Rolul Bisericii în reconciliere în Kenya

copii_kenya.jpg

Alegerile recente din Kenya, câştigate de Mwai Kibaki, Preşedintele în funcţie, au fost foarte probabil fraudate, aşa cum suspectau că se va întâmpla cei care cunoşteau bine scena politică kenyană. Acest lucru a fost confirmat de observatorii neutri prezenţi la alegeri. Rezultatul, absolut previzibil, a fost că opoziţia condusă de Raila Odinga, a contestat alegerile. Din nefericire, poliţia a reacţionat brutal la demonstraţiile antiguvernamentale care au urmat, ceea ce a dus la confruntări directe şi, ca urmare a violenţelor care s-au succedat cu rapiditate, la circa 600 de victime. Ceea ce complică şi mai mult lucrurile este componenta etnică a conflictului, amplificată de faptul că Odinga face parte din tribul Luo (13% din populaţia ţării), în vreme ce Kibaki face parte din tribul Kikuyu (22% din populaţia Kenyei).

Într-un comunicat de presă publicat în 9 ianuarie, Dr. Samuel Kobia, secretar general al Consiliului Mondial al Bisericilor, a chemat liderii politici kenyeni la dialog pentru dezamorsarea tensiunii, apreciind în acelaşi timp implicarea bisericilor în procesul de reconciliere. Kobia a chemat de asemenea bisericile la rugăciune pentru restabilirea păcii şi a înţelegerii în Kenya.

Iată câteva dintre iniţiativile în care sunt implicaţi în prezent liderii creştini kenyeni, aşa cum mi-au fost comunicate astăzi de colegul meu, Daniel Muvengi, Director pentru Credinţă şi Dezvoltare pentru regiunea Africii de est:

Grupul de lucru politic – mandatat să se implice alături de Preşedinte şi de liderul opoziţiei în realizarea prin dialog a unui acord privind încetarea violenţei.lence through dialogue. Cele două părţi s-au întîlnit deja şi Arhiepiscopul Desmond Tutu, care a sosit pentru acest scop din Africa de sud, construieşte în prezent pe această platformă .

Grupul de lucru social – Mandatat să coordoneze activitatea tuturoro organizaţiilor de caritate, inclusiv World Vision, pentru a oferi asistenţă umanitară de urgenţă celor afectaţi de violenţe.

Grupul de lucru spiritual – mandatat să coordoneze răspunsul bisericilor prin rugăciune, slujire spirituală în taberele de refugiaţi, suport psiho-social etc.

Grupule de lucru media – mandatat să interacţioneze cu media pentru acţiuni de advocacy pentru pace. peace, through press releases on peace. Acest grup a organizat de asemenea o demonstraţie pentru pace.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a comment