In memoriam Doina Ghica


(Sursa foto: AICI)

Ieri seara, la orele 17,  a plecat la loc de odihna cu sfintii doamna Doina Ghica, iubita sotie a vechiului meu prieten Costel Ghica, prezbiter al Bisericii Neemia din Iasi.

I-am cunoscut pe Costel si Doina la sfirsitul anilor ’70, prin intermediul tatalui meu, care mi i-a recomandat ca pe niste oameni valorosi. Costel era unul dintre cei care conduceau lucrarea cu tinerii in Biserica crestinilor dupa Evanghelie din Iasi. Tineri casatoriti, sotii Ghica locuiau intr-un bloc de garsoniere nu foarte departe de noi.

Cu vremea am intrat intr-o relatie de ucenicie, inspirati de invatatura primita prin intermediul Navigatorilor. La sfirsitul anilor ’80 Costel si Doina ne-au fost prietenii cei mai apropiati. Am facut concedii impreuna si am fost implicati in activitati misionare, la Focsani si in Bucuvina, intre altele.

Dupa ce mi-am pierdut in 1987 slujba de economist din pricina probmelor cu Securitatea, schimbarile din 1989 aveau sa ma gaseasca lucrind ca muncitor necalificat la un atelier de monumente funerare in curtea casei din strada Sipotel in care locuia pe atunci familia Ghica.

Istoria ne-a despartit apoi, dar am pastrat o relatie decenta, chiar daca intilnirile noastre au fost rare in ultimii ani.

Pe acest parcurs de aproape treizeci de ani am cunoscut-o pe Doina nu doar ca pe o femeie deosebit de frumoasa si sensibila, ci si ca pe un om cu frica de Dumnezeu si cu o adevarata pasiune pentru rugaciune si pentru slujirea altora. Multi oameni care au trecut prin casa lor pot depune marturie despre asta.

In vremea in care conduceau grupuri de ucenicie, cind au inceput o boserica de casa si apoi cind au initiat Biserica Neemia, in care se inchina acum si fiica mea, Doina Ghica a fost un sprijin constant pentru Costel, fiind o pricina de echilibru si de temperare a initiativelor adeseori intempestive ale lui Costel. A fost, cu adevarat, ceea ce Scriptura numeste un “ajutor potrivit”

A nascut si a crescut impreuna cu Costel patru copii buni si credinciosi, care au fost nu numai o bucurie si o binecuvintare, ci si una dintre explicatiile succesului de netagaduit al bisericii lor. In final, Dumnezeu i-a dat bucuria neasemuita de a-si vedea cu ochii trupesti primul nepot, Filip, fiul Otiliei, fiica ei cea mare, pe care de acum incolo il va veghea cu rugaciunile ei din lumea de dincolo.

A plecat dintre noi (cu trupul) asa cum a trait., cu discretie si eleganta, dupa trei ani de suferinte, in care a dat marturia unei increderi de nezguduit in Dumnezeu. Acum se odihneste cu sfintii.

Ne ramine noua provocarea sa incheiem umblarea noastra cu Dumnezeu la fel de stralucit cum a facut-o ea.

* * *

Ceremonia funerara va avea loc  joi 12 august, orele 11am, la capela cimitirului Sf. Petru si Pavel (pe strada Moara de vint, aproape de Little Texas).

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

16 thoughts on “In memoriam Doina Ghica”

 1. Si eu cred ca dna Doina (matusa mea) a fost un exemplu de femeie evlavioasa, o indragostita ce Tatal ceresc, stia de unde vine (vine din El) stia incotro merge (spre patria cereasca)…Multumesc Lui pentru harul pe care mi l/a facut de a fi aproape fizic de ea:)

  Tanti Rodica, ce mai faceti???Azi ma gandeam la dvs..si la nenea Marcel sper ca sunteti bine…mi.ar placea sa mai aflu vesti despre dvs…

  Like

 2. Simbata, 14August, vobind cu Cornelia Serediuc ,la telefon, am aflat ca aceea pe care intotdeauna am comparat-o cu un inger, a plecat Acasa.Doua zile nu am avut altceva in minte decit Frumusetea Cereasca (interioara si exterioara ) a acestei fiice a cerului. Numai Dumnezeu poate alina durerea. El sa va intareasca si sa va mingiie, cum numai El poate.

  Like

 3. M-am intilbit astazi, intimplator, cu domnul Costel Ghica si m-a rugat sa transmit multumiri tuturor celor care au transmis incurajari si s-au rugat pentru ei.

  Like

 4. Chip si suflet de înger !
  Lumina, duiosie, bunatate si blândete absoluta raspândea în jurul ei …. ce inima curata si desavârsita s-a coborât pâna la mine, daruindu-mi cea mai frumoasa floare si cel mai minunat surâs pe care l-am primit în toata viata mea ! Ce mult bine mi-au facut !
  Lacrimi în amintirea ei, si condoleante D-lui Costel si copiilor.

  Like

 5. Nici nu-ti poti inchipui, Rodica, ce greu este pentru noi toti, desi am vazut sfirsitul inevitabil in urma bolii de citiva ani.
  Dumnezeu sa dea odihna sufletului ei. Sunt sigur ca se roaga pentru noi de acolo de unde este.

  Like

 6. Sunt socata, Danut!
  Dumnezeu sa o odihneasca!

  Transmite-i lui Costel sincere condoleante din partea mea si a lui Marcel.

  Cu lacrimi in ochi,

  Rodica

  Like

 7. Aceeasi deosebita apreciere si admiratie pentru modul cum a trait (si murit) Doina o avem si noi! Subscriem, in ce o priveste, la cuvintele lui C.S. Lewis: ‘povestea (Doinei) pe acest pamant s-a incheiat; adevarata ei poveste insa de-abia acum incepe…’

  Valentin si Cristina

  Like

 8. iarta-ma, am uitat de timp, sintem in chicago si la noi este abia joi dimineata, vina mea,
  iata cum se poate da timpul inapoi!

  Dumnezeu sa ii mingiie pe toti!
  Am trecut cu Natalia prin experienta aceasta extrem de dureroasa in urma cu patru ani.

  mc

  Like

 9. Ai mare dreptate in ce scrii, Danut. Ca unii care am cunoscut-o pe Doina nu putem spune decît un cuvînt pe care l-a tradus în viața ei cu desăvîrșită acuratețe: ELEGANȚĂ.
  Transmite, te rog, dacă mergi la înmormîntare, toate gîndurile noastre bune lui Costel și copiilor.

  Marius și Natalia

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: