Damian Leprosul


Sf. Damian de Veuster

Revista Lumea Catholica publica in numarul din februarie 2010 un articol despre viata Sf. Damian de Veuester – 1840-1889 (asa-numitul Damian Leprosul), un preot catolic belgian care a fost misionar intre leprosii exilati in Insula Molokai, din Arhipelagul Hawaii. El a fost canonizat recent,la 11 octombrie 2009,  fiind celebrat de Biserica Catolica in data de 10 mai.

Redau mai jos un fragment din acest articol:

Povestea Sf. Damian de Veuster (1840-1889) pare destul de simplă: un preot belgian merge în Hawaii ca misionar şi acolo îşi dă viaţa în slujba leproşilor exilaţi pe insula Molokai. Aceste eforturi modeste au captivat totuşi imaginaţia oamenilor din întreaga lume, astfel încât la moartea sa, survenită în 1889, Damian se bucura deja de faimă internaţională.

El a fost însă şi ţinta unor calomnii şi minciuni, nu doar în timpul vieţii, ci şi după moartea sa eroică. Memoria sa a fost atacată de unii pastori protestanţi care îi invidiau realizările şi detestau faptul că un preot catolic se bucura de prestigiul unui erou. A fost acuzat de laudă de sine, practici necinstite, beţii şi – mai cu seamă – relaţii imorale cu leproşii. Oricât de murdare şi greu de conceput ar fi astfel de atacuri grosolane, şi ele sunt parte a moştenirii şi măreţiei lui Damian de Veuster.

Citeste mai departe…

Celor interesati de aceasta exotica si controversata personalitate catolica le recomand filmul Danien, the Leper Priest.

De asemenea, pe blogul Sf Nicolae puteti gasi un scurt portret al acestui mare misionar animat de iubirea jertfitoare a lui Cristos.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: