domeniu.
    Cu pretuire,
    Danut

    Like

  9. Domnule Teologeanu,

    Va multumesc pentru afirmatia Dumneavoastra, nu cred ca isi avea locul in cadrul acestui post despre cei 22 de misionari in Afganistan. As fi apreciat observatia facuta la adresa mea direct pe e-mail-ul meu, asa cum banuiesc ca este moral. La fel va doresc, o saptamana binecuvantata

    Like

  10. Draga Domnule Manastireanu,

    se pare ca am fost gresit inteleasa. Nu caut pricina de cearta, oricum, pe mine ma interesa poza, doar atat. Va multumesc pentru informatie, o saptamana binecuvantata va doresc.
    ___________

    Sper ca ati inteles acum ca fotografia nu apartine site-ului citat de dvs.

    Like

  11. si eu am primit SMS cu “misionarii ce urmeaza sa fie executati”. cum l-am primit am intrat pe net si am cautat, dar era vb de un episod din 2007. i-am trimis mesaj inapoi la prietenul meu si i-am xplicat despre ce e vb. putina informare nu strica, fie ea si de pe net. Dl sa fie cu voi si multa pace si bucurie celor care slujesc in Afganistan! Dl lsus sa va aiba in paza Lui!

    Like

  12. Eu cred ca orice batalie are si un final. Oameni buni, care perindati aceste pagini de blog, eu va sugerez ca inainte de a posta un comentariu la adresa cuvintelor deslusitoare a mesajului cu “cei 22”, sa cititi mai intai articolul apoi toate comentariile, pentru ca sunt sigur ca acolo ve-ti gasi multe raspunsuri la multe intrebari si apoi, daca inca mai aveti neclaritati, sa incepeti sa comentati si chiar sa aruncati cu tot felul de gunoaie.

    De ce zic asta? Dupa ce s-a scris si despre rugaciune pentru afganistani, despre ce a insemnat acest mesaj despre “cei 22”, inca observ ca apar oameni care inca sustin ca rugaciunea pentru “cei 22” nu a fost rea si asa mai departe…ceea ce eu cred ca deja de goana dupa afirmare si trafic.

    Nu vreau sa fiu dur cu nimeni ca nu-mi sta in caracter dar citind comentariu de comentariu observ tot felul de reactii si imi dau seama ca unii chiar nu citesc comentariile de mai sus care aduc lumina pentr multe dileme si intrebari.

    Domnul Isus ne iubeste pe toti la fel, are pentru toti aceeasi masura de dragoste revarsata in noi asa ca suntem datori, daca nu, obligati sa dam cu aceeasi masura, din dragoste si sa nu mai cautam cearta cu lumanarea.

    Deci orice batalie are si un final!!!

    Ma rog Domnului ca El sa ne umple de Duhul Sfant si de calauzirea Lui. Fiti binecuvantati.

    Like

  13. Legat de precizarea surselor pentru imagini, cred ca daca veti face acest lucru, pe langa ca veti “da fotografului (sau detinatorului dreptului de autor) ce-i al fotografului veti incuraja si pe alti blogari (prin puterea exemplului) sa precizeze sursa imaginilor pe care le pun pe bloguri. Pe bloguri, ca si in presa uneori, multi uita, cel mai adesea din nestiinta, sa precizeze sursele.

    Pentru cei interesati de detalii in ce priveste folosirea imaginilor am scris un capitol de epistola pe tema asta.

    Like

  14. nush ce sa zik sau ce sa cred, dar a stat cineva sa ii numere pe acesti 22? eu vad doar 19.
    totusi daca ar fi adevarat sau nu, nu ar fo corect si moral sa ne rugam ptr niste frati aflati in suferinta?
    GBU

    Like

  15. Domnule Radu,
    Observ ca nu vreti nicicum sa intelegeti ca aceasta discutie nu este despre prezenta mea in Afgjanistan, ci despre modul neserios si irespinsabil in care ne raportame noi, evangelicii, la tot felul de lucruri, inclusiv trimiterea, cu cele mai bune intentii, a acestui zvon MINCINOS. Asta e tot. Din superficialitate, am cotribuit la raspindirea unei minciuni. Iar aceasta nu este o ‘minciuna nevinovata’, daca cumva exista asa ceva, ci una care putea pune in pericol viata celor aflati acolo.
    Dvs. credeti ca scopul (presupus) bun al celor care trimit oameni in misiune, este suficient pentru a=-l exonera pe acela de orice responsabilitate. Eu cred ca o asemenea gindire este iresponsabila, care poate deveni criminala.
    Dvs. cvreti sa numesc ‘iresponsabili si fanatici’ pe cei care (asa cum reunoasteti si dvs.) sunt iresponsabili si fanatici. Cum ati vrea sa-i numesc? Intelepti? Scriptura ne indeamna sa spunem adevarul, nu sa mosmondin lucrurile in mod mieros pietist, ca sa satisfacem nu stiu ce gusturi ieftine. Probabil ca dvs. l-ati fi sfatuit si pe Cristos ca este lipsit de iubire sa-i numeasca pe farisei ‘pui de napirci’. Haideti, suneti-i asta in rugaciunea urmatoare. Sunt sigur ca se va pocai si va modifica Evanghelie 🙂

    Like

  16. Daca am calcula tot ce se poate intimpla cind mergi in misiune intr-o tara ca Afganistanul, ajungem sa nu mai facem nimic. Nu am experiente mari, dar stiu ce inseamna sa mergi in misiune. Si se pare ca calculezi anumite lucruri, dar cind ajungi la fata locului iti dai seama ca nu e chiar asa cum te gindesti. Am fost si eu in misiune in Transnistria, Moldova. Se parea ca am prevazut tot, dar ne-am lasat si o parte pe care nu o cunosteam si am mers cu ceea ce numiti “fanatism”. La ce nu ne-am asteptat, aceea s-a intimplat. O parte din grup a fost arestat. Si la drept vorbind intilnirea cu acelas sistem ce a existat in uniunea sovietica nu e deloc placut. Trebuia sa mergem sau nu? Si cine acum ar trebui sa ne judece ca am mers? Nu cred ca ar trebui sa fim judecati de cineva ca am procedat iresponsabil sau in mod fanatic.
    Ceea ce vreau sa spun, e ca sa incetam sa judecam pe cei ce ajung in probleme pentru ca vreau sa vesteasca Evanghelia.
    Si din cite am anteles e vorba de mesajele care le transmitem. Parerea me ca ar fi bine de datat, pentru ca se intimpla sa ajunga la cineva mai emotional peste vreo doi ani si se incepe din nou un fel de aoleu. Si ar fi, la fel bine, ca sa se mai povesteasca cum se mai rezolva astfel de situatii. Eu personal nu transmit astfel de mesaje daca ajung la mine. Cine considera ca trebuie sa ma judece ca iresponsabil, n-are decit s-o faca. DanutM nu va condamn de nimic. Pur si simplu m-am dat cu parerea ca nu e bine sa numim iresponsabili si fanatici pe cei ce sunt ca si noi iresponsabili si fanatici. Si cine poate sa judece pe cei care sunt in Hristos Isus?

    Like

  17. am primit sms-ul asta de la multy…si am crezut ca este adevarat…si am raspandit si eu mai departe…dar credety-ma ca nu styam ca nu este adevarat…
    ________

    Va cred, dar asta souneam Este important sa verificam ce primit. AStazi diavolul vine inclusiv pe internet si prin SMS 😦

    Like

  18. Draga Cristina, ceva imi soune ca sunteti in cautare de pricina de cearta. Din pacate, de data asta n-ai reusit.
    Faptul ca Radio Filadelfia si-a pus numele pe aceasta poza nu inseamna nimic. Din cite am vazut, ei nu afirma nicaieri ca poza le-ar apartine, iar daca ar face-o, ar fi o minciuna.
    Si acum, raspunsul la intrebarea dvs. este negativ. Nu, nu am fost acolo cind cei 22 au plecat spre Afghanistan si nu aveam cum sa detin aceasta poza. Ea apartine Associated Press. Daca aveti dreptate cu ceva este ca, din neglijenta, pe care o recunosc cu parere de rau si am corectat-o deja, nu am trecut sursa pozei. Ea se afla acum la locul ei.
    Sper ca sunteti satisfacuta. Daca nu, reveniti, sper, intr-un mood mai irenic. Va doresc o zi mai buna.

    Like

  19. Dani,
    In principiu sunt de acord cu tine. Dar eu fac parte dintre acei naivi care cred ca si prostia si ignoranta are leac. DE aceea tot incerc, ba cu binele, ba cu biciul. Poate foloseste cuiva. Macar sa nu se scuze la judecata cea mare ca nu le-a spus cineva. Vorba cinicului, ‘sa le fie de marturie’. Macar sa stie de ce ajung ‘pe jar’ 😦

    Like

  20. Draga Ovidiu,
    Ceea ce scriis este o chestiune de bun simt. Din pacate, bunul simt pare sa fie in short supply intre pocaiti. Se poarta mai mult datul din gura. Ca nu costa bani, si nici nu deranjeana firea.

    Like

  21. Cred ca despre ceea ce se intampla in tari ca Afganistan e bine sa isi dea cu parerea doar cei care lucreaza in astfel de zone. Noi ceilalti in loc sa trimitem sau sa retrimitem mesaje incerte, am face mai bine sa ne rugam in permanenta pentru aceste tari si pentru misionarii care lucreaza in ele.

    Like

  22. danut,

    nu te mai obosi sa le raspunzi tuturor bagatorilor in seama, iti pierzi timpul aiurea.

    multa izbanda acolo! iti urmarim activitatea misionara si ne rugam pentru tine.

    dani s.

    Like

  23. Stimata doamna,
    Credinta crestina a avut dintotdeauna martirii ei. Tertulian spunea, in secolul al doilea, ca ‘simgele martirilor este saminta [crestinismului]’. Aceasta insa nu poate justifica in nici un fel trimiterea la moarte sigura a unor tineri.
    Este dreptul dvs. sa credeti ca expresia folosita de mine ste deplasata. Traima intr-o tara libera. Sau asa umbla vorba. Daca aceasta opinie este justificata sau nu, asta este o alta problema. Dar despre asta am spus deja destul. Daca n-ati priceput sau nu vresti sa pricepeti, nu am ce face.
    In final, daca detaliile pe care le cereti ar fi fost de utilitate publica, ele ar fi fost deja facute publice. Imi pare rau. dar va trebui sa va multumiti cu ceea ce stiti deja. Totusi, ati putea ceva mai mult decit stiti, facind a scurta cercatare a cazului pe internet. Din pacate nu am vreme sa fac asta pentru dvs. si nici nu cred ca este cazul. Eu stiu despre ce este vorba. Dvs. sunteti cea care are nevoie de infromare.
    Sa aveti o zi senina.

    Like

  24. Da, intr-adevar, putem spune ca au facut cu iresponsabilitate acest lucru, si s-au expus prea tare, dar ceea a fost mai frumos (daca pot spune “frumos”) in toata povestea aceasta e ca atentia crestinilor din toata lumea a fost indreptata spre Afganistan. Mii de crestini din intreaga lume se rugau atunci pentru Afganistan. In aceea perioda eram la o conferinta de misiune, la care erau si vreo 20 de coreeni si mijloceam pentru cei 22 misionari capturati si pentru Afganistan. Un misionar venit recent din Afganistan ne-a predicat despre greutatea misiunii, si de pericolele cu care se confrunta misionarii de acolo. Printre alte el zicea ca numai prin “varsare de sange” va ajunge evanghelia la acei oameni.

    Mi se pare si mie putin cam deplasata expresia “fanatici ignoranţi şi iresponsabili” atat timp cat nu exista mai multe detalii despre ceea ce au facut ei. Motivul e ca desi sunt foarte putini misionari romani, cei care s-au gandit a merge in misiune in Afganistan, sau alte tari musulmane, probabil le piere acest gand cand aud de “moarte sigura.”

    Astept mai multe informatii despre ceea ce s-a intamplat atunci, daca nu sunt asa de confidentiale si se pot posta.

    Like

  25. Stimate domn,
    Nici eu nu va cunosc, dar asta nu are nici o importanta. Daca suntem frati in Cristos, asta este mai important.
    Am fost sigur ca afirmatia mea va soca si am facut-o in mod deliberat – unii nu incep sa gindeasca decit daca ii şochezi.
    Eu cred ca pot foarte bine sa spun ceea ce am spus, pentru ca asta este exact ceea ce s-a intimplat. Lucrîând pentru o organizatie internaţională, am la dispozişie informaţii confidenţiale care nu ajung în presă şi la urechile omului obişnuit. Vă asigur că am vorbit în cunoştoinţă de cauză. Nici nu vă închipuiţi câte asemenea prostii fac misonarii coreeni în ţările pe care le-am vizitat (la fel au făcut şi în România). Şi ei, ca şi dvs., cred că râvna este suficientă. Din păcate nu este. Mai este nevoie şi de minte.
    Credeţi că am fost prea aspru? Scriptura vosreşte despre rânvă fără pricepere. Exact asta au făcut coreenii aici. Şi au murit oameni din cauza prostiei lor – din păcate, alţii decât cei care au luat deciziile. Asta numesc eu fanatism si iresponsabilitate.
    Dacă dvs. cunoaşteşe cuvinte mai bune în limba română pentru a descrie asemenea decizii, vă rog să-mi spuneţi. Sunt gata să învăţ.
    Nu am îndoială că oamenii aceia au avut cele mai bune intenţii. Aşa cum bine se spune, “drumul spre iad este pavat cu intenţii bune”.

    Like

  26. Danut, eu nu stiu cine esti. Daca esti unul dintre cei care spune Evanghelia unde esti e bine, dar nu poti face afirmatii de genul “Nu este deci deloc de mirare ceea ce s-a întâmplat”. Numai nişte fanatici ignoranţi şi iresponsabili au putut trimite copiii aştia aici, la moarte sigură, într-un asemenea periculos context.
    Sigur ca nu e de mirare. Domnul Isus demult a preintimpinat despre aceasta. Si de ce numesti fanatici si iresponsabili pe cei care doresc sa spuna Evanghelia. Daca au facut greseli, nu eu nici Dvs nu avem dreptul sa ii judecam. Sa ne rugam trebuie, nu strica la nimeni s-o faca. Si mai stii cum cu mesajele aceste ajung nu imediat si nu chiar asa cum au fost scrise. Sunt deacort ca nu trebuie de raspindit zvonuri. Ar fi bine ca cei ce incep sa dea si informatie cum se dezvaluie evenimentul si cei ce au transmis mesajul la altul s-o faca la fel cu noul mesaj. Da afirmatii ca sunt iresponsabili, nu e bine. Si ma gindesc ca nu erau chiar copii si stiau unde merg. Banuiesc ca ca si mine nu ai detalii ce s-a intimplat, ca politia nu a venit sa puna la curent pe toti.

    Like

  27. Un prieten mi-a trimis un mesaj care era de fapt un lant de mesaje (acesta era deja la a opta trimitere) ca sa ma ajute sa descurc dilema legata de cine a initiati aceasta hoax.
    Din intinplare, sau poate nu, este vorba de un mesaj pe care l-am primit si eu in 24 febriarie. Acesta fusese trimis unei liste ‘oarbe’ (in care nu apar in clar adresele) de o doamna (al carei nume nu-l fac cunoscut, deocamdata, in speranta ca ne va explica ea insasi cum stau lucrurile). Cei care au primit mesajul initial, si ar fi trebuit sa-l verifice inainte de a-l trimite mai departe – intre acestia si oameni educati, care ar fi trebuit sa stie mai mult – din pacate au raspindit si mai mult acest anunt stupid.
    Daca va fi nevoie, voi face public acest lant de mesaje. Deocamdata ma abtin. Va pun insa aici, spre edificare, mesajul initial. El suna astfel:

    Am primit un mesaj telefonic de la fr pastor Nelu Poenar (Rotbav, Bv), Presedinte ACCR ROMANIA(Asociatia Consilierilor Crestini Romania):
    “Te rog roaga-te pentru 22 de misionari si familiile lor care au fost rapiti de talibani in Afganistan;astazi vor fi executati.
    Te rog trimite acest mesaj mai departe.Dumnezeu sa te binecuvinteze!”

    Ma poate ajuta cineva sa ajung la domnul pastor Ponar, sau macar sa-i trimita adresa acestui post, ca sa vada ce a reusit sa nasca, din lipsa de intelepciune?
    Daca doreste sa ne explice el insusi. il asteptam.
    Curind sper sa tragem niste concluzii si sa trecem la lucruri mai importante.
    Sanatate tuturor.

    Like

  28. Draga frate Daniel si eu imi cer scuze ca am trimis fra sa ma informez despre aceste E-Meiluri si SMS-uri… Domnul sa va Binecuvanteze si sa va pazeasca de tot ce este rau…Daca puteti sa-mi mai trimiteti si mie cateva informatii despre cum merge lucrearea la voi, as fii bucuros 🙂
    Domnul cu Voi

    Like

  29. 1. De ce a prins aşa de bine zvonul cu Afghanistan rămîne o chestiune importantă de dezbătut.

    2. De asemenea, ar trebui să reţinem că există posibilităţi de transmitere (RAPIDĂ) a informaţiei (şi a dezinformaţiei).

    3. S-ar putea ca această dezinformare să fi fost posibilă nu atît din cauza unui răuvoitor cît prin naivitatea (şi comoditatea) celor care nu s-au obosit să verifice informaţia.

    4. “De multe ori ne este mai comod sa ne rugam pentru oameni aflati la mii de kilometri decat pentru indiferenta, minciuna si murdaria din familia si biserica noastra… ” – observaţia e excepţională şi ne-ar putea lansa într-un exerciţiu meditativ referitor la cum ne raportăm la dramele din apropierea noastră.

    5. “Diavolul nu a facut decit sa ne rugam impreuna cu toti crestinii ca Dumnezeu sa zadarniceasca planurile celui rau.” – poate sînt eu obosit, dar nu am priceput ideea.

    Like

  30. Esti ca si comunistii din secolul nostru trecut. Un spion, un turnator, un om care e platit sa musamalizeze treaba murdara pentru occident, pentru “outsiders”. Cine a citit cartile lui Wurmbrand de exmplu, te “miroase” cu usurinta.

    Ai un ton foarte aspru si esti foarte pornit impotriva fostilor turnatori, uitand de minunata iertare a lui Hristos, care spala TOT, SI FACE TOATE LUCRURILE NOI. De unde nu stii tu ca fostii securisti nu s-au pocait?? Si daca nu au facut-o totusi, unde e dragostea lui Hristos CARE IARTA TOTUL, ACOPERE TOTUL, NADAJDUIESTE TOTUL cu privire la ei. Dragostea pe care tu trebuie sa o arati. S-au Corinteni 13 ii ocoleste pe ei? nu cred…

    revenind la cei 22 de misionari, tinand cont de situatia din Turcia unde au fost torturati pana la martiraj alti crestini tot de catre musulmani, DE UNDE ATATA REVOLTA FATA DE UN ZVON CARE DE FAPT NE PUNEA SA NE RUGAM? RUGACIUNEA CE RAU FACE? Si daca ai ai fi singurul misionar de acolo, dar multi au scris multe carti “Afganistan lacrimile mele” de exemplu in care au scris despre situatia tensionata de acolo, si despre faptul ca la orice pas, viata le este in pericol.

    COMENTARIUL TAU a facut doar sa descurajeze treaba asta, sa minimalizeze criza de acolo, si sa arunce o umbra de “CEATZA” asupra starii de fapt de acolo.

    DACA CHIAR ITI PASA DE NISTE SMS-URI TRIMISE UNII ALTORA IN ROMANIA, AR FI TREBUIT SA APRECIEZI SI IN NICI UN CAZ SA DAI IN CAP CELOR CARE AU FACUT-O. NIMENI NU S-A ANUNTAT INCA, POATE PENTRU CA ESTE ADEVARAT, SI TU ESTI UNUL CARE AFLI ULTIMUL, POATE PENTRU CA ESTI ULTIMUL PE LISTA LOR.
    SI ATUNCI… SA PLANGI DUPA RUGACIUNILE SFINTILOR, CARE MIJLOCESC PENTRU AFGANISTAN, SI URMATOAREA DATA,
    SA AI GRIJA CUM RIPOSTEZI.

    “INTELEPTUL PRIMESTE MUSTRAREA, DAR NEBUNUL NU…”

    Si o mustrare, o poti ocoli si numind-o “injuratura pocaiasca” ca sa te scoti in fata oamenilor, dar ai grija cum esti in fata lui Dumnezeu.
    __________

    Stimata doamna (daca nu cumva este vorba de un domn; dupa agresivitate asa as banui),
    Marturisesc ca sunt naucit. Pina acum nu cred ca a indraznit cineva sa fie atit de nesimtit cu mine in public. Va multumesc pentru mojiciile pe care mi le-ati arunca in fata. Fac bine la smerenie 🙂 Tocmai de aceea le-am lasat, caci altfel sterg asemenea dejectii de pe acest blog, mai ales cind sunt adresa altora.
    Sa le luam deci, pe rind:
    1. mai intii, repet, nu cred ca am pascut bobocii impreuna – va ros sa ‘pastrati distanta legala’;
    2. iata, am ajuns spion si turnator – daca nu ati fi adresat aceste injurii unui crestin, probabil ca de-acum aveati proces de calomnie in tribunal; va permiteti insa, caci credeti ca nu voi face asta; eu, in locul dvs. n-as fi atit de sigur; asemenea magarii ar trebui pedepsite cum se cuvine; daca ma gindesc bine stilul seaman foarte bine cu acela al varului meu securit care ma ameninta de craciu (cine stie, poate ca chiar el scrie, desi n-as baga mina in foc; o filiatie ‘spirituala’ insa tot este la mijloc);
    3. comentariul cu atitudinea mea fata de securisti si informatori se preta la un alt post de pe acest blog, dar probabil nu v-ati putut abtine; va mustra cumva constiinta pentru vreun pacate de acest fel, caci numai asa ceva poate naste o asemenea ura mocnita; daca este asa, marturisiti-va pacat si cautati iertarea lui Dumnezeu (in credinta crestina, iertarea cere pocainta, nu este ieftina sau gratuita – caci pentru ea a murit Fiul preapretios al lui Dumnezeu);
    4. ce stiti dvs. despre starea de fapt de aici si despre riscul pe care-l traim noi aici – dar vorbiti, caci nu va doar gura, sau, vorba unui prieten, de mai sus, ‘doar nu va doare tastatura’; va rog sa ne scutiti de aceste lacrimi faratnice; nici Dumnezeu si nici misionarii nu au nevoie de ele; lui Dumnezeu ii e scirba de fatarnici; de aceea i-a numit Fiul Omului ‘morminte varuite’ si ‘pui de napirci’;
    5. a propos de mustrare, dvs, dintre care sunteti? dintre cei care primesc sau dintre ceilalti?

    Like

  31. Domnule Danut Manastireanu,

    De ani de zile circula astfel de mesaje care se numesc hoax (A hoax is a deliberate attempt to dupe, deceive or trick an audience into believing, or accepting, that something is real, when in fact it is not; or that something is true, when in fact it is false. In an instance of a hoax, an object, or event, is not what it appears to be, or what it is claimed to be – for example, “snake oil,” which was sold by 19th century traveling salesman in the United States as a cure-all. It differs from magic in that the audience is unaware of being deceived – whereas in watching a magician perform a magical act, the audience expects to be tricked.

    It is possible to perpetrate a hoax by making only true statements using unfamiliar wording or context (see Dihydrogen monoxide hoax). Unlike a fraud or con (which is usually aimed at a single victim and are made for illicit financial or material gain), a hoax is often perpetrated as a practical joke, to cause embarrassment, or to provoke social change by making people aware of something. Many hoaxes are motivated by a desire to satirize or educate by exposing the credulity of the public and the media or the absurdity of the target. For instance, the hoaxes of James Randi poke fun at believers in the paranormal and alternative medicine. The many hoaxes of Alan Abel and Joey Skaggs satirize people’s willingness to believe the media. Political hoaxes are sometimes motivated by the desire to ridicule or besmirch opposing politicians or political institutions, often before elections. Journalistic scandals overlap with hoaxes to some extent.

    Some governments have been known to perpetrate hoaxes to assist them with unpopular aims such as going to war (e.g., the Ems Telegram, or the Dodgy Dossier). In fact, there is often a mixture of outright hoax, and suppression and management of information to give the desired impression. In wartime, rumours abound; some may be deliberate hoaxes.)
    aproximativ 97% dintre mesajele trimise cu gramada pe messanger sunt mesaje hoax.
    ___________

    Este evident acum, domnule Pertea, ca este vorba de un hoax. Dar oamenii nu puteau sti asta atunci cind l-au primit. De aceea ar fi trebuit sa se intereseze. Raspunsul era la o distanta de un click. Dar lenea intelectuala este mare in lumea noastra religioasa. Ca si superficialitatea.
    Repet, internetul nu este pentru oameni iresponsabili. Intr-o lume globala, o mica greseala facuta de un naiv sau un ignorant poate avea consecinte catastrofale nabanuite intr-o alta parte a globului.
    Sper ca aceasta experienta trista, care din fericire n-a facut victime – cel putin pina acum, sa ne fie invatatura de minte. Totusi, vazind atitudinea atotsuficienta a multor comentarii la acest post, ma tem ca nici de aceasta data n-am invatat nimic. Ce sa-i faci? Atit poate ‘materialul’. Vorba romanului, ‘de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere’.

    Like

  32. si eu am primit acest mesaj privitor la rapirea a celor 22 de misionari in afghanistan.sincer va spun ca l-am trmis mai departe din nestiinta.si chiar m-am si rugat.si nu cred cu nici un chip ca rugaciunea mea va fi luata drept pacat sau suparare.ci eu, ca multi altii, am sprijinit pe fratii misionari in rugaciune.Domnul a vazut dorinta sincera a inimii.sincer m-am mirat si eu frate cand am vazut ca ai scris de “bataie rupta din rai”.la mine in Biblie nu scrie asa ceva.poate intr-a ta frate da.si mai ales cum i-ati raspund fr adrian.cu ce va deranjeaza ca lumea va spune “tu”???nu suntem noi toti oare frati si surori in Domnul nostru Isus Hristos??sau suntem oameni importanti?? Doamne fereste!!!!!! eu stiu ca oamenii acestia sunt in mare pericol.si daca vor muri pt Domnul isi vor primi rasplata in cer.dar nu puteti condamna lumea care a vrut sa faca un bine si din nestiinta nu a iesit chiar asa.si frate Danut eu cred ca Domnului nu ii place sa faci atata pe martirul. Fariseii se rugau la colturile strazii sa ii vada lumea. nu faceti si voi asa.ceea ce faceti sa faceti pt Domnul ca sa primiti si rasplata cuvenita.
    Sper sa intelegeti ce vreau sa spun
    Domnul sa va binecuvinteze si pe ceilalti frati misionari, nu numai din Afghanistan ci din toata lumea. Ca multi sunt raspanditi pe tot globul pamantesc si risca mult mai multe, si poate au fost si omorati si sigur nu se plang ca vai ce o riscat pe niste site-uri web.
    Domnul sa fir cu cei cu inima sincera in lucrarea aceasta
    _________

    Am clarificat deja problema rugaciunii. Nu vreau sa ma repet. Daca doriti sa aflati ce cred despre asta, cititi mai sus. Se pare insa ca unii nu vor sa priceapa cu nici un chip.
    Nestiinta, de care va prevelati, ca de o virtute, in perpetuarea acestui fals, nu este nicidecum o virtute. Ea poate face victime la fel de bine ca ura.
    In ce priveste povestea cu bataia, oameni buni, voi chiar nu stiti de gluma? A fost o hiperbola. Eu n-am batut in viata mea pe nimeni (desi am mai ‘ciupit’ copiii din cind in cind; recunosc). De obicei eu sunt cel care primeste bataile, asa cum se intimpla imsi acum. Dar, cum se vede, tot nu ma las. Asta imi aminteste de vremea copilariei, cind ii sfidam pe golanii de pe strada, desi intotdeauna o incasam pentru asta. O faceam insa asa, ca sa stie ca sunt si oameni care nu se tem de ei 🙂
    A propos de asta, nu uitati ca simtul umorului este un semn de inteligenta. Iar absenta lui nu este nicidecum un semn de sfintenie. Dimpotriva.
    In al treilea rind, ma deranjeaza ‘trasul de bracinar’ cu toata lumea mai ales la pocaiti, pentru ca crestinii ar trebui sa fie cei mai politicosi oameni din lume. Din pacate ei vadesc uneori ca sunt cei mai mojici. Mare pacat. Aceasta nu este nicidecum o marturie buna pentru Evanghelie. Intre atei sunt adesea oameni cu mult mai mult bun simt decit cei care cred ca l-au apucat pe Dumnezeu de picior fiindca au fost ‘scaldati’ cindva intr-un baptisteriu.
    N-am sa raspund la mojicia cu ‘a o face pe martirul’. Dvs. chiar nu pricepeti ca nu despre mine, ci despre cei care stau permanent aici este vorba? Sau de fapt nu vreti sa pricepeti, caci atunci nu v-ar mai iesi argumentul? Uitati cum facem. Veniti dvs. intii la Kabul si dupa aceea discutam aici despre asta. Pina atunci insa, eu unul as pastra putina decenta. Face bine si celor mai in virsta, nu numai tinerilor.

    Like

  33. am primit si eu acelasi SMS insa primul lucru pe care l-am facut a fost sa caut mai multe detalii despre aceasta intamplare. M-am lamurit rapid in urma cautarii pe internet ca este vorba despre un eveniment care s-a petrecut cu ceva vreme in urma. Probabul ca cel care a lansat acest motiv de rugaciune nu s-a uitat la data la care era realizat articolul respectiv…

    Like

  34. Domnul sa va insoteasca frate Danut si sa va intoarceti cu bine si cu Domnul aici acasa. Harul Lui sa va insoteasca.
    __________
    Am ajuns cu bine la Kabul, slava Domnului, ia rmiine dupa-amiaza zbor, cu mila Domnului, spre Dubai. Multumesc celor care s-au rugat pentru mine. Saptamina aceasta a fost neobisnuit de linistita aici la Kabul si in general in Afghanistan, cu exceptia unui atac aerian al fortelor aliate linga Herat, cu putin inainte de a ajunge eu acolo, si in care au murit, din pacate, si civili. Acest soi de erori militare suntpricina pentru adversitatea localnicilor fata ede trupele aliate, inclusiv cele romanesti, prezente aici.

    Like

  35. Dragilor,
    Deoarece plec in mai putin de o ora de la Herat spre Kabul (unde situatia securitatii este mult mai grava ca aici), datimi-mi voia sa trag citeva concluzii:
    1. multumesc tuturor celor care s-au rugat zilelel acestea pentru Afghanistan, dincolo de modul penibil in care aceste rugaciuni au fost initiate )inca sper sa aflu cine a facut asta; o marturisire ar putea usura constiinta aceluia); in economia lui Dumnezeu nici o rugaciune nu este inutila; mcar noua ne poate fi de folos, daca nu si altora
    2. multumesc celor care au trimis incurajari;
    3. multumesc si celor care au trimis apostrofari si “injuraturi” pocaiesti. Fiecare da ce are.
    Dumnezeu sa va binecuvintaze pe toti!
    Danut

    Like

  36. Dumnezeu sa va apere dragilor ,continuam sa ne rugam pentru voi .Imi pare rau ca si eu am trimis multe emailuri dupa ce am primit multe de S.O.S din Constanta de la diferite persoane si chiar ma ruga sa le trimit mai departe .Diavolul nu a facut decit sa ne rugam impreuna cu toti crestinii ca Dumnezeu sa zadarniceasca planurile celui rau .Fiti ocrotiti de Domnul.

    Like

  37. Eu n-am dat importanta acestui SMS pentru ca mi-am amintit ca am primit unul identic acum 2 ani, de la aceeasi persoana si m-am gandit ca s-a ratacit cumva printre mesajele mele … si pana sa ma dumiresc, am dat peste articolul dvs. ! Dar si acum doi ani, dupa ce l-am primit, am discutat cu prietenii, ne-am verificat si ne-am informat si abia dupa aceea l-am facut public !

    Fie-mi iertata aciditatea ( si sa stiti ca nu minimalizez nicidecum puterea rugaciunii ), dar de multe ori ne este mai comod sa ne rugam pentru oameni aflati la mii de kilometri decat pentru indiferenta, minciuna si murdaria din familia si biserica noastra … Poate de-asta a prins asa de bine zvonul cu misionarii din Afghanistan …

    Domnul sa va insoteasca la plecare si la venire
    si mai asteptam alte articole !

    Like

  38. Dupa logica lui Daniel (Oprea?) cea mai buna metoda de evanghelizare e sinuciderea. Ca sa vezi ca avem si noi crestini-kamikaze.
    Mai mult el considera un privilegiu sa fi murit cei 22. Ca doar nu-l doare tastatura.
    ___________

    Draga Sam,
    Dupa cum observi, pocaitii si logica sunt doua entitati care nu se intilnesc niciodata. Important este ce cred ei, nu cum stau lucrurile. Vorba englezului. Don’t bother me with facts. I have already made uo my mind.’

    Like

  39. Tin si eu ca spun ca e usor sa-ti dai cu parerea cand esti in afara oricarui pericol, cand mergi acasa linistit, cand poti afirma (desi n-o faci) cu toata libertatea ca esti crestin si poti spune la toata Romania ca Isus este Domn insa daca ar fi sa mergi sa spui Evanghelia nu esti gata s-o faci nici chiar in tara ta adica Romania. Frate Danut M va inteleg, inteleg luptele care vin, fiind acolo. AM avut de multe ori ocazia sa intalnesc tot felul de “crestini” care nu au acceptat ideea ca sunt misionar. M-au criticat si au aruncat cu pietre. Imi dau seama ca fiind acolo, diavolul cauta sa loveasca si daca n-o face prin persecutie atunci o face prin tot felul de comentarii “ieftine”. Sincer imi doresc pentru noi toti cei care cel putin am comentat acest mesaj (despre cei 22) sa ne pocaim si sa cautam sa stam in prezenta Domnului si atunci stiu ca n-o sa mai dam asa de usor drumul la “gura”.

    Fiti binecuvantat frate Danut Manast.

    Like

  40. Domnule Daniel Oprea,
    Zimbiţi mai departe. Că doar nu costă bani şi nici nu riscaţi să vă împuşte mâine cineva sau să săriţi în aer din pricina unei bombe artizanale. Daca aţi fi aici, nu v-ar mai arde de aşa ceva.

    Ce anume credeti ca va califica sa fiti atit de persiflant la adresa unor oameni care isi pun in fiecare zi viata la mezat pentru numele lui Cristos? Nu credeţi că cu puţină decenţă v-ar sta mult mai bine? Sau buna cuviinţă aţi lăsat-o “în lume” atunci când v-aţi “pocăit”?

    Daca ati fi facut-o macar o singura data in viata jertfa pe care o fac zilnic aceşti oameni, ati vorbi cu mai multa responsabilitate.
    Iata, de aceea este crestinatatea evanghelica din Romania intr-o stare atât de jalnică, pentru că este dominată de vorbăreţi neserioşi ca dvs. Eu cred că ar trebui să vă fie ruşine, dar se pare că şi această virtute este în suferinţă în mediile noastre. Să ne păzească Dumnezeu de pocăiţi ca dumneata, căci de talibani ne păzim singuri.

    Like

  41. Ieri am primis sms-ul si multe mesaje pe net.
    Nu le-am crezut. Acuma sunt in Dublin si am cerut celor care mi-au scris sa imi de-a si sursa care a comunicat mesjul
    Domnul sa va binecuvinteze!!

    Like

  42. am citit si eu toata harmalia asta care sa facut amprimit si eu mesajul de la cateva persoane si ma m rugat chiar in ideea ca e posibil sa nu fie adevarat. Toata lumea e indignata din cauza mesajului fals…parerea mea e ca nu a fost nici o rispa de rugaciune si daca nu e chiar adevarat…suntem obisnuiti sa ne rugam mai mult cand cineva e pus la stramtorare si stam lejeri cand lucrurile decurg bine. Oricine ar fi trimis acel zvon a reusit sa puna o lume intreaga pe rugaciune:) sunt sigur ca a pornit de la cineva care nu a fost rau intentionat si care la randu lui poate nu a stiut exact…dar oricine ar fi el vreau sa l felicit! In privinta DanutM am citit comentariile dansului si am zambit la unele afirmatii. Daca Dumnezeu cheama pe cineva sa fie misionar intr o tara ca si Avganistan e clar ca mai mult de 50 % e o probabilitatea sa fii prins persecutat sau ucis, e ceva normal, ar fi fost un privilegiu daca ar fi adevarat zvonu si cei “22” ar fi fost executati..o lume intreaga ar fi privit la devotamentu crestinilor si poate multi ar fi fost convertiti ca rezultat. Dar e trist sa auzi ca misionari de acolo stau ascunsi cu frika ca nu cumva sa isi piarda viata ….Intrebarea mea e…si nu vreau sa vorbesc “ieftin” pentru ce ati mers acolo ? Cu ce va umpleti timpu? stati inchisi si cititi carti despre “Cum sa convertesti un musulaman fara sa fi omarat”? multi din talibani aceea sunt gata sa si dea viata fara ezitare pentru religia lor. numa bine!

    Like

  43. si mandria e pacat;)
    ________

    Nici ca s-ar putea sa fiu mai mult de acord. Dar, surpriza, este valabil pentru noi toti, inclusiv pentru dvs.

    Like

  44. Iată, în sfârşit o reacţia înţeleaptă. Şi deloc complicata, doar la un click distanţă.
    Şi eu am făcut acelaşi lucru. Am dat mai întâi un search pe internet, după care am verificat cu colegii care se ocupă de securitatea staff-ului. Ce ar fi fost dacă şi eu aş fi dat drumul de aici la acest zvon, fără a-l verifica?
    Iată, lenea intelectuală poate omorâ, în vreme ce înţelepciunea elementară poate salva vieţi.
    Oare de ce nu doare prostia? De multe ne-ar păzi aceasta.

    Like

  45. Si eu am primit cateva mass-uri.. nu stiu cate ca nu le-am numarat.. dar nu le-am crezut din prima.. am intrat pe google.. ma gandeam ca pe vreun site crestin trebuie sa scrie ceva daca este adevarat…. si am descoperit ca nu este adevarat…
    Nu imi venea sa cred ca oamenii pot scorni astfel de zvonuri… Atunci cand poate se va intampla ceva grav cu adevarat .. probabil nimeni nu va crede.. si nu se va mai ruga nimeni…
    Domnul sa va binecuvanteze!

    Like

  46. Stimata doamna, daca ati fi aici, n-ati avea luxul de a vorbi cu atita usuratate. Aici asemenea vorbe ieftine costă vieţi omeneşti. Încercaţi să vă daţi seama ce faceţi. Imaginaţi-vă că un taliban urmăreşte discuţia aceasta. Şi foarte probabil că o face chiar în acest moment. Repet. nu vă jucaţi.

    Like

  47. E drept ca daca informatia a fost falsa cel care a conceput asta va da socoteala inaintea Domnului chiar si din gluma fiind. Insa nu cred ca ar trebui sa te simti atat de suparat si nervos stiind ca zvonul sa raspandit, nu doar ca zvon, dar multi oameni s-au si rugat pentru voi cei din afganistan prinsi de talibani sau liberi misionari, parerea mea e ca ar trebuii sa te bucuri. Si sfatu tau cu cititul ziarelori e cam …. cred ca biblia e mai de folos decat ziarul, parerea mea ;). Domnul sa va binecuvinteze, e lucrarea Lui.

    Like

  48. Am primit mesajul acesta 2 zile in urma si ceva imi spunea ca nu e adevarat si nu am trimis la nimenea mesajul… Acum biserica noastra s-a pus pe rugaciuni firbinti pentru ei bine ar fi sa se cerceteze tot ceea ce se trimite. Domnul sa va Binecuvinteze si rugativa in continuare pentru toti misionarii care sunt plecati in alte tari caci au nevoie de sprijin in rugaciune. Chiar daca nu sunt rapiti este foate mare lupta pe care o duc ei acolo haideti sa ne rugam pentru totii misionarii …
    Domnul sa te binecuvinteze, si sa te pazeasca !

    Domnul sa faca sa lumineze Fata Lui peste tine, si sa Se indure de tine !

    Domnul sa-Si inalte Fata peste tine si sa-ti dea pacea!
    Cosmin Rugea, Be BLESSED

    Like

  49. Cred că este evident pentru orice om de bună credinţă că nu rugăciunea pentru Afghanistan este cea pe care o condamn eu în acest text (în definitiv, tocmai solicitasem cu câteva zile înainte aceste rugăciuni).
    Mânia mea, pe care aţi socoti-o probabil legitimă dacă aţi fi aici şi aţi vedea pericolul teribil în care lucrează colegii mei, se îndreaptă împotriva acelor iresponsabili care au răspândit acest zvon neserios, fără a verifica adevărul ştirii, punând astfel în grav pericol pe cei care şi aşa plătesc un preţ foarte mare pentru a-l sluji pe Mântuitorul care se află în cei săraci şi năpăstuiţi din această ţară. Vă rog deci, cu toata decenta, ca pe un tata, să nu deviaţi discuţia, aruncind astfel în ridicol situaţia grea în care se află aceşti oameni.
    Mai bine rugaţi-vă. Nu este greşeală în rugîciune. Chiar dacă nu sunt ostatici, va şti Dumnezeu ce să facă cu rugăciunile noastre.
    Nu uitaţi, trăim într-un sat global. Idioţia libertină a unui caricaturist din Danemarca a făcut ca zeci de oameni ucişi de fundamentalişti în această parte de lume. Nu cred că cineva din România, şi creştin pe deasupra, vrea să fie vinovat de alte victime. Prostia va fi o scuză ieftină într-un asemenea caz.
    Ţara asta stă pe un butoi cu pulbere, gata să explodeze, la cea mai neînsemnată scânteie. Vă rog deci, încă odată, nu vă jucaţi cu focul.

    Like

  50. Daca cineva ne-a mintit sau a facut o gluma,el isi va primi plata pentru ce a facut. Noi nestiind care este adevarul l-am transmis fratilor nostrii sa se roage pentru fratii nostri din Afganistan.Este oare ceva rau ? Eu cred ca Tatal Nostru cersc stie sa raspunda la rugaciunile noastre asa cum crede El si apoi nu este nimic rau in a ne ruga unii pentru altii.
    Domnul sa se indure de noi si sa ne ajute sa fim mai cu grja pe viitor.

    Like

  51. Auzi ?
    Tu esti “crestin”?.
    Te auzi macar ce vorbesti?
    Cum adica bataie rupta din rai?
    Te duci sa faci misiune dar in schimb ai bate pe cel care a dat un zvon? Ce fel de crestin esti tu? Mai mediteaza un pic la ce ai debitat, si roaga-te.
    Pai a avea ravna pentru Evanghelui lui Cristos, dar nu o folosi intr-un mod gresit !

    God bless you.
    _________

    Stimate domn,
    Am pascut cumva bobocii impreuna, ca sa ajungem la per tu si la a ne trage de bracinar? Va rog sa pastrati putin decenta in comunicare, altfel nu voi mai afisa comentariile dvs.
    Si acum, in legatura cu substanta comentariului dvs, daca “ssubstanta” poate fi numita aceasta.
    Despre “scrijeleasca-se” si “morminte varuite” ati citit in Biblia dvs. Daca nu, reluati lectura. Poate mai aflati cite ceva.
    Si lasati datul lectiilor pentru altii mai responsabili. Mai ales, petru unii care nu al lasitatea de a scrie comentarii “curajoase”, semnate anonime.

    Like

  52. Eu nu stiu cine a scris acest articol despre acesti misionari …dar stiu sigur ca nu are dreptate!!!!!!cum poate omul care a scris articolul ca acesti coreeni deci pt cel care a scris articolul cei “rapiti” nu sunt frati sau misionari sunt coreni care au facut “agresiv si inconstient ” propaganda religioasa …indiferent daca faceau o discutie lejera despre Dumnezeu…cred ca la fel erau perceputi de cei din Afganistan …ei au spus despre Domnul si`au facut lucrarea si sa fie binecuvantati si paziti de Facatorul Cerului si al Pamantului …de Dumnezeul cel prea Inalt …oare cati din noi cei care facem commenturile aici sau chiar cel care a scris articolul si zice ca stie “ca e in miezul ” problemei si el ar fii aflat primul ce si cum ….cati dintre noi am facut biblic ce zice Sciptura ?????si mai ales cu precadere sa zicem despre Iisus in Afganistan ?????….
    _____________

    Stimata doamna,
    Daca ati fi aici, ati vorbi cu mai multa grija. Ati fost cumva in Afghanista? Stici ceva despre pericolul care ii paste pe cei sare slujesc aici, in oricare capacitate s-ar afla?
    Va rog pastrati putina decenta si nu va treziti vorbind ieftin.
    Ma bine v-ati ruga mai mult pentru aceasta tara. In orice fel credeti de cuviinta. Dumnezeu se va descurca sa inteleaga ce trebuie.
    Dar cu civuntele fiti putin mai precauta, caci ar putea sa0i duca pe unii la moarte.
    Ma tem insa ca vinturarea convingerilor dvs. pietiste este mai importanta pentru dvs. decit viata celor care il slujesc pe Domnul aici.
    Sancta simplicitas!

    Like

  53. cum au fost rapiti
    _______

    Tocmai asta-i problema, ca n-au fost rapiti. E o poveste cveche de doi ani. Daa de aceea intgrebati, dati un simplu search pe google si veti afla.

    Like

  54. Multumesc mult frate ca ne-ati luminat in aceasta directie. Sincer, am primit mesajul de cel putin 5 ori si primul meu gand a fost ca e un fals, pentru ca cu ceva timp in urma, cineva de la ocompanie de telefonie, lansase un astfel de mesaj, stiind ca crestinii sunt cei care, uniti fiind, se anunta unii pe altii, asa ca acel mesaj a circulat cu viteza unui sms prin toata tara si nu numai iar compania respectiva s-a ales cu venituri considerabile. Am avut acelasi sentiment si acum, dar pentru ca nu eram suficient de sigur, am ales totusi sa ma rog dar cu oarecare indoieli. Ma bucur ca confirmarea a venit din partea unei persoane care este chiar acolo in Afganistan.

    Like

  55. Multumesc pentru dejecţiile vărsate de unii cititori pravoslavnici ai acestui blog (producţii “spirituale” pe care, din păcate, nu le pot reproduce aici, din motive de etică şi etichetă).
    Mă întreb totuşi, oare din ce Evanghelie vine asta cu “să doreşti moartea aproapelui tău” (fie el şi eretic, în viziunea voastră). Ma îndoiesc de faptul că popa predică în biserică această evanghelie a urii.
    Aceste manifestări de intoleranţă “creştinească” mă conving şi mai mult de faptul că pentru a ieşi din această sălbăticie medievală, din păcate adesea înciurajată de mediile monastice, de la Athos şi de aiurea, tocmai de prezenţa noastră şi a altora aveţi nevoie aici.
    Şi, nu uitaţi, nici ortodoxia nu s-a născut aici, chiar dacă a apărut mai devreme puţin decât evanghelismul. Noi însă nu vă spunem să vă duceţi în Bizanţ, de unde aţi venit. Din bun simţ, desigu.
    Şi, nu uitaţi, suntem în Europa, nu într-o junglă pravoslavnică.

    Like

  56. Of, mulţumesc că ne-aţi scos din “ceaţa” în care (iarăşi) ne-au băgat contactele noastre creştine din Yahoo Messenger prin trimiterea mai departe a zvonurilor !

    Like

  57. Interlocutor: buna dimineata frate Alin
    Alin Cristea: neata
    Interlocutor: si eu stiu de misionarii din Afganistan
    Interlocutor: s-au primit ieri sms-uri in prostie pe tema asta
    Interlocutor: de la toate Bisericile
    Interlocutor: eu am fost “scutit”
    Alin Cristea: ce s-o mai fi amuzat Dumnezeu
    Alin Cristea: daca nu s-o fi suparat de-a binelea
    Interlocutor: dar cand am ajuns aseara la Biserica, s-a anuntat sa ne rugam pt asta
    Interlocutor: si am luat-o de buna

    E vorba de o biserică din Craiova.

    Cu această ocazie (afghanistană), mi-am amintit şi de postarea “Cît costă un zvon în Patriarhia Română?”:

    http://savatie.wordpress.com/2009/02/09/cu-cit-se-plateste-un-zvon-in-bor

    Like

  58. Daca ar fi vorba doar de o gluma nevinovata sau de o simpla scapare, mai treaca-mearga. Aici insa este in joc siguranta unor oameni care si-au parasit familiile ca sa-i ajute, in numele lui Cristos, pe cei napastuiti, iar noi de jucam de-a informarea, pe potentiale victime.

    Like

  59. Doar un e-mail? Eu am primit… în jur de 12 e-mail-uri. Nici nu mai știu cîte am șters ieri. Dar bănuiesc că o să mai treacă încă 2 sau 3 zile pînă o să se oprească. Rușinică. Puțini se informează și rămîn oarecum sceptici la toate idioțeniile care circulă pe interent. Mare rușinică pentru noi, evanghelicii.

    Like

  60. Imi poate spune cineva cine anume a facut acel anunt in biserica la Lugoj?
    Daca il stiti, va rog sa-i transmiteti adresa sau textul acestui post. Poate invata sa fie mai prudent alta data.
    Multumesc.

    Like

  61. Si eu am primit acest mesaj in urma cu cateva ore de la cineva care era intr-o biserica, in Lugoj si care imi scria chiar in timpul programului in care se facuse acest anunt.Numai ca acolo ajunse se vorba despre doar 21 de misionari!Unul sa pierdut pe drum….Doamne fereste;si deastfel de anunturi!

    Like

Leave a comment