Comitetul ALRC – 3 – Declaratie de constituire

Textul de mai jos a fost publicat în numărul 111, din 22 Iulie 2001, al SSJ.

* * *

Noua credinciosi baptisti formeaza in anul 1978 un comitet pentru apararea libertatilor religioase. Acest comitet elaboreaza o declaratie pe care o transmit autoritatilor politice ale vremii. Declaratia a fost insotita de textul: „Incetati prigoana!“.

* * *

DECLARATIE

privind constituirea Comitetului Crestin Român „Pentru apararea libertatii religioase si de constiinta“ (ALRC) si de aderare a Comitetului la organizatia „Christian Solidarity International – International Christian Association for Freedom of Belief“, Lenggastrasse 71, Zürich, Elvetia.

Un grup de credinciosi evanghelici (baptisti) din România,

1. din dorinta de a-i ajuta pe fratii lor de orice confesiune crestina, care sunt prigoniti pentru credinta lor in Dumnezeu;

2. intelegand ca ierarhii si conducatorii lor oficiali nu-i reprezinta in mod demn si nu le apara interesele cultice;

3. vazand ca atitudinea Departamentului Cultelor fata de fenomenul religios imbraca forme din ce in ce mai subtile si mai represive, iar ierarhii si liderii religiosi devin instrumente tot mai docile ale Departamentului Cultelor impotriva credinciosilor si a institutiilor religioase;

4. convinsi in mod sincer ca religia in tara noastra joaca un rol din ce in ce mai important ca factor moral, social si spiritual, ca, departe de a fi „opiu“ pentru popor, este ferment in lupta pentru apararea demnitatii umane, pentru libertate si pentru respectarea drepturilor omului;

5. incredintati fiind ca prin aceasta actiune a noastra slujim atat bisericii crestine, cat si patriei, in conformitate cu:

a. Constitutia R.S.R. potrivit careia: „Cetatenii Republicii Socialiste Romania au dreptul de a se asocia in… organizatii obstesti de masa“, „Statul sprijina activitatea organizatiilor de masa… (art. 37)“, „Cetatenilor R.S.R.-ului li se garanteaza libertatea cuvantului, a presei, a intrunirilor… (art. 28)“;

b. Declaratia Universala a Drepturilor Omului, potrivit careia: „Orice persoana are dreptul la libertatea de intrunire si de asociere pasnica (art. 20.1)“;

c. Pactul International cu privire la drepturile civile si politice, potrivit caruia: „Orice persoana are dreptul de a se asocia in mod liber cu altele… pentru ocrotirea intereselor sale (art. 22.1)“;

d. Actul final de la Helsinki al Conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa, potrivit caruia: „Statele participante vor respecta drepturile omului si libertatile fundamentale, inclusiv libertatea de gandire, constiinta, religie, fara deosebire de rasa, sex, limba sau religie“ (art. 14/VII par. 1)“ si „Statele participante vor recunoaste si respecta libertatea individului de a-si profesa si practica singur sau in comun religia sau convingerea actionand dupa imperativele propriei sale constiinte (1A/VII-XX par. 3)“,

se constituie in România Comitetul Crestin Român „Apararea libertatii religioase si de constiinta – ALRC“.

Scopul ALRC este urmatorul: 1. Afirmarea valorilor morale si spirituale ale religiei crestine. 2. Apararea libertatii religioase si de constiinta. 3. Apararea si ajutorarea tuturor celor persecutati din cauza convingerilor religioase. 4. Promovarea legaturilor interconfesionale intre crestinii din Romania si cei din strainatate. 5. Informarea opiniei publice din tara si strainatate in privinta persecutiei religioase din Romania. 6. Analizarea fenomenului religios in contextul societatii socialiste.

Comitetul este format din urmatorii:
1. Pavel Niculescu (Bucuresti);
2. Dimitrie Ianculovici (Timisoara)
3. Ioan Moldovan (Timisoara);
4. Petru Cocirteu (Caransebes);
5. Ioan Brisc (Timisoara);
6. Emerich Iuhasz (Timisoara);
7. Nicolaie Traian Bogdan (Timisoara);
8. Nicolaie Radoi (Caransebes);
9. Ludovic Osvath (Zalau);

Membrii Comitetului ALRC solicita a fi primiti in randurile organizatiei

„Internationala Solidaritatii Crestine“, aderand si sustinand documentul „Petition“ adresat conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa privind libertatea religioasa si de constiinta in toate statele semnatare ale Acordului de la Helsinki, document elaborat de susmentionata organizatie. Comitetul ALRC desemneaza ca purtatori de cuvant ai sai pe urmatorii: 1. Pavel Niculescu; 2. Dimitrie Ianculovici.

*  * *

NOTA: La citva timp de la crearea ALRC, toti semnatarii initiali ai declaratiei de infiintare a ALRC, cit si multi dintre semnatarii ulteriori, au fost fortati sa emigreze, unii dintre ei dupa ce au fost maltratati sau condamnati de autoritatile comuniste. Aproape toti acestia se afla in prezent in Statele Unite.

* * *

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Comitetul ALRC – 3 – Declaratie de constituire”

  1. ALRC a fost atit de radicala fata de mult mai cumintile memorii ale pastorului Tzon: Cine is pierde viatsa si Locul Crestinului in Socialism. Le-am apreciat si pe acelea si nu il critic pe autor, dar ceea ce face ALRC este un pas radical inainte. Documentele lor au depasit cu sigurantsa generatia de-atunci, nu numai a evanghelicilor ci si a anticomunistilor ne-evanghelici. Atacul ALRC a fost la adresa ideologiei comuniste si doar cu privire la abuzuri si nerespectarea legislatiei existente sau a angajamentelor internationale.
    – Apelul la legile interne si acordurile internationale a fost inutil. Nu e vina ALRC! Totul, de la Constitutie si pina la “Helsinki”, era doar fatada si propaganda, la care comunstii erau tare buni.
    – N-am gasit aici textul incetati prigoana. Scriu ce-mi aduc aminte. Mi s-a parut extraodinar ca si continut. Contesta practic comunismul, desi nu teoretic.
    – Mi-a placut atacarea poiliticii de cadre a partiduli: cerea promovarea pe criterii de competenta profesionala… Ce-ar fi ramas din Comunism daca ar fi acceptat? De prin anii ’70 cu asta ne controlau. Nu ne mai bagau la puscarii asa usor da’ nu puteai: promova, sau sa-ti dai doctoratul, sa intrii la anumite facultati, etc.
    – Nu stiu mare lucru despre CSI (la care au aderat dinsii) dar mi s-a parut slaba. Presedintele lor, parca elvetian, a fost atunci in tara si mi s-a parut naiv.
    -Probabil li s-a parut prea provocator sa se alature lui Wurmbrand. Interesant a fost ca RW i-a trimis o caseta secreta lui Niculescu in care ii atragea atentia asupra calitatii celor din strainatate cu care se asociaza si il sfatuia sa fie prudent (sic). Parea din caseta ca RW si Niculescu avusesera relatii apropiate inainte de plecarea lui RW.
    -AM fost un apropiat la ALRC-Timisoara. I-am admirat, dar n-am avut curaj sa ader. Mi-a fost frica! Cineva spunea metaforic dar admirativ: ce fac ei inseamna a sterge secera si ciocanul de pe steagul partidului.
    – Chiar daca au emigrat, unii dintre ei precum P. Niculescu si P. Cocirteu au continuat sa lupte pt libertatile noastre. Nu cunosc activitatile celorlalti.

    Like

Leave a comment