Jérusalem : Les quatre quartiers de la ville trois fois sainte

Dans le mouchoir de poche qu’est la vieille ville de Jérusalem (Yerushalayim en hébreu, Al-Quds en arabe), les communautés religieuses vivent et prient côte à côte sans se mélanger. Visite des quatre quartiers arménien, juif, musulman et chrétien.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

15 thoughts on “Jérusalem : Les quatre quartiers de la ville trois fois sainte”

  1. Nici o problema. Ca de obicei, sionistii, in extremismul lor, acuza de antisemitism orice critica la adresa evreilor, cu cit mai justificata, cu atit ma mult.
    Acesta este un semn de nesiguranta existentiala si din asemenea materiale se construiecs totalitarismele, si crimele care le insotesc.
    Sanatate si virtute.

    Like

  2. Mă surprinde că susțineți cum că ce am afirmat în postul anterior e o bălăcăreală, sau o batjocoră la adresa creștinilor. Nimeni nu trebuie să-i batjocorească pe creștini. Se batjocoresc ei între ei.
    Sunt foarte fericit că citați din Isus, un rabin evreu. Păcat că nu și-au găsit creștinii un alt Mântuitor, decât un evreu.
    Demonizarea populației palestiniene nu o fac eu, ci forțele teroriste care o conduc, atât militar, cât și ideologic (și nu uitați: orice ideologie orbește! n-am spus-o eu).
    Ce nenorociri a cauzat Israelul din 1948 populației palestiniene? N-au avut dreptul să se apare în fața atacurilor lor? A sta pasiv și a te lăsa omorât, alături de familie, asta însemnă moralitate?

    Like

  3. Asa sper si eu, domnule Denes. Chiar daca Dvs. sunteti cel care folositi nu numai ironia, ci de-a dreptul batjocura in balacareala de mai sus la adresa crestinilor. Cristos spunea: ‘ ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel’. Cred ca e un sfat intelept. Altfel, ‘ce seamana omul, aceea va si secera’.
    Demonizarea unei intregi populatii (palestinienii) este o fapta josnica, de-a dreptul strigatoare la cer, Nici macar faptul de a fi evreu nu v-ar da dreptul la asa ceva.
    Eu sunt ferm impotriva violentei, atit aceea a islamistilor palestinieni, cit si aceea a radicalilor evrei, indiferent daca este vorba de statul nationalist israelian sau de ultrareligiosii fanatici din asezarile ilegale evreiesti.
    Eu sustin ferm dreptul evreilor de a avea propria lor tara, acolo unde se afla ea acum. Cit ar trebui sa fie limitele acelui stat, iata o chestiune care ramine s-o decida Dumnezeu. A crede insa ca Israelul isi poate construi fericirea viitoare pe nenorocirea cauzata poporului palestinian, in 1948 si de atunci incolo, este o adevarata nebunie. Desigur, e dreptul dvs. de a o crede, dar nu-mi cereti si mie sa cred acest lucru contrar oricarei moralitati, fie aceasta seculara sau religioasa.

    Like

  4. Nu vă cer să fiți de acord cu pozițiile mele (așa cum doriți să insinuați), dar consider că există o atitudine mai bună decât zeflemeaua.
    Palestinienii reperzintă o minoritate violentă, manipulată de forțe teroriste. M-ar mira să știu că dvs. susțineți așa ceva. Mereu a fost contestat dreptul Israelului de a exista, și sunt convins că astfel de contestări vor continua. Dacă dvs. considerați că dreptul Israelului de a exista, conform granițelor din Torah, este o orbire ideologică, atunci mă declar față de dvs. orb ideologic. Până la urmă, dvs., creștinii faceți uz de Dumnezeul evreilor într-o formă ideologizantă pură. Creștinismul dvs. este opium-ul care vă îmbată și vă infatuează. Palestinienii au dreptul la existență, ca minoritate în marele stat al Israelului. Este (în opinia mea, pe care nu o consider infailibilă) singura soluție în care palestinienilor le va fi asigurat dreptul la o viață decentă. În rest, sper că putem conviețui și ne putem respecta, în ciuda părerilor diferite.

    Like

  5. Domnul meu, dvs. numiti aceasta comunicare? Aruncati niste pastile eliptice, dar foarte bine tintite si apoi stati pla pinda sa plesniti reactiile. Nu mi se pare prea cavaleresc. Asa cum este si comparatia de mai sus.
    Ce ati vrea sa fac atunci cind nu sunt de acord cu dvs.? Sa va accept opiniile, chiar daca le consider eronate?
    Unde ati gasit la mine afirmatia legata de existenta unui stat palestinian? Eu vorbeam de ‘teriitorii palestiniene’, un eufemism elegant, menit sa protejeze sensibilitatile sionistilor, ca dvs. Ar fi trebuit sa spun direct, Palestina. Se vede insa ca nimic in afara de negarea legimitatii existentei palestinienilor pe acel teritoriu nu va multumeste. Si mai cereti exemple de orbire ideologica.
    Da, cred ca toate ideologiile orbesc. Nu vreau sa pretind ca as fi imun la influentele ideologiilor dominante. Eu insa sunt cel putin constient de capacitatea lor de spalare a creierului.
    Este dreptul dvs. sa aderati la orice ideologie doriti, inclusiv cea sionista. Asta nu e treaba mea. Dar atunci cind, in baza acestei ideologii, pareti a nega dreptul la existenta in spatiul israelian al unei populatii care este acolo de milenii, aceasta este o chestiune de justitie sociala in fata careia nu am dreptul de a tacea.
    In rest, vorba ceia, numai de bine.

    Like

  6. Mai întâi, constat cu surprindere că orice alt punct de vedere îl tratați cu condescendență și ironie. O astfel de abordare vă apropie mult de Paul Negruț și Marius Cruceru.
    O administrație palestiniană nu este identică cu un stat palestinian.
    Da sunt sionist, și cu ce vă deranjează acest fapt? Sionismul nu este o lume iluzorie, așa cum v-ar plăcea domniei voastre.
    Vă rog să îmi explicați și mie cum ideologia îmi orbește mintea?! Domnia voastră sunteți liber de orice ideologie?

    Like

  7. Domnul meulumea sionista in care traiti este o lume iluzorie. Exista o administratie palestiniata cu un sediu concret, in Ramallah si se vorbeste de decenii (din pacate deocamdata sunt doar vorbe) de solutia celor doua state.
    Faptul ca dvs. nu vreti sa acceptati realitatea n-o poate schimba pe aceasta, asa cum orbul nu poate stinge soarele.
    Este clar ca si aici, nu numai in domeniul politic, ideologia va orbeste mintea si va impiedica sa ginditi normal. Ceea ce este, este’ ar trebui sa fie punctul de plecare al oricarui demers rational. Desigur, daca asta conteaza pentru dvs. Incep insa sa ma indoiesc de asta.

    Like

  8. Nu există teritorii palestiniene! Dacă ar exista, ar presupune existența unui stat palestinian…care nu există!

    Like

  9. Oare de cita inteligenta, ori buna credinta, are nevoie cineva pentru a intelege ca nu cel ocupat, ci ocupantul este problema in teritoriile palestiniene?

    Like

  10. Si eu, dar dupa ce l-am vazut, in 2000, am venit acasa intors pe dos de felul barbar in care ii trateaza statul evreu pe palestinieni. Va asigur ca nu este o experienta placuta deloc.
    Desigur, daca vreti sa evitati asemenea imegini deranjante, puteti calatori acolo in cautare de sentimente religioase ieftine. Ministerul israelian al propagandei (asa-zis al turismului) este especializat in organizarea de astfel de calatorii de spalare a creierelor.

    Like

Leave a comment