Aimee Semple McPherson si penticostalii romani

Eugen Mtei ne face [parte in acest text de o parte a cercetarilor lui legate de evolutiile teologice ale diverselor traditii evanghelice de la noi. Textul pe care l-a scris el despre teologia evanghelicilor romani pentru volumul Omul evanghelic, in pregatire la Polirom, va fi cu siguranta deschizator de drum pentru cei preocupati de aceasta chestiune.

Chibzuieli

Pe la 1920 baptiști români din SUA frecventau înâlnirile de evanghelizare și vindecare condse de Aimee Semple McPherson.  Dintre ei, Petru Pernevean s-a întros în Romania și ulterior a primit o scrisoare de la Constantin Sida care îi spunea că cei ce au rămas în SUA au frecventat un grup de rugăciune cu alți discipoli ai lui Aimee Semple McPherson și șapte dintre ei au fost botezați cu Duhul Sfânt.  Scrisoarea a ajuns la Gheorghe Bradin, diacon în biserica baptistă din Păuliș, Arad, care a fost inspirat să se roage pentru vindecarea soției. Și astfel au luat naștere… „baptiștii-penticostali” în România.

Desigur, influența teologică în penticostalismul românesc este mult mai complexă, preluând diferite teme din alte mișcări și din „Holiness Movement,” marca distinctivă fiind vorbirea în limbi ca evidența inițială a botezului cu Duhul Sfânt, doctrină ce provine de la Chares Fox Parham.

McPherson a întemeiat „The International Chruch of the Foursquare Gospel”. …

View original post 17 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Aimee Semple McPherson si penticostalii romani”

  1. La minutul 02:07 – 02:11, fratele Tuţu Torneanu, membru la Palmcroft Baptist Church ( http://palmcroft.com/ ), plange pentru “cetatea baptista” din Phoenix, Arizona:

    http://www.livestream.com/frbcaz/video?clipId=pla_f69525a3-4175-40f6-b521-8f25eab71370&utm_source=lslibrary&utm_medium=ui-thumb

    Dand dovada de barbatie si fiind totodata un crestin onest, Tuţu Torneanu recunoaste ca el insusi a fost un criminal, parasind, fara temei, First Baptist Church, cu multi ani in urma.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: