Despre euharistie – Cina Domnului cu Beni Fărăgău

Insistenta evanghelicilor romani pe raportarea strict semiotica (euharistia ca simplu ‘semn’) si memorialist-zwingliana (cina ca simpla ‘amintire’) este unul dintre motivele esentiale care au declansat aderarea mea la anglicanism (o traditie eclesiala in mod fundamental sacramentala).
Asa fiind, nu este treaba mea sa ma amestec intr-o discutie de natura strict evanghelica. De asemenea, exista deosebiri esentiale intre hermeneutica mea (mai degraba post-evanghelica si deschisa catre postmodernitate) si interpretarea biblica clasic structuralista si conexionist-biblicista cu care opereaza vechiul meu prieten Beni Faragau. Dar o prefer oricind pe aceasta din urma, in ciuda limitelor ei, hermeneuticii clericaliste si penibil/obsesiv psihologizante cu care opereaza unii lideri baptisti (pe care ii voi lasa nenumiti, ca ii stie toata lumea).
Sper totusi ca aceste schimburi de opinii vor da nastere, in sfirsit, la o dezbatere teologica serioasa in comunitatile baptiste (si in general in cele evanghelice), care au fost animate in ultimii ani doar de (de)zbateri marginale si adeseori ridicole, in vreme ce teme esentiale in aceste comunitati, si in societate in general, au trecut neobservate.
Tare ma tem totusi, ca si acest balon de sapun se va dezumfla rapid, si vom reveni rapid la rutinele noastre jalnice. Cit despre sperante, cred ca este mai realist sa asteptam alte generatii decit cele actuale. Daca evanghelicii vom mai exista sau nu atunci cind vor veni ele, este o cu totul alta discutie.

Pasarea Phoenix Remixed & co

Îmbrăcați-vă cu o inimă ca a lui Hristos!

Bate la ușă prima duminică a lunii, iar apoi Săptămâna Mare, în care, de ani de zile, ne-am obișnuit să ne adunăm în jurul Mesei Domnului. În circumstanțele în care ne aflăm, mulți se întreabă cum vom celebra Cina Domnului? Această întrebare mă frământă și pe mine de mai multe zile.

Textul din Coloseni 3:12-17 ne cere să ne îmbrăcăm cu o inimă ca a lui Hristos. Mi-am zis: când suntem mai aproape de bătăile inimii lui Hristos, dacă nu tocmai atunci când celebrăm cel mai mare act de iubire, pe care Creatorul și Mirele nostru l-a demonstrat pe crucea de pe Calvar? Faptul că Cina Domnului este singura sărbătoare poruncită Bisericii nou-testamentare subliniază importanța ei. Pavel cere corintenilor, ca prin frângerea pâinii, să vestească moartea Domnului „până va veni El” (1 Cor. 11:26, s.n.). Ei o făceau adunați laolaltă. Întrebarea este…

View original post 735 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Despre euharistie – Cina Domnului cu Beni Fărăgău”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s