Apelul intelectualilor in cazul Spiru Haret

spiru_haret

APEL

Noi subsemnaţii, universitari, cercetători, oameni de cultură, am luat cunoştinţă cu stupoare de încercarea unor politicieni importanţi, ca Mircea Geoana, presedintele PSD si al Senatului, de a muşamaliza şi atenua scandalul din jurul universităţii private „Spiru Haret”, ca şi de tentativa, apartinand insusi presedintelui Romaniei, de a sugera că acest scandal are ca substrat o luptă pentru influenţă între universităţile de stat şi cele private.

Nu există nimic care să legitimeze uriaşa impostură universitară pe care a creat-o universitatea „Spiru Haret” cu singurul scop de a face o afacere pur lucrativă. Nu subversiunea din partea universităţilor de stat sau a sindicatelor a creat sutele de mii de studenţi „de la distanţă” ai universităţii „Spiru Haret”, şi nu ea a produs raportul aberant de peste 400 de studenţi la un cadru didactic (cînd norma europeană nu depăşeşte 20 de studenţi la un cadru didactic). Nici o maşinaţiune nu poate să explice cataloagele cu 9000 de studenţi, toate semnate de un singur cadru didactic, nici o conspiraţie împotriva învăţămîntului privat nu explică de ce s-au numit aproape 100 de profesori şi conferanţiari fără validarea comisiei Ministerului Educaţiei şi Cercetării care, prin lege, are această responsabilitate.

Nu acceptam lamentarea ipocrită pentru absolvenţii care au terminat în ultimii trei ani programe neacreditate ale universităţii „Spiru Haret”. Acele programe au rămas neacreditate fiindcă universitatea ştia că nu poate obţine acreditarea din partea ARACIS. În consecinţă, majoritatea respectivilor studenţi sînt rău pregătiţi iar diplomele pe care aşteaptă să le primească sau le-au primit deja nu au acoperire. Absolvenţii respectivi ştiau (sau aveau putinţa să afle) care dintre programele de studiu din fiecare an academic erau sau nu acreditate.

Cerem şi susţinem demersurile Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a verifica funcţionarea Universităţii „Spiru Haret” şi a altor universităţi private sau de stat care s-ar putea afla în situaţii asemănătoare.
Cerem ca toate diplomele de la Universitatea „Spiru Haret”, obţinute la programe de studii neacreditate în ultimii trei ani (de cînd există actuala formă a legii acreditării), să fie considerate valabile numai în mod provizoriu, şi anume pe o durată de 4-5 ani, definitivarea lor urmînd să fie condiţionată de un nou examen de licenţă susţinut la o facultate acreditată.
Cerem tuturor politicienilor şi partidelor politice să se abţină de la presiuni şi de la deturnarea anchetelor în scopuri electorale.

Cerem Parchetului să se sesizeze în cazul Universităţii „Spiru Haret”.
Considerăm că, în absenţa unor astfel de măsuri energice dar necesare, învăţămîntul universitar românesc, fie el privat sau de stat, va fi discreditat fără drept de apel, iar impostura, non-valoarea şi ilegalitatea vor fi astfel răsplătite.

Semnatari:

Andrei Cornea, Andrei Oişteanu, Dan Perjovschi, Armand Goşu, Andreea Pora, Rodica Palade, Smaranda Vultur, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Livius Ciocarlie, Zoe Petre, Serban Foarta, Stefan Andreescu, Vintila Mihailescu, Alina Mungiu Pippidi, Andrei Pippidi, Florin Iaru, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Vasile Docea, Lucica Iancu, Adrian Cioroianu, Mihnea Berindei, Alex Leo Serban, Ion Vianu, Marius Oprea, Stefan Borbély, Ioana Both, Calin-Andrei Mihailescu, Filon Morar, Liviu Antonesei, Radu Filipescu, Liviu Rotman, Paul Cornea, Leon Volovici

(Sursa AICI.)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

12 thoughts on “Apelul intelectualilor in cazul Spiru Haret”

  1. Tot ma caznesc sa scriu ceva despre impostura invatamintului superior romanesc, dar nu reusesc. Cine stie, poate imi vine inspiratie intr-o zi.

    Like

  2. Ministrul Educaţiei a spus, sâmbătă, că în cazul “Spiru Haret” a propus desfiinţarea centrelor cu învăţământ la distanţă din ţară, interzicerea activităţii în cele nouă centre din străinătate, invalidarea Cartei universitare şi a titlurilor de conferenţiar şi profesor conferite de universitate.

    Like

  3. Justitia si morala sunt doua lucruri total diferite. Neocomunistii privatizati care controleaza inca in mod ocult Romania si-au “tras” legi pentru ei si acum ne bat cu ele peste gura.
    Cit despre sistemul legal neocomunist din Romania si despre magistratii nostri, care adesea sunt cei care i-au comndamnat la temnita grea pe opozantii regimului comnist, prefer sa nu comentez.
    PS Felicitari pentru gusturile jurnalistice 😦 Daca Mircea Badea este reperul dvs. in acest domeniu, inseamna ca v-ati ratacit rau de tot pe aici.

    Like

  4. Daca pana si o expunere cu legea clar expusa e o mistificare atunci Badea chiar are dreptate… traim in Romania 🙂 Sunt principii de drept foarte clare.

    Ca drept dovada, la admiterea in magistratura a aparut in aceste zile o nota cu privire la faptul ca absolventii USH indiferent de formele de invatamant absolvite, sunt primiti fara probleme. Cine credeti ca stie mai bine legea, Institutul National Magistraturii sau Ministerul ?
    🙂

    Mai mult de atat nu mai comentez aici.

    Like

  5. In ciuda aparentei docte, articolul imi pare a fi o mare mistificare, singurul sau obiectiv fiind apararea a ceea ce nu poate fi aparat: hotia de la Spiru Haret,
    Unde are insa dreptate, este ca multe facultati din invatamintul de stat sunt intr-o situatie la fel de dazastruoasa.
    Voi reveni curind asupra acestui subiect.

    Like

  6. astept sa vad minunea sanctionarii drastice a tuturor unitatilor de invatamint care au avut sau inca au astfel de practici tip magazin de diplome sau prestari servicii fata de studenti. are spiru si teologie?
    ______

    Asta ar mai lipsi. Si la ce le-ar trebui, cind a facut Spagoveanu fabrica de doctori in teologie la Constanta?

    Like

  7. Am o propunere: Ca Ministerul Invatamintului sa oblige universitatea sa elibereze diplome cu titulatura de “studii ordinare” si nu “superioare”. Aceasta titulatura se potriveste perfect cu realitatile concrete de la Spiru Haret.

    Like

Leave a comment