Omul evanghelic. Polemici cordiale (3)

Iata aici si al treilea episod al ‘polemicilor cordiale’ ale lui Alin Cristea, care se concentreaza, de aceasta data, mai ales asupra celui de al doilea text legat de muzica din volumul Omul evanghelic.

RoEvanghelica

Dacă eseul “Muzica în cadrul bisericilor minore: funcții, identități și roluri socioculturale”, al lui Marin Marian-Bălașa, era scurt (15 pagini), fără note de subsol și, din punctul meu de vedere, nu suficient de consistent, următorul, “Bazele închinării evanghelice – cazul evanghelicilor din România”, semnat de Vilmos Kis-Juhász și Iulian Teodorescu, are un număr dublu de pagini, 74 de note de subsol, majoritatea scurte, și, spre deosebire de lipsa exemplelor din primul eseu menționat, are o droaie de exemple.

Și acest eseu ține să facă o introducere – Închinarea evanghelică – și o scurtă istorie, de la imnul creștin latin și grecesc la Reforma din secolul al XVI-lea și apoi de la mișcarea pietistă din Germani și muzica cultă germană (inclusiv Johan Sebastian Bach, regele coralului protestant) la mișcarea metodistă din Anglia și trezirile spirituale din America.

Se regăsesc foarte multe informații interesante (pentru un pasionat al istoriei imnurilor evanghelice), dar…

View original post 798 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s