Pan Yue – Eroul ecologist al Chinei

China nu este nicidecum un bastion al ecologismului. Creşterea economică rapidă şi lipsa de preocupare a guvernanţilor comunişti chinezi pentru mediu au adus această ţară în pragul dezastrului ecologic.

Din fericire însă nu totul este întunecat în ce priveşte grija pentru natură în această ţară. Astfel, în ultimii ani, o serie de măsuri legale au început să schimbe, încetul cu încetul, perspectivele societăţii chineze în această problemă.

Meritul principal pentru aceste schimbări îi revine lui Pan Yue, ministru adjunct la recent înfiinţatul Minister pentru protecţia mediului. Numai cei familiarizaţi cu mândria pe care o manifestă chinezii pentru creşterea lor economică fără precedent din ultimele două decenii pot înţelege curajul de care a dat dovadă Pan Yue în campania lui ecologistă, precum  şi riscul pe care şi l-a asumat de a fi acuzat de lipsă de patriotism, pentru că – prin costurile implicate de promovarea responsabilităţii faţă de mediu – stă în calea progresului economic al ţării lui.

Cu toate acestea, Pan Yue perseverează în a aduce în discuţie dimensiunea morală, dacă nu cumva chiar spirituală, a dezvoltării economice, cu toate riscurile implicate de asemenea „sensibilităţi burgheze”. Nu m-aş mira deloc să aflu într-o zi că el este unul dintre creştinii secreţi din Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez.

Ministrul chinez nu este însă doar un om al vorbelor. Astfel, numai în luna februarie 2008, el a închis 40 de fabrici care au încălcat legislaţia ecologică, după ce cu o lună înainte întocmise o listă cu peste 100 de mari companii care poluau apele.

Mi-aş dori ca într-o zi să vedem, în sfârşit, şi în România o atitudine responsabilă faţă de creaţia pe care ne-a dat-o Dumnezeu, nu ca să abuzăm de ea, ci ca s-o îmbogăţim şi s-o protejăm.

(Citiţi AICI,  pe site-ul International Herald Tribune un articol pe această temă. De asemenea, găsiţi AICI o scurtă biografie a lui Pan Yue. Sau, dacă preferaţi, găsiţi AICI biografia oficială.)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a comment