Tvangirai – prim-ministru al Zimbabwe

morgan_tsvangirai

După luni de negocieri dificile şi permanente pertractări, Morgan Tsvangirai )al cărui nume este transcris uneori ca Changirai), liderul opoziţiei, a depus jurământul ca prim-ministru, în faţa Preşedintelui Mogabe.

Provocările aflate în faţa noului şef al guvernului din Zimbabwe sunt numeroase şi aproape inrurmontabile: sistemul bancar este blocat de o inflaţie de dimensiuni cosmice, criza alimentară este disperată şi recenta epidiemie de holeră au transformat această ţară, altădată printre cele mai prospere ale Africii, într-un veritabil dezastru.

Maestrul acestu strălucitor “succes” al ideologiei marxiste este Robert Mugabe, a cărui cramponare de putere, alături de laşitatea şi impotenţa politică a Preşedintelui Mbeki al Africii de sud, au condus la această catastrofală stare de lucruri.

Să ne rugăm ca Dumnezeu să-i dea lui Tsvangirai înţelepciunea şi curajul, dar şi competenţa necesară pentru a aduce normalitatea în această multîncercată ţară.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “Tvangirai – prim-ministru al Zimbabwe”

  1. Intrebarea mi se pare nu prea influentata de u=iubirea crestina. In lumea asa exista si alte criterii pentru decizii in clusiv de stat, decit interesele marunte, personale sau de stat.
    Desigur, nu vorbesc de Romania, ci de lumea civilizata. Noi inca n-am coborit din copaci din acest punct de vedere.

    Like

  2. Aici nu e vorba de putere. Eu nu sugeram o lovitura militara. Mbeli este cel mai puternic om pulitic din sudul Africii si, daca ar fi avut curajul politic, l-ar fi putut presa pe Migabe sa renunte la putere. de vreme ce oricum a pierdut alegererile.
    Mkebi este insa un lider slab. Incomparabil in raport cu Mandela. Din pacate, multe dintre problemele Afrii de sud i se datoreaza si tocmai de aceea este posibil la particul sau sa piarda puterea.

    Like

  3. Adica ce influenta poate avea(sau interes) ar avea Mbeki(sau cum s-o numi) ca sa rezolve o problema dintro alta tara. Asta in conditiile in care si Africa de Sud are problemele ei.

    Like

  4. De ce spuneti ca presedintele Africii de Sud este impontent politic. Pana urma el nu e si presedinte al Zimbabwe, nu poate el sa-l dea jos pe Mugabe. Stiu ca Africa de Sud e tara bogata si puternica in aceea parte a lumii dar sa fie oare chiar asa de tare incat sa poata sa-l dea jos pe Mugabe?

    Like

Leave a comment