Teodor (Puiu) Caciora si Corul Pro Deum in turneu in Statele Unite

Puiu Caciora & Corul Pro Deo

Am primit de la domnul Doru Radu urmatorul text legat de vizita in statele Unite a lui Puiu Caciora si a corului Pro Deum. Pe Puiu, un om de caracter si un compozitor extrem de talentat, pe care il pretuiesc fara limite,  il cunosc de circa 40 de ani (a facut conservatorul la Iasi, si am cintat de mai multe ori impreuna in anii aceia).

* * *

A inceput turneul in USA al corului Pro Deum din Arad, dirijor dr. Teodor Caciora.

Turneul e ocazionat de invitatia de a participa la conferinta anuala a organizatiei “Hymnal Society of USA and Canada”.  Din intiativa doamnei Sida Hodoraba Roberts, profesoara de muzica la o universitate din Kentucky, organizatia imnologica a inclus un medailon Moldoveanu – in 18 iulie la Universitatea Redlands, California. Doamna Roberts e fiica regretatului pastor Ieremia Hodoroaba, francez de origine romana, si ea a contactat o misionara britanica din Romania care a tradus in Engleza 25-30 cintece de Moldoveanu. Potrivit doamnei Roberts, traducerea e foarte buna, mai reusita decit prima.  Corul Pro Deum ar urma sa cinte  citeva cintari in engleza. Se va publica o lucrare oficiala a societatii care va include aceste cintari si un articol de fond care ar prezenta autorul, renumitul imolog crestin Nicolae Moldoveanu.

Ca roman din America, mi se pare importanta popularizarea spiritualitatii romanesti; desigur nu ma astept la mare impact pentruca e greu sa exporti o marturie data de Dumnezeu unei generatii anumite intr-o alta generatie si cultura. Cred insa ca ea poate contribui la dezvoltarea spirituala a citorva oameni de impact.

La eveniment participa si fiica compozitorului, Daniela.

PS: Publicarea este si un succes personal, o mica razbunare, pentru mine. Am incercat sa public un articol omagial la moartea compozitorului. Diferite publicatii crestine americane m-au respins; pe drept cuvint: e concurenta, nu sunt o autoritate, etc. Ma bucur ca Dumnezeu foloseste alti oameni mai competenti decit mine…. Spre razbunarea mea, singurul articol in engleza despre Moldoveanu (via Google) e articolul meu. Bun sau rau, e singura referinta in engleza… – l-am publicat pe site-ul unei biserici. Chestia asta ma mira. Din citi doctoranzi romani in strainatate, nimanui nu i-a trecut prin minte un Moldoveanu, Dorz sau Ioanid… mare penurie de idei.

Ma bucur si pentru acest cor, care a facut mult efort de-a lungul anilor.

* * *

Sa le uram succes si sa ne rugam pentru impactul lor culturaal si spiritual. Doamne-ajuta!

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

14 thoughts on “Teodor (Puiu) Caciora si Corul Pro Deum in turneu in Statele Unite”

  1. Corul Pro Deum a cintat cum era de asteptat la Conferinta anuala a Societatii Imnologice din USA si Canada, in dupa masa aceasta, 18 iule. Potrivit d-lui Ghigi Iovin, au asistat doar membri ai organizatiei, si acestia in numar mic. Muzicieni si ei, acesti reprezentanti au fost impresionati si au cintat din sala impreuna cu corul, avind la dispozitie partituri in limba engleza. In prezentarea sa, d-na Sida H. Roberts l-a comparat pe Moldoveanu cu Charles Wesley si Fanny Crosby. La masa, grupului coral roman li s-a cerut sa cinte o colinda (au cintat O! Ce veste minunata)… si Give me Jesus! (cu solo Gighi Iovin). Initial fusesera programati pt sesiunea de seara cind sunt mai multi spectatori; ulterior au fost mutati pt dupa masa. Cintarile lui Moldoveanu in versiune engleza si aranjate de Puiu Caciora au fost incluse in publicatia oficiala a conferintei.
    PS- Imi pare rau ca n-am ajuns la acest moment; indecizia mea, cit si orarul nepotrivit al curselor de avion m-au impiedicat. Se pare ca evenimentul va aparea cindva pe youtube

    Like

  2. Am auzit recent ceva ce n-am stiut despre statia de radio Monte Carlo. Se spune ca ea a fost construita de Hitler pt propaganda nazista. Dumnezeu are umor si controleaza istoria. Statia a ajuns sa fie folosita in schimb pt vestirea Evanghlieie [si] de pastorul Ieremia Hodoroaba…. Sper ca istoricul statiei e asa cum mi s-a relatat. Interesant a fost ca prin ’67-’68 daca-i scriai lui Hodoroaba pe strada Lille, iti trimitea o Biblie care ajungea prin posta comunista in Ro. Era o usoara deschidere fata de VEst dupa venirea lui Ceausescu la conducere…. desigur n-a durat mult,

    Like

  3. Dl Hodoroaba a avut o biografie imptesionanta. Dupa ce-a fost lider al tineretului hitlerist din Ucraina a inteles vremile si s-a tettas cu nemtii ajungind in Franta unde nu s-a lasat purtat de-ale tineretii valuri ci L-a cautat pe Domnul.,.ajungind pastor.

    Like

  4. Multumesc frumos pentru aceasta marturie. Si eu l-am cunoscut cindva in tinerete, in prima parte a anilor ’70, cind ne-a vizitat la biserica baptista din Iasi.

    Like

  5. L-am cunoscut pe Ieremia Hodoroabă în 1990, l-am, vizitat pe rue de Lile, la Paris, în studioul în care făcea emisiunile pentru Monte Carlo. Un om extraordimar. M-a invitat și la el acasă, în minunata lui familie. Avea un verișor îndepărtat, Ilie Hodoroabă, în biserica din Șeitin, comuna nașterii mele.

    Like

  6. ..Ne pregatim sa le facem o buna primire si in zona noastra “Sacramento-San Francisco”..
    …Cei de la “one a week”..(mihaela si nelu c)

    Like

  7. Va multumesc pt publicare. Si eu am admiratie pt Puiu Caciora. In ciuda valorii sale muzicale, Puiu e de o modestie pilduitoare; in plus, a fost gata sa dea o sansa si coristilor care nu parea la nivelul corului sau dar de care convins ca pot progresa.

    Like

Leave a comment