Raspuns unui atac murdar impotriva autorului cartii ‘Rascumpararea memoriei’

De citeva minute am primit pe chat la Facebook linkul unui atac calomnios la adresa lui Vasilica Croitor, autorul cartii ‘Rascumpararea memoriei’. Nu voi reda aici acestei misive mirsave, dar mentionez doar faptul ca autorul ei (care o semneaza cu curaj, cum altfel decit… anonima) sugereaza ideea ca cartea n-ar fi fost scrisa de Vasilica Croitor, ci de vreun profesoras universitar oarecare, folosit de pastorul penticostal drept ‘negrisor’, si ca toata operatia ar fi foat platita de cineva, evident, pentru discreditarea vajnicilor lachei ai securtitatii care conduc inca destinele cultului penticostal din Romania.

Cum am avut si eu parte de destule asemenea tratamente securistice la viata mea, am prea putina rabdare pentru ele si am decis sa raspund imediat. Iata aici raspunsul meu, lasat si pe blogul ‘Pentecostalismul Azi‘ (in spatele caruia, marturisesc, nu stiu cine se afla si, sincer, dupa aceasta mizerie, nici nu ma intereseaza):

Domnul meu, sincer sa fiu, n-am intilnit de multa vreme mai multe ineptii adunate la un loc intr-un text.
Stiind de ceva vreme despre proiectul ‘Rascumpararea memoriei’ si oferind ceva feedback pentru el inainte de aparitia cartii (din pacate mult prea putin decit ar fi meritat, din pricina lipsei timpului) stiu bine ca aceste acuzatii perverse, tipic securistice – mai ales aceea ca ea ar fi fost platita de cineva, probabil de vreun ’emisar’ al dusmanului capitalist, ca sa folosim limbajul Securitatii – sunt pure inventii, menite sa discrediteze autorul si, implicit, sa disculpe cozile de topor si lasii care au tradat cauza Evangheliei, facindu-se slugi ale regimului comunist.
Este adevarat ca aceasta carte, asa cum recunosc si specialistii care au citit-o, este surpnzator de buna in raport cu lipsa de pregatire stiintifica formala a autorului. Explicatia este insa in munca aplecata, inteligenta si pasiunea autorului si in smerenia si intelepciunea cu care a luat in seama sugestiile celor carora le-a cerut sfatul.
Pe de alta parte, ideea ca aceasta carte ar fi fost scrisa de vreun profesor universitar este o alta gogomanie. Desi este o lucrare exceptionala, ea nu este lipsita de slabiciuni, unele dintre ele foarte usor de remediat de catre un specialist mediu. Spun asta nu pentru a stirbi cu ceva meritele lui Vasilica Croitor, ci tocmai pentru a arata ca acest atac este nu numai murdar, ci si lipsit de inteligenta.
Inchei observind ca, in maniera tipica a calomniilor securistice, autorul acestui atac lipsit de demnitate nu a avut minimalul bun simt de a se semna. Ar trebui sa-i fie rusine. Ma tem insa ca astfel de virtuti au pierit de mult printre slujile securistilor.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

19 thoughts on “Raspuns unui atac murdar impotriva autorului cartii ‘Rascumpararea memoriei’”

  1. esti crestin.-spune adevarul adevarul te face liber.
    daca nu ai pe constinta nimic..!atunci nu te condamna constinta.
    nici nu trebuie sat-i fie frica CAND CINEVA TE CONDAMNA PE NE DREPT..

    Like

  2. fiara este invatata sa sfisie si nu intimplator vasilica este tinta dintilor securitatii
    cunosc un pastor care are probleme cu “doi si un sfert “pentruca spune adevarul la o anumita televiziune crestina DEMOCRATIE?…. OARE.

    Like

  3. Sunt bine, praise the Lord
    Ma bucur ca nu stai degeaba 🙂
    Eu SUNT in tara de vreo 3 sapt si mai stau pana pe 28
    Ma tem ca nu reusesc sa ma deplasez prea departe. Mai caut totusi un pretext pana marti.
    Nu ma dau in laturi de la o vizita la Strajerul. Oricum te cred si pe cuvant 🙂
    Keep in touch

    Like

  4. Sincer, nu cred traficul este ceea ce a urmarit. Acesta este un collateral damage. Cel vizat era Vasilica, iar beneficiarii erau cozile de topor. Traiasca ‘monstruoasa coalitie’!

    IN alta ordine de idei, sper ca esti bine, sam. Iarasi am trecut scurt prin Lonrda (de fapt numai prin Heathrow). Mi-e doar sa mai povestim cindva la un pahar de… vorba. Nu vii prin tara? Eu plec marti spre Bosnia si Ingushetia, dar revin pe 30 si mai stau pe acasa. Esti binevenit pe aici, inclusiv cu ai tai, daca ai vreme. M-as bucura si sa ajungi la Strajerul, ca sa vezi ca se poate si pentecostalism, nu de ieri sau de azi, ci de Apostoli si de la Sfintii Parinti.

    Like

  5. Ma tem ca avem de-a face cu cineva care nu vrea sa-si asume raspunderea pentru faptele sale. Nu-i nimic. O va face oricum, la judecata cea mare.

    Like

  6. Azi am discutat cu cineva despre postarile nesemnate din blogosfera evanghelica si am ajuns amandoi la concluzia ca cei care nu se semneaza, sau sunt duplicitari sau le e rusine sa isi prezinte ideea, buna sau rea cum este.
    Deci:
    – Dragul mieu, Penticostal de azi? (eu cred ca e expirat de vreo cativa ani), lasa duplicitatea sau rusinea, fii BARBAT si fara frica!!!!!

    Like

  7. De unde se vede ca reteta Cancan e molipsitoare.
    Ceva scuze (cam anemice) au aparut
    Mai trebuie sa multumeasca pentru trafic 🙂

    Like

  8. <>

    Lumea are dreptul sa gandeasca, stimate domn. Dar asta nu inseamna ca orice idee creata poate fi asumata si publicata ca fiind demna de a fi privita mai de aproape.
    Cu atat mai mult cu cat e o idee care aduce prejudicii morale unei alte persoane de buna credinta. O acuzatie de minciuna si frauda (cu scopuri ascunse), nedovedita, inseamna calomnie, asa cum a spus si Dl. Danut Manastireanu.
    Rolul dvs. de administrator al blogului nu e sa prezentati orice elucubratie care va este prezentata.
    Ci sa mergeti la sursa adica la Vasilica Croitor si sa il confruntati cu asa zisa idee.

    <>

    Autorul blogului ar face bine sa se semneze ca sa stim si noi despre cine e vorba. Ca sa puteti fi recunoscut pentru valorile create, dar mai ales ca sa puteti fi tras la raspundere pentru borcanele sparte.

    O postare ale carei idei nu va apartin, trebuie publicata de dvs cu semnatura autorului ei, tot pentru credibilitate.

    Macar acum sunteti avizat de greselile comise. Nu e nimic, suntem multi si va vom monitoriza de acum, ca pe o sursa de informatii care aduc prejudicii si care nu sunt de incredere. Aceasta pozitie e bazata pe realitate, si o reflecta intocmai. Nu?

    Like

  9. Stimabile, este evident ca purtam aici un dialog al surzilor si ca de fapt nu pricepeti nimic. Asa cum spuneam , ori sunteti rau intentionat ori… mai rau.
    Ce fel de citata cautati. Intreaga postare, nu versetele din ea, reprezinta o CALOMNIE.
    Ce importanta are daca autorul acestei ‘ipoteze’ eronate este sau nu evanghjelic. De cind detin evanghelicii monopolul adevarului?
    In ce va priveste, daca nu pricepeti ca atunci cind puneti la indoiala caracterul etic al unei persoane, asa cum faceti dvs prin aceasta insinuare perversa, ar trebui sa aveti bunul simt de a va semna cel putin, ca sa va asumati raspunderea, nu mai avem ce discuta. Acesta este ultimul meu mesaj catre dvs. Pierd vremea si am lucrurii mai buen de facut.
    Si, va rog, nu mai bateti cimpii cu povesti despre democratie. Ce fel de democratie? O birfei si a calomniei? Din pricina unor oameni cu etica indoielnica, ca dvs. a ajuns Romania, voba lui Tony Judt, la ‘fundul gramezii’. Ca evanghelic,. ar trebui sa stitit mai bine de atit.

    Si, fiindca cred ca orice om mai merita o sansa, va invit sa priviti in oglinda sugestiilor de mai jos si sa intekegeti ca ce faceti dvs. este lucrarea diavolului, nu a imparatiei lui Dumnezeu.

    Dare to be different. Be accountable. Be intentional. Take ownership. Live your faith in thought, word, and deed.

    If it’ll be an overall detriment to the Body of Christ, don’t post it.
    If it’s devoid of respect and/or civility, don’t post it.
    If it reflects a lack of personal integrity, don’t post it.
    If it’s an irrational rant, don’t post it.
    If it’ll reinforce petty hostilities, don’t post it.
    If it supports simplistic categories, don’t post it.
    If it makes strong claims about things you don’t know enough about, don’t post it.
    If it’s a “defence of” something, don’t post it.
    If it’s a thought everyone is already thinking, don’t post it.
    If it’s all about getting hits, don’t post it.

    Like

  10. Nu este de-ajuns doar sa faceti ACUZATII, va rog sa exemplificati cu elemente concrete din postare prin ce a fost adusa acesta „CALOMNIE”.
    La ce v-ar folosi numele administratorului, cand ipoteza apartine unei alte persoane? La ce v-ar folosi numele acelei persoane daca nu apartine mediului evanghelic?
    Ceea ce vreau sa subliniez prin postare: EXISTA O ASTFEL DE IPOTEZA! SUNT OAMENI CARE GANDESC IN ACEST FEL!
    Daca cineva nu gandeste ca noi, inseamna ca nu gandeste bine! Sa oprim pe oameni sa gandeasca, sa intoarca un anumit proiect pe toate partile si sa-si puna intrebari!
    Tocmai ca traim intr-o soecietate democratica, in contextul careia avem voie sa gandim liber! Si sa ne punem orice fel de intrebari!
    Asadar, luand in calcul toate acestea ce face? Incepe sa aruncam cu pietre ca oamenii gandesc si se exprima? Sau este necesar sa aducem anumite argumente pentu consolidarea pozitiei autorului!
    Desi in discutia cu acea persoana am aparat pozitia lui Vasilica Croitor, ca fiind autorul cartii, totusi prin postare am considerat ca este nevoie de mai multe argumente publice care sa reflecte pozitia autorului!
    Tocmai asta e greu de inteles… ca acest blog nu reflecta gandirea unei singure persoane, desi sunt implicatii subiective, ci sa aduca informatii din exterior, din viata cotidiana, din gandirea mai multor persoane!
    Nu-mi este greu sa-mi expun numele, dar nu cred ca v-ar ajuta!

    Like

  11. Domnul meu, am citit cu mare atentie postarea dvs si calomnia este evidenta. Nu numai pentru mine, asa cum puteti vedea din comentariile formulate. Cineva trebuie sa fie orb sau rau intentionat ca sa n-o vada.
    Cit priveste caracterul securistic al interventiei dvs., va rog sa ma credeti pe cuvint. Am o expoerienta vasta in acest sens. Ca victima. Se poate ca dvs. sa fi avut cele mai bune intentii (ceea ce insa ramine de dovedit; deocamdata ma indoiesc), dar rezultatul este in mod neindoios O CALOMNIE mare cit toate zilele.
    Mai exista si o alta posibilitate. S-o fi facut fara intentii rele. NU cred insa ca v-ar onora aeasta optiune, caci, in acest caz. abordarea ar vadi o carenta serioasa de inteligenta.
    NU, ceea ce prezentati dvs aici nu este doar o ipoteza, ci o insinuare perversa, al carei scop – sau cel putin al carei efect – este, cum spun americanii, ‘character assasination’ si disculparea celor care au singe nevinovat pe miinile lor de lachei ai puterii comuniste. Si acesta nu este deloc ceva nevinovat. Daca nu reusiti sa pricepeti acest lucru, aceasta vadeste o carenta etica seriosa. Acelasi lucru este adevarat in legatura cu anonimatul postarii dvs, care este amplificat de faptul ca dati glas unei ipoteze anonime, care este in mod evident gresita. Diavolul, ca si Securitatea, prefera sa lucreze la intuneric, asa cum faceti dvs. Oare ce anume adevar riscant aveti de ascuns, domnul meu? Daca sunteti barbat, dezvaluiti-va adevarata identitate, asa cum facem si eu si Vasilica. Daca n-o faceti, vom trage cu totii concluzia care se cuvine. Acelasi lucru este adevarat in legatura cu identitatea persoanei pe care afirmati ca o citati. Daca este un om cinstit, acesta ar trebui sa-si publice opiniile sub numele adevarat., Daca n-o face, dovedeste ca este un om al minciunii si al intunericului.

    Like

  12. 1. „Acuzatii tip securiste” – nu cred ca se aplica la aceasta postare. Cred ca ar fi trebuit sa nu cititi in diagonala postarea, ci cu mai multa atentie, si ati fi descoperit „marca democratiei” prin anumiti termeni, care ne cheama la o dezbatere, precum: „o ipoteza”, „nu de persoane din Cultul Penticostal, nici măcar din mediul evanghelic”,s.a.
    2. Nu cred ca scopurile enumerate de dumneavoastra ar fi aplicabile in acest context, mai ales ca aceasta ipoteza este sustinuta de o persoana care nu apartine Cultului Penticostal, si nici macar unui cult evanghelic!
    3.A nu avea studii intr-un anumit domeniu, nu este echivalent cu a nu ifi inteligent!
    4. Nu este un atac, ci ma repet: o presupunere, anumite intrebari ce trebuiesc clarificate! Acum, lumea chiar nu are voie sa gandeasca? Mai degraba reactia dumneavoastra este tipic securtista, decat o postare care ridica anumite intrebari, intr-o sfera cat se poate de civilizata si cu respect!
    5. De ce s-ar semna autorul, cand gandirea apartine unei alte persoane. Autorul a fost doar un canal in spre acest spatiu, lansand ipoteza pentru a fi dicutata si aduse anumite argumente in consolidarea pozitiei autorului! Cred ca pozitia neutra a persoanei care a facut postarea e destul de vizibila la o privire atenta!
    Multumim pentru exprimare!

    Like

  13. Am dat si eu in seara asta peste blogul Penticostalismul azi, si ma intrebam ce hram poarta, dar acu` m-ati “luminat” 🙂
    La Piovra e sempre `na Piovra!!

    Like

Leave a comment