Ioan Nemtoi, unul dintre cei mai cunoscuti artisti sticlari din Romania, este cu 10 ani mai tinar decit mine, In ziua de 14 ianuarie artistul a implinit 47 de ani.
In copilarie, cind mergeam la bunici, in satul Drislea, comuna Trusesti, din judetul Botosani, eram vecini, dar nu ne-am cunoscut niciodata foarte bine. I-am urmarit insa intotdeauna cu interes cariera artistica.
Iata ce povesteste artistul despre vremea copilariei:
“Fiind cel dintai nascut intr-o familie de tarani din Trusesti (judetul Botosani), imi amintesc ca tata ma trimitea cu oile la pascut. Spre necazul lui insa, mai totdeauna ajungeam pe malul unui rau, unde modelam pana seara tarziu figurine din argila si nisip, fara sa stiu ca prefiguram astfel un destin. Au urmat apoi liceul si facultatea la Academia de Arte Frumoase (sectia Ceramica, Sticla, Metal) din Bucuresti. Aici mi-am implinit visul si efortul de a trece sticla din planul mestesugului in cel al artei. Cred sincer ca evenimentele cele mai importante din viata mea s-au petrecut, de atunci, in jurul cuptorului, iar cele mai fericite momente pe care le-am trait s-au datorat sticlei.”
Artistul sticlar de renume international vorbeste foarte putin despre credinta sa. El este discret in tot ceea ce face si spune. Ca in cazul mai tuturor marilor artisti, el prefera sa lase a vorbi lucrarile sale. Ioan Nemtoi, ale carui lucrari sunt pretuite si achizitionate in marile capitale artistice ale lumii, este pe nedrept prea putin cunoscut in Romania. Nu exista nici macar o pagina Wikipedia dedicata lui. Pacat. Cine stie, poate ca si in cazul lui, ca in cazul altor mari artisti ai nostri, gloria va fi postuma. Sa speram totusi ca nu va trebui sa asteptam atit de mult.
La multi ani, Ioan Nemtoi! Si multa inspiratie pe mai departe.
* * *
Cititi mai jos o scurta prezentare dintr-un un articol recent dedicat aniversarii artistului sticlar moldovean.
Nascut in pe 14 ianuarie 1964, la Trusesti, judetul Botosani, Ioan Nemtoi a absolvit, in 1991, Academia de Arta din Bucuresti, specializarea Ceramica, sticla, portelan. A participat la numeroase expozitii in tara, dar mai cu seama in afara granitelor. Debutul s-a petrecut in 1988, la Expozitia Republicana. Ecoul performantelor sale a depasit repede granitele Romaniei, asa incat, in 1991, artistul era deja prezent la International Glass Exhibition de la Kanazawa, Japonia. Au urmat Norvegia, Franta, Suedia, Danemarca, din nou Japonia si apoi Romania, Statele Unite, Germania, Belgia, Olanda, Italia, intr-o insiruire de peste 40 de evenimente expozitionale. Anul 2003 a insemnat prezenta artistului in spatiile medievale ale Palatului Cotroceni, cu expozitia intitulata Apa si foc, si apoi la World Trade Center Rotterdam si World Trade Center Amsterdam. In anul 2002, lucrarea sa Cina cea de Taina a fost donata de catre statul roman Vaticanului. Detine doua galerii permanente, una in Bucuresti si alta la New York, aceasta din urma inaugurata putin dupa mijlocul lunii iunie a acestui an, in cartierul Soho, unul dintre cele mai cosmopolite ale Manhattan-ului.
Articolul poate fi citit in intregime AICI.