Celebrarea Adventului in Biserica Baptista din Romania

Observ cu bucurie ca, pentru prima data, dupa stirea mea, Uniunea Baptista din Romania sugereaza bisericilor membere celebrarea Adventului, perioada de patru saptamini de pregatire spirituala inainte de sarbatoarea nasterii Domnului. O asemenea initiativa ar fi fost greu de imaginat sub administratiile baptiste anterioare.

Prin aceasta, baptistii din Romania se aliniaza, in sfirst,  la traditia comuna intregii lumi crestine, aceea a Adventului (numita Postul Craciunului, in traditia ortodoxa). Felicitari pentru o decizie de bun simt.

Iata cum argumenteaza decizia Dr. Otniel Bunaciu, actualul presedinte al Uniunii Baptiste.

* * *

Bucureşti, 26 noiembrie 2010

Iubiţi fraţi şi surori în Hristos,

Primiţi vă rog un salut frățesc cu ocazia apropierii sărbătorii naşterii Mântuitorului nostru. În această perioadă sărbătorim cu mulţumire dragostea Tatălui care l-a trimis pe Fiul pentru a ne elibera din robia păcatului. Ne dăm seama că o asemenea dragoste ne cheamă pe noi, cei credincioşi, la un timp de pregătire şi de reflecţie personală înaintea lui Dumnezeu. Într-un an în care lumea întreagă trece printr-o criză severă, speranţa noastră ca şi credincioşi rămâne întemeiată în Dumnezeu care domneşte asupra lumii noastre şi a întregului univers. Lui îi mulţumim şi spunem împreună cu Ieremia: bunătăţile Domnului nu s-au sfârşit,  îndurările Lui nu sunt la capăt, ci se înnoiesc în fiecare dimineaţă. Şi credincioşia Ta este atât de mare! (Plângerile lui Ieremia 3:22,23)

În săptămânile care ne stau înainte şi care sunt considerate de creştini ca o perioadă de aşteptare a venirii Domnului (Advent) să căutăm să ne apropiem de Dumnezeu în rugăciune, post, meditație asupra Cuvântului şi în comuniune frăţească. În unitatea Duhului să fim împreună martori ai puterii de transformare a lui Dumnezeu în vieţile noastre şi în mod deosebit în comunităţile noastre. Prin împlinirea poruncii Mântuitorului de a ne iubi unii pe alţii să demonstrăm că iubirea lui Dumnezeu ne-a cucerit şi ne-a schimbat eliberându-ne din robia păcatului pentru a trăi ca nişte copii a lui Dumnezeu. Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit Eu. (Evanghelia după Ioan 15:12)

Ca şi credincioşi baptişti dorim să rămânem lângă învăţătura Scripturii pe care o înţelegem prin călăuzirea Duhului Sfânt, prezent în mijlocul celor credincioşi, adunaţi la închinare. Fie ca vieţile noastre astfel inspirate prin Cuvânt şi Duh să fie aducătoare de lumină şi speranţă într-o lume ameninţată de întuneric şi deznădejde. Pentru cele patru duminici şi săpămâni care anticipează sărbătoarea naşterii Mântuitorului sugerez, în cele ce urmează, câteva teme pentru reflecţie şi textele din Sfânta Scriptură folosite de credincioşii din lumea întreagă pentru inspiraţie în acest sezon de aşteptarea a venirii Mântuitorului.

Cu stimă şi preţuire frăţească,

Otniel Ioan Bunaciu,
Preşedinte,
Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România

* * *

Atasez mai jos scrisoarea presedintelui in format PDF.  Ea contine de asemenea temele si textele biblice sugerate pentru cele patru duminici de Advent.

Mesaj Advent 2010

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

10 thoughts on “Celebrarea Adventului in Biserica Baptista din Romania”

  1. Se poate. In orice caz, cred ca ati gresit adresa cu intrebarea dvs. Eu sunt anglican si nu am obsesii bibliciste – nu cred ca tot ceea ce fac trebuie sa fie sustinut de un versetel din Scriptura. Pentru mine este suficient ca ceea ce fac sa vadeasca credinciosie si consecventa cu spiritul Scripturii.
    Ar fi trebuit sa va adresati unui baptist, si nu oricaruia ci unuia care celebreaza Adventul. De exemplu Marius Cruceru.

    Like

  2. Cred ca v-ati grabit putin in comparatia intre videoproiector si celebrarea Adventului. Bisericile traditionale folosesc o explicatie biblica-istorica pentru sustinerea traditiei in acest caz. Raman curios daca baptistii imbratiseaza aceeasi argumentatie sau au o astfel de sustinere biblica pentru Advent.

    P.S. In context ortodox, intrebarea despre videoproiector este “normala”. Ortodocsii se considera pastratorii unei traditii religioase care nu agreaza schimbarea, creativitatea, sau inovatia.

    Like

  3. email I had written to all my neo-Protestant family:

    SUBIECT:prima data in historia Bisericilor Baptiste din Romania: celebrarea ADVENTului … (culmea)

    Dragi prieteni si familie,

    De multe secole (4), calendarul bisericesc a fost aruncat din mijlocul oranduielilor/traditiilor/obiceiurilor bisericesti apartinand de neo-protestanti.

    Am bucuria sa va anunt ca Uniunea Baptista din Romania, instaureaza din nou acest eveniment Crestin (in trecut asociat cu biserica Romana-Catolica, si paganismul), adica Adventul, inceputul anului nou crestin, sau calendarului bisericesc.
    Celebrarea Adventului in Biserica Baptista din Romania
    Happy Advent și întru Hristos. Doamne ajută!

    Gabriel

    P.S. Niste resurse bune despre significarea si importanta Adventului si a Calendarului Crestin/Anul Bisericesc:

    * The Season of Advent (easy and fast info)
    * The Church Year, colors of the seasons, and lectionary reading (LCMS)
    * Video – Church Year wheel (at minute 1:05)


    Gabriel Emanuel Borlean
    hjem +45 3211 1884
    mobil +45 6072 6844

    “Look carefully into the Scriptures, which are the true utterances of the Holy Spirit.” Clement, Bishop of Rome. c. 110 AD

    Like

  4. Ce intelegeti prin ‘baza biblica’?
    Exista o baza biblica pentru folosirea videoproiectorului in biserica, ar putea intreba, in acelasi fel, ortodocsii?

    Like

  5. La Alesd facem asta de mai mult timp, Danut!
    Si anul acesta am facut citeva seri de meditatie spirituala chiar la inceputul postului.
    Trebuia sa licentiez ideea 🙂

    Like

Leave a comment