2 august 1974 – Nota de informare despre Mihaela Mucea

Ministerul de Interne
Insp. Jud. Iaşi
9/00116444/2 VIII 1974

CĂTRE
Insp. Jud. Iaşi
Serviciul I Bir. III

La adresa dvs. nr.113/N.I./101825 din 06.07.1974, vă comunicăm următoarele:

Numita MUCEA MIHAELA este născută la data de 5 ianuarie 1951, în Iaşi, fiica lui Ioan şi Minodora, cu domiciliul stabil în Iaşi strada Decebal nr.24 A, Bl. X 11 parter apart.1. [1]

Din investigaţiile efectuate la adresa de mai sus, a rezultat că cea în cauză este absolventă a liceului teoretic, cu bacalaureatul obţinut.

Sus numita a dat examen la Facultatea de Limba Franceză şi nu a reuşit, iar în al doilea an la Institutul de belearte şi tot nu a reuşit. În prezent este vitrinieră la O.C.L. textile din Iaşi. Nu este căsătorită, nu posedă situaţie materială în oraşul Iaşi.

La domiciliu este caracterizată ca o persoană liniştită, serioasă faţă de cetăţenii de la bloc, fiind o fire mândră. Este cunoscută că face parte din secta baptistă, frecventând casa de rugăciuni din Str. Sărăriei.

În timpul său liber se cunoaşte că pictează tablouri.

A mai rezultat că are relaţii cu un individ care este student la facultatea de Ştiinţe economice cu care intenţionează să se căsătorească. [2]

Sursele folosite de noi cunosc că la părinţii celei în cauză unde locuieşte şi ea este văzut că vin fete tinere care afirmă că se pregătesc pentru susţinerea unor examene. Într-un timp au fost văzute un număr de trei individe tinere.

Nu a rezultat să fie vizitată la domiciliu de persoane din străinătate. Nu are relaţii cu tineri sau persoane din blocul unde locuieşte.

MUCEA IOAN, tatăl, este născut la data de 7 VII 1922, în Dorohoi, judeţul Botoşani, fiul lui Constantin şi ???, de profesie contabil, în prezent funcţionează în această funcţie la Coop. Munca Invalizilor din Iaşi. Este căsătorit, are 2 copii şi locuieşte în str. Decebal Nr.24 A, Bl. X 11, parter, ap.1 unde posedă proprietate un apartament de trei camere.

Acesta este cunoscut că consumă băuturi alcoolice iar uneori provoacă certuri în familie.

Se cunoaşte că a organizat excursii în U.R.S.S. (Odesa, Kiev, Chişinău, Cernăuţi) şi în Ungaria unde a fost şi el plecat.

Nu este încadrat politic. [3]

MUCEA MINODORA, mama, fiica lui Petru şi […], este născută la 18 VI 1932, în Iaşi, studii posedă 5 clase, este casnică şi locuieşte la aceeaşi adresă.

Şi sus numita a fost în excursiile organizate de soţ, iar în prezent intenţionează să meargă singură în Statul Israel cu scopul de a vizita Ierusalimul.

[…]

Comentarii

1. Mihaela era prietena mea, cu care aveam sa ma logodesc o lună mai târziu.

2. „Individul” despre care este vorba aici eram eu.

3. Mi se pare interesant că nota informativă nu menţionează că tatăl prietenei mele făcuse puşcărie (este vorba, din nou, de o treabă de mântuială a securităţii). Fusese arestat pentru că îndrăznise să spună, după câteva pahare în plus, că mărirea de salariu dată de partid era o nimica toată. Dar nu acesta era de fapt adevăratul motiv. În realitate, la sfârşitul anilor 40, doi dintre fraţii lui fuseseră arestati pemntru activităţi legionare. Când a aflat că Securitatea îl caută şi pe el, deşi nu fuese implicat politic, a fost ascuns de tatăl lui timp de trei ani într-o groapa săpată de tatăl lui, sub grajd, de unde nu ieşea decât noaptea, din când în când. În timpul scurtei relaxări politice datorate morţii lui Stalin, în 1953, cineva a învăţat-o pe mama soţiei mele să scrie la Comitetul Central şi să solicite clemenţă. Spre surprinderea ei, peste puţin timp, Gheorghe Apostol însuşi a venit şi i-a înmânat graţierea. Mai târziu însă, când s-a ivit prilejul, cu acea vorba rostită la beţie, i-au platit-o. Aceasta însă i-a salvat viaţa, căci daca era arestat în 1950, probabil murea în puşcărie. Povestea asta este vrednică de un roman şi soţia mea a început deja să scrie cîte ceva despre aceste evenimente.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: