Un nou interviu cu Ioan T Morar despre cartea lui ‘Sarbatoarea corturilor’

sarbatoarea-corturilor-ioan-t-morar

Iata un nou interviu despre ultima cartea a lui Ioan T Morar, de aceasta data pentru platforma  BookHub.

Iata un scurt fragment, pentru a va trezi interesul:

Inițial am vrut să scriu un roman documentar despre mișcarea “jeaniștilor” din Arad (care a existat în realitate), dar m-am împiedicat de un refuz al dialogului dinspe unii care au fost parte sau apropiați ai mișcării.

Așa că, după mai multe încercări eșuate,  am apelat la ficțiune, fără să intru în subtilități teologice care ar fi putut îngreuna lectura, încercînd să ghicesc dezbaterile și motivațiile din realitatea acelei istorii. Documentarea cea mai amplă a fost în legătură cu Iudaismul. Am citit mult și am rămas fascinat de acest univers religios. A fost o îndelungă experiență de lectură tulburătoare, din care am ieșit îmbogățit. Și sper că am transmis această senzație în roman.

Cititi AICI intreg interviul si achizitionati de AICI cartea.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

6 thoughts on “Un nou interviu cu Ioan T Morar despre cartea lui ‘Sarbatoarea corturilor’”

  1. Nu, domnule Radu, nu cred ca reactia mea este nejustificata, si nu dvs. personal adresam reprosurile mele, si grupului pe care il reprezentati in aceste comentarii, mai precis acelora din grup care ar fi putut sa dea o mina de ajutor si n-au facut-o, din pricinile deja enuntate, iar acum circitesc.
    In rest, sper si eu ca domnul Morar va tine cont de aceste sugestii. Am so eu o serie de sugestii pe care i le voi transmite. Dar abia am terminat de citit cartea, si mai astept putin, sa mi se limpezeasca impresiile. Dupa care voi scrie o serie de articole pe blog, si o recenzie pentru o revista culturala. Sanatate!

    Like

  2. Evident ca dl Morar nu m-a contactat vreodata. Nici nu avea cum. Corectiile mele la interviu il pot ajuta pt viitoarele referiri la acest grup si nu scad in niciun fel valoarea cartii. Reactia dvs este complet nejustificata. Ii doresc lui Biju succes cu aceasta carte si multe binecuvintari in viata.

    Like

  3. Nu cred. O faceti cu artsag, ca n permanent rwpros, si asta nu este corect, dupa ce, impreuna cu cei din grup, ati refuzat sa-i raspundeti la intrebari. Asta este profund necinstit.

    Like

  4. Nu il acuz; il corectez. Am spus ca in principiu istoria din intervul de mai sus e ok. Nu m-am referit la carte; n-am citit-o. De ce e fatarnicie sa corectam lucrurile? Ce era eronat era doar faptul ca ar fi aderat formal la confesiunea penticostala sau adventista. Presupun ca membri ai sinagogii au devenit ofiicial pt ca aveau nevoie de aceasta sustinere pt emigrare in Israel. O caracteristica a lor a fost ca pe tot acest traseu ei au continuat sa fie carismatici. Eu m-am referit la ultimul interviu al carui link l-ati pus dvs; sunt oleaca mai exact decit par.

    Like

  5. Cred ca sunteti nedrept cu domnul Morar. Din mai multe pricini.
    Ma intii, el a incercat, persistent, si cu sinceritate, sa ii contacteze pe aceia din grup care mai sunt in viata si a fost refuzat de toti. In principiu, din pricini de suspiciuni de sorginte quasi-paranoicq, cum am mai spus. Asa fiind, a lucrat cu ce a avut la dispizitie. A-l acuza acum, in aceste conditii, ca textul lui contine inexactitati, mi se pare e anormitate si o fatarnicie fara seaman.
    In al doilea rind, domnul Morar nu este teolog, si nici nu pretinde a fi. Este clar ca ii scapa anumite nuante confesionale si eclesiologice. El va fi primul care sa recunoasca asta.
    In al treilea rind, uitati, sau va faceti a uita, ca avem de-a face cu literatura, in cel mai bun caz o pseudo-fictiune. Este absurd sa incercati a citi o fictiune precum un text istoric. Este o chestiune de hermeneutica elementara. Numai un rauvoitor ar putea face asta.

    Like

  6. Afirmatiile domnului Moraru sunt adevarate mai mult la figurat decit la propriu. Istoria sumara pe care el o face e OK. Pt amatorii de exacitati. Ei au fost baptisti si au fost intitial exclusi de baptisti pt ca vorbeau in limbi promovau idei carismatice. au fost acceptati aopi o vreme de biserica noastra; apoi li s-a cerut sa se retraga. Ei nu au devenit niciodata penticostali desi aveau o pneumatologie penti. De aceea nu au acceptat sa intre in acest cult. Ar fi putu mai bine fi caracterizati drept carismatici. Jan ave amulte informatii din VEst si ne povestea ca sunt biserici catolice, baptiste, etc unde se vorbea in limbi (inceputul anilor ’70). Ei aveau contacte cu multe grupuri de staruinta penti dar nimic oficial. Apoi au manisetat un fel de penticostalism de ziua a-7-a. Din nou fara a adera sau frecventa biserici Adventiste. Apoi au manifestat un fel de crestinism iudiac (nu cred ca erau mesianici). Au format un grup coral excelent la Sinagoga din Arad. Au avut o escatologie ciudata- nu stiu de unde li s-a tras (doar banui) lucruri de care dl Moraru nu pare preocupat si probabi nu le stie sau nu i s-au parut semnificayive. De acord cu el ca gruparea a fost nesatisfacuta de spiritualitatea baptista a vremii si au cautat experiente mai profunde. Tocmai aceea in jururl lor au fost tineri (si mai batrini) care cautau o spiritualitate mai profunda. Au fost urmariti de Secu motiv pt care s-au mutat din Sighet in judetul Arad, apoi in oras si din nou la tara… probabil opt a scapa.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: